Крум Зарков: Българските делегирани прокурори са получили повече от 150 сигнала

Крум Зарков: Българските делегирани прокурори са получили повече от 150 сигнала

Повече от 150 сигнала са получили европейските делегирани прокурори в България. Това каза пред БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Той уточни, че не знае по колко от тези сигнали се работи. По думите му страната ни е на едно от първите места в Европа по подадени сигнали. Зарков каза още, че европейските делегирани прокурори трябва да са независими от националните органи и затова е предвидено да имат и отделна сграда, в която да се помещават. Той подчерта, че областният управител на София е предложил 3 места, от които те да избират, и те са решили да се нанесат в бившата централа на СДС, защото се намира близо до представителството на Европейската комисия.

Правосъдният министър допълни, че продължава работата по Закона за противодействие на корупцията и комисията, която е предвидено да бъде създадена, за да се бори с корупцията по високите етажи на властта. По думите му тепърва ще се решава как ще се попълва квотата на тази комисия, но се обмисля членовете ѝ да не се избират от парламента. "Може да се върнем към концепцията различни органи да назначават различни членове на комисията, а защо не и президентът да има свои представители", добави Зарков.

По думите му трябва да се направи стегнат антикорупционен орган с ясни цели, с ясни отговорности и независим от политиката.

Паралелна прокуратура не може да бъде направена дори и да се иска, посочи Зарков и добави, че високите етажи по властта се разследват трудно за корупция, защото влияят върху органите, които ги разследват.

Закриването на спецправосъдието беше правилен ход. Този ход сам по себе си обаче няма да реши проблемите и тепърва има какво да се направи по отношение на корупцията по високите етажи на властта, отбеляза Зарков.

Каквото и да е мнозинството в следващия парламент, то ще продължи да търси механизми за контрол над главния прокурор Иван Гешев, сигурен е правосъдният министър. Мандатът на ВСС приключва на 2 октомври, има избрани членове от професионалната квота и в следващите седмици ситуацията ще се изяснява.

Крум Зарков се надява новото Народно събрание да прояви разбиране и един от първите въпроси, с които да се занимае е именно ВСС.

По повод сградата на европейската прокуратура в България и дали това ще е точно сградата на СДС, Зарков не уточни къде точно ще се помещават европейските делегирани прокурори, а заяви, че ще следят за изразходването на евросредствата. СДС не е в тази сграда от 2017 г., а след тази партия са били "Воля", НФСБ, неправителствени организации и сградата е празна, обясни Зарков.

Министърът добави, че битката на границата с каналджиите се случва непрекъснато и не е спирала. Доволен е обаче, че България е техническа готова да направи пробив и да влезе в Шенген. Той отново подчерта, че  БСП е неговата партия и  няма да стане част от друг политически проект.

 

Източници: БНТ, "Дневник", "24 часа"

 


 

Коментари

  • Имитация на дейност

    31 Авг 2022 14:28ч.

    Самото наличие на т.нар. "европари" е замислено като генератор на корупция, подкупване на "елитите" и държане в подчинение поробените от Брюксел "държави". Кога вашата евронезнамквоси ще каже нещо по въпроса!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи