Макрон: Намерен e компромис за спора между България и Северна Македония

Макрон: Намерен e компромис за спора между България и Северна Македония

"Мисля, че намерихме компромисно решение", заяви той по време на пресконференция на срещата на върха на НАТО в Испания.

Президентът заяви, че "последните усилия“ на френското председателство, което приключва днес в полунощ, са били посветени на "финализирането“ на споразумението между България и Република Северна Македония, за да се даде възможност за започване на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, допълва Франс прес.

Същевременно бТВ съобщи, че правителството в Скопие е получило предложение от френското председателство с идеи, които съдържат позициите и възгледите на Северна Македония.

„Това е основата за откриване на широк консултативен процес първо в правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната“, заявиха от правителството.

Те допълниха, че решението за бъдещето на Северна Македония ще бъде взето съвместно в съответствие със стратегическите интереси на страната.

„Искаме да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите“, добавиха от правителството.

БГНЕС припомня, че на 24 юни Народното събрание гласува проекторешение, което има за цел да урегулира спора между София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на РС Македония.

Проекторешението стъпва върху предложението на френското председателство и го надгражда, така че да бъдат защитени максимално българските интереси.

В него се потвърждават условията, при които София може да подкрепи процеса на евроинтеграция на РСМ, а именно:

- Прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в Конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са спомената други народи и на равна основа с тези народи;

- Подобряване на предложените проект за Преговорна рамка и проект на Заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да бъде тълкувано като признание на Република България на съществуването на "македонски език";

- Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ към ЕС, за чието изпълнение ЕК да информира Съвета преди всяка Междуправителствена конференция;

- Включване на референция към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. и протоколите от заседанията на съвместната Междуправителствена комисия по чл. 12 от този Договор в Преговорната рамка във връзка с одобряването от Съвета на ЕС на общите позиции за Междуправителствените конференции ЕС-РСМ.

На 29 юни Министерският съвет одобри позиция на България относно предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за обща позиция на ЕС за преговорите за присъединяване на ЕС с Република Северна Македония.

Днес македонското правителство съобщи, че е получило официално текста на френското предложение, което Скопие оценява като възможност за отваряне на широк процес за консултации първо на ниво правителство и коалиционни партньори, а по-късно и с президента на страна, с парламента, опозицията и гражданския сектор, експертите и широката общественост, се казва в изявление на пресслужбата.

От там подчертават, че „решението за нашето бъдеще ще вземем заедно, достойно и в съответствие със стратегическите интереси на страната и всички нейни граждани”, както беше обещано по-рано.

„Искаме да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите“, се казва в изявление на правителството.

По време на пресконференцията на срещата на върха на НАТО в Мадрид Макрон изрази надежда, че "разглеждането на предложението от двете страни през следващите дни ще потвърди" факта, че предложението отговаря на всички чувствителни и за двете страни въпроси.

„Още отсега президентът и премиерът на България потвърдиха, че приемат предложението. Приемането ще изисква консултации в Скопие. Това решение носи предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото“, подчерта френският президент Еманюел Макрон.

Източници: БГНЕС, бТВ, БТА

 

 

 

Коментари

 • Рошко Прошков

  30 Юни 2022 16:56ч.

  С други думи, историческите въпроси са пренебрегнати, за да се угоди на Скопие и да може Макрон да се закичи с прозвището Урегулатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хмм

  30 Юни 2022 16:57ч.

  Интересно , какво ще е това решение , след като с РСМ сме на противоположни позиции по някои въпроси - език , история , дали сме фашистки окупатори и други " камъчета"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мда, не се ли намери някой франкофон

  30 Юни 2022 18:08ч.

  да обясни, че в България не е имало фашизъм?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Намерил е един голям …

  30 Юни 2022 16:58ч.

  Французите са царете на « Cash-misère » . Правят едно голямо ..йно, увиват го в целофан и ти го дават тържествено, като ценен дар ! Но по съдържание си остава едно merde .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  30 Юни 2022 17:09ч.

  Макрончо, колкото и да се напъваш, си оставаш едно микронче. Защо не натисна Австралия, когато откраднаха оръжейните поръчки на Франция. Имаш късмет, че за малко на власт в България дойде безумецът от Калемби.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  30 Юни 2022 17:47ч.

  нищо не е намерено само провокации и напрежение от запада българия е в полит криза и сега не е до македония когато си решим вътр проблеми ще гледаме членството в ес

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борката Жонсън иска да прави втора Римска империя, Макрон да не е решил да възстановява империята на франките?

  30 Юни 2022 17:50ч.

  Ако е така, що почва от БЮРМ? Те ще се изкарат по-древни от франките и ще искат империята да се казва Македонска :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  30 Юни 2022 17:52ч.

  Пълен блъф. Това е корпоративно решение, не е политическо. Налага се напълно тоталитарно и конюнктурно, без съобразяване с исторически и културни особености и спорове. С такива приятели като тези западняци, врагове не ти трябват. Закривай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • правителството в Скопие е получило предложение от френското председателство с идеи, които съдържат позициите и възгледите на Северна Македония

  30 Юни 2022 18:09ч.

  Сигурни ли сте, че става дума за едно и също предлижение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Задлижение" повече отговаря на същността му ?

  30 Юни 2022 18:13ч.

  Майтап ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • допълвам

  30 Юни 2022 18:21ч.

  Правителството в Скопие е получило предложение от френското председателство с идеи, които съдържат 90% позициите и възгледите на РС Македония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи