Кирил Домусчиев посрещна Бил Клинтън в София

Кирил Домусчиев посрещна Бил Клинтън в София

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън е в София като домакин на Глобалната инициатива на Клинтън (CGI). Събитието събира на едно място лидери от целия частен и публичен сектор с цел да се открие решение на належащите глобални предизвикателства.

Сред участниците в инициативата се отличават имената на Кирил Домусчиев, президент и главен изпълнителен директор на Хювефарма и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ); Гари Макгуигън, главен директор по риска и президент, Global Trade, ADM, д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, съосновател, бивш председател и член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България; Стефан Майхснер, финансов директор, MPC Energy Solutions; Евгения Пеева-Кирова, главен изпълнителен директор и съосновател на Crisp Labs, основател и член на борда на Teach For Bulgaria и Сам Стивънс, изпълнителен директор на фондация ABinBev.

"Бил Клинтън създава инициативата с вярването, че всички заслужават шанс да успеят и че се справяме по-добре, когато работим заедно. Неговото лидерство е помогнало на милиони хора да построят по-добро бъдеще за себе си и своите семейства. Светът нямаше да е такъв, какъвто е днес, ако Бил Клинтън го нямаше", посочи Кирил Домусичев.

Бил Клинтън с призив към младите българи: Не бъдете пасивни, занимавайте се с политика!

Клинтън подчерта, че е от изключителна важност младите хора да са активни, защото само по този начин може да се постигне модерен и демократичен начин на живот.

Радвам се да се върна в България. През 2005 година бях на конференция тук. Спомням си визитата си и през 1999 година. Направихме страхотна обиколка пред катедралата “Св. Александър Невски". Мисля, че самият факт, че бях поканен да се върна в България, означава, че върша правилната работа. Това каза 42-ят американски президент Бил Клинтън на публична лекция пред студенти на тема "Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения с акцент върху важността на продоволствената сигурност и устойчивостта" в зала 6 на НДК.

Той си припомни времената, в които е бил президент на САЩ и отбеляза, че ги асоциира с големи проблеми в Балканския регион. "Съществуваше и огромен проблем в Ирландия. Преди няколко седмици бях в Белфаст, за да празнуваме независимостта на страната. Минаваме през период, в който има огромни икономически промени, в които бедността се увеличи", отбеляза Клинтън.

Според него, един от първоизточниците на тези проблеми е финансовата криза от 2008 година. "Отне доста повече, за да може светът да се възстанови", добави той.

Клинтън отчете огромните разлики в качеството на здравеопазването и образованието в различните краища на света. Той изрази и мнението, че развитието на социалните мрежи е поставило под сериозно изпитание информационните канали. "Днес толкова много новини се разпространяват за кратко време. Много вестници и радио точки бяха спрени. Сега всичко е консолидирано в едно и това представя само едната гледна точка, което от своя страна поляризира хората", допълни американският президент. 

Бил Клинтън се обърна към младите българи като ги призова да не са пасивни, да се занимават с политика и да не се страхуват да седнат на масата за преговори. "Трябва да договорят приоритети, свързани със сигурността, икономическата система и благополучието“, каза Клинтън и добави: "Младите хора трябва да вземат бъдещето си в ръце".

Балканският полуостров е критичен регион в челните редици на много от предизвикателствата, с които CGI се стреми да се справи, включително продоволствена сигурност, равенство между половете, образование, изменение на климата и др. Утрешното свикване ще проучи начини за справяне с тези предизвикателства и възможности за действие, изграждане на нови, гъвкави партньорства и концентрирани действие преди срещата на CGI 2023, която ще се проведе на 18-20 септември в Ню Йорк. Създадена от президента Клинтън през 2005 г., CGI изгради общност от дейци, които заедно предприемат действия по най-належащите предизвикателства в света. CGI работи с партньори за разработване на ангажименти за действие — нови, специфични и измерими решения.

На срещата през 2022 г. — първата от шест години насам — членовете на CGI общността поеха повече от 140 ангажимента за действие, които ще подобрят достъпа до здравеопазване, ще подобрят устойчивостта, ще създадат възможности за заетост, ще подкрепят презаселването на бежанци и др. Президентът Клинтън беше първият действащ президент на САЩ, който посети България като действащ държавен глава през ноември 1999 г. По време на управлението на президента Клинтън България беше стратегически съюзник, особено по време на войната в Косово, когато Съединените щати ръководиха международна коалиция за спиране на гоненията на косовски албанци. България подкрепи политиките на НАТО в Косово, по-специално въздушните удари през 1999 г., които доведоха до изтеглянето на югославските сили от Косово, преди страната да се присъедини към НАТО през 2004 г. По време на мандата си президентът Клинтън също настояваше за търговски споразумения за насърчаване на американските инвестиции в България и засилена помощ по Програмата за подкрепа на източноевропейската демокрация (SEED) за напредък по фундаментални икономически и политически реформи.

 

 

 

Коментари

  • Бил Клинтън: Не бъдете пасивни

    11 Май 2023 19:42ч.

    Със сигурност ще се обогатят обилно с американо-атлантически ценности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Събитието събира на едно място лидери от целия частен и публичен сектор с цел да се открие решение на належащите глобални предизвикателства."

    11 Май 2023 20:42ч.

    Да се разбира ли: Събитието събира на парици от лидери от целия частен и публичен сектор... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моника Люински

    11 Май 2023 23:00ч.

    Към тоя лъжец и семеръсец: why don‘t you … your mother?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    11 Май 2023 20:18ч.

    СЗО, която е регистрирана като специализирана агенция на ООН, всъщност не е агенция на ООН. Създаден е по поръчка на Рокфелер през 1948 г. със същата цел, както почти всичко останало, с което семейството се е захванало – да контролира населението на планетата и нейното „здраве“. Днес СЗО е с повече от 80% частно финансиране, главно от фармацевтичната индустрия, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и други частни групи по интереси. Останалите идват от участващите страни. Такава организация не работи в интерес на хората, а обслужва тези, които я финансират. СЗО е основен играч в изпълнението на програмата на WEF за Голямото рестартиране и Програмата на ООН до 2030 г. (която е напълно интегрирана в Голямото рестартиране). Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН, също е член на Римския клуб. Той се застъпва за масово намаляване на населението и е близък съюзник на изпълнителния директор на WEF - Клаус Шваб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ......

    11 Май 2023 20:29ч.

    Данеби Кирил да се е кандидатира за наследник на джефри епщайн, че чак шефа на п.с. е дошъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    11 Май 2023 20:38ч.

    В САЩ е престъпление правене на секс с лице под 18г, а в България май беше 14. Иначе, на мен ми е интересно до каква степен производствените линии във фармацевтична фабрика за производство на антибиотик може да бъдат преустроени за производство на по-интересни "лекарства"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ......

    12 Май 2023 7:42ч.

    Ако една линя е проектирана да произвежда амфети, а след 90-та е произвеждала антибиотик, то би следвало в 23та спокойно пак да произвежда продукта за който е била първоначално проектирана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно да знаете

    11 Май 2023 20:39ч.

    Няма бивш рептил. Твърде много знаят за да могат просто да се пенсионират. Спомням си, че преврата в Украйна 2014 стана след редовни посещения на “бившия” шеф на ЦРУ. Каква ирония, най-големите човекоядци и душегубци са изкарвани първи филантропи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил Домусчиев посрещна Бил Клинтън в София

    11 Май 2023 20:40ч.

    Този да не е донесъл мощи от Епщайн?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ???

    11 Май 2023 20:54ч.

    Ти ме разби ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    11 Май 2023 21:13ч.

    Това е право в десетката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епщайн си е ОК

    11 Май 2023 22:28ч.

    Започна новият сезон на BBQ-тата (там където преживява след прераждането си), защото, както е казал поетът: "Тhere's no way in hell Jeff Epstein killed himself"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роклята на Клинтън

    12 Май 2023 5:08ч.

    Средният пръст ?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците се активираха

    11 Май 2023 20:51ч.

    Да няма връзка със съставянето на правителство?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, губят почва под краката

    11 Май 2023 23:55ч.

    И се чудят къде да се приземят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заПек анов

    11 Май 2023 20:58ч.

    Под кой номер ще играе любовникът на Люински в отбора на Свиняров?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахой

    11 Май 2023 21:25ч.

    Бабил Клинтън т.е.Бабникил паке тук дагева.Този път по покана не на Президента,а лично на Фокуса!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бахой

    11 Май 2023 21:29ч.

    Не на Плезидента,а лично на Фокуса!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    11 Май 2023 21:49ч.

    "Светът нямаше да е такъв, какъвто е днес, ако Бил Клинтън го нямаше", посочи Кирил Домусичев." Другарю Клинтън, вие сте като слънцето и въздуха за всяко живо същество! ... Трудно ми е да изразя отвращението си от раболепието и скотодушието на което ставаме свидетели. Пфу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като ти стане трудно

    11 Май 2023 22:32ч.

    отиди пред Централната Баня в София (точно зад джамията "Баня Баши") и се полюбувай на паметника на хамер. президент, издигнат лично от братята-мутанти Домусчиеви, и положи цветя. Ще зарадваш и Бил, и Кирцата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Светът нямаше да е такъв, какъвто е днес, ако Бил Клинтън го нямаше"К

    12 Май 2023 7:12ч.

    Клинтънидите много нещо успяха да осерат пд света, но практически те убиха Пиндостан, отказвайки да спрат печатницата, както е било по план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Домусчиев е бизнесмен колкото Бойко е футболист.

    11 Май 2023 23:12ч.

    Ще поиска телефона на Моника, а Бил ще го изнасили за сделка с води, електричество, вятър и ... защо не да отворят една ферма за насекоми до стадиона в Разград.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Осигуриха ли му проститутки на Клинтън?

    11 Май 2023 23:54ч.

    Не се шегувам, това е едно от нещата, заради които редовно ходи до определени дестинации в Южна Америка и всички го знаят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    12 Май 2023 1:28ч.

    Клинтън помагал да развиеш уменията и таланта си да живееш По добре : Автора има предвид Моника Луински ли???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашизмът е едно от външните проявления на капитализма

    12 Май 2023 1:49ч.

    Класическо в това отношение е определението на Георги Димитров: „Фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите елементи на финансовия капитал… Фашизмът е власт на самия финансов капитал... Фашизмът във външната политика е шовинизъм в най-груба форма, култивиращ зоологическа ненавист към другите народи“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако е вярно, че Георги Димитрош го е казал

    12 Май 2023 4:50ч.

    Значи е гений! Абсолютно вярно! Фашизмът е проявление на финансовия капитал, който не създава, а унищожава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може би за Гласове е табу ?

    12 Май 2023 6:44ч.

    Обществената тайна какъв е основния бизнес на Домусчиев ? Че трият коментари по въпроса ? Бил Клинтън не е дошъл да договаря тука пури или малки момиченца, има кой да му ги осигурява. Клинтън е тук за дрогата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така наречените

    12 Май 2023 7:39ч.

    "умни градове", свързани с идването на цифров концлагер, цифрови приложения, цифрови ИД-та. Затягат примката сериозно. При основаването на тази инициатива е присъствал "чичко Гейтс". Чуем ли за "Технологична революция и финансови капитали”, лабораторията за дизайн на Масачусетския Технологичен институт, технократската диктатура е близо. Прочетем ли "устойчиво развитие" в превод забавено икономическо развитие и скъпа неекологична енергия от унищожаващи природата перки и фотоволтаици, отровени, мъртви земи от фото и изчерпани заровени в почвата батерии,смяна на климат - промяна на въздушни течения - перки, пречка миграции птици, и след износването на перките и оборудване, липса на стратегии за утилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, точно така е...

    12 Май 2023 8:47ч.

    и ще има "Лунар" - разни фестивали на светлините, различни проекти с подходящи наименования за "добри" инициативи като например: Как се създава истинска гора?... ....Ако отворя Линкд Ин, чета:" В месец май е Модул 5 от Националната менторска програма 2023 другия уикенд ......, когато подготвяме смелите дами за Арена на дамския бизнес ....!" и т.н. Икономическия и социалния живот се движат чрез т.н. " проекти"....Всеки сериозен икономист щеше да се посмее, ако не беше толкова тъжно......! Аарън Русо в едно интервю беше казал, че "Те" са направили така, че и жените да работят заради няколко цели, а именно: Първо за да вземат данък и от тях, втората цел е свързана със семейството. Жената по природа няма как да работи колкото мъжа, да ражда, отглежда деца и да се грижи за дома без това да се отрази на нейните взаимоотношения с мъжа...... Няма как да изразходва такава енергия, изначално .... Това не е в женската природа..... Тогава се получават конфликти, разводи и жените остават сами.... И каква била целта, ами по-лесно се манипулират...... последствията за децата са същите. Разкъсват се връзките с рода, коренът се обезличава, забравя и т.н.........Спомнете си холивуския филм " Работещо момиче" с Мелъни Грифит.....! Умно... И всичко това за което, се говори в предния пост, особено т.н. " устойчиво развитие" или "Германски гигант инвестира 1 млрд. евро в плаващ соларен парк в Северозападна България"..... нямам думи!!! Приятен ден на всички!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    12 Май 2023 8:41ч.

    Какви нелепости само! Снимката е достатъчна - текстът е напълно излишен...Кирчо, прибери пурите от бюрото, да не ти омокрят някоя преди да се усетиш - както казват митничарите: Болката е поносима - срамът е голям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гюро Михайлов

    12 Май 2023 10:03ч.

    Сега ли да повърна от тези двамата или да стискам до тоалетната!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ilinski

    12 Май 2023 10:41ч.

    Напомям, че клинтън бе осьден на 20 години затвор за военни престьпления в Югославия. За тези, които не знаят, или са забравили. Нищо не е забравено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zambezo

    12 Май 2023 12:33ч.

    -Четох го преди... и стана, Домуса се изкачи в що за сборище, на "клан"-а : как се изкилиферчи. 12:21 / 12.05.23./ Изкилиферчен /

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОЛКО Е ОСТАРЯЛ КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ!

    12 Май 2023 14:35ч.

    Изглежда на една възраст със 100 - годишния Бил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи