Министерството на правосъдието коригира Агенцията по вписванията: Не е сигурно, че Руската църква е собственост на посолството

Министерството на правосъдието коригира Агенцията по вписванията: Не е сигурно, че Руската църква е собственост на посолството

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Свързани статии: Румяна Ченалова: Руската църква е под юрисдикцията на РПЦ, а сградата е собственост на Русия (документи)

В констативния нотариален акт, който посочва руското посолство като собственик на руската църква не са описани конкретни доказателства за това. Цитиран е крепостен акт за земята, който не е достъпен никъде и не може да се види какво всъщност удостоверява. Това означава, че собствеността на руската църква е неясна и спорна. Това се разбира от съобщение на правосъдното министерство за проверка в Агенцията по вписванията, разпратено до медиите. В него дословно пише: 

Установяването на собствеността върху руската църква изисква задълбочена проверка, анализ на нормативна уредба и документи находящи се и извън Агенция по вписванията (Държавен архив, Столична Община и др.). В този смисъл въпросът за собствеността й не е в компетентността на Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията. 

След извършена проверка в Служба по вписванията - София се установи, че в Книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан констативен нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската Федерация.

Видно от съдържанието на посочения констативен нотариален акт той е съставен по молба на посланика на Руската Федерация въз основа на крепостен акт № 11 от 07.11.1898 г.

Крепостният акт не е публично достъпен, не се съхранява в архивите на Агенция по вписванията, тъй като съгласно Закон за националния архивен фонд, Закон за съдебната власт, Наредба за реда за организирането, обработването, експертизата, съхраняването и използването на документите в учрежденските архиви на държавните и общинските институции и правилник за администрацията в районните, окръжните, административните, военните и апелативните съдилища, след изтичане на срок от 100 години регистрите за гражданско и имотно състояние подлежат на предаване и държавно съхранение в отдел „Териториален архив – София.

В нотариалния акт не е описано да са представени документи и доказателства по отношение на строителството и правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската Федерация, завършва съобщението.

През 1997 г. е бил издаден констативен нотариален акт за собственост върху Руската църква на Руското посолство в София по искане на руския посланик. 

Нотариусът, подписал акта тогава, посочва, че "на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата "Св. Николай Чудотворец" и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство".

Придобиването на църквата е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква "Св. Николай Чудотворец".

Била е направена и т. нар. обстоятелствена проверка и е издаден въпросният нотариален акт. Нотариусът Иван Дахтеров, който я е правил през 1997 г. и чието име е старателно заличено от факсимилето, изобщо не проверява статута на руските църковни имоти у нас и изобщо не взема становище от Българската православна църква.

Констатацията на Дахтеров е само на основата на крепостния акт за земята на руската легация от 1898 г., който е само за земята, но няма как да има крепостен акт за сградата на църквата, която е вдигната през 1914 г.

Това води до извода, че документът от 1997 г. е порочен, тъй като описаните в него обстоятелства са неверни.

Детайли около проверката публикува преди дни русенският епископ Наум, според които съветското правителство през 1936 г. дарява храма на Българската православна църква (БПЦ) - въпросната църква е възникнала като храм за нуждите на руската белоемиграция.

Източници: "24 часа", justice.government.bg

 

 

Коментари

  • rusnak

    26 Sep 2023 18:36ч.

    А бе да ти кажа, не е и много сигурно, че няма да ядете жесток бой до насиране, както и турците не са ви го причинявали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че руснаците сте примитиви,

    27 Sep 2023 0:12ч.

    знаем. Не е необходимо да ни го доказваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че американците сте примитиви,

    27 Sep 2023 1:01ч.

    знаем. Не е необходимо да ни го доказваш. От 240 години създаването на САЩ само 16 години са били мирни. В останалите мъкнат оръжия и войски през океани и морета и война, до война - разрушават чуждите държави и народи с измислени предлози. ЯО на Ирак къде е, бе - 0:12 ч.?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    26 Sep 2023 18:45ч.

    Това мазно момче от снимката ...... Тоя, ако не се лъжа е и преподавател в ЮФ в СУ. Ако е вярно написаното и наистина го е казал Иван ще му скъса потурките от дела и ще се пенсионира на Бахамите .... Иван Дахтеров. Ние ще платим. Да не говорим, че може да го подпукат и от руското посолство. Сервилен полуграмотник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та земята винаги владее сградата!

    26 Sep 2023 18:46ч.

    Нашите импотенти търсят под вола теле.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има и джамия, има и синагога в центъра на София

    26 Sep 2023 18:47ч.

    Натам ли ни бутат? Или към хилядите секти дето се помещават в разни залички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    26 Sep 2023 18:47ч.

    Егати цирка, брат! Вече не съм сигурен, че притежавам апартамент! ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    26 Sep 2023 19:59ч.

    Не си сам, половин България е отворила долапа и чете нотариален акт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    26 Sep 2023 18:49ч.

    Казах ви, че ще играе ножовката. Закон, документи, конституция не важат, щом някой е решил да ги погази и няма кой да го спре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    26 Sep 2023 18:57ч.

    Кой го казва?! Момчето, което допусна Сарафов за гл. Прокурор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    26 Sep 2023 19:03ч.

    Като вече писах за БПЦ всичко си върви по украински сценарий макар и привидно тук да не става въпрос за тях. Ще ги сготвят щото не им пука за тях, а владиците си мислят че имат работа с българи. Какво пеше писал онзи немски пастор навремето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KitCat

    26 Sep 2023 19:32ч.

    Сценарият не е украински, те са само част от масовката, но не разбират, с изключение на яко обогатените. Тук играят основно германци, които разбира се са озлобени - все им се вярва че някак случайно са победени, и ето че пращат танкове и притискат и България. Още с първия финансов заем от германия, говоря за нещо от преди 100 години, с Дисконто Гезелшафт, България надява примката на врата си. Американците само са им дали разрешение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Sep 2023 19:03ч.

    Мамка му! Аз имам само натурален акт :d! Крепостен, окопен, амбразурен - немам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 19:27ч.

    Ако нямаш земята под имота... "отстъпено право на строеж" си е ала-бала в един момент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    26 Sep 2023 19:06ч.

    тези окрадаха що имоти, че този няма да се оправят ! ще изпреварят усрайна- долни гадове…, но един ден и те ще са минало

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    26 Sep 2023 19:14ч.

    ...вече ще знам... ако искам да разбера дали НЕ e сигурно, че нещо е нечия собственост, питам министерството на правосъдието... директно тоя пич с тънката вертикална ивичка на брадичката или некой друг експерт?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    26 Sep 2023 20:02ч.

    Щото имаш излишни кинти ?! Я по добре ми ги дай ще живнеш :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • затвори плювалника

    26 Sep 2023 19:25ч.

    псевдо юристе и изяваваш се като министър.На тати момчито се оказа далеч от юриспруденцията като се усъмни в становището на специализираната структура занимаваща се професионално с тези въпроси.Или се опитва да замете простотиите на онова канадско недоразумение което е на каешка от Козяк

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    26 Sep 2023 19:30ч.

    Баси министъра на правосъдието. Да не правиш разлика между констативка и обстоятелствата проверка. Май не е чувал и за института на приложението по чл.92 от ЗС. По изнесените данни нотариалния акт бил с невярно съдържание(!). В крепостния акт нямало как да бъде описана църквата(сградата) щото била построена през 1914, от което следвало, че констативния акт бил с невярно съдържание. Иначе поземления имот си бил на Русия. По силата на законовата презумпция по чл.92 от ЗС, собственика на земята е собственик и на сградите е постройките и насажденията върху нея, до доказване на противното. Презумпцията се оборва, ако някой друг,различен от собственика на земята е построил на някакво правно основание(обикновено, ако собственика на земята му е учредил право на строеж) или по придобивна давност. Такива данни няма и няма как да има, защото фактите са други и са известни - ясен е кой е собственика на земята и на построеното върху нея. Доста елементарен опит за манипулиране от страна на министерството на истината, упсс, сори, правосъдието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    26 Sep 2023 19:36ч.

    Поредното подлагане на руски слуги в зората на демокрацията. Агенцията по вписванията ведно с БПЦ да се задействат и да преактуват собствеността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    26 Sep 2023 19:39ч.

    Заб.* Приращението, не приложението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    27 Sep 2023 16:35ч.

    ти си просто един евро-дебил, но времето на такива парцали, като теб изтича... Неизбежно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любопитно

    26 Sep 2023 19:40ч.

    Дали ще има команда: "Да се открадне!"?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Sep 2023 20:01ч.

    Кво е казал, кво не е казал, няма значение - векторът на процеса е ясен. Тоз едва ли разбира и думичка от това, което е издърдорил. Казал там нещо, колкото да разкудкудяка курника с кокошки и мисирки. Защо го правят, защо се гаврят с хората? Защото могат. Защото посолството много точно е преценило възможностите си и нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    26 Sep 2023 20:06ч.

    3 десетилетия слушам за забрани на БКП, вина на БСП, вина на тия в мазата на зона 51, ДС, лустрация на всеки дето им е чишкал в двете нули и пр .... Мисля стигнахме до разумен край - да се забрани ДБ и лустрация на всяка пърпоретка пръкнала се от тези !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    26 Sep 2023 20:23ч.

    Имайки в предвид тоталното ни подлагане на САЩ и НАТО не бих се учудил, ако решат да конфискуват руската църква и сградата на руския културен център на базата на измислени факти от всякакъв вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И много други

    26 Sep 2023 20:24ч.

    Неизбежно е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Sep 2023 21:14ч.

    Както казах и преди, това е опит да се открадне руската църква. Както опитите за открадването на руските активи в чужди банки. Тук явно това им се струва по-реализуемо. Не че са се загрижили за вярващите, че няма къде да се помолят. Просто използват вярата и наивността на хората, за да си намерят мотив да открадната църквата и да я продадат. Няма как да я дадат на УПЦ или ЦПУ, вече се обърках от уркоглупостите, но ще има дадат парите от продажбата на храма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    26 Sep 2023 21:23ч.

    "но ще има дадат парите от продажбата на храма." Я! Живи пари, без дефекти като ракетите - дават ли се?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    26 Sep 2023 22:00ч.

    Не, не мисля ! Това е една отчаяна в инфантилизма си мелодрама на доказващи се чиновници, пред агилар-а, хабиб-а. Не че като им дадеш идея да я подарят на УПЦ няма да клъвнат, но план и кражба -не. То затова е толкова и унизително и гнусно !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Беше въпрос на време,

    26 Sep 2023 21:50ч.

    но не беше нужно всичко да става в поредни дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корекциите се правят от съда

    26 Sep 2023 21:50ч.

    а всеки има право да си изказва мнението, МП включително, но смисълът на съда е да има две страни с техните доказателства и безпристрастен арбитър. По медиите не е така, затова и много сериозни хора не ги ползват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    26 Sep 2023 22:04ч.

    Той, МП, и това не съобразява даже - няма как да се конституира като страна, няма интерес. И тая тутурутка ДБ-ейска преподавал бил право в СУ ?! Сега разбирам защо др. пеевски е завършил специалността в ЮЗУ... Аве !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корекциите се правят от съда

    26 Sep 2023 21:50ч.

    а всеки има право да си изказва мнението, МП включително, но смисълът на съда е да има две страни с техните доказателства и безпристрастен арбитър. По медиите не е така, затова и много сериозни хора не ги ползват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер

    26 Sep 2023 22:09ч.

    Сравнете аргументите на този плужек с това: https://glasove.com/novini/rumyana-chenalova-ruskata-tsarkva-e-pod-yurisdiktsiyata-na-rpts-a-sgradata-e-sobstvenost-na-rusiya-dokumenti

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Работата е ясна.

    27 Sep 2023 0:19ч.

    Митрофанка ще остане без църква в центъра на София. Да не я беше заключвала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Дилян Неделчев, юрист, богослов: Само Българската православна църква може да се разпорежда с имущество

    27 Sep 2023 0:36ч.

    „Каноните на православната църква забраняват в една автокефална православна църква да съществуват алтернативни паралелни структури. Според закона само Българската православна църква може да се разпорежда включително с покрито и непокрито имущество“, каза той. По думите му всички институции от религиозен характер се регламентират от Закона за вероизповеданията. „Всякакви заведения от религиозен характер – църкви, сиропиталища и тн. За да се откриват и функционират тези заведения, те трябва да имат качество на юридическо лице. Религиозна институция ли е посолството на Русия? Защо руската държава ще представлява една религиозна институция и крие ли се тя зад дипломатическия имунитет на руското посолство“, пита богословът проф. Дилян Неделчев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проф. Дилян Неделчев: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

    27 Sep 2023 0:42ч.

    „Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия им синод. Най-добрите богослови казват, че Руската православна църква е изпаднала в ерес. Самият патриарх Кирил, агент Михайлов, е скрит зад униформата“, каза богословът и юрист проф. Дилян Неделчев пред bTV. По думите му в Руската православна църква духовници освещават ракети с името „Сатана“ и дават благословия на руската атака във войната срещу Украйна. Професор Неделчев коментира скандала с Руската църква в София и изгонените духовници, упражнявали „дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси“. Посочи и защо Румяна Ченалова е некомпетентна да коментира този казус, защото й липсва експертиза (не става само с правна такава, изиксва се и богословска). Цялото интервю: >>> https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/prof-diljan-nedelchev-predstojateljat-na-ruskata-pravoslavna-carkva-e-vissh-oficer-ot-kgb.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ай стига с тия глупости на преподаватели доносници

    27 Sep 2023 0:47ч.

    Агенти на националните служби за сигурност ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са всички религиозни водачи и някои редови свещенослужители. Искаш ли да питаш Ердоган ефенди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    27 Sep 2023 1:54ч.

    "...Агенти на националните служби за сигурност ЗАДЪЛЖИТЕЛНО са всички религиозни водачи..." така си мислехме и се шегувахме за Патриарх Максим че е полковник Максим, но не се е намерил никакъв документ, за да го потвърди...другият вариант е, че е било унищожено преди всякакви проверки. Например със сигурност Гундяев(сега патриарх Кирил) е бил агент на КГБ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Търсят се конфликтни точки за ескалация на войната

    27 Sep 2023 0:44ч.

    Схемата - взимат руската църква - руснаците вдигат някоя ракетка - хоп чл.5 България член на нато нападнат и от територията няма да остане нищо. Откъм Полша ще се втвърдят - кви са тези своеволия - ще спират зърното, няма да пращат оръжия, ще критикуват брюксел и т.н. И патакламата е започнала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роден е на 3 декември 1979 г. в поселище Усогорск в Коми, СССР

    27 Sep 2023 0:58ч.

    Където родителите му били командировани. Усогорск е селище от градски тип, в него са живеели българи, работили в рамките на дългосрочния договор между НРБ и СССР за дърводобив в Коми. За един Владислав Славов пише, че бил юрисконсулт в ДСО Редки метали от 1976 до 1981 г. Дали нещо общо. Но този факт е поразителен роден в Коми български министър на правосъдието под натиск тревожи родината си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    27 Sep 2023 8:41ч.

    Голяма гнус!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    27 Sep 2023 15:49ч.

    Крепостния акт, заедно с Протокола на Софийска община е окрит.Там ясно е записано за какво се отнася и в пия собственост се дава. Така,че тоя на снимката може да си присади коса. И да я скубе от яд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    27 Sep 2023 16:33ч.

    От кога в нотариален акт трябва да са описани, каквито и да било исторически документи или доказателства? Нотариалният акт е документ, който единствено свидетелства, потвърждава и узаконява правото на собственост, посочвайки конкретен имот и собственик. Този документ се изготвя на базата на други документи, които изобщо не е задължително, а и няма такава практика, да бъдат подробно изброявани и описвани... В случая с чуждите имоти на дадена държава на територията на друга, си има международни конвенции и закони, които ясно регулират тези въпроси и защитават правото на собственост. Тази усърдна демагогия на сегашните подлоги и безумни управляващи направо е втрещяваща! Ако все пак, сегашните олигофрени решат просто да конфискуват руската църква, ще има да се влачим по международни съдилища и институции, а разходите ще ги плащаме всички ние... Но това не е най-страшното, защото срамът ще е огромен, а петното върху имиджа ни ще е трудно за изчистване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!...

    27 Sep 2023 16:44ч.

    Родните боклуци отново подеха познатата песен, "не е сигурно, вероятно, може би, евентуално" и т.н. демагогии! Хем ги сърби, хем ги боли. Но важното е, че Поръчката се изпълнява. Носи се от сто кладенеца вода, само и само да оправдаем поредният си дебилизъм и да угодим на Господарите си отвъд океана... Ето заради такива безобразия никой не ни уважава и всеки гледа да стои по-далеч от нас. Търсят ни само, когато трябва да извършим поредната услуга без ръце на поредния колонизатор. "Не народ, а мърша и с това ще свърша!"… Тъжен факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Историк

    27 Sep 2023 16:45ч.

    Явно е врема за нов Народен Съд...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи