„Лукойл“: Преминаването на друг вид петрол е скъпо, изисква 3-4 години

„Лукойл“: Преминаването на друг вид петрол е скъпо, изисква 3-4 години

Илшат Шарафутдинов, председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“

Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“  е проектирана да преработва нефт със съдържание на сяра, плътност и дестилационна крива от типа на Urals. Оптималната ефективност на преработката се постига при преработването именно на този сорт; допустима е и смес на Urals с други сортове, но с постоянно качество на  бленда и постоянно съотношение. Факторите, обуславящи съотношението, са критичните показатели на качеството на бленда: дестилационно разпределение на фракциите (дестилационна крива), плътност, вискозитет на нефта, съдържание на  сяра, съдържание на органични киселини, и др. Това каза в интервю за Euronews България председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ Илшат Шарафутдинов.

„Пълното заместване на Urals с други сортове ще изисква преоценка на технологичните възможности на предприятието, тъй като ще повлече след себе си множество изменения: в топлинния баланс на инсталациите, металургичните и хидродинамични показатели на оборудването, класовете на корозионната му устойчивост. Всички тези трансформации в оборудването са необходими за избягване на риска от аварии“, допълни Шарафутдинов.

„Подобен род трансформация, освен високата си стойност, изисква и 3-4 години време за проектиране, поръчване и изработка на оборудването, строителство на инсталациите. Като знаем, че имаме само две  години и половина до края на 2024 г., работим два пъти по-усърдно, за да направим разчетите за необходимите технологични мерки. Но главното е безопасността и екологичната ефективност на производството и да запазим работните места на работещите в завода и сервизните фирми-партньори“, категоричен е председателят на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“.

„Но предприятието няма да се справи само. Политическото решение за отказ от проектния сорт нефт с отработена и лесна логистична схема на доставка значително променя условията на работа. Анализът на световната практика показва, че  решението на подобна задача изисква развитие на логистичната инфраструктура, която в момента е проектирана с оглед на редовните и чести доставки на суровини с неизменно качество. Необходимо е участие на държавата в развитието и осигуряването на брегова логистична инфраструктура за приемане и съхранение на доста по-големи количества нефт с различно качество, осигуряване на капацитет за качественото им блендиране и подаване за преработка на смес с постоянно и допустимо за технологичното оборудване качество“, допълни Шарафутдинов.

„Преминаването към преработка само на тежки и високосернисти нефтове от Близкия изток, например, ще изисква сериозни инвестиции. Измененията ще засегнат схемата и апаратния дизайн на инсталацията за подготовка на суровина, логиката и критичните параметри в цялостната система за управление и противоаварийната защита; ще се наложи промяна на материалното изпълнение на основното технологично оборудване, както и изграждане на нови сероочистващи инсталации и нови каталитични системи, чрез което да се обезпечи качеството на горивата и спазването на екологичните норми“, в заключение каза специалистът.

 

Източник: Евронюз България

 

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    20 Юни 2022 10:58ч.

    Понятието ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОЦЕС и неговото управление, е непознато и невъзможно за разбиране от плитките мозъци на урсулите и сие ! Те са само по превключването на скоростите, които вече се изрониха, а и ръчната нещо не държи, а манивела няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    20 Юни 2022 17:44ч.

    Др Костов настани такива шарлатани и досега нито един премиер не посмя да ги прати обратно в тайгата ......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    20 Юни 2022 11:14ч.

    Не е важно, че е трудно и скъпо, важно е "началниците" да са доволни. Мат'ряла кучета го яли ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    20 Юни 2022 11:44ч.

    Тези западни побърканяци съсипаха индустрията на цяла Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Юни 2022 12:09ч.

    Да го преведем на човешки език. И Лукойл, но и Бг държава биват поканени да заделят сериозни пари за напрегнати (оттам и скъпи) инвестиции. Дори и при благоприятни развития на пазара на суров нефт, бг гражданите да чакат бясно покачване на цените. Въпреки цените, колич гориво не могат да се гарантират - проблем с логистиката през проливите. Оттам цените още нагоре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Юни 2022 12:12ч.

    И десерт има накрая, да не пимислихте, че това беше всичко. Тъкмо Лукойл беше започнал да плаща данък печалба след десетилетно отчитане на загуба поради разходи, които се генерираха от прехвърляне аморт. на бивши инвестиции, това е подкана и основание да спре отново да плаща към фиска. Честито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рошавата гарга

    20 Юни 2022 12:22ч.

    Няма смисъл от увъртане. Без много страст и пенявене, случаят е подходящ да се акцент, че т.н. европ солидарност (която е атлантическа) за отдел страни и гражданите им струва пари. Те се плащат - в кеш, а отгоре иде и мизерия. Защо едни ще плащат, а други няма да плащат, защо едни повече? Пореден случай, в който полож. е "Дайте да дадем", но който е с проблем да си го решава сам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо всичко това трябва да се прави ???

    20 Юни 2022 13:36ч.

    "Урал" е най-евтиният нефт на пазара ! Русия е срещу Бургас и транспортните разходи са минимални ! ЗАЩО ??? За кефа на сатанистите и техните вашингтонски и брюкселски слуги ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    20 Юни 2022 14:53ч.

    Ильшате, знаем се, защо се правиш на маймуна? И двамата знаем какво преработваме в момента, гудрон, мазут и сернисти утайки. Къде ще преработиш нефта, няма ги АД-1-2-3-4,5. Пеща и вакуумната на АД-4,5 с нефт ли ще ги захраниш? Не им обръщай внимание на неграмотните политици, управлявай завода и да не ти пука. От 20 г ти си първия грамотен ръководител на НХК, желая ти успех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    20 Юни 2022 14:58ч.

    всеки среднограмотен човек е наясно, че рафинериите се проектират за преработка напопределен вид петрол. На всичкип останали, имам предвид либерал-соросоидите и въобще всякакви зелени и евроатлантически лайна, това не може да се обясни...просто са тъпи слуги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля,моля

    20 Юни 2022 16:16ч.

    Поредната руска лъжа и партенка.Има документи от преди години колко нефт е купувал "Нефтохим" от Алжир,Либия,Египет и други държави.Как са преработвали неруския нефт и колко години им е трябвало?Този на снимката гледа наивно и лъже ,лъже,абе руснак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Лукойл" трябва да се изхвърли от България

    20 Юни 2022 16:18ч.

    както направиха Румъния и други държави. Не стига,че и лев не са внесли данък печалба и били все на ...... загуба. Направо се гаврят с държавата ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    20 Юни 2022 16:31ч.

    А теб те подозирам, че пръв ще се запишеш като доброволец в силите за територ. отбрана, която ще иде да изнася "руснаците". Свалете усмирит. си ризи, поемете дъх с пълни гърди, мислете отвъд "руснаците", отвъд "американците" - видяхме ги и двете сили, че са мотивирани и знаят да си гонят интереса, нищо друго особено

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи