И по-заможните българи започнаха да закриват влоговете си

И по-заможните българи започнаха да закриват влоговете си
Само за три месеца са изпразнени почти 95 000 депозитни сметки в банките.

 

Депозитите на дребните спестители в банките се топят, но вече и сметките и на по-богатите клиенти намаляват. Това показват данните на БНБ, според които през второто тримесечие на 2021 г. са закрити почти 95 000 депозитни сметки на домакинства.

 

Най-голям брой закрити депозити през второто тримесечие са тези със спестявания до 1000 лв., следвани от групата между 1000 и 2500 лв. Тази тенденция се забелязва от повече от година и лесно може да се обясни с изтънелия джоб на много граждани, засегнати от коронакризата заради принудително спиране на работа и намалели доходи. В изпразнените сметки до 2500 лв. е имало близо 73 млн. лв.

 

За първи път обаче през това тримесечие банковата статистика отчита намаляване и на по-едрите депозити -  в групите между 2500 и 5000 лв., както и между 5000 и 10 000 лв. Това показва, че има нова тенденция. Става все по-неизгодно човек да държи парите си в банка - не само заради микроскопичните вече лихви, но и по други причини.  

 

От няколко месеца по-големите банки у нас престанаха да откриват срочни депозити и след изтичане на заварените договори преоформят парите на спестителите в разплащателни сметки. По тези сметки обаче, освен че не се начисляват никакви лихви, се събират всеки месец около 4 лв. за обслужване, освен това се дължат такси при всяко внасяне или теглене на средства. Възможно е много вложители да са прибегнали до обединяване на сметки, за да избегнат по-големите разходи. За периода април-юни са закрити над 20 хил. депозити в групата между 2500 до 10 000 лв., по които е имало 67 млн. лв.

 

Впечатление прави и лекият спад (0.9%) на депозитите на най-големите клиенти на банките сред домакинствата - тези със сметки над 500 хил. лв. Броят им е сравнително малък - към края на юни 2045 са вложителите със сметки между 500 хил. и 1 милион лева, а 1150 са със сметки над 1 милион лева. Те държат общо 4.458 млрд. лв., които в сравнение с предното тримесечие са намалели със 124 млн. лв. Най-вероятна причина за закриване на големи депозити е пренасочването на спестяванията по тях към други по-доходоносни инвестиции. Очаква се тази тенденция ще продължи, защото много банки въведоха и специална такса за съхранение от 0.7% на големи суми - най-често над 400 000 лв.

 

На годишна база нещата изглеждат по-различно. Продължава да се наблюдава двуцифрен растеж (между 10 и 15%) за последните 12 месеца на спестяванията в групата от 20 000 до 200 000 лв., където са концентирани 55% от депозитите на домакинствата. 

 

Най-впечатляващо нарастват парите по сметките между 200 хил. и 500 хил. лв. - с почти 30% за последните 12 месеца, при което в края на юни парите на домакинствата в тази група са достигнали 4.148 млрд. лв., а броят на тези депозити е нараснал до 15 000.

 

Така, независимо че парите на най-малките и най-големите спестители намаляват, като цяло домакинствата продължават да влагат свободните си средства в банките въпреки нулевите лихви. На пръстите на едната ръка се броят банките, които все още начисляват, макар и минимални, лихви по спестяванията на гражданите (за юни средната лихва по депозитите е 0.08%). В края на юни спестяванията в депозити достигат 63.8 млрд. лв., което е с 1.5% повече от първото тримесечие и 12% повече от преди година. В сметките освен средствата на домакинствата влизат и средствата на едноличните търговци.

 

 "Условията, които налага кризата, принуждават хората, които са загубили или са намалили своите доходи, да прибягнат към спестявания. В случай на нужда със сигурност ще прибегнем към тях. Все пак това са спестявания и за такива цели", коментира финансовият анализатор Иван Стойков. Освен това част от средствата се насочват към инвестиции в недвижими имоти.  "Това са хора с по-дълги спестявания, с по-високи доходи и с по-големи като цяло възможности и отливът, който се реализира на такъв размер депозити, една много голяма част от него отива на имотния пазар", обясни експертът.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Да не би да намаляват

  23 Авг 2021 9:34ч.

  от банковите такси!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всеки месец около 4 лв. за обслужване, освен това се дължат такси при всяко внасяне или теглене

  23 Авг 2021 10:11ч.

  Печалбата на банковата система към 31 декември 2020 г. възлиза на 815 млн. лв. Системата увеличава печалбата си в първите месеци на 2021 г. въпреки ковид-кризата. Към края на февруари положителният финансов резултат е 169 млн. лв., показва статистиката на БНБ. Това е с 14 млн. лв. (9.2%) повече от първите два месеца на миналата година, когато все още COVID-пандемията не бе обхванала страната ни. Айдуците да не се търсят в гората, а в банковата система.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ужилването 666

  23 Авг 2021 10:16ч.

  Големият Обир наближава. Освен да ви убие, преди това чичко Били ще ви обере ! Пълно обслужване...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пони

  23 Авг 2021 10:32ч.

  80% тулупи държат десетки милиарди в банките. Ще ги принудим да пораздвижат спестяванията си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • висок

  23 Авг 2021 10:59ч.

  Ако в момента си закриете и изтеглите депозитите ще изгубите 1-2% от таксите. След три-четири седмици вече ще губите по 10% от депозираната сума! Спомнете си Луканов, Жан, Орешарски с КТБ.... помислете какво ви очаква при хунтата на РРадев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФиКи /финанси и кредит/

  23 Авг 2021 11:08ч.

  Явно подготвят народеца за нещо хипергнусно. Я хиперинфлация, я гилотини, я вдигане на цени на енергия. Дано не премахнат валутния борд , че единствено той крепи цените да не хвръкнат до небесата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Фики

  23 Авг 2021 11:20ч.

  Забравете за валутен борд и еврозона. Хунтата на РРадев ще ни върне в 1996 г! Спасете парите си, левовете в долари и евра и на сигурно място!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Раболепен от Банкя

  23 Авг 2021 12:06ч.

  Не знам за "хунтата" на Радев, но Организираната престъпна група на Буци от Банкя ни върна в Средновековието. Буци и бандата му спасиха пачките и кюлчетата ограбени от нас на сигурни места извън България. Валутен борд и еврозона са измама като ЕС и целят само грабе на наивниците....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  23 Авг 2021 12:30ч.

  Преди 1944 г. има от 110 хил. до 60 хил. РАБОТНИЦИ в здравната каса и пенсионната система ТИП БИСМАРКОВА СИСТЕМА!! ПОНЦИ СИСТЕМА!!! ПОНЦИ ПИРАМИДА И БИСМАРК СИСТЕМАТА. И Капитализмът е понци система. ПОНЦИ ПИРАМИДА. Сега здравната система и пенсионната система е бисмарк система. ПОНЦИ ПИРАМИДА. Разчита се на следващите да плащат на сегашните и следващите да са повече от предишните и растеж на заплати и БВП. Ето защо нашите политици искат да има големи пенсии за тези плащащи по-големи осигуровки, за да с стимулирани да участват в тази пирамида с повече.. ... ................................................... Логично е да има само социална пенсия. Държавата не събира трупа пари от пенсии, които да олихвява и след години да ги дава. НОИ работи с пари от сегашните работници, а мъртвите са солидарни към богатите пенсионери в повече. Справедливостта е поне, и наследниците да получат всичко, а парите от бюджетът извън НОИ, да са само за социална пенсия. И ако 15% от заплатата ти е осигуровката и имаш трудов стаж 45 години, ще трябва да взимаш 15 години пенсия 45% от заплатата ти - средното за 45 години стаж. после на социални помощи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българия или мафията

  23 Авг 2021 12:44ч.

  Радев не направи партия, подписа изродът Гешев да стане главен прокурор. Държи СЕМ същият, и ГЕРБ има пълна медийна власт. Служебният му кабинет не вади досиетата от офшорните зони и швейцарските банки. Не огласяват чия собственост е концесията за летището в София. .... ..................... ................. Радев да прави партия, президент да е Зарков - вице да е Корнелия. Ако веднага не се вдигне социалната пенсия на 500 лева и минималната заплата на 1000 лева, и след четири години те да стигнат 60% от доходите в Германия, то в следващите години няма да има икономика и политически живот - ще напуснат страната още 2 милиона българи за 5 години. А регистрираните в официално работещи са 2,1 милиона. Десни икономисти упрекват, че българите много искали и очаквали изравняване със стандартът на запад за 2 години?? НО НИЕ СМЕ ВЕЧЕ 15 ГОДИНИ И?? Всеки да види колко му е бил доходът преди 15 години и колко е купувал с него, и колко купува доходът му сега. От 1995 доходът купува колкото сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  23 Авг 2021 15:30ч.

  Великият Марк Твен е казал: "Единственото по-голямо престъпление от това да обереш банка, е да притежаваш банка!".......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина

  26 Авг 2021 11:11ч.

  До 1990 година съществуваше ДСК- и се знаеше- 1% лихва за влог, 2% за кредит, 4% за детски влог Банките са създадени - за да държат спестяванията на хората ,с определена лихва и за кредитиране - с по висока лихва. Така имаше баланс. От няколко години банките се превърнаха в мафиотски структури. Насила ни накараха да получаваме заплати и пенсии чрез банките,започнаха да искат застраховане на парите в самата банка . Тоест, човек си дава собствените пари, за да издържа банките и работещите в тях. Това се нарича - рекетиране

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи