Марко Травальо: През юни да гласуваме масово срещу войнолюбието, което осъди Украйна на смърт, иначе катастрофата Фон дер Лайен ще се завърне

Марко Травальо: През юни да гласуваме масово срещу войнолюбието, което осъди Украйна на смърт, иначе катастрофата Фон дер Лайен ще се завърне

Автор: Марко Травальо,"Il Fatto Quotidiano" Превод от италиански Владислав Наков

Европротези

Саундтракът на новата Европа, която ще се роди след изборите през юни, звучи като дрънкане на катетри, протези, папагали, проходилки, инвалидни колички, капки и колани за херния. Да решава бъдещето на Европа се кандидатира най-лошото ѝ минало: Едни хора, които никога не са се справили с нищо, направили са кариера заради провалите си, сега заплашват да изиграят бис. Даже се представят за нови (и вярват, че са нова), обявяват „радикални промени“, говорят като двайсетгодишни маниаци, които откриват първия си "стартъп", докато вече са нанесли щети, подобно на тези от времето на Андреоти (Джулио Андреоти - многократен премиер на Италия и мафиот - бел. ред.) или са прекарали живота си в опити да му подражават. Гласоподавателите все още не са гласували, никой не знае какво мнозинство ще има, но онези нещa, които наричаме медии, вече решават кой ще председателства Европейската комисия, кой ще бъде част от нея и с каква програма.

Сред фаворитите е ходещата катастрофа Урсула фон дер Лайен, но в конкуренция с нейния италиански колега, в бранша на бедствията - Марио Драги. Човекът, който управлява Италия 18 месеца, без да направи нищо, освен да демонстрира отвратително войнолюбие, което осъди Украйна на смърт, след което избяга за кратко, преди италианците да успеят да го хванат, но навреме, за да спечели единствената партия, която се противопостави на неговото правителство.

Умиращата Европейска комисия му повери задачата да изготви доклад за конкурентоспособността на европейската икономика, което е именно неговата силна страна. На 31.05.2022г. "големият икономист" прогнозира, че „максималното въздействие на санкциите срещу Русия ще бъде през лятото“, но не беше посочил коя година и коя държава. Всъщност руският БВП, вместо очаквания летен фалит, нарасна шест (6) пъти повече от този на Европа през 2023 г. Завчера, със своите революционни идеи, т.е. същите стари глупости, се появи и другият, който нищо не разбира, но предизвикаха оргазъм в италианските мейнстрийм медии, а сайтовете, които имат значение, като Politico, Bloomberg и Financial Times, не написаха и една дума - Енрико Лета (Лидер на Демократическата партия - бел.прев.), който, след като фалира всичко, което можеше да се фалира в Италия обяви че „Русия ще изпадне в неплатежоспособност след няколко дни“. Това беше преди  точно 771 дни (9.3.2022г), също беше помолен от ЕС да напише "някои свои мисли за единния пазар".

Колкото повече провали имаш в собствената си страна, толкова повече шансове имаш в ЕС. Усещането е като да живееш във филма "Фиаско в Милано" (италиански филм с легендите Виторио Гасман и Клаудия Кардинале от 1959г. -бел.прев.), продължение на шедьовъра на Марио Моничели - "I soliti ignoti" (група дребни крадци се опитват да ограбят заложна къща в Рим, което води до поредица от комични злополуки, с участието на В. Гасман, К. Кардинале и М. Мастрояни - бел. прев). 

Искат да ни убедят, че гласът ни не струва нищо и на 8-9 юни е по-добре да отидем на плаж. Това е всъщност още една причина да направим точно обратното и да гласуваме масово, но само за онези, които се кълнат никога повече да не подкрепят превъоръжаването за сметка на обществото. Тоест да стоим далеч от Урсулите, Мариодрагитата и целия геронтокомиум.

Източник: "Il Fatto Quotidiano"

 


 

Коментари

 • Много добре формулирано!

  18 Апр 2024 21:08ч.

  Браво! .. Не на тоталитарните :) несменяеми лидери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е неа да стане, бай Марко, целият ЕС е марионетен на Пентагона,

  18 Апр 2024 21:29ч.

  респ., на Украйна или обратно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недко

  18 Апр 2024 21:35ч.

  Добре, само че у нас требе да убедим зомбираните фенове на особата Стаменов, който от години пропагандира в блога си негласуване, щото нам кво си не било въведено. И така будалите си седят по къщите, а фондерлайнерите и петковците се чувстват победители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бай Добри Божилов също пледира много методично

  19 Апр 2024 0:35ч.

  срещу ПП "Възраждане" и по-специално срещу Костадинов, а се обижда, ако го някой го нарече "агент за чуждо влияние" (поне логично приказките му доказват, че е точно такъв, и реално работи против България)... Дори моли коментиращите видеата в YT да не ги гледат, щом са на друга позиция, вместо да му цапат канала...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опак човек

  19 Апр 2024 7:42ч.

  Добри Божилов подло клевети и историческия парк за произхода на средствата за построяването. Ивелинчо го направи да гледа като папуняк. Възраждане извървя такъв трънлив път. Този комплексиран подлец не може да преглътне успехите на Костадин. Такъв лидер само се ражда много рядко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  18 Апр 2024 21:31ч.

  Тези дни усилено се говори за Марио Драги на мястото на Урсула. Пак голяма грешка ще бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  18 Апр 2024 21:31ч.

  На мен ми харесваше Европа от 80-те. Слава Богу успях да я видя навремето в началото на 90-те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Апр 2024 23:24ч.

  За какви избори фантазира Марко? Никой не избира тези които управляват ЕС. Никой не е гласувал Урсула фон дер Лайен да го управлява. Те са назначенци. Както и тези, които управляват България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  19 Апр 2024 6:22ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лошотия

  19 Апр 2024 7:13ч.

  Като чуя думата евроатлантизъм вече ми се повдига.Прекалиха и урсули и нашите натегачи.Слагачи.Водят ни към война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Италианците

  19 Апр 2024 9:30ч.

  наричат Драги с прякора Дракула. Първо , защото живее срущу гробища въпреки многото му пари и второ заради политиката му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  19 Апр 2024 16:29ч.

  Много добре е описал ситуацията човека! Нека гласувайки да прекъснем метода на обратната селекция: Колкото е по-некадърен по-висок пост да заема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи