Иван Хиновски от "Има такъв народ": Нямаме нужда от АЕЦ "Белене"

 Иван Хиновски от "Има такъв народ": Нямаме нужда от АЕЦ "Белене"
„Като част от партията на Слави Трифонов ние искаме една от модерните европейски тенденции на изместване на производството на електроенергия по-близко до потребителя“, каза в „Преди всички“ Иван Хиновски, бивш председател на Българския енергиен и минен форум, сега енергиен експерт към партия „Има такъв народ“.

 

„Тоест този модел – да бъдат разработени много децентрализирани производства на електроенергия и топлоенергия. Да бъдат оформени енергийни общности, в които да се обменя излишък на фотоволтаични производства – тоест да се получи едно изравняване на централно производство електроенергия с разпределено, да се получи този баланс“, поясни още Хиновски. 

По думите му до две-три години големите въглищни централи, а тя е една – ТЕЦ „Марица Изток 2“, ще изпадне от пазара поради скъпата цена на електроенергията от нея. Тя трябва да бъде заменена със зелени производства след 5 години. Според него тези въглищни модули трябва да бъдат заменени с парогазови. 

Според Иван Хиновски е абсурдно да имаме 4 ядрени блока дори след 10 години: 

"Моята лична концепция, а и на моите колеги, е, че ние нямаме нужда от АЕЦ "Белене", това е обременен проект, а най-добрият проект е да има 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", като продължение на 5 и 6 блок.

 

 

 

Коментари

 • ГЮРО

  09 Апр 2021 13:06ч.

  Нямаме нужда от нищо, освен какалашка отзадЕ. Страна без промишленост, без производство, систематически ограбвана от т.н. държавници, няма нужда от никаква енергетика. Затова отказахме "Балкански поток", с неговите 60 млрд кубометра, а сега отидохме на "Турски поток" в пъти по-маломощен. Тъпаци, служещи на чужди интереси ни редят на първо място по бедност в ЕС, на път за ниво Африка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1978

  09 Апр 2021 13:08ч.

  Айде продължава се с глупостите... Тия "много децентрализирани производства на електроенергия и топлоенергия" с каква енергия ще работят? Нещо като "Fifteen million merits" от "Black mirror"? Интересно ми е как точно ще се изравни енергията от базовите източници с тази от "децентрализираните производства", каквито и да са те? Колкото до ефекта на т.нар. "зелени" производства - мисля, че примерът от Тексас все още е пресен. В съчетание с друга "иновация" - т.нар. свободен (разбирай спекулативен) пазар на електроенергия доведе до цена до $9/kWh (словом - девет долара на киловатчас!!!) - там, където я имаше. С такива "експерти" - скоро и у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  09 Апр 2021 13:16ч.

  Така като ви гледам, скоро и от електроенергия няма да имаме нужда... въобще!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Апр 2021 13:17ч.

  Както се казва: Кога станаха калайджии, кога им почерне задника. Но самочувствие имат. За тях гласуваха малко над половин милион българи и сега ще издевателстват над останалите. НЯМА да има разлика между ГЕРБ и ИТН. Твърдо са решили да се стигне до "последният да изгаси лампата".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

  09 Апр 2021 13:21ч.

  ТОВА Е ФАЛСТАРТ НА ИТН ПО ОСОБЕННО ВАЖЕН ВЪПРОС! КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ХИЛЯДИ ХОРА ОТ ВЪГЛЕДОБИВА.ХИНОВ ЗАЩО НЕ КАЖЕ КОЛКО ПЪТИ Е ПО-СКЪПА ЗЕЛЕНАТА ОТ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Adolf

  09 Апр 2021 13:21ч.

  На гласувалите за учиндолския селтак - честито! ВЕИ-мафията,дето седи зад гърба му лъсна.А тоя тъпак,да беше почакал още десетина дни,а той като пърле пред майка си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • инфо

  09 Апр 2021 13:22ч.

  Я, ХИНИНА е срещу ЧИСТАТА ЕНЕРГИЯ :)...И КОЙ му е казал, че българинът има нужда от него-еднодневката?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ;-(

  09 Апр 2021 13:24ч.

  Ами да, за какво ни е Белени, когато такива, като този измекяр унищожиха икономиката ни под вещото ръководство на чужди съветници, а този ,,специалист" по доноси на ДС и измекяр, там където има келепир трябва да се скрие в миша дупка и да си трае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  09 Апр 2021 13:24ч.

  Падението продължава и с новите стари ку-ви! Срам за времето, в което е чел и учил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Апр 2021 13:25ч.

  Парадоксалното е, че този минава за експерт в енергетиката. Работил е предимно в сферата на атомните електроцентрали. И като така, трябва да знае, че 40% (най-голям дял) от електроенергията на България идва от въглища. Но тези пишман политици не знаят, че България се управлява от Брюксел, а там са решили да ЗАТВОРЯТ ВСИЧКИ ТЕЦ-ове в ЕС. И тогава какво ще се прави? Ще търсите из мазето газовите лампи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  09 Апр 2021 13:25ч.

  Не се вълнувайте толкоз... Славуца никой няма да го търпи като дебелия ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕНЕРГЕТИК

  09 Апр 2021 13:28ч.

  България има нужда от АЕЦ Белене, защото като ви натресат зелената сделка , като ви набият въглеродния данък , ще квичите на зелено. Ако няма АЕЦ Белене , токът ще стане златен и недостъпен за повечето дето скачат за промени . Тъжно е, че българския народ от народ трудолюбив преди 70 години , беше извратен , но не съвсем. Все още има надежда , докато има и 10 % умни, интелигентни, възпитани, културни и свестни българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Апр 2021 13:30ч.

  ха ха ха, всеки мери по собствена мярка. Умните хора привличат около себе си умни хора и така се превръщат в можещи. Но не бих поставил Слави в тази категория. Ще бъде зобиколен от по-прости и ще се провали. Ще излезе, е народа НЕ Е ГЛАСУВАЛ за по-способен политик, а е гласувал да махне омразен политик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДВМ

  09 Апр 2021 13:30ч.

  партията на референдумите не се интересува от други референдуми, освен от безсмислени глупости като броя на депутатите. Глей ся какъв купон настава. Оставете такива кълвачи да говорят и следващите избори са с 8%, което пак им е много

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха на 09.04.2021 в 13:25

  09 Апр 2021 13:30ч.

  Шебек? - :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лудия кон

  09 Апр 2021 13:37ч.

  Това преди изборите ли го казахте или сега изведнъж получихте просветление? Лошо започвате, момчета!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лудия кон

  09 Апр 2021 13:37ч.

  Това преди изборите ли го казахте или сега изведнъж получихте просветление?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  09 Апр 2021 13:50ч.

  На този пишман бивш професор с основно занятие - промъкване по политническа линия и продажба на безценица на национални интереси - трябва да се забрани със закон ползване на електро- и топло-енергия от националните енергийни системи (ако не трябва директно да го напъхаме при бай Ставри). Да си сложи 5 китайски панела на покрива на къщата и да се моли на Слънцето да го стопли... Тези нямат памет и на златни рибки - преди 2 месеца в Тексас (там където и петрол, и газ, и ядрена енергия уж имат) над три милиона замръзнаха !!!А иначе куткудякаме за "зелена енергия" но единствената налична в следващите 30 технологични години , е Ядрената. Особено като спрем и Мариците до 10 години... По масмедиите излезе , че и дори рая на въглищата - Полша - се опитва да изнамери от някъде 6000 гигавата ядрена мощност, нищо , че уж се е уредила със липсващ шистов газ от САЩ. Досега ставаше с източване на държавни субсидии на ВЕИ - овцете плащат 10 пъти повече за същото от мерак за "зеленост", а тарикати като Хиновски смучат бюджетни премии. По същия начин по който преди 40 години същият Хиновски рекламираше ядрената енергия на Козлодуй и обучаваше инженери-енергетици в МЕИ в София паралелно с партийното си секретарство в БКП. До там я докарахме, че дори счетоводителя-калинка-енергетик на Бойко Борисов изглежда на порядък по-адекватна от този псевдо-енергетик. Едно време, преди четвърт век, българите бяха по-образувани и грамотни от днес - тогава даже Софиянски с временното си правителство остави един подобен продажник-енергиен експерт - Касчиев - точно един ден на поста ръководител национална енергетика и веднага го издуха... Даже Япония днес вече се отказва от плановете си за затваряне на ядрени реактори и налива милиарди за технологично обновление на капацитета си независимо от 10-годишния страх след Фукушима...Хубаво е да вървиш след Шоу-звезди като Слави Трифонов, но колко от тях успяват да направят нешо извън шоуто??? От това че Кардашиян с нейното дупе и цици е станала таз година милиардерка, съвсем не значи , че с тези атрибути тя ще осигури хляб и топло на съгражданите си, още по-малко на БЛМ. А ако ние, българите (а не циганите), вече се сравняваме с БЛМ по глупост, то , наистина заслужаваме и такива като Хиновски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таню

  09 Апр 2021 14:00ч.

  А чалгаря мълчи ли мълчи .Впрочем той още от лятото рядко обелва дума , ама раятта си го избра .А честито

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Апр 2021 14:06ч.

  "А чалгаря мълчи ли мълчи" За сега, това е умен ход. Ще трябва да се изчака за да се види коя партия ще получи одобрение в НС. Все още НИЩО не се знае. По всяка вероятност ИТН ще получат одобрение в НС, но започнат ли с чалгарски номера, много бързо ще се стигне до нови избори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя "експерт"

  09 Апр 2021 14:07ч.

  едва ли е случаен. Данданията с климата е още по-фундаментална за установяване на Новия Световен Ред от тази с т.нар. "пандемия". Датира от доста отдавна, като целта е преразпределяне на богатства от редица държави в ръцете на няколко частни /и изключително могъщи във финансово отношение/ компании. Песничката за "затоплянето", за "климатичните промени", за това, че ако средната температура се вдигнела само с 1.5 градуса - край, настъпва апокалипсис, започва да я пее ООН още през 90-те. За сега последния официален форум по тези въпроси е Парижкото споразумение от 2015 г., от което Тръмп, естествено, излезе. Не му хареса да го правят на идиот. Целта е преразпределяне на ресурси, т.е. - целта въобще не е някакви си мерки за запазване на климатичния баланс, а е изцяло икономическа. Пазар, какъвто се описва по учебниците отдавна няма, но световните монополисти не се притесняват да се позовават на "пазарни" закони, като изкуствено намаляват количеството, а както знаем, при истински пазар цената се повишава при ограничено предлагане и повишено търсене /поради ниските количества/ и обратно - при наводняване на пазара с количества, търсенето постепенно спада, съответно и цената. Такива случаи, на изкуствено намаляване производството на електроенергия с цел поддържане на висока цена имаше в Канада и САЩ в началото на този век, но ... какво от това. А само те бяха разкрити от медиите. Колко е имало преди това и след това - никой не знае. Та, да се върнем на проблемите с климата - той изобщо не е изучен в детайли и именно това позволява днешните спекулации с тази тема, при това на глобално ниво. Сами виждаме, че една метеорологична прогноза за времето е за през следващите няколко дни, като пак не е съвсем точна и е изпъстрена с общи фрази с цел застраховане от големи неточности. На науката е известно единствено, че съществува цикличност в климата - големи застудявания, засушавания, затопляния, но пак не е ясно какво точно ги е предизвикало. Установяват ги при геоложки проучвания и при морските изследвания, както и на ледовете около и на полюсите. Нищо друго не е известно за сега на науката. А има и друг момент - част от тези бъдещи "мерки" се обясняваха до скоро и с това, че запасите от въглища, нефт и газ вече били на привършване. За последните две вече стана ясно, че това не е така, защото още през 60-те руснаците установиха нещо, за което не се споменаваше няколко десетилетия, при това по целия свят, но явно вече не могат да го крият. Тогава те установиха, че изчерпани газови или нефтени находища, след като бъдат изоставени, след около 20 години са пълни отново. До горе. Това доведе и до изоставяне на сегашната /доста мъглява, между другото/ теория - как се образувал нефта. И ние сме я учили - някакви умрели биоорганизми се утаявали на дъното на древни морета, пък след това, след хиляди години, станали на нефт. Определено това не е така, а най-вероятно нефтът се образува при строго определена среда, някаде между мантията и другите слоеве на земната кора, при определена, температура, налягане, химичен състав на средата и т.н. Това, ако е така, също не е проучено. С една дума - за грозни спекулации става въпрос, а целта, разбира се е по-древна и от най-старата професия - пари и богатства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • н вълчев

  09 Апр 2021 14:09ч.

  Слави, покажи му вратата на този глупак и "Демократите", докато не е Късно! Не щат Руски газ, искат Американски на Тройна цена!? Не щат АЕЦ, бил Руски, искат Фотоволтаици на петорна цена! Искат бази и санкции срещу Русия и не Мислят че Русия е на 4-5 минути с "Авангард и Циркон", а САЩ са далече??? Червената Армия за тях е Окупатор, НО за Евреите от Концлагерите и за Народите на Европа е освободител от Фашизма! "Ум Царува, Ум робува, Ум патки пасе"!... Всичко е ОТНОСИТЕЛНО, Гласи "Теорията на Относителността"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  09 Апр 2021 14:09ч.

  Това означава само едно, че задкулисието планира нови врътки в името на българския народ. Като Зелените централи с ток на пожелана от собствениците им цена. Или като царското Белене, съживено не от мъка по полуубития от европейските ни приятели Козлодуй , а заради процентите за царския двор. Да има и за главния актьор Слави и т.н., и за екипа сценаристи като тоя, и за продуцентите, които решават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  09 Апр 2021 14:11ч.

  Голям експерт, голямо нещо (имам предвид като сложени комисиони в джоба от когото трябва). Европа до 50 г. ще е халифат, с основна религия ислям. Турция ще има минимум две централи с по четири реактора - една руска и една японска и ще командва електроенергийния парад на Балканите и в Югоизточна Европа. България, ако все още я има на картата, няма да има даже и Козлодуй. А тия басни за "малки, компактни и децентрализирани" го издават, че служи на мафията. Самата философия на такова управление на ядрена енергетика показва, че тоя нищо не разбира от стратегически обекти на националната сигурност, щом предлага да ги управляват корпорации и чужденци (принципът му не гарантира стратегията). Енергетика се управлява централизираноо, стратегически, с визионизъм за поне 5 десетилетия напред. Без Русия сме енергийни роби на тъмни, неясни сили, които дори могат да ни шантажират чрез ядрените ни мощности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Енергетик-2

  09 Апр 2021 14:19ч.

  Не бива любовта към Русия да се свързва с необходимостта от АЕЦ! Повечето коментиращи тука нищо не разбират от енергетика! Защо Германия прекратява АЕЦ!? Проф. Хиновски е прав в коментара си. Правилно проектираното бъдеще е точно такова, а и енергоемкостта по принцип ще намалява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като изпразнен

  09 Апр 2021 14:27ч.

  EEeee....... тоя екперт Славуцада го беше експонирал преди изборите,та да бяхме разбрали,че и тия мушмороци на Славуца са от зелените талибани,глобалистите и подгъзувниците. Славчу наследващи избори с такива като тоя мишок ще се спихне като изпразнен . . .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не виждам анализ, не виждам философия на управление, виждам заклинания

  09 Апр 2021 14:27ч.

  Прав е, че се е обявил за експерт, или е прав заради аргументирания си анализ и прогнозиране на бъдещето? А къде е дългосрочният ни геополитически интерес от една такава парадигма за енергетика? Как с малки мощности и съкращаване на разходите ще спираме евтиния ток от Турция, която ще има хем повече, хем по-сигурни мощности, щом като гоним Русия от производителната, посредническа и защитна роля в електроенергийното ни планиране и регулиране?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  09 Апр 2021 14:28ч.

  Германия прекратява АЕЦ, защото е основният играч в Европа по свирката на "конспиративното" задкулисие от има няма стотина същества, които въртят на пръста си близо 7 млрд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hh88

  09 Апр 2021 14:37ч.

  Иван Хиновски е агент от ДС "Хабов". Не разбирам до кога ченгетата ще ни управляват. Честито на гласувалите за промяната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-много АЕЦ

  09 Апр 2021 14:40ч.

  в Европа има Франция, но не знам да са тръгнали да ги спират. А Германия е по юридически статут все още окупирана държава след ВСВ. При капитулацията си е била принудена да подпише споразумения и договори, по които се е задлъжила за определени неща /да не влизаме в подробности/, а тези споразумения са със 150-годишен срок - до 2099 г. Едно от тези "неща" е задължителното съгласуване на това - кой ще бъде канцлер, с три държави - САЩ, Великобритания и Франция. За това и някои от действията на Германия са меко казано нелогични, но причината е именно тази. Все още са наказани заради войната и все още са длъжни да се съобразяват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Повечето коментиращи тука нищо не разбират от енергетика!"

  09 Апр 2021 14:45ч.

  Не е самодостатъчно да схващаш нещо от енергетика, управлението на енергетиката попада в сложен геополитически контекст и изисква стратегически визионизъм, който е свързан с експертност по философия, история, основи на управлението и др. стратегически науки и подходи. На тази енергийна парадигма за управление, който той предлага, съседна Турция ще предложи друга и ще ни цака с мощности и евтинийка, а същевременно ще държи лостовете за разпределение и преразпределение, както го направи с газа. Освен това, който играе срещу Русия на енергийното поле, той е нещо като априорно губещ, защото Русия всякога инвестира най-много преди всичко в енергетиката си, при това я използва за геополитическа и културна идентификация, от които ние като исторически сложили се държава и народ никога не сме били толкова далеч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  09 Апр 2021 14:46ч.

  Така е няма нужда, де що има индустрия know-how няма нужда просяците на европа от третия свят... Турция и Румъния си построиха вече... фотоволтаици в БГ с мрачното време което имаме... хахахааа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпиздяев

  09 Апр 2021 14:58ч.

  Искат да нямаме индустрия, енергетика, земеделие и т.н. Постигнаха го и не мирясват. А населението им дава инструмент в ръцете за доубиване на икономиката ни. Гласува за музиканти, литератори и велосипедисти. И се радва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако все пак

  09 Апр 2021 15:01ч.

  изпитват затруднения в намирането на мотиви, причини или повод за окончателното спиране и на АЕЦ Козлодуй, остава една, която според мен задължително ще сработи. Стар и изпитан метод. Обявяват го за тежко наследство от комунизма и готово. Не ти трябва друга причина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наши сънародници съобщават за

  09 Апр 2021 15:10ч.

  масово фалшифициране на изборите в Германия и Австрия след проверка в сайта на ЦИК! Масово се касае за занулени измислени резултати при масово гласуване от българите там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  09 Апр 2021 15:17ч.

  Това ли са “експертите” на Славчо? И колко ще струва тока като спрете АЕЦа? Не четете ли, какво стана в другите страни които тръгнаха по този път?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕНЕРГЕТИК Nти

  09 Апр 2021 15:20ч.

  И все пак защо българите са толкова заблудени , че като слушкат брюксел и нашингтон ще цъфнат и вържат ? Досега никоя империя не е мислила доброто на България, защо сега да го прави ? Като си унищожите енергетиката какви ще ги дървите без евтина енергия ? Направо невероятно прости , заблудени и продажни хорица имало на територията България. Чак не е за вярване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Апр 2021 15:21ч.

  " Защо Германия прекратява АЕЦ!? " Германия има много стари, изживяли времето си, атомни централи - работят с необогатен уран. Горивото за АЕЦ е най-евтино, но капиталовложенията са много големи и в резултат електичеството не е евтино. За сега най-евтин ток е от газови елктроцентрали с двойно действие. Затова Германия иска СП2, защото електроенергия от природен газ е по-евтина отколкото от въглища или АЕЦ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Апр 2021 15:26ч.

  Има един много важен момент: България вече е ПЛАТИЛА реакторите. Има ги в наличност. Става дума да се ползват или не. Не се ли ползват, означава да се хвърлят на вятъра 1.2 милиарда лева за реакторите и 1.4 милиарад лева за площадката. В сметката не влизат милионите за разни експерти и подкупи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното е криптофашизъм

  09 Апр 2021 15:46ч.

  Слави не ляв нито е русофил. Точно обратното е. Каквото мисли Костов и костовисти, го мисли и Слави. Държавната намеса е ляво нещо. ..... ЖИВКОВ е като Хитлер, но Хитлер не е ляв - както са заблудени десните. Лявото защитава правдата на слабите, дясното защитава правдата на силните. Но светът винаги е правдата на силните, която е толкова и правда, щом те определят правилата. Дясното: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" https://youtu.be/1iAetX9_kIc?t=1208 За здравеопазване отиват 8,5% от БВП. Но от бюджет и здравна каса са 4,5%, кеш извън здравната система отиват 4%. Тези 4,5% са 4,9 милиарда лева. Живков казва, че 1989г. дават 140 лева за човек, при 7 милиона българи сега, това са 980 милиона тогавашни пари. Но сега левът купува 5 пъти по-малко. Тоест онези пари са 4,9 милиарда лева сегашни пари. Тоест сега се дават колкото тогава. Но тогава не беше частно - извличащо печалба, и на пазарни - тоест световни цени. https://obuch.info/georgi-konstantinov-emigrantski-spomeni-tom-4.html?page=19 - Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд. Всеки гражданин или фирма ще решава сам – държавата може да му даде толкова, той ако може, да си докара повече. Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. - От 1 Януари 1990 г. ще въведем конвертируем лев. Макар че известно време двете валути ще съществуват паралелно. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? А, викам много хубава метафора, ще ми позволиш ли да я употребя пред журналистите. Вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но му казвам, той вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане. Но що ни е мършата, що се плашиш ти от мършата, бе, ще раздвижим нещата. Шарани дето има, като пуснеш щуката всичко се раздвижва. Значи тия щуки са ни необходими, икономически щуки. Както щуката разсича водата и рибите изплуват на повърхността, така ще бъде и с вълка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дон Корлеоне

  09 Апр 2021 15:51ч.

  Точно когато елетромобилите стават все по-пулярни и достъпни, и електро енергията ще става все по-скъпа, ние трябва да се откажем от нови генератори ! Защо ли? Ами за да не можем да експортираме ел енергия, и да чакаме на фотоволтаиците да движат икономиката ни в мъгливите дни на зимата . Браво на Слави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гого чалгаджията

  09 Апр 2021 16:06ч.

  Не искаш Белене. Ти си голям продажник, също като Слави Трефонов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТихомирТомов

  09 Апр 2021 16:16ч.

  Край Белене има и друг обект от Национално значение и там ще работят тези, дето обещаваха работа х 3 !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е положението, на тая територия само специалисти експерти ,професори и генерали , а народа мре като мухи !

  09 Апр 2021 16:19ч.

  Браво, господарю ХиХиХи закривайте,закривайте тая кочина. искаме по близо до народните въжделения,за благото на тоя народ, закривайте тая територия, полигона да е чист ,трябва ви чиста и равна територия,останалото не е важно.. Съсипването на България е национален спорт и всеки гледа с един гърди да е по напред !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупак

  09 Апр 2021 16:22ч.

  Най добре е газ и ток от Турция! Ето това каза този предател идиот!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  09 Апр 2021 16:26ч.

  Ей такива като тази зелена, дърта кратуна ще унищожат и ИТН. И как и защо е допуснато да се намърда в листите им, попърдака?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  09 Апр 2021 16:30ч.

  Дрънканици! Не ни трябва Белене САМО, защото е руска! Ако беше САЩовска, щеше да ни жизнено необходима. Толкова ли е сложно да се разбере?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  09 Апр 2021 16:30ч.

  Какъв енергиен експерт е този соросоид? Нали ако каже нещо друго и ще го отстранят от копанята и ще трябва с труд да изработва парите си! Боклук продажен! Нямала България нужда от АЕЦ Белене-та тези идиоти искат да ни затрият. То и от Южен поток нямахме нужда и затова сега вместо ние да продаваме на Турция газ, сега купуваме газ от нея. Добре, че Бойко все пак разбра, че ако продължава така ще го проклинат поколения българи за предателството му и макар и късно построиха Балкански поток. А за Слави може да се каже, че чрез този продажник продължава политиката на неговата дружка и екзекуторка на АЕЦ Козлодуй, селското стопанство и промишлеността - госпожа Ест (Да) Меглена Кунето. Нали преди ни я предлагаше за президент, така, че мен не ме учудва. Учудва ме само, колко много безмозъчни българи-чалгари се намериха да гласуват за този неграмотен позьор! Явно проф. Иво Христов се оказа прав за 80% дебили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хиновски, разкарай се!

  09 Апр 2021 16:36ч.

  България няма нужда от чалгари в политиката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  09 Апр 2021 16:55ч.

  Воят на комунягите и путиноидите говори, че ИТН е на прав път.Чудесна идея и отличен старт на тая партия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Зелени" производства, казвате, а?

  09 Апр 2021 17:02ч.

  Руснаците с атомно и газово топло и електропроизводство ЗАТОПЛИХА градове и направиха Сибир годен за живот.................. а се видя в Тексас докъде я докараха с техните "зелени" производства. Атомната енергия все още НЯМА аналог, колкото и да ви се иска! Ако не е руската газ Германия още сега е умряла!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дали този няма някой друг соларен парк?

  09 Апр 2021 17:07ч.

  Досега енергията оттях изобщо не е евтина и не виждам как ще замести ядрената енергия?! Може би всяко свободно място ще се запълни със слънчеви панели? Много "екологично"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАКВО ЧУДНО

  09 Апр 2021 17:20ч.

  програма на Славито - "Приватизация на здравната каса, продажба на държавни предприятия, публично-частни партньорства и концесии, ще прави бедните бизнесмени и т.н." .... бедните да са бизнесмени, а не работници? В най-развитите страни над 90% работят на заплата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво очаквате

  09 Апр 2021 17:23ч.

  от нещастниците от "Има такъв кретен", и той като него! Също и като онзи професор, дето се "разболя" от т. нар. вирус точно когато трябваше да ходи по дебати. Ех, Славчо.... сметна ли вече кинтите от субсидията, дето не я искаше.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното е криптофашизъм

  09 Апр 2021 17:23ч.

  програма на Славито - "Приватизация на здравната каса, продажба на държавни предприятия, публично-частни партньорства и концесии, ще прави бедните бизнесмени и т.н." .... бедните да са бизнесмени, а не работници? В най-развитите страни над 90% работят на заплата. Червените бабички сега, са СДСари от 1990та, 40 годишни тогава. Първите червени бабички са на 100 или 95 години, вероятно в гробът. Ето защо БСП взе човек на Костов, Нинова, да води този електорат... Та новите червени бабички имат пенсия 160 лева, били частници, бизнесмени, неосигуряващи се, богати мечтаеха да са. .. Размерът на социалната пенсия за старост се предвижда да се увеличи от 01.07.2021 г. от 141,63 лв. на 148,71 лв. И преизчисление няма да им помогне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елена Гунчева

  09 Апр 2021 17:54ч.

  Хронология на лъжите и кражбите, обобщени с модерното наименование диверсификация.. https://www.facebook.com/RumenPetkovOfficial/videos/291063582621777/?t=220

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази статия е за "експерти" като Хиновски

  09 Апр 2021 18:06ч.

  “ЗЕЛЕНИТЕ МИЛИОНИ” И МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО Стефан ТОШЕВ http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5260:zelenitemilioniima6inatanavremeto&catid=465:broi-32-2013&Itemid=125 • Как се прави „слънчев” милион за седмица-две, или по колко часа “грее” Слънцето над България? • Кратък разказ за още един грабеж от и чрез енергетиката ...Да се върнем на темата за седмичния милион През седмицата, една нощ след 01:50 ч до към 2:50 ч, се загледах в горепосочените таблици, показващи генерирането на електроенергия в реално време. (http://tso.bg/default.aspx/page-707/bg) Направи ми впечатление „скромната” генерация на 8 мегавата енергия от ФЕЦ. В детската градина ни обучаваха, че всеки фотоволтаик, за да генерира ток, е нужно Слънцето да грее силно. В други вечери показанието, което гледах, се зануляваше далеч преди залеза, което е нещо по-нормално. Двойно намаление на интензитета води до двоен спад на генерираната мощност, но поради логаритмичното възприемане на нашите сетива, ние чувстваме, че светлината е намаляла с около 5 % само. Затова можем да четем на свещ при интензитет милиарди пъти по-слаб от слънчевия. Изостреното ми внимание доведе до по-близко следене на залезите през последния уикенд. Мощността в събота, в 21:30 ч, беше „зависнала” на 7 мегавата. В неделята пет души се загледахме, всеки от дома си, в 20:15 ч мощността от ФЕЦ беше паднала на 10 MW. Към 20:30 ч, някак твърде рязко, 3 мегавата потънаха и от 10 се смъкна на 7 MW. По астрономически данни залезът е обявен за 20:45 ч, но уви, и в 21:00 ФЕЦ „генерираха” все още по 7 MW. В 21:30 ч беше пълен мрак, но уви, законите на физиката за българските ФЕЦ с пълна сила не важат. Също както българската Конституция не важи за ЕРП-тата, за “Топлофикация” и други монополи! Алберт Айнщайн и Никола Тесла биха споделили, че навярно друго слънце грее там, навярно царят Слънце Бо. Бо. грее, незасенчен от И. Ф.? Ясно е, че тук става въпрос за грабеж. ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова на 09.04.2021 в 16:55

  09 Апр 2021 18:11ч.

  Sin, това ли е новия НИК? Дано истинският собственик, те потърси скоро, може и не лично. Да види, дали си и, "син"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северомакедонец

  09 Апр 2021 18:49ч.

  ИТН стават ясни с тези екперти от кое котило са, Логиката на проф. Хиновски куца -. Ами точно защото трябва да затвориме въглищата трябва да развиваме АЕЦ. Първо - не попадат под санкции за въглеродни емисии и ще са неутрални. Имаме проблеми с конкурентноспособността и енергийната ефективност - АЕЦ е най-лесния начин да сбалансираме високия дял на зелена енергия който ще ни натресат и с най-голяма икономия от мащаба. А реакторите в Белене са с най-ниска цена, даже и след като Бойко уреди да им се плати печалбата на руснаците като неустойка. А за парогазовите нови малки мощности също ще трябва да плащаме, пък и инвестициите на киловат мощност са сравними с тези на АЕЦ и водородните дето инжинер Доган още не ги е консултирал . В страната ни няма толкова топлинни товари за ефективни комбинирани мощности. А като прибавим черен щил лятото.... Или още три ПАВец ще строи хидроинжинерът енергетик Доган само за балансиране? И това е вариант... Абе напред науката е слънце и водородът във душите грей! Има и афорестизация на земеделски земи та ще горим и неутрално дърва!!! Ама имали сме уран за две хиляди години напред.... топки нямаме държавата, та купувай газ народе...кеф ти шистов, кеф ти руско-турски кеф ти азерски....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tom Fitton

  09 Апр 2021 18:55ч.

  Нищо ново. Това е заявявано преди изборите и по време на изборите. Избирателите обаче не гледат програми/платформи. https://fakti.bg/mnenia/468092-ivan-hinovski-pred-fakti-aec-belene-e-opasen-ot-finansova-gledna-tochka-proekt

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един българин

  09 Апр 2021 21:21ч.

  Иван Хиновски е един вреден соросоид, спуснат от Затворено общество да лае на енергийното поле. Тезисите му са добре познатите глупости за "зелена енергия", чиято ефективност добре водяхме в Тексас през зимата. Трябва час по-скоро да бъдат изритани този и подобните му боклуци от политическото пространство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЯКА ЧАЛГА

  09 Апр 2021 22:24ч.

  И американски слугинаж...ръцете горе! седем осем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • близо ДЕСЕТ ГОДИНИ..

  09 Апр 2021 22:35ч.

  РАБОТЯ ПО СИСТЕМИТЕ ЗА "зелена енергия" и ЗНАМ МНОГО ДОБРЕ,ЧЕ това е ПЪЛНА ГЛУПОСТ "на КВАДРАТ",защо??ЗАЩОТО КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЯТА СА ОГРОМНИ,а ПОЛЗАТА 13 ПРОЦЕНТА ЕФЕКТИВНОСТ,плюс СУПЕР НЕСИГУРНОСТ от ЕНЕРГИЯТА,ТЪЙ КАТО ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ "ОНЯ" ГОРЕ,по ТОЧНО от ПРИРОДНИТЕ ДЕЙСТВИЯ и СЪБИТИЯ!!КОЛКОТО Е СИГУРНА ЕДНА РЕКОЛТА НА ПОЛЕТО след ОПУСТОШИТЕЛНА ГРАДУШКА или от "ЗАШЕМЕТЯВАЩА" ЖЕСТОКА СУША,ТОЛКОВА ПОЛУЧАВАШ И ОТ ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА,едно голЕмо НИЩО!!!БЕЗ ТРАДИЦИОННИТЕ ЦЕНТРАЛИ ВЕЦ,ТЕЦ,АЕЦ ЗАБРАВИ ЗА ЕНЕРГЕТИКА,ТЕЗ КОИТО ЛОБИРАТ ЗА ЗЕЛЕНИТЕ МОЩНОСТИ ЯКО ЛАПАТ "ЗЕЛЕНИТЕ" доларчета и НЕ ГИ БОЛИ ЗА ИЗПРАЗВАНЕТО НА дЖОБА на "ИЗБИРАТЕЛИТЕ"!!!ПРЕДАТЕЛСТВОТО в БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ като НАЙ ДОБРЕ РАЗВИВАЩАТА СЕ ПРОФЕСИЯ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В предаването „12+3“ Вацев ТОЧНО допълни:

  09 Апр 2021 22:53ч.

  „Слави Трифонов ще управлява както Джо Байдън в САЩ. Байдън не управлява, а управляват неговите над 200 съветници. Не трябва да гледаме личния характер на Трифонов, интересното е кои политически елитарни управленски кръгове ще вземат позиции в сенчестото място зад гърба му. Те могат да дойдат от ГЕРБ, БСП, СДС... Предстои ГЕРБ да се преориентира към Слави Трифонов и ако той не внимава, може да получи огромна зестра от влюбеното във властта държавно чиновничество. В дебрите на ГЕРБ ще започне разлепване от тялото на партията и ще започнат да се движат свободните йони на българския държавен чиновник“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • линдентаун

  10 Апр 2021 1:48ч.

  Иван Хиновски беше доскоро енергиен експерт към Евро-атлантическия център на Цв.Цветанов. Това обяснява и позициите му. Очевидно е видял повече келпир и се е присъединил към групата на Сл.Трифонов. https://www.mediapool.bg/evro-atlanticheskiyat-tsentar-na-tsvetanov-publikuva-godishen-analiz-za-2019-godina-news308202.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  10 Апр 2021 3:39ч.

  А я мислам дека немаме нужда от Иван Хиновски в управлението на страната! Това е един от тия кавали, дето ще ни греят насред зима с фотоволтаици и вятърна енергия, сиреч от гонещите Михаля. Идва нова вълна политически лаици и безхаберници, с големи претенции да натопят засъхнали комати в държавната манджица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  10 Апр 2021 9:25ч.

  Иван Хиновски от "Има такъв народ": Нямаме нужда от АЕЦ "Белене". Народът, дето тук-таме все още го има: "Нямаме нужда от Иван Хиновски"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  10 Апр 2021 10:35ч.

  Поредният слуга на сащ и други чужди интереси! Щяло да има АЕЦ още 10 г. А след тях ?!? А колко време отнема за да се построи нов АЕЦ ?!? Докога бе боклук, ще обслужваш чужди интереси ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Апр 2021 10:52ч.

  Много пъти ви казах, че Слави Трифонов е ултра червен комунист и анархист, той няма нужда от държава, вие ми говорите за Белене. Той ще работи за слаба държава и за отнемане на всичките й правомощия, отнемане контрола върху повечето системи. Трифонов твърди, че хората сами ще ги управляват, което е измама за най-простите, защото точно хората това правят през държавата си, никой от нас не може да управлява болница и полиция, създали сме институциите. Но за анархиста тълпата и нейната държава са две различни неща. Както вече ви казах, чрез тази тълпа, целта е да управляват мутрите, като някои конкретни бизнесмена, които стоят зад Трифонов и протестите. На тях държавата им пречи, защото искат те да са държавата, удивляват ме троловете на БСП или които са тук, как не вдяват, че в последно време подкрепят всичко онова, с което винаги са се борили. Подкрепят джендъри и държавен разпад, точно за което обвиняваха демокрацията най-много!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зелените чорапи

  10 Апр 2021 11:27ч.

  Зелената енергия път към ада и опиум за народа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Важи и за

  10 Апр 2021 11:29ч.

  Helleborus, това дето си го написал в пълна сила важи и за Дай България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Апр 2021 12:06ч.

  Точно това е уловката, че съсипването на държавността, подкрепяно от чичковци като Сорос, се прокарва и като дясна либертарианска и всякаква такава политика за по-малко държава. Оправданието е, че комунистите искали силна държава някога, значи счупването на държавата трябва да е, видите ли, дясно и правилно нещо. Но това е неомарксизъм, просто един завой на комунистическата мисъл на запад, която намери друг начин да се бори с плурализма. Тъй като плурализмът се крепи на партиите, но не можем да овладеем всички партии като Ленин и Сталин, понеже това вече се дискредитира, то значи ако дискредитираме и партиите, като част от вече дискредитирания комунизъм, ще си останем пак само ние мутрите и олигарсите и ще си управляваме отдолу-нагоре, с гражданско управление, понеже сме видни граждани! Виждаш ли, целта е винаги да няма плурализъм, а да има монопол, която може да се реализира по алтернативен начин. Тази култура на държавния разпад е и в дясно, ГЕРБ я провеждат дотолкова, доколкото го изискваха към тях, като уж дясна политика, дясното е също заразено. Дебъ са шампиони по рушене на държавност и национален интерес, те затова и останаха извън парламента преди! Лошото е, че точно убийството на държавата те наричат Демокрация. Нашата цел е да събудим разумния човек да даде на държавата правилното място и функции, НЕ да я съсипва с Пряка демокрация и подобни. Ние без силна държава и партиен плурализъм ставаме собственост на олигарсите директно. Дясното ще се събуди, нямам съмнение, ще има здрави сили, както и има такива ядра, въпросът е защо лявото винаги се оказва в тотална услуга на всеки нов звяр, който напира да ни превземе и смачка. Преди обслужиха затриването на плурализма чрез свръхдържава, а сега, чрез свръх анархия пак затриват плурализма, това са най-обслужващите чужди интереси хора, най-лабилните и податливите на пропаганда отвън. Ако те бяха устояли поне това, което имаха като виждане, за силната държава, можеха да бъдат коректив и полезни по своему. А Нинова твърди, че политически БСП съвпадали с Трифонов???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светло-тъмно

  10 Апр 2021 12:09ч.

  Продажни мръсници като този ни водят уверено към режим на тока. А тогава, когато го има ще бъде на цени непоносими за обикновените хора. Сатанистите ще превърнат тока в ЛУКС. И не репликирайте че това е измислица. Поинтересувайте се как е вече от години в ... Калифорния ! Земя, където е победил еко-талибанизма, перките, соларките е на режим на тока ! А милиони обикновени хора не могат да плащат цената на енергията..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глобален натиск

  10 Апр 2021 12:31ч.

  Зелената икономика разбира се е глобална далавера, но в същото време е част от Плана за унищожаване на икономикете. Много важен елемент от плана за депопулация. Няма недостиг на въглеводороди.Течните горива се САМОВЪЗОБНОВЯВАТ и при умерено извличане са на практика вечни. Атомната енергия е сигурна и евтина /освен това е наистина екологична !/ . Балансираната енергетика е все още факт и няма никакви причини тя да се затрие под лозунгите на зелените екоталибани. В южна Франция , близо до Марсилия от десетилетия пъпли проектът ITER , и въпреки че Светът /в проекта участват почти всички световни сили/ могат ударно да инвестират, да го ускорят, и до десет година да имаме БЕЗКРАЕН ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ , проектът се влачи с невероятно костенурски темпове. Междинните срокове се отместват и отместват. За индустриално производство на термоядрена еленергия се говори за след 2040-2045 година /колко "оптимистично" !/ А това е пътят по който всякакви дискусии за зелени енергии ,перки, соларки, стават напълно излишни. Защо това се прави ? Защо се бави радикалното решение на всички енергийни проблеми ? Защо ще се инвестират трилиони в перки и соларки, а не в ITER ? Оставям ви сами да се сетите, такива като този чалга-експерт няма да ви го обяснят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен Колев

  11 Апр 2021 20:42ч.

  Глобалисъка подлога. А като ни затворят мариците (те ни затвориха четирите блока на АЕЦ Козлодуй) ти ли ще духаш перките, или ще светиш като слънцето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи