Качински нарече "нелепа шега" механизма за разпределение на мигранти в ЕС на квотен принцип

Качински нарече "нелепа шега" механизма за разпределение на мигранти в ЕС на квотен принцип

Лидерът на управляващата партия в Полша "Право и справедливост“ каза, че правителството никога няма да одобри ситуация, в която Полша ще бъде задължена да приеме задължителна квота мигранти, и че поляците трябва да решат въпроса чрез референдум, предаде полската агенция ПАП. 

"Този въпрос трябва да бъде решен на референдум, който ние ще организираме", каза Ярослав Качински по време на дебат за релокацията на мигранти в Европейския съюз, проведен в Сейма (долната камара на полския парламент). 

Дебатът се отнася до проекторезолюция, изготвена от "Право и справедливост“, относно механизма за преместване на нелегални мигранти на територията на ЕС.

Миналата седмица Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, в който влизат министрите на вътрешните работи от държавите членки на ЕС, одобри нов пакт за миграцията и предоставянето на убежище. Съгласно проекторегламента, членовете на ЕС ще трябва да приемат първоначална квота от 30 000 мигранти от държави, които понасят основната тежест на миграцията от Близкия изток и Африка, като например Гърция и Италия, или да плащат по около 22 000 евро на неприет мигрант. Полша и Унгария се обявиха против новите правила, но протестите им не бяха подкрепени. 

Качински каза, че приемането от страна на Полша на украински бежанци, бягащи от войната на Русия срещу Украйна, е много важен фактор за тази резолюция.

"Може да се каже, че сме приели няколко милиона бежанци, включително 1,5-2 милиона, които са останали в страната ни за постоянно", каза Качински и добави, че ако техният брой се умножи по 22 000 евро, Полша ще трябва да получи към 20-30 млрд. евро.

"А ако трябва да говорим за помощите, които сме получили, те са около 100 евро на жител", каза председателят на „Право и справедливост“. 

"Това е нелепа шега и пример за изключително възмутителна дискриминация", каза Качински.

"Не забравяйте, че ние ще организираме този референдум. Полският народ трябва да се произнесе по този въпрос", заключи лидерът на управляващата партия. 

Новите правила подновиха дебата около миграционните закони от 2015 г. след тогавашната миграционна криза, когато някои държави от ЕС, включително Полша, отказаха да приемат задължителни квоти за преместване. Това накара Европейската комисия да започне срещу тях процедури заради нарушаване на правото на ЕС. Пактът предстои да бъде обсъден в Европейския парламент.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Gen.Gurko

    16 Юни 2023 12:34ч.

    А как са гласували нашите представители там? Ако са се съгласили за унищожаването на България по този начин,трябва да се търси спешно начин за отзоваването им поради предателство на националните интереси, род и родина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    16 Юни 2023 13:05ч.

    Мини по София и ще разбереш как са гласували наште.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • El Condor

    16 Юни 2023 13:46ч.

    Европейският съюз все повече приличва на Съветския такъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС иска от страните си невъзможното.

    16 Юни 2023 14:52ч.

    Направо ги изнудва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    16 Юни 2023 15:01ч.

    братя бесарабски българи! напълно разбирам бедите ви, но никак не мога да ви помогна ! у нас, ние българите, също сме подложени на тотален геноцид от безродници и извратеняци, поставяни на власт от техните транс-сексуални партньори в лондон и вашингтон ! явно ще се сбъдне едно древно пророчество, че българското племе и ген напълно ще бъдат изтрити от лицето на земята...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи