МВнР: Позицията ни за Северна Македония остава непроменена

МВнР: Позицията ни за Северна Македония остава непроменена

Позицията на България за започване на преговорите за членство  със Северна Македония остава непроменена. Това се казва в позиция на МВнР, която идва в отговор на информацията, че министър Теодора Генчовска е разговаряла по темата с германския външен министър Аналена Бербок.

Външният министър на Германия изрази надежда за изчистване на спорните точки между София и Скопие

Ето я и цялата позиция:

"Във връзка с появила се невярна информация в медиите, Министерство на външните работи категорично заявява, че българската позиция относно европейската интеграция на Република Северна Македония, остава непроменена.

България продължава да се придържа към Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания от 09 октомври 2019 г., подкрепена единодушно с  Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г., както и от заседанието на КСНС от 10.01.2022 г. 

Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат и спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска препотвърди българската позиция по време на разговора си с германския външен министър в рамките на Съвет „Външни работи“, който се проведе в Люксембург на 11 април 2022 г.

По отношение на началото на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС, от ключово значение за България е постигането на необратими резултати в поддържането на добросъседските отношения и получаването на  ясни гаранции в рамките на процеса на преговори на ЕС за по-нататъшно изпълнение на Договора за добросъседство от 2017г. Очакваме конституционни гаранции за спазването правата на българите в Република Северна Македония.

Водещи за българската страна са резултатите, а не обвързването с конкретни срокове".

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • шизофренично

    12 Апр 2022 15:18ч.

    поведение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sion

    12 Апр 2022 15:29ч.

    Да излезе Генчовска и официално да отрече казаното от АнаЛена Бербок.. Иначе да си ходи.И го казвам като избирател на ИТН.. Между другото, Генчовска е сред големите недоразумения в този кабинет..Има харизмата на мокра хавлия , а поведението напомня това на Г-жа Йес

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Апр 2022 15:31ч.

    Нито генчовска, нито бербокова са интересни... а ти си болен да гласуваш за чалгията ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sion

    12 Апр 2022 15:35ч.

    При наличният набор от "партии" не виждам особен избор.ИТН са си добре, но това недоразумение във Външно определено не е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Апр 2022 15:39ч.

    В момента в който славуца заяви, че е за европейски федерални щати, стана ясно кой го инсталира ... не искам да ви обидя в никакъв случай, но човек трябва да внимава какво си пожелава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зоната на здрача

    12 Апр 2022 15:42ч.

    Т.е., някой лъже. Дали е германската министърка, или Външно - предстои да видим. Как мислите, кое е по-големия проблем? Тука се отива на директен зблъсък Германия-България. Нещо като ТИР-заек на магистралата. А водят ли се записи на такива разговори, за да има все пак някакъв документ, понеже не работят за себе си, а за народите си. Ако няма записи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МВнР: Позицията ни за Северна Македония остава непроменена

    12 Апр 2022 16:29ч.

    А дано, ама надали... Дали това просто е известно на Генчовска и Кирил или от Външно ги е било срам да ги информират?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Търпение и реализъм

    12 Апр 2022 16:33ч.

    Вчера настойчиво предложих да не подскачате, доколкото очевидно беше ясно, че нещо в информацията не се връзваше. В публикуваната позиция ясно се индикира, че държавната ни позиция остава непроменена. Всичко друго е нереалистично. Откъде се взе тази фалшивка вчера?! Обяснения тук забранени, ще дам само една идея: контрадезинформация. Развийте темата сами!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шизофренията предава ли се по въздушно-капков път?

    12 Апр 2022 16:33ч.

    в. Гласове: "Теодора Генчовска, външен министър на България България и Германия са се съгласили, че е изключително важно Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване към ЕС през първото полугодие на тази година."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Това съобщи министърът на външните работи..."

    12 Апр 2022 16:33ч.

    "Това съобщи министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок след разговор с българската си колежка Теодора Генчовска в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Произходът на атаката

    12 Апр 2022 17:16ч.

    Нищо не трябва да се изключва. Възможни са хипотези за активно мероприятие, което е било инициирано от: германците; ЕС; ПП; саш; бойко и турците; лични и професионални опоненти/врагове на Генчовска. Генчовска е един много блед и неубедителн образ, но не вярвам да е напълно неадекватна. Някога на моменти подозирах Екатерина за нещо подобно. Клета, Майко България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    12 Апр 2022 19:11ч.

    Конституционните права на българите в северна македония може да се гарантират, но за българите е важно да ве ви присвояват историята. Да си признаят, че тяхната история започва от 1945 година!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "На маймуни ни обърнахте

    12 Апр 2022 22:01ч.

    маскари с маскари!" - каза подготвилият подаръци за "Големеца"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ненчо

    13 Апр 2022 1:27ч.

    Оплетоха се като патки в кълчища. Започнаха да забравят кого, къде и как са лъгали, а нас направо ни измамиха тия мишки. Боклуци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи