Над 86% от учителите искат облекчаване на процедурата за санкции на ученици

Над 86% от учителите искат облекчаване на процедурата за санкции на ученици

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Учителите масово се оплакват от бюрократичната процедура за налагане на наказания на ученици и признават, че я избягват заради това, че тя е много усложнена и се обезсмисля, а нерядко родители съдят училището, че си е позволило да наложи санкции над детето им. Това са основните изводи от националното проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" направи национално проучване за политиката за обща подкрепа в контекста на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), и на Наредбата за приобщаващото образование.

Анкетата е свързана с ефективността при налагането на санкции като инструмент за обща подкрепа към учениците, съобщи председателят на Синдиката "Образование" д-р Юлиян Петров, цитиран от БТА.

Той уточни, че националното изследване е направено в рамките десет дни и в него са участвали 2890 педагогически специалисти и заинтересовани.

Общо 86,7% от запитаните смятат, че процедурата за налагане на санкции трябва да бъда олекотена.

Това показва, че на практика този инструмент за подкрепа не работи. От синдиката представят и някои от конкретните мнения на анкетирани: "Заповедите да не могат да се обжалват. Да не се изисква доклад за обща подкрепа"; "Процедурата е достатъчно усложнена, но е и безсмислена, защото последствията не са реални. Ако налагането на санкции води до финансови отговорности за родителите или дори до отнемане на правата върху детето, това би било различно!"; "Смятам, че всеки ученик, който се държи неуважително към съучениците и учителите си, трябва да подлежи на наказание и никой учител не трябва да се притеснява да наложи такова, щом това е необходимо"; "Трябва да се санкционират с тежки наказания още в началния етап всички нарушения на дисциплината"; "Процедурата по налагането на санкции е тромава и не води до никакви резултати, защото в крайна сметка санкциониран се явява само учителят, най-вече класните ръководители".

Общо 69,2 на сто от педагозите заявяват: "Не налагам санкции на ученици, защото процедурата е бавна и мудна". 63,5 процента от запитаните отговарят: "Нямаме практика да налагаме санкции, защото процедурата е тежка и безсмислена".

57,5 на сто от анкетираните твърдят, че "Директорът не разрешава налагане на санкции заради делегирания бюджет и отлив на ученици", а само 28,8 на сто заявяват: "Не се притеснявам да инициирам процедурата по налагане на санкции на ученик". 53,5 процента от анкетираните твърдят: "В нашето училище нямаме практика за налагане на санкции, защото ефектът е нулев".

По въпроса "Кой, според Вас, е основният елемент, който затруднява налагането на санкции?", участниците са имали повече от една възможност и са степенували: неуважителното, понякога скандално, отношение от някои родители - 71,2%; страх от пропуски в процедурата - 45,8%; комуникацията с родителите - 31.2%; неразбирането на процедурата от педагогическите специалисти - 25.6%; липсата на педагогически съветник/психолог в училището - 19%.

На въпроса "Смятате ли, че ангажираността на родителите ще се повиши при сключване на договор между образователната институция и родителя за спазване на училищния правилник, като това да носи юридическа и съдебна отговорност?" - 85,2% сто са убедени, че това ще се случи, 8 на сто нямат мнение, а 6,8 на сто не виждат смисъл в такъв договор.

Респондентите са определили "Съдебната практика в България някои родители да съдят училището заради наложени наказания или ниски оценки е порочна", като "порочна" - 89,7%, а 2,2% са отбелязали, че "това е хубаво и възпитателно за учители и директори".

Общо 93,2 на сто от участниците в анкетата смятат, че "Наредбата за приобщаващото образование трябва да бъде променена или отменена".

"Синдикатът "Образование" смята, че националното проучване "Налагането на санкции като инструмент за обща подкрепа" отговаря недвусмислено на това, че ЗПУО и Наредбата за приобщаващото образование далеч не изпълняват и гарантират действието на националната политика за подкрепа и категорично доказват, че на тази важна политика трябва да се помогне. Учениците, лишени от дисциплина и добро възпитание, няма как да станат добри и спазващи, законите граждани на България, ЕС и света", посочват от организацията.

Според синдиката трябва да има редица промени - на родителите да се вменят ясни задължения, както и финансови санкции при нарушение на училищния правилник; в ЗПУО да се вмени задължение за сключване на договор между родител и образователна институция по отношение на училищния правилник със съответните финансови и административни санкции за родител; да се въведе оценка за "Дисциплина" в четири степени чрез промяна ЗПУО, която да влияе на формирането на бал при кандидатстване; да се поощряват партниращите родители.

Необходимо е също да се облекчи процедурата по налагане на санкции към ученици; да се ограничат правата на родителите в ЗПУО и да им се вменят задължения, като в процедурите по санкции на ученик да бъдат на уведомителен режим. При механизма за обхват да се насочат ефективни санкции към родителите, включително и финансови, включително и в Наказателния кодекс, и да се освободят учителите от тази неприсъща им роля. Трябва да се намали тежестта на броя ученици, като компонент за формиране на бюджета на образователната институция, настояват от Синдиката "Образование".

Източници: dnes.dir.bg, БТА

 

 

 

 

Коментари

  • мама миа

    23 Яну 2023 17:05ч.

    Процедурата бе наложена изкуствено от Мрежа за Децата, Анимус и свързаните с тях изкустшено създадени от Норвегия и ЕС конструкти в страната за оправедаване на техните безобразия в миналото и пране на милионите усвоени. Целта е да се водят на услуги деца и родители, за осигуряване на заетост на психолози. А нужната мярка беше преминаване на целодневно убичение 1-10 клас което изискваше нови щатове за следобедните часове занималня за всички. Гарантирана занималня без глупостите сборни групи, молби от родители и т.н. Подава се молба за освобождаване от тази форма, и се доказва, че следобед има възрастен да се подпише, че ти гледа детето, а не обратното: молба за записване. Но Красимир Вълчев е само грантораздавател, Денков тотално неадекватен грантаджия и нищо не разбират, само пари по програми усвояват. И тази статия е за порба с последствията, а не причините. Предстоят нови грешни решения и ново насилие върху учителите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • alex

    23 Яну 2023 18:17ч.

    Какви са тези цървули наричащи се учители? Значи, искали тези либерасти да аз да нося наказателна отговорност, ако детето ми е разсеяно в час? Не съд, бой по чуторите на всеки даскал дръзнал да си отвори устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    23 Яну 2023 18:45ч.

    Цървул може да кажеш на баща си, дето не те е възпитал да уважаваш учителите, влез в учебен час в някоя прогимназия от средно ниво да видиш за какво става въпрос, вярвай ми, че освен твойто дете евентуално, никое друго няма да се респектира от теб. Щото няма да ми повярваш. Та няколко деца внимават и пишат, а останалите им пречат: говорят си на групички, разхождат се, играят си на телефоните или гледат клипчета / слушат музика, замерят се с кво ли не, даже и с раниците си, не рядко се случва и да се сбият двама или две. Парадоксът е, че учителят не може да направи нищо по въпроса с поведението на учениците и те това учениците много добре го знаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джеймс

    23 Яну 2023 18:42ч.

    Ако учителите са цървули Алекс ти си гоолям галош.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Яну 2023 18:48ч.

    Тези от "Подкрепа" са много радикални-наказателна и съдебна отговорност, финансови санкции за родителите, отнемане на правата на родителите в/у децата... - звучи ми , като едни правила от едно минало време... Вярно е също, че след 1990 учителите твърдяха, че у-щето няма отношение към възпитанието, а само към образователния процес. Има учители, на които мястото им не е в образованието-само са завършили педаг. специалност-заради дипломата. Сегашните ученици са деца на родители,които разбират свободата като свободия. Това виждат в домовете си и го пренасят в училище. Да не забравяме, че децата не се раждат добри или лоши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нож с две остриета

    24 Яну 2023 3:24ч.

    Ако православното възпитание продължава да бъде "изрязано" от българското училище и ние все още разказваме на децата за произход от маймуна, също така водеща роля на конкуренцията вместо братството, то тогава няма житейски смисъл от засилване на санкциите в училище, напротив - още по-толерантно и незадължително училище, за да могат семействата да намират други източници на възпитание на своето потомство. Едно време хората са карали до 3-то отделение и са били много по-възпитани, защото в клас са имали задължителен предмет "Вероучение".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нож с две остриета 2

    24 Яну 2023 3:30ч.

    Освен това, наблюдаваме ефектите от подмяна на учителите с продукта на сороските пуцове. Не само количеството, но вече и качеството на българското учителство навлезе решително на отрицателна територия. При такава фактическа обстановка все повече български родители ще провеждат стратегии за избягване на училището.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нож с две остриета 3

    24 Яну 2023 3:53ч.

    Изключителен възпитателен фактор за подрастващите остава трудът. Затова по-ранното напускане на зверилника, пардон училището, е мярка в правилна посока. Законодателно уреждане на право на труд от 14-годишна възраст, както е в някои развити страни, съответно право да напусне училище. Работодателите биха приветствали това разширяване обхвата на пазара на труда. Родителите също биха видяли многостранната полза от това децата им да се учат от живота,вместо да губят време в институция, където по литература почти няма български класици, а в учебниците по история липсва разказ за Априлското въстание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нож с две остриета 4

    24 Яну 2023 4:28ч.

    Друга полезна насока е масовизиране на неприсъствената и индивидуалната форма на обучение, за да не се налага на децата да стоят вързани по цял ден, като овце. Изкуствата и спортовете трябва да заемат повече място в българското училище, ако искаме то да бъде привлекателна образователна услуга.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи