МААЕ: Частици уран, обогатени до 83,7%, са открити в Иран

МААЕ: Частици уран, обогатени до 83,7%, са открити в Иран

Инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са открили частици уран, обогатени до 83,7% в иранския подземен обект Фордо, предаде Асошиейтед прес, като се позова на изготвен от агенцията доклад.

Поверителният тримесечен доклад на МААЕ със седалище във Виена, който се разпространява между страните членки, изглежда ще засили напрежението между Иран и Запада относно иранската ядрена програма.

В доклада на МААЕ, където се говори само за "частици", се намеква, че Иран не създава запаси от уран, обогатен над 60%. Това е нивото, на което Техеран обогатява уран от известно време насам.

Напрежението се засили, след като на 19 февруари тази година агенция "Блумбърг" първа съобщи, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия са открили в Иран частици уран, обогатени до 84%.

Говорителят на иранската гражданска ядрена програма Бехруз Камалванди се опита миналата седмица да представи откриването на каквито и да било частици уран, обогатени до това ниво, като моментен страничен ефект при опитите за достигане на завършен продукт с чистота от 60%. Експерти обаче твърдят, че такова голямо различие в чистотата би могло да изглежда подозрително за инспекторите.

Иранското ядрено споразумение от 2015 г. ограничава обогатяването на уран от Техеран до 3,67%, което е достатъчно за захранването на атомна електроцентрала. Едностранното оттегляне на САЩ от споразумението през 2018 г. предизвика серия от нападки и ескалация на напрежението от страна на Техеран заради неговата програма.

Иран обогатява уран до 60% - ниво, за което според експертите Техеран вече не може да използва за граждански цели. Каквито и да било обвинения за по-високо ниво на обогатяване от това засилва още повече напрежението около програмата.

Обогатен до 84% уран почти достига нивото на оръжейния клас от 90%. Това означава, че всякакви запаси от този материал могат бързо да бъдат използвани за производство на атомна бомба в случай, че Иран го поиска.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • nan

    01 Март 2023 7:57ч.

    тези не могат да си намерят патките в тъмното, открили частици уран. друг път. иде Голяма война. САЩ и тяхната престъпна банда от НАТО сега официално ще обвинят Китай за ковид и "смъртта на милиони американци", допълнително ще наплашат "цивилизования свЕт" с иранската ядрена бомба и ей го военния гювеч е сварен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дори над 80 % обогатен

    01 Март 2023 8:07ч.

    Уранът става за направа на бомбата, въпросът е наистина дали Иран го иска. Западната пропаганда удобно мълчи по въпроса за МОТИВАЦИЯТА на иранците. След като Иран очевидно може да сглоби Бомбата, защо не го прави ? Защо поне не го декларира, както например КНДР ? Причината е официално наложения от Аятолаха пацифизъм. Атомната бомба противоречи на миролюбието на исляма /шиитския/ , слабостта на Иран да няма бомбата, фактически е обявена за негова морална сила... Все пак Запада и Израел да не лежат на тази кълка. Персите са окумуш нация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Дори над 80 % обогатен 01 Март 2023 8:07ч.

    01 Март 2023 8:41ч.

    евреите обикновено на въпроса, дали притежават Бомбата отговарят - Израел не притежава ядрено оръжие, но при необходимост няма да се колебае да го използва. в наши дни наличието на ЯО е гаранция за суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А бял прах в епруветка кога смятат да открият?

    01 Март 2023 8:17ч.

    В ООН се изпренадаха да чакат размахването на поредното "откритие".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сава

    01 Март 2023 8:45ч.

    Нали бяха подписали договор с Иран? Защо после се оттеглиха от него? 2005г със Северна Корея се случи същото, договор и шест месеца по-късно санкции на банките. Очевидно не се иска мир а война. тези държави като гледат какво им се случи на Ирак, Сирия, Либия какво да си мислят за тяхната собствена национална сигурност. И после притискат руснаците да съдействали за спирането на ядрените програми... Как да им се съдейства, като те самите не спазват никакви договори и никой не им вярва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С по-ниско обогатен уран е невъзможно

    01 Март 2023 9:25ч.

    Направа на Бомба от ранния тип конструкция "артилерийска сглобка", такава каквато е пусната над Хирошима. Обаче е възможна направата на плутониева бомба по типа на имплозията. Плутоний може да се добие като страничен продукт от ядрените реактори. Въпросът е дали Иран "работи" в тази посока ? Или направата на имплозионна бомба за сега не е по силите на персите ? Припомняме че за имплозионна бомба освен плутоний са необходими и електронни и електрически компоненти с доста висока сложност и уникалност. А Иран от десетилетия е под икономическо ембарго... Каква е руската връзка тук, а корейската ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    01 Март 2023 9:28ч.

    Координирана медийна атака едновременно срещу Китай и Иран, както са забелязали колегите по-горе. Наистина готвят нещо. "Цивилизованият" свят, начело с щатите ще играе вабанк, пък каквото стане. Явно са опряли до там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи