МВнР за френското предложение за РСМ: Вече всичко зависи от Народното събрание

МВнР за френското предложение за РСМ: Вече всичко зависи от Народното събрание

Отпимално би било преди това МС изрази своето становище. Ако това не стане, МВнР има мандат единствено да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на НС от 2019 г. и заключенията на КСНС, на които предложеният проект не отговаря напълно

Министерството на външните работи излезе с позиция относно предложението на Председателството на Съвета на ЕС за Северна Македония.

През изминалите шест месеца министерството се ръководеше от разбирането, че няма как един единствен документ, независимо от неговото съдържание и форма, да отговори на всички изисквания на Рамковата позиция, на Декларацията на НС от 2019 г. и на заключенията на КСНС от 2022 г., а същевременно да бъде приемлив за държавите-членки на ЕС и за Република Северна Македония, се казва в позицията.

На тази основа беше търсена възможност за урегулиране на отворените въпроси чрез няколко, взаимосвързани документа – Преговорна рамка, Заключения на Съвета на ЕС и Протокол от съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. Нито един от тези документи самостоятелно не отговаря на българските изисквания. Като съвкупност обаче те биха могли да ги покрият, посочват от МВнР. 

От там уточняват, че основното предизвикателство е по отношение на фактора време. 

„На този етап вече не съществува обективна възможност за изпълнение на заложените в Рамковата позиция краткосрочни критерии до края на Френското председателство на Съвета на ЕС. Възможно е до неговия край да има яснота относно следващите стъпки в процеса на европейската интеграция на Република Северна Македония с всички необходими гаранции за българските интереси и за правата на българите в съседната държава. Българската страна приветства конструктивния подход на Франция, която проведе срещи с всички български институции с отношение по темата и след продължителна работа прояви разбиране към позициите на държавата. Франция доказа не само своето приятелство с нашата страна, но и своята посветеност на процеса по разширяване на ЕС“, се казва още в позицията. 

От МВнР допълват, че все още има определени аспекти в предложените проекти за Преговорна рамка и Заключения на Съвета, по които следва фокусирано да се работи за отстояване на българския интерес. Ключово е да бъде подписан и двустранният Протокол със Скопие. 

„При нормални условия и процедура, след постъпването на официално предложение от страна на френското председателство, Министерството на външните работи щеше да внесе в Министерски съвет получените документи и доклад по тяхното съдържание и значение. На тази основа, правителството в лицето на Министерски съвет, можеше да вземе решение или евентуално да внесе въпроса за обсъждане на пленарно заседание на Народното събрание. След взето решение от Министерски съвет и/или Народното Събрание, МВнР щеше да подготви официалната българска позиция за представяне на съответните формати на европейско ниво“, отбелязват от МВнР. 

От външното министерство съобщават, че понастоящем МВнР не може да изготви и да защити на тези формати официална позиция, защото няма решение нито на правителството, нито на Народното събрание. 

„Със свое решение от 15.06.2022 г., Министерски съвет възложи на Постоянното представителство на Република България към ЕС да изпраща незабавно на Комисията по външната политика на Народното събрание всяко европейско предложение, което се отклонява от Рамковата позиция от 2019 г. Решено беше също и българските представители да не се произнасят по предложението, докато то не бъде обсъдено в Народното събрание“, отбелязват от МВнР. 

„В изпълнение на това, Постоянното представителство на България в ЕС изпрати до комисията по външната политика предложените от френското председателство документи веднага след като бяха получени. Също така беше внесен и доклад на министерството за хода на преговорите и достигнатия в тях етап. В самия край на работния ден на 17.06 (петък), комисията поиска от МВнР и проекта за двустранен протокол“, казват от министерството и уточняват, че протоколът е бил изпратен веднага със съпроводително писмо, разясняващо неговото съдържание, но към 19 ч. в Народното събрание не е имало никой, който да входира тези документи. 

„Министерството на външните работи е готово да внесе искания проект за протокол дори днес, в неделя, тъй като и в момента продължава да работи по този ключов за страната въпрос“, заявяват от МВнР. 

Според тях на този етап целият процес изцяло зависи от Комисията по външната политика на Народното събрание, която все още не е насрочила свое заседание по темата. 

„Целесъобразно би било Комисията по външната политика незабавно да свика това заседание с участие на министерството, на което да бъдат обсъдени всички налични документи, да бъде формулирана консолидирана българска позиция и да бъдат определени последващите действия на българската дипломация. Оптимално би било, ако още преди това Министерски съвет изрази своето становище по този важен за страната въпрос. Ако това не се случи във възможно най-кратък срок, МВнР има мандат единствено да се придържа към Рамковата позиция, Декларацията на НС от 2019 г. и към заключенията на КСНС от 2022 г., на които предложеният проект на Преговорна рамка сам по себе си не отговаря напълно“, се посочва още в позицията.


Източници: бТВ, epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Ретранслатора

  19 Юни 2022 18:07ч.

  Киро, като Пилат Понтийски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние сме грамотни

  19 Юни 2022 18:37ч.

  Дайте да го прочетем това предложение. Публикувайте го и ние ще решим, на улицата ли да излизаме или да си седим в къщи. Един план за екоравновесие (дали да пазим охлювите и костенурките) подлежи на обществено обсъждане (по закон), а документ с историческа перспектива за България - НЕ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  19 Юни 2022 21:41ч.

  Това е тайна. Като тайната за доставките на втечнен американски газ - таен кораб, на тайно пристанище, тайна разтоварване, на тайна цена. Изобщо при кировото управление всичко стана тайна - тайна борба с корупцията, за която не научаваме, тайни реформи, тайни сделки с депутати...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  20 Юни 2022 9:57ч.

  Няма какво да добявя. Кирчо и Кокорчо са псевдо-образовани, никави политици и изповядват Джендър-идеологията. Любители, аджамии, поръчкови изпълнители на чужда воля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй като министерския съвет само дублира функциите на посолствата и очевидно не е нужен, предлагам да се закрие

  19 Юни 2022 18:39ч.

  Икономисаните средства да се насочат за здравеопазване образование

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  19 Юни 2022 18:50ч.

  Я, това МВнР много скромни хора, безименни герои? Кои са тези „отбелязващи" от МВнР“, изръсили толкоз бисерчета? Каква бърза работа им налага да работят и в почивен ден? И защо Комисията „незабавно“, „в най-кратък срок“ да трябва да си счупи краката от бързане? Че Макрон се натуткал най-сетне с нещото, дето изобщо не му е работа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много добре казано

  19 Юни 2022 19:23ч.

  Че и зорлии, туй европейците. Все едно са пред заета тоалетна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бързат в суматохата

  19 Юни 2022 19:28ч.

  да ни натресат нещо, което иначе няма да преглътнем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костадин Костадинов

  19 Юни 2022 20:34ч.

  Тази Генчовска е безлична като продавачка в Била, добре че си подаде оставката

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друго си беше Соломонът

  19 Юни 2022 23:28ч.

  продаде цяла държава заедно с Н.В. Царвуля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  19 Юни 2022 22:00ч.

  произнесли са се като по-френци от френците, йезуитска формулировка от типа - оправяйте се ние си взимаме заплатите и сме Святая Светих, и в двата Строя, демек - яжте ни опинците - целата Компания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник

  19 Юни 2022 22:50ч.

  2 основни извода от резултата от изборите във Франция: 1. Левицата се завърна към голямата френска политика. 2. Глобалистите са загубили монопола си върху властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глобалистите са загубили монопола си върху властта ??

  19 Юни 2022 23:17ч.

  Това пък къде го видяхте във френските избори ?! Статуквото е хванало в мъртвешка хватка Европа, вкл. Франция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джашуа Калабалъкоф

  19 Юни 2022 23:01ч.

  Предложението на французкото председателството на ЕС за Северна Македония е толкова изгодно за България , че от съображения за сигурност, за да се предпази народонаселението от това да не изперка от радост, се налага текста на самото предложение да се засекрети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както правилно забеляза Дилянчо Гербаджийчето...

  19 Юни 2022 23:07ч.

  В следващите денонощия ще се напазаруват оставащите депутати, които не достигат за сваляне на ветото. Че КПКОНПИ няма да провери доходите на "напазаруваните" е ясно. Н поне ще чакаме поименния списък на предателите, кой е гласувал за сваляне на ветото. Да им се "порадваме" поименно, после...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жълт котарак

  20 Юни 2022 5:28ч.

  Ще ме извините за руския, но с две думи написаното е: опять 25!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  20 Юни 2022 9:59ч.

  Френското предложение е: "Гаранция -Франция " ( Българска поговорка, отнасяща се за гранцията на Франция, за целостта на Полша от 1939 г. )

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вината е наша

  20 Юни 2022 11:39ч.

  Досега трябваше да сме изкарали гилотината и да сме приклучили с тези майцепродавци , точно както французите преди 200 години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • даа!

  20 Юни 2022 12:45ч.

  Абе и една неподострена брадва ще свърши работа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи