Митрофанова: Като ни молехте за газ, ви давахме, сега не плащате и шантажирате

Митрофанова: Като ни молехте за газ, ви давахме, сега не плащате и шантажирате

На 26 април т.г. „Газпром експорт“ официално информира „Булгаргаз“ за намерението да спре доставките на газ в България поради неизпълнението от българската страна на дължимите от нея плащания.

В тази връзка обръщаме внимание върху следното. Въпреки всички неприятелски стъпки, направени срещу Русия, нашата страна досега е оставала надежден партньор на България. Добросъвестно е изпълнявала задълженията си относно газа, включително и осигуряване на допълнителни обеми, когато София имаше нужда от тях и ни молеше за помощ. Да напомня, че за последен път това беше през лятото миналата година.

Въпреки това, България се присъедини към държавите, които са решили да приложат спрямо Русия методи на откровен шантаж и рекет – руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства. Тоест фактически от Русия поискаха да продължава да доставя газ безплатно. Така, западните клиенти не са оставили на „Газпром“ друг изход, освен да им предложи да продължат да плащат с рубли за „синьото гориво“, като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори.

Новият механизъм на плащанията за доставения от „Газпром експорт“ газ предполага следващ алгоритъм. В „Газпромбанк“ чуждестранни купувачи откриват специални сметки във валута и в рубли. Купувач плаща за газа с валута. След това „Газпромбанк“ продава валутата на Московската борса и прехвърля рублите на втората сметка на купувача за по-нататъшно изпълняване на задълженията към „Газпром експорт“. След това се извършва доставяне на газ. Всъщност, за контрагентите на „Газпром“ нищо не се променя – цената на „синьото гориво“ остава същата, не се появяват посредници в тази верига.

Специално подчертавам, че действащият от 1 април т.г. нов ред за плащания е въведен като необходима мярка в отговор на незаконните санкции срещу Русия, наложени от редица западни държави, включително и от България.

За ситуацията в Украйна

Продължава специалната военна операция на Въоръжените Сили на Руската Федерация в Украйна по демилитаризацията и денацификацията на престъпния режим в Киев, който в продължение на осем години води война срещу населението на Донецката и Луганската Народни Републики.
Все още е трудна ситуацията около мариуполския завод „Азовстал“, където се барикадираха няколко хиляди националисти. Президентът на Русия заповяда да не се прави щурм на обекта за да се избегнат загуби сред личния състав на руските Въоръжени Сили, както и за да се запази животът на държаните там като „жив щит“ мирни жители на Мариупол. Въпреки редовно отваряне на хуманитарни коридори бойците пречат на излизане на невиновни граждани от комбината, действайки всъщност като терористи, които се скриват зад заложниците.

Украинският режим, насърчаван от западните куратори, засилва антируската пропаганда, като масово тиражира в западните медии фалшиви новини за уж прилагане на насилие от страна на руските военни спрямо мирното население. Според информацията на Министерството на отбраната на Русия, специалните служби на САЩ заедно с украинските им колеги като отговор на успехите на специалната операция подготвят провокации с цел да обвинят Русия в използване на територия на Украйна на химическо, биологично или тактическо ядрено оръжие. Цинизмът и хладнокръвието на тези планове, разбира се, поразяват. Личи, че Западът наистина е готов да се сражава срещу Русия до последния украинец…

За доставки на оръжия за украинските въоръжени сили

Продължаваме да следим внимателно воденото сред политически обществени кръгове обсъждане относно евентуални доставки на оръжия и амуниция от България на псевдогероите на Украйна. Разчитаме, че официалната София в пълен обем оценява всички негативни последици на такава стъпка за по-нататъшните руско-български отношения.

Обърнахме внимание на намерението на отделни представители на управляващата в страната коалиция да посетят Киев с цел да се убедят лично, че е необходимо да снабдяват Украйна с летални оръжия. За да получат обективна информация за протичащите в Украйна събития бихме препоръчали на представителите на българската делегация да пообщуват също така и с официалните лица на Донецката и Луганската Народни Републики – да научат тяхното виждане на ситуацията, да чуят тяхната история за причините на конфликта и отношението на украинската власт към някога собствено население. Убедена съм, че ако българската страна има такова желание, няма да е трудно да се организира такъв контакт.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Anonimen

    28 Апр 2022 20:16ч.

    не България е нападнала друга държава. остава ние да намалим цената на газа. щом е така лесно да променяш договор. искаме още по-ниска цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    28 Апр 2022 20:20ч.

    Каква е тази малоумщина? Променена е единствено сметката, по която се плаща. Не го ли разбра? А ти може да искаш и бонбоните да ти дават, ама си е твоя мокра мечта...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    28 Апр 2022 20:58ч.

    Никой не променя договора - Русия просто иска да получи парите. В момента ЕС са измислили начин да не плащат - искат да получават газ, но парите да отиват в европейска банка, без Русия да има достъп до тях. Руснаците единствено искат с тази схема да има реално плащане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господин Anonimen, повече ще ви отива друг ник,

    29 Апр 2022 13:29ч.

    например, "ТЪПУНГЕР"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    29 Апр 2022 19:06ч.

    много добри знаете , че се иска отваряне на сметка в рубли. нека путин си прави сметката в рубли. путинофилите нямат край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз също

    28 Апр 2022 20:17ч.

    съм против плащането в рубли. И да гласуват доставка на оръжие за Украйна.Така ще имаме бързи избори, и ще управлява Възраждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Апр 2022 20:22ч.

    Много добре стана така... много скоро ще сме ви крайно благодарни за помощта в отстраняване на марионетното правителство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанов

    28 Апр 2022 21:57ч.

    Извадихме голям късмет с Митрофанова, която ни третира като крепостни селяни и намира това за напълно естествено. На фона на нейните изявления тезата на петоколонниците, че Русия ни помагала да се "освободим" от американската зависимост надскачат жанра на вица и достигат висотите на театъра на абсурда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанов

    28 Апр 2022 21:58ч.

    Помешчицата ни налага с камшика, а ние багоговейно и с наведена глава повтаряме "Благодарим ти, Освободителко". Бекет, Пинтър и Йонеско пасти да ядат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    28 Апр 2022 20:34ч.

    лельо, за газ не се моли, газ не се дава, а се продава на база подписани договори. А какво правиш още в България, вероятно искаш да се докараш до нивото на Каулбарс и тогава да се изсулиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    28 Апр 2022 20:40ч.

    майна,на тебе и майкати и бащати са мъже,ама истински мъже,с космати гърди и големи паламарки,нали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алекси

    28 Апр 2022 22:15ч.

    И аз съм майна, ама първо чета, слушам и тогава се изказвам, или както се казва : never open your mouth before you know what the shot is for. Ти чел ли си тези подписани договори за които споменаваш ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истинските виновници са в марионетното правителство. Кого лъжете господа атлантици?

    28 Апр 2022 20:37ч.

    Единствената полза от този цирк с газа е възможността да свалим правителството. Ние сме на ход. Ясно е, че не можем да обвиняваме Русия за кризата. Напротив ще обвиним истинските виновници и ще ги видим с вързани ръце зад гърба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    28 Апр 2022 20:49ч.

    няма да ги видиш.Кикито е с канадски паспорт.Просто ще си монетаризира престоя тука и го боли меката пишка ,че ще остави на Костадин Костадинов една ограбена и разорена държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждам, виждам

    28 Апр 2022 21:13ч.

    Ами, до дупка ще го гоним и накрай света пак ще му щракнем мръсните, крадливи ръчички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    28 Апр 2022 20:56ч.

    Не чете български вестници. България може без руски газ ВЕЧНО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    28 Апр 2022 21:02ч.

    Науката твърди, че нищо не е вечно на този свят, дори вселената...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    28 Апр 2022 21:00ч.

    Вчера в супера казах на касиерката, че искам да платя по схемата на ЕС за плащане на газа - вместо да й дам парите, да ги преместя от левия си джоб в десния, а тя да го приеме като начин на плащане. Не мина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народеее

    28 Апр 2022 21:13ч.

    Априлското въстание е като въстанието в Донбас 2014 г. Русия пак спасява въстаналите. Опълчението е ДНР и ЛНР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧИЧО ВИЧО

    28 Апр 2022 22:40ч.

    Е, като "спаси" България след Априлското въстания, защо Освободителите бяха против Съединението и насъскаха сърбите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани

    29 Апр 2022 13:41ч.

    Не руснаците са насъскали сърбите, г-н полуисторик!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе, Вичо, насъскан си ти, но едва ли го осъзнаваш! Русия създаде България,

    29 Апр 2022 13:44ч.

    а Източна Румелия и днешната РСМ - в границите на България, на 03.3.1878 г. Обяснявам, защото питаш. Зашадните враждебници - австрийци, немци, френци, англичани, разделиха България на 5 части с Берлинския договор от 13.7.1878 г. под заплаха на всеобща война на Запада срещу Русия, такава като дншната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големи родолюбци сме!

    28 Апр 2022 21:18ч.

    И как се извъдихме такива родолюбци, че ще измръзнем и умрем, но ще плащаме в долари! А защо да не плащаме в левове? Ако наистина сумата си е същата, платена в долари и само после обърната в рубли, то проблема е пренебрегването на долара, и това не е наш проблем. Цъфнахме и вързахме, и сега първи на амбразурата да защитаваме долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    29 Апр 2022 19:08ч.

    това е по договор. има договори и в евро доколкото знам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ааа

    28 Апр 2022 21:37ч.

    Киро рече, че Русия не си изпълнява договора, щото в него не пишело, че трябва да плащат в рубли. Обаче не каза дали в договора пише, че Киро и компания могат да спрат достъпа на Русия до сметката, по която й плащат газа. Хубаво де, управляват ни дебили, ама ние дебили ли сме, че ги търпим, а не грабнем сопите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Махмут

    28 Апр 2022 21:47ч.

    Браво госпожо, това е истината, от нея боли, но е истина. За жалост след хвалипръцкото Борисов, виещ се като лозовапръчка около Русия и САЩ, за да оцелее,тези сега от. промяната разочароваха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Татаромонголска наглост

    28 Апр 2022 21:51ч.

    Толкова от мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Братовчедите ни в Татарстан

    29 Апр 2022 14:28ч.

    ли визираш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • vanko

    28 Апр 2022 22:02ч.

    Тая явно не е в течение на нещата . Напълно е разбираемо ако не е завършила ПУЦа на Харвард кат наш Киртак Кирча и Кокорча .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Апр 2022 22:12ч.

    Правилно, изкарахме голям късмет с Посланик Митрофанова! Знае кога и какво да каже, знае кога и какво да направи... за разлика от скачащото нещо на козяк, дет не можа да роди повече от розово пони ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хай Буй

    28 Апр 2022 22:59ч.

    Прав си, супер е тьотята! За радост на неграмотни като тебе възрожденци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Митрофанов сестра му

    28 Апр 2022 23:26ч.

    Ами той човекът горе ти го е обяснил. Наистина е полезна Митрофанова, но не за Русия, а за американците. Кого според теб ще харесат повече феновете на риалити програми - надутата и скучна Митрофанка или хахавата мажоретка Хера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожо Митрофанова, моля Ви, правете разлика

    28 Апр 2022 22:27ч.

    Ние не сме харвардските въздухари! Нас ни е срам от тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милост

    28 Апр 2022 23:52ч.

    Простете ни, Ваше Превъзходителство. Ние не знаем какво правим. Срамуваме се от нашето правителство. Избраха ги машините, заредени със зловреден американски софтуер. Та те не са българи, а истински натовски подлоги. Елеонора Валентиновна, милост! Пощадете ни. Нас, покорните Ваши слуги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Специален поздрав за Майната

    28 Апр 2022 22:29ч.

    С неба звёздочка упала - прямо милому в штаны, хоть бы всё там разорвало- лишь бы не было войны!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просташки частушки

    28 Апр 2022 22:49ч.

    като за холопи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    28 Апр 2022 22:37ч.

    Договарът е в долари - платено е в долари за април, които са върнати обратно и Путин поискал да се плаща в рубли. Какво има да се коментира

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Воистина

    29 Апр 2022 0:39ч.

    "Путин не искал да се плаща в рубли", не, Путин искал да се плаща. Явно се ядосваш, че на руснаците им е хрумнал начин да заобиколят санкцията... Да, обидно е да се прецакват санкциите на "началниците" ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво ти разбира главата от договори?

    29 Апр 2022 6:29ч.

    Някога през живота си да си сключвал договор? Сключвал си дръжки! Какво повтаряш като папагал тъпите опорки на козяците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани

    29 Апр 2022 13:43ч.

    Майна, това не е вярно. По коя сметка са изпратени доларите? И как ще ги върнат - с влака или със самолета?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българска подлога

    28 Апр 2022 22:44ч.

    Русия отново бомбардира центъра на Киев и Одеса. По същото време течеше пресконференцията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и украинския президент Володимир Зеленски. Днес в Киев е и българската делегация, водена от премиера Кирил Петков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаш предвид

    29 Апр 2022 15:00ч.

    премиера Кирил Петков, който е подлога като теб, нали? А сигурен ли си, че същият все още не е и с канадско гражданство? Да не се окаже българска и канадска подлога, едновременно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    29 Апр 2022 18:33ч.

    много правилно, така е прави. Показва Русия, че ако иска, ще тропне ракетата на масата за срещи на зеления клоун...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хай Буй

    28 Апр 2022 22:55ч.

    https://gospodari.com/vnimanie-vie-byahte-trolnati-eksperiment/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая специално трябваше да я изгоним още когато ни я пратиха

    28 Апр 2022 22:55ч.

    Дори парадоксално българо-руските отношения щяха да спечелят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мазохист

    28 Апр 2022 23:38ч.

    Долу ръцете от Митрофанка. В тези трудни времена къде ще намерим по-сладък камшик, по-сочни обиди и по-навъсен и смразяващ поглед от нейните. В бордеите на Хамбург и Брюксел ще трябва да се разделиш най-малко с 500 евро за една нощ с несръчна садистка, а тук в България получаваме безплатно неограничен достъп до върховете на изкуството на Великия Маркиз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Майна

    28 Апр 2022 23:49ч.

    Глупако, всеки доставчик на услути може да промени сметката, по която иска да му се плати. Нормална процедура и не се изисква промяна на договора. Само уведомление. Просто превеждаш доларите си в новата сметка и толкоз! Апропо, защо плащаме в долари , а не в евро? М? Дали Козяк не е бутнал. нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е луд, който изяжда зелника, а който му го дава

    29 Апр 2022 0:05ч.

    Козяк не бута нищо, а казва какво да се направи. Козяк пари не дава, а само взема. През 1989 г. Русия загуби Студената война, а ние си "спечелихме" нови господари. Глупавата авантюрата на Путин в Украйна наближава своя крах и засилва позициите на днешните ни господари. Резултатът: отсега насетне вместо за газ по тръби от Русия ще плащаме (при това двойно повече) за втечнен газ от САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    29 Апр 2022 11:12ч.

    Пожелавам ти да ти плащат заплатата в рубли без да те уведомят. то бива безродници, ама...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ПИДАЛ“or not "ПИДАЛ“? This is the question

    29 Апр 2022 13:57ч.

    Американската подлога забавлява с нелепости форума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мадлин Олбрайт

    29 Апр 2022 0:23ч.

    Вие като не давате, Бай Дън обеща да даде. Обади се от Оня свят и каза, че там имало много. Газ до дупка, сяра и тамян (в дупката). Можем да му вярваме, той знае най-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петка

    29 Апр 2022 0:28ч.

    Василий Иванич, вие ли сте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ух ты, с разу узнал меня

    29 Апр 2022 0:34ч.

    Докарвай тачанката и да подпукваме хохлите, преди да сме свършили водката! Наздоровья хлопцы!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    29 Апр 2022 9:54ч.

    Братски Китай тия дни е забил кирка в гърба на Матушката - ще снабдява Европа с втечнен газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • втечнен

    29 Апр 2022 11:52ч.

    ама пак руски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    29 Апр 2022 18:36ч.

    майничка, я каже калка танкери газовози има Китай? :))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Товарищ Калашникова,

    29 Апр 2022 11:00ч.

    На вас рашите все да ви се молят и кланят.А стига с тези имперски комплаксарски настроения. Сами,от тъпотия и простотия се изолирахте от света,поне за двадесет години напред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    29 Апр 2022 11:39ч.

    "Запада е готов да се сражава с Русия до последният украинец." ...Това беше добро ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българското правителство слушка американското посолство, ПАПКА и раздува инфлацията! Народът тегли каиша и плаща сметките!

    29 Апр 2022 13:26ч.

    "като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори." "Всъщност, за контрагентите на „Газпром“ нищо не се променя – цената на „синьото гориво“ остава същата, не се появяват посредници в тази верига."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи