Министър Велкова в доклад: Парите на държавата свършват, някои основни разходи за тази и следващата година са под въпрос.

Министър Велкова в доклад: Парите на държавата свършват, някои основни разходи за тази и следващата година са под въпрос.

Предлагам до края на годината да се спре одобряването на допълнителни разходи извън предвидените такива и министрите при спазване на финансовата дисциплина задълбочено да анализират всички възможности за икономии на касов разход както по бюджета си, така и на предвидените по централен бюджет за 2022 г.

Предлагам членовете на правителството да не обявяват мерки, свързани с поемане на задължения за разходи за 2023 г., преди да бъдат предварително съгласувани както с министър-председателя, така и с министъра на финансите.

Тези изречения са част от доклад, предназначен само за вътрешно ползване от служебното правителство, а от тях става ясно, че държавата минава в режим на пестене.

Документът, с който “24 часа” разполага, е изготвен от финансовата министърка Росица Велкова и накратко може да се обобщи с думите, че парите свършват и някои основни разходи за тази и следващата година са под въпрос.

Едно от най-големите притеснения на Велкова е как ще бъдат финансирани компенсациите, които се плащат на бизнеса за скъпия ток.

За последните три месеца на годината необходимата сума е 3,4 млрд. лева, но тя не е предвидена като разход. Гласувани са 2,4 млрд., но те свършват до края на този месец.

Вторият рисков фактор за разходите бил огромният ръст на цените на газа, който поставял топлофикационните дружества в много тежка ситуация, а в бюджета нямало пари за решаване на този проблем. Не са предвидени и средства и за програма за компенсиране на потребителите на газ. Такава може да бъде разработвана и изпълнявана само ако се направи преструктуриране на разходи.

За да има пари за компенсации за скъпия ток, финансовото министерство предлага събиране на целеви вноски от производителите на ток във фонда за енергийна сигурност. Експертите настояват също да се разработят насоки за пестене на газ от предприятията и домакинствата според указанията на ЕК - тоест потреблението да се намали с 15% тази зима. Предлагат също да се въведе автоматичен механизъм за компенсиране на цените на електроенергията  за бизнеса.

За тази година няма и достатъчно пари за справяне с бежанците. Дефицитът по държавния бюджет вече бе влошен със 148,2 млн. лв. заради тези извънредни разходи. Според доклада няма и планирани пари за ваксини срещу нова ковид вълна.

Според сметките на Велкова, за да се покрие гласуваният при актуализацията на бюджета дефицит от 6,2 млрд. лв. и рефинансирането на плащанията по външния ни дълг,

планираните нови заеми за тази година от 10,3 млрд. лв. няма да стигнат

Финансовата министърка посочва, че за последните 2 години прогнозираното увеличение на приходите е било между 4-6 млрд. лв. Сметките показвали, че това няма да е достатъчно за покриване на извънредните разходи.

В доклада се посочва още, че предстоящото концентриране на планирани разходи към края на годината, очакваното забавяне на икономиката поради войната в Украйна, несигурните пазари на енергоносители и суровини и вдигането на лихвите като мярка срещу инфлацията може да се отразят негативно на приходите. Според експертите на финансовото министерство върху планираните пари от ДДС при внос ще повлияе рецесията в ЕС Посочва, се че е възможно да възникнат затруднения в дейността на отделни структурно важни предприятия в енергийния сектор, водещи до невъзможност за изпълнение на задълженията за внасяне на дължимите данъци и осигурителни вноски.

Затова Росица Велкова съветва колегите си министри да търсят орязване на разходи, в т.ч. отмяна на вече стартирали политики.

В документа служебната министърка съобщава на премиера и колегите си, че за бюджета за 2023 г. са нужни допълнително 5,5 млрд. лв. за финансиране на разходи, записани в актуализацията на сегашния. Сметката показва, че 3,2 млрд. лв. е очакваният ефект от увеличените пенсии и обезщетения.

С 600 млн. лв. трябва да бъдат покрити вдигнатите трансфери за осигуряване на хората, за които плаща държавата. Още 600 млн. ще струват увеличените средства за издръжка на чиновници. Държавата трябва да преведе допълнително 803 млн. лв. на общините за издръжка на администрацията, здравните заведения и културните институти. Нужни са и 307 млн. лв. за лихвени плащания заради поскъпването на дълга.

В резултат на този анализ експертите на финансовото министерство стигат до извода, че при запазване на номиналния размер на бюджетното салдо на нивото на 2022 г. и дефицит от 6,2 млрд. лв., за 2023 г. трябва да се увеличат приходите от данъци или да се орежат разходи за 5,5 млрд. лв.

За 2023 г. има вероятност да не може да се увеличи минималната заплата, както и да бъдат платени дължимите вноски по външния дълг.

Въпреки посочените проблеми с приходите и набъбналите разходи докладът на Велкова не препоръчва увеличаване на данъци. Мотивът за това е, че резки промени в данъчната политика в посока увеличение на данъчните ставки биха довели до влошаване на събираемостта, ръст на сивия сектор, допълнително влошаване на икономическия климат.

Но се посочва, че не трябва да се продължава с гласуваните за тази година данъчни облекчения, защото те допълнително свивали приходите.

Коментари

  • Честит празник!

    09 Sep 2022 9:54ч.

    Честит 9.9.44 г. а живее Народна Република България. Вън окупаторите от Родината. Позор за предателите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    09 Sep 2022 9:55ч.

    Слава! Честит празник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За предателите не позор, а...

    09 Sep 2022 10:43ч.

    ...Нюрнбергски процес за денацификация и тежки присъди за Холокоста над туземното българско население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смърт на фашизма!

    09 Sep 2022 19:06ч.

    Свобода на народа! Честит празник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    09 Sep 2022 9:54ч.

    Щом свършват ще работите на възрожденски начала! И без това сте прекалено много за работата, която вършите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Sep 2022 20:31ч.

    Това го знаем още преси 7 месеца ......................парите свършват за простолюдието, Парламента, МС, съд, прокуратура и Президенството са фул с кинти !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спокойно можем

    09 Sep 2022 9:56ч.

    да минем и без ваксини! Достатъчно е да спазваме лична хигиена и да внимаваме с контактите. Аз лично досега така правя и слава богу не съм се разболявал от ковид въобще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така е

    09 Sep 2022 10:07ч.

    Обаче аз се притеснявам за това как ще спазваме лична хигиена при цена на студената вода от близо 5 лв., а цената на топлата е напълно неизвестна. А като студуваме през зимата ще увеличим шанса да са се разболеем. Дано поне да не въшлясаме:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4444

    09 Sep 2022 12:31ч.

    Не може да се разболеете от нещо, което не съществува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Можем да минем и без "Ремдесевир"

    10 Sep 2022 7:10ч.

    лекарството използвано в болниците ни при тежки случаи, за което Асена Сербезова от дели 30 МИЛИОНА лв. То ако беше читаво лекарство - да, да ги похарчат, но това лекарство е неефективно и доказано - разрушава здравето (бъбреците и ост. вътрешни органи) на хората и те все пак умират, но с друга диагноза...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За тази година няма и достатъчно пари за справяне с бежанците

    09 Sep 2022 10:11ч.

    За бежанците не трябва да се дават пари от бюджета, а да се искат пари от ЕС и ООН. И като сме толкова зле, защо не задействахме механизма за помощ при бедствия и аварии за наводненията в Карловско? Всака година част от вноските ни към ЕС отиват именно в този фонд, а ние не го ползваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е както с горивата

    09 Sep 2022 12:00ч.

    Няма откъде да дойде. ЕС също свършват парите, дори и да печатат. ООН няма пари. ООН е организация от държави не е финансова институция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за дълг от 10 млрд.долара, които остави соалистическият режим

    09 Sep 2022 10:15ч.

    ни проглушиха ушите. Сега дълг от над 10 млрд. на година не им стигат, при все, че освен за крадене, за нищо друго не се дават пари. Тази зима българите ще очакват държавата им да ги защити от реалната опасност да умрат от студ и глад, а те ни казват, че помощ няма да има. Това е фашизъм в действие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министър Велкова в доклад: Парите на държавата свършват, някои основни разходи за тази и следващата година са под въпрос.

    09 Sep 2022 10:35ч.

    Подмяната продължава! Резидентът е на подчинение на жена си, а Томиславчо от ГЕП е главен идеолог и смислител на пронията България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    09 Sep 2022 16:15ч.

    Дългът има значение единствено като част от приходите( БВП). За НРБ 10 млрд дълг беше необслужваем, тъй като валутните постъпление бяха около 2 млрд годишно, а икономиката не произвеждаше практически никакви стоки, които да са конкурентни на външните пазари. Сега износът на България е  около $30 млрд. При сегашните ниски лихви, не е проблем да се обслужва $20 млрд дълг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Sep 2022 10:24ч.

    Поискайте си парите, къде навряхте за псевдоваксини... идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    09 Sep 2022 10:42ч.

    След Продължаваме измамата е така. А онези 145 млн които Кацаров даде за "плюещи" тестове за децата в училище.... бракуваха ли ги вече? Ама аверчето му гушна 145 млн.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За последните три месеца на годината необходимата сума /за компенсации/ е 3,4 млрд. лева,

    09 Sep 2022 10:50ч.

    От това разбираме, че електроенергийната борса ни струва повече от едно "Белене" годишно!!! А след сиктирдосването и на битовите потребители на "свободния пазар", каква ще е необходимата сума за "компенсации" и откъде се предполага да дойде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много добра забележка

    09 Sep 2022 12:04ч.

    Ако искаш да помогнеш на някого не му давай една риба за да се нахрани. Дай му въдица и го научи да лови риба. Във форума малоумните тинейджъри се бяха развихрили, че България няма нужда от допълнителни електроцентрали и най-малкото от атомна. Щяла да се снабдява с фотоволтаици и от вятъра. Е, сега ще разберат кон боб яде ли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лалю

    09 Sep 2022 11:56ч.

    По принцип, в бюджета има приходи и разходи. Когато се увеличават разходите, а се намаляват приходите ( щото нашите хора не сантия дето плащат акцизи, данъци ) се получава това, което е описала министърката. Много искаме да престанем с кражбите, ама нямаме желание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четете бюджета. Интересно четиво е.

    09 Sep 2022 12:08ч.

    Кои са основните неща в бюджета на България. Приходите са от ДДС, което ще рече, че събират парите на най-бедните. Разликата между приходи и разходи е ОГРОМНА. Разходите са почти на половината от приходите. Което ще рече, че милиарди лева НЕ ВЛИЗАТ в разходите. Раздават се през годината БЕЗ да са гласувани от НС - крадат се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приходите са от ДДС, което ще рече, че събират парите на най-бедните 09 Sep 2022 12:08ч.

    09 Sep 2022 15:21ч.

    Лека корекция - приходите, които са от ДДС, се събират от всички и най-много от тези, които потребяват най-много. Едва ли бедните потребяват най-много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гледна точка

    09 Sep 2022 18:04ч.

    Богатите не усещат когато им вземеш 20%. Бедните харчат предимно за храна. Вземат им 20% от залъка. А данък доход 10% който вземат от богатите е подигравка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да бе, да

    09 Sep 2022 19:49ч.

    Тези, които потребяват най-много, потребяват чрез фирмите си, което означава, че си възстановяват всяка стотинка ДДС или то им се приспада. Скъпите коли, скъпите имоти, яхти, самолетчета - всичко е на фирми. Соримахът си плаща 20% ДДС дори върху кофичката кисело мляко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    09 Sep 2022 13:52ч.

    Проверете какъв е ДДС при съседите на ОСНОВНИТЕ хранителни стоки, лекарствата, учебниците и книгите...ОТ МНОГО ГОДИНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    09 Sep 2022 16:13ч.

    Ама нали сме горди фалиращи европейци и Нато ни пази ! Като няма газ, петрол и ток, Нато първи ще се ометат някъде по-натопло, а Европа ще дзиндзирика и ще се моли на глобалното затопляне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зяпнал

    09 Sep 2022 19:07ч.

    Велкова, срещу скромна комисионна от 0,0001% мога да ти подскажа откъде да вземеш парите за компенсация на тока. Погледни печалбата на АЕЦ САМО за месец август и може пък и на теб да ти светне някоя лампичка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврова

    10 Sep 2022 7:03ч.

    Извикай Горанов да каже пиновете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Смолец

    10 Sep 2022 7:22ч.

    Към "Много добра забележка":Нашият кон се научи да яде боб,ама той стана 5лева килото,че сега ще опитам с чипс и крекери...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи