Лиляна Павлова: Ще водим Председателството на български език

Лиляна Павлова: Ще водим Председателството на български език
"Председателството ще водим на български език. Българският език е официален език в ЕС", каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова на семинар на тема „Проект за бюджет на Столична община за 2018 година“, предаде агенция „Фокус“.

 

„Считаме, че всички министри трябва да водим заседанията на български език. Българската реч да се чува, да се говори на български език и всички документи да се преведат и на български. Това ще е ценно, за да дообогатим езика“, посочи тя.

 

„Имаме подписано споразумение със СУ да направим речник за студентите, за тези, които обучаваме да бъдат бъдещите преводачи в европейските институции“, допълни Лиляна Павлова.

 

„Трябват ни индиректни канали за информация и усилия в посока да променим имиджа на България. Много често за нас се казва, че сме най-бедната държава, с корупция и т.н. Само негативни са темите, с които първосигнално се свързва България“, коментира министърът.

 

„В същия момент имаме с какво да се гордеем. Можем да си признаем като национална самокритика, че вършим много работа, но не умеем да я представим“, заяви Лиляна Павлова.

 

„Брюксел не трябва да ни казва, трябва да имаме повече самочувствие и увереност. А не да чакаме някой от Брюксел да ни каже, ние сме достатъчно европейци. За много неща сме по-европейци от много други държави“, каза още тя.

 

 

 

 

Коментари

  • Васик

    19 Дек 2017 16:08ч.

    Ще цитирам част от обучителния план за естонското президентство на СЕ: English is the main working language of the Presidency. In some cases, French will be used as a second foreign language. When drafting the training plan, the importance of English skills has been taken into account; therefore, it has been decided that courses of English should be supported first and foremost. All development and training activities carried out in English or in an English-speaking environment (e.g. traineeships in Brussels) also support improvement of language skills. Оригиналът е на https://riigikantselei.ee/sites/default/files/content-editors/Failid/EL/training_plan_for_estonian_presidency_of_the_council_of_the_eu.pdf

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лиляна Павлова: Ще водим Председателството на български език

    19 Дек 2017 16:21ч.

    Нормално! Какво да очакваш от монолингвисти!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    19 Дек 2017 16:50ч.

    Лиляна Павлова: Ще водим Председателството на български език. Пък който разбрал, разбрал!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васил Здравков

    19 Дек 2017 17:02ч.

    Дреме ми на дедовия за ТЯХНОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО. То само легитимира мутрата с взривен джип биби от Банкя и корумпира цялата политическа среда в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vassia Nikolova Ilieva

    19 Дек 2017 17:37ч.

    „Считаме, че всички министри трябва да водим заседанията на български език. Българската реч да се чува, да се говори на български език и всички документи да се преведат и на български. Това ще е ценно, за да дообогатим езика“, посочи тя. S tova ne se obogatiava ezik, t.e. s govoreneto mu ne pravi obogatiavento mu. Povecheto Ministri, vkl. segashnata na Vunshno Ministrestvo, ne znaiat angliiski, koito e osnoven raboten ezik, i tova e osnovna prichina za namerenieto. Bulgarskiat ezik se obogatiava po drug nachin, koito otkazvate, sled kato izvlechete polzite ot obogatiavaneto i skriete iztochnik i subekt. Spravka: Nikolai Mladenov, Rumyana Buchvarova i dr. ot GERB.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vassia Nikolova Ilieva

    19 Дек 2017 18:04ч.

    Do sega izpulniavate narejdaniata na Briuksel i bez da vi se iska neshto, a izpulneniata vi sa s greshki i izmeni na Bulgaria. Spravka: propagandata i glasuvaneto na SETA. Niamate i ne mojete da imate samochuvstvie, zashtoto kriete i kradate plodovete na realnoto samochuvstvie. Ezik se obogatiava s bogatsvo i s priznavane na bogatsvo, a ne s plagiatsva, kriene i podlosti kum subektite na obogatiavaneto. Za tova sa i slabite vi i greshni hodove. S prikazki ne se promenia onova, koeto e greshno. T.e. niamate samochuvstvie, a samohvalstvo i slovesno oproverjenie na lakeistvo i greshki. Na dela - nishto ili neznachitelno.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    19 Дек 2017 19:55ч.

    Найстина българският език е официален в ЕС. Факт ! Вече има банкнота от общата ни бъдеща валута с нашият език на нея. Е копюрът е само 20 евро.Вече на кирилица има възможност да се регистрират в световното пространство уеб страници и домейни. За повече , трябва работа. Нека да отчетем , този позитив в позитив. Дори и пишейки на латиница. Иначе качеството и моженето на "избраниците ни " е същото като на избралите ги !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васик

    19 Дек 2017 23:18ч.

    Плановете на Павлова, ако изобщо можем да смятаме това за нейни приказки (това няма начин да не са гениалните идеи на Борисов и Цветанов), ще имат точно обратния ефект - чужденците ще се чувстват неудобно, а ползването на преводач ще ги накара да се чувстват аутсайдери. В крайна сметка това нали са работни срещи и атмосферата трябва да улеснява работата? Павлова от дълго време създава впечатлението за домакиня на новобранска вечер, която обикаля гостите и ги намята с пешкири. После сигурно ще кара чужденците да играят хоро и да викат "Наздраве".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джоконда

    20 Дек 2017 0:57ч.

    А как ли ще звучат в нежните иностранни уши, думи като "келипир, джоджен, баджак, ластофичка, пипирутка, гащи, гербер"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все го обогатяват

    20 Дек 2017 7:33ч.

    "..., за да дообогатим езика." С какво? - Нови чуждици ли? Погледнете София-така е обогатена с ЛАТИНСКИ надписи, кирилицата срамежливо се показва, за което даже Балдуин не е мечтал, когато с пълчищата си нахлува по теи земи. Не е мечтал, защото Калоян им видял сметката, за разлика от днешните подлизурки. Ами то ще е така докато Министрите го обогатяват, т.е. келепирът им не се пипа, а Ителенцията мълчи! Кой е казал, че от мълчанието на т.н. "интелегенция" се обогатява българския език! Или това ще е наш патент, като пазарна икономика без пазари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истина

    20 Дек 2017 10:06ч.

    За тролчето на страницата (OLD) ще говорят на български, защото на друг не могат. И каквито и аргументи да искараш, те си остават против Европейското споразумение за официален език, което Васик вече цитира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи