Ива Митева: Ще се свържем с премиера Бойко Борисов за утрешното заседание

Ива Митева: Ще се свържем с премиера Бойко Борисов за утрешното заседание
Щe ce cвържeм c прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв зa приcъcтвиeтo му утрe нa зaceдaниeтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe. Тoвa кaзa прeдceдaтeлят нa 45-oтo Нaрoднo cъбрaниe Ивa Митeвa прeд журнaлиcти в пaрлaмeнтa, прeдaдe aгeнция "Фoкуc".

 

Ива Митева призна пред медиите, че се е вълнувала много.

„В момента, в който казах словото, напрежението спадна. Може би защото вече се почувствах в нормалната, естествена среда. Нещата потръгнаха, смятам, че даже ще стават по-добре и напрежението ще спада все повече“, каза тя, цитирана от БТВ.

В речта си пред депутатите, след като бе избрана на този пост, тя призна, че се притеснява много, на което депутатите я аплодираха. 
Във връзка с публикации в медиите за това, че е била политически обвързана с определени партии в миналото, Ива Митева заяви, че никога не е членувала в партии. Дори и сега не е член на „Има такъв народ“. 

„Аз съм експерт, като такава съм влязла в партията. Никой не е изисквал от мен членство, така че имам пълна свобода на действие по отношение на моята експертиза. Работила съм с абсолютно всички партии от 2000 г. Била съм независим експерт и никога не съм действала политически“, каза новият председател на парламента.

 

 

На въпрос защо тогава е избрала „Има такъв народ“ тя отговори, че е припознала някои от идеите им. Смята, че е нужна промяна и е дошло времето по-млади хора да влязат в политиката. 
„Трябва да влезе един новаторски дух в парламента и да започне да се подменя съставът му. Смятам, че след един или два избора той ще е коренно подменен с млади и неангажирани хора, които да взимат свободни решения“, каза Ива Митева.

Тя обясни, че вече е разпоредила да се подготви писмо за пълна публичност и прозрачност на работата на Народното събрание. Обеща на медиите пълен достъп до всички части на сградата при спазване на противоепидемичните мерки. Митева също така отбеляза, че не разбира защо предишните управляващи са се пазели от 
журналистите и защо са им били наложени ограничения и „изолация“. 

Ива Митева даде и повече информация с какво са се занимавали на първия председателски съвет. 
„Обсъдихме въпроса с великденската ваканция. Ще внесем проект тя да бъде отменена, защото смятаме, че парламентът трябва да заседава. Няма нужда той да бъде в почивка предвид този дълъг период, в който не заседава“, на мнение е председателят на НС.

„Обсъдихме и създаването на първите комисии. Смятаме, че трябва да има комисия по правни въпроси, комисия по бюджет и финанси и здравна комисия, тъй като се налагат изслушвания, задаване на въпроси и получаването на съответните отговори“, допълни Митева.

На въпрос дали има консенсус по отношение на промените в изборното законодателство сред парламентарните групи тя отговори, че днес от „Има такъв народ“ имат намерение да внесат законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.Митева изрази надежда да съберат подкрепа по много от пунктовете в законопроекта.

Депутатите ще заседават в старата сграда на парламента до приключването на ремонта в Партийния дом, обясни още Митева, цитирана от Новини.бг. На утрешното заседание отново ще се гласува с вдигане на ръка, а не с електронната система, която е в залата в партийния дом.

Промените в Изборния кодекс засягат секциите в чужбина, Изборния кодекс, гласуването на българите в чужбина, заяви новоизбраният председател на Народното събрание. 

"Разбрахме се заседанието утре да започне в 10:00 часа", коментира още тя.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Ще се свържеш, друг път

    15 Апр 2021 18:58ч.

    А бе човекът излиза в отпуска. Уморил се значи. Аз викам да го вкарате малко при бай Ставри, да го понамачкат малко, да го разхлабят, малко на диета, малко спаринг с Пешо Сумиста и ще бъде като нов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съобщение от БТА

    15 Апр 2021 19:56ч.

    След абдикацията си Негово Високотиквие Тиквоний I Хипертоник се оттегля в манастира на монасите от 9-ия дан в Банкя. Оказва се, че той е последван и от първия си везир Томислаф фон Гьоте. Гуменоглавият бърборино си е взел отпуска по болест, тъй като му предстои козметична вулканизация в елитно габровско заведение. По странно съвпадение и другите везири също са излизат в отпуска. Красимир Каракачанов е с напреднала бременост и скоро ще става майка. На Екатерина Захариева пък й предстои спешна операция за смяна на пола, която ще се извърши лично от генерал-воайорът проф. д-р Мутафчийски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо спасов

    15 Апр 2021 20:21ч.

    тая женица бе обявена за голяма клечка в парламента за юридическите въпроси. а точно правната комисия е обвинявана в некомпетентност.... митева има ли вина досегашните гафове? мисля , че да . ще опере пешкира . или в групата на слепците , едноокият е вожд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    15 Апр 2021 20:23ч.

    Как така няма да се яви пред върховния законодателен орган на РБ когато са го призовали народните представители ? Длъжен е да се яви , или да бъде докаран принудително като гражданин на България !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пресцентър на НС

    15 Апр 2021 20:30ч.

    Това НС е по-лошо и от предишното и скоро ще го закрием.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганьо

    15 Апр 2021 20:58ч.

    Боко е в цугцванг - всеки негов ход е лош; ако отиде, ще го разпънат на кръст, ако не отиде, ще стане ясно, че е безотговорен политик, егоист и обикновен страхливец (не, че не го знаем, де)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • акад. проф. д-р инДж. о.з.полк. Кънчо ПЕТКОДЕРОВ, чл-кор. БАНда "и т н "

    15 Апр 2021 21:02ч.

    Очевидно ИСКРЕН, честен и прям човек, от пръв поглед се вижда. Задни мисли може би да се появят с времето из "политиките" на БГстан сред Агитки, Мафии и Морди, но засега съм спокоен, че на това място сяда човек ЧИТАВ. Добре, че показахте целия клип интервю. А закачките, че била имала "дефект" в говоренето са си фантазии; таа ша та надприказва През Рамо! А и ХАРАКТЕРче сякаш прозира. Хвала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    15 Апр 2021 21:49ч.

    Госпожата била директор на дирекцията, която отговаряла за законодателството. Точно това "законодателство", което яростно критикуваха и президентът Радев, и всички /уж/ опозиционни и протестърски партии. За награда, че е допринесла за това законодателство, я избират за председател на парламента. Поздравления, добре започват...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    15 Апр 2021 23:24ч.

    „След един или два избора той ще е коренно подменен с млади и неангажирани хора, които да взимат свободни решения.“ Горе долу Сорос така си представя управлението, млади и неангажирани хора без биография, да създават усещане за невинност, докато изпълняват неговите нареждания, например Грета Тунберг, невинно малко момиченце. Зад което едни не толкова невинни и млади духове, съветват, манипулират. Не случайно в истински цивилизованите общества са управлявали „стареите“, е, Мика Зайкова доказа, че не всички възрастни хора стават за стареи, но със сигурност има такива. В политиката най-важното е опита. Защото грешките на младостта - незрялостта, незнанието, лекомислието и доверчивостта, не бива да се плащат от цял народ. Управлението на млади хора отрича като цяло израстването, нека всеки си представи, как на 40-50 години или на 60-70, животът му се управлява от неговото собствено аз, но на 20. Няма да го искате, нали, някой да ви изтрие паметта, цените опита си, а защо тогава се отрича политическия опит! Може ли цяла нация да става играчка в ръцете на жизнерадостни инфантили, които нехаят, че някой ги употребява, понеже верват на всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Кадрите решават всичко"

    15 Апр 2021 23:49ч.

    Тази е човек на Иван Костов, както и другарката Нинова:) Биографията й започва от кабинета на Иван Костов, като през 1998 г. е назначена за експерт в Министерството на правосъдието, чийто титуляр по това време е Васил Гоцев. 2 години по-късно се мести в Народното събрание, където остава до самия край на 44-я му състав и един от ключовите фактори за поправките в Изборния кодекс. Митева бе шеф на дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" и работеше години наред в правната комисия на НС, което я прави особено позната и сред голяма част от депутатите, и на представителите на медиите. Администрацията на законодателния орган също я харесва, а справка на Lupa.bg разкрива, че тя е работила еднакво добре както с покойния шеф на НС Йордан Соколов, така и с Мая Манолова, Цвета Караянчева, Михаил Миков. Митева беше основно действащо лице и в споровете около това дали квадратчето "Не подкрепям никого" да е действителен или недействителен глас, както и при отчитането на протоколите от машинния вот и преписването на ръка на бюлетините от апаратите в книжата на СИК-овете. Научният й ръководител проф. Друмева е топла връзка към президента!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вас харесват ли ви закони, които влизаха в сила със задна дата?

    15 Апр 2021 23:52ч.

    А избирателният закон? А ремонта на ремонта на законите? Е, това е заслуга на тази госпожа. Честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инспектор Катани

    16 Апр 2021 0:59ч.

    Гледайте им от днес сеира на най- " не зависимите" до вчера, ТВ медии, БТВ,НОВА и БНТ. Които до вечера мълчаха, като дамски полови органи и не смееха и един актуален и смислен въпрос да попитат подлогите на ОПГ-Граби, (като за последно), дето всеки ден се блещеха в ефира и и си ги менкаха трите медий -влъхви ,като 'екскортни гърълс'! Ловя бас, че от утре БТВ,НОВА и БНТ смело и дръзко ще подпукат с злостни критики ОПГ ГРАБИ (като за полседно) и ще се изкарат най-онеправданите жертви на бившата вече, (Амин, Дай Боже!) власт, която ги е "мачкала" и тормозела, за да не могат да кажат "истината" ! Но народа помни и сега освен всички смени във власта и в БТВ,НОВА и БНТ се очакват голями радикални подмяни. Повечето от 'медиини' 'гурота' и "видни и независими" водещите народното стадо, от кликата на Тонката Хайкимян, Флоранс Оризова и многобройното им сие, на легиона от блюдолизци и политически анал-лизатори, ще им се наложи да катапултират на направо или на улицата или в чалга кабеларките !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • братът на Иван Георгиев от Попово

    16 Апр 2021 2:14ч.

    Много симпатична женица! Ма много наивна, бе! Щели били да се свържат! Уверявам ви, шансовете да се свържете с духа на Нострадамус чрез спиритически сеанс са много по-големи. Баце задрайва люковете и се потапя, ляга на дъното, шамандурата мичман Том Дончеф остава да командва потъналия флот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи