МРР опроверга: Не се готви промяна на споразумението за партньорство с ЕС

МРР опроверга: Не се готви промяна на споразумението за партньорство с ЕС
В свое специално съобщение до медиите от Министерството на регионалното развитие (МРР) опровергаха информацията, публикувана в ГЛАСОВЕ, че вицепремиерът по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева е навлязла в ресора на другия вицепремиер - по европейските фондове, Илиана Цанова и е намекнала, че може да има промени в споразумението за партньорство с Европейския съюз (ЕС). В публикацията си ГЛАСОВЕ се позовава изцяло на "Медиапул" и това личи от текста, публикуван по-долу под заглавието "Скандал: Служебното правителство отлага споразумението за партньорство с ЕС?"
<p>ГЛАСОВЕ публикува целия текст на прессъобщението.</p> <p>Уважаеми колеги,</p> <p>Във връзка с днешни публикации в медии, че служебното правителство готви промяна на Споразумението за партньорство с ЕС, Министерството на регионалното развитие категорично отрича правителството да има подобни намерения или такива да са заявявани. По време на церемонията по предаване и приемане на поста между бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева и настоящия Екатерина Захариева беше проведен следният диалог:</p> <p><strong><em>&bdquo;Екатерина Захариева: </em></strong><em>Много ми се иска и благодаря на госпожа Терзиева, че е оптимист за това, че имаме надежда да договорим 67 града. Да знам, че в програмата са останали. Проблемът е, че сме се съгласили да отпаднат от Споразумението, ако трябва да съм честна, и това със сигурност ще създаде по-големи трудности за договарянето на 67 града. Следя този процес, защото в президентската институция сме длъжни да следим всички неща, които се случват в държавата.</em></p> <p><em>Притеснително е състоянието в бюджета. Факт е, че трябва да намерим пари. Това ще ми бъде топ приоритет и фокус и в регионалната програма, и в околна среда &ndash; да намерим резерви в бюджета, за да не спираме строителния сезон. Наистина е много притеснително положението. Получавам сигнали от Камарата на строителите и там забавянията при разплащанията са много големи. Демотивирали сме строителите, демотивирали сме и общините със забавените разплащания. Така че това ще ни бъде фокус на целия кабинет - да намерим резерви и от държавния бюджет докато се възстановят плащанията, така че да на забавим изпълнението,&nbsp; още повече от риска за загуба на средства и за двете програми.</em></p> <p><strong><em>Десислава Терзиева:</em></strong><em> В Споразумението за партньорство да, отпадна цифрата 67 града, но вътре изрично записахме, че трябва да се използва полицентричния метод, защото,&nbsp;&nbsp; ако бяхме записали 67 града, така възрази ЕК, това означава, че сме предрешили. А всъщност самите преговори по оперативните програми предстоят и там вече трябва със съответните допълнителни изисквания от ЕК, допълнително ако трябва да се прави икономически анализ, аз мисля, че доста добра база сме оставили, значи там е отворено и може да се договорим за 67 града, а в частта за Споразумението за партньорство, ако прочетете, абсолютно сме оставили базата, на която могат да се водят тези преговори.</em></p> <p><strong><em>Екатерина Захариева:</em></strong><em> Това казах и аз. Да, благодаря Ви.&ldquo;</em></p> <p><span style="font-size:13px">&quot;Като вярваме в обективността на медиите и в правото на обществото да бъде точно и коректно информирано, оставаме открити за журналистическите въпроси в името на истината&quot;, се казва още в прессъобщението на МРР. &nbsp;</span></p> <p>&nbsp;</p>

Коментари

  • SOS

    07 Авг 2014 13:54ч.

    ЛИЧНО АЗ НЕ ВЯРВАМ НА ТАЯ ВЕЩИЦА.ТАЯ ЖЕНА Е МНОГО ПРОСТА И ТЪПА,НО ИДИОТА-ПОМАК ВЕЧНО Я ТИКА НАПРЕД.МИСЛЯ,ЧЕ ТАЯ ГРОЗОТИЯ ЛЪЖЕ И НЕ Е НИКАКЪВ КАПАЦИТЕТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи