Хиновски: Няма подписан договор за втечнен газ, кабинетът да поднови доставките от "Газпром"!

Хиновски: Няма подписан договор за втечнен газ, кабинетът да поднови доставките от "Газпром"!

Обстановката в енергетиката е много тревожна породи неизвестността пред бъдещите доставки. Това се нарича "Ниска енергийна сигурност", каза за БНР енергийният експерт Иван Хиновски. Според него в обществото ни има "три вида страх".

„Фактът, че „Булгаргаз“ губи монопол върху вноса на природен газ притеснява държавата. И с основание, защото целият бизнес се пренася в лоното на търговците на природен газ. Втората група страхове е в индустрията. Те казват: „Не ни интересува по каква схема, за нас е важно да има газ и на приемлива цена“. Третата група сме ние, потребителите. Не ни интересува геополитика, искаме евтино парно“.

Трябва да се търси диверсификация на газовите доставки, категоричен е Хиновски. Необходима е сигурност „2 по 100“ или „3 по 100“ – два или 3 източника, всеки от които може да осигури 100% от доставките, за да може да се избира най-добрата цена и да не зависим от спотовите пазари.

В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Хиновски беше категоричен, че дългосрочните договори са „убийствени за България“, защото цената на газа ще започне да спада след няколко месеца.

„Това с вноса на LNG е важно да се реализира. Трябва да възстановим и междусистемната свързаност с Турция. Това е една голяма резерва. Третата посока, в който никой не инвестира усилие – трябва да се помъчим да отклоним част от потока азерски газ за Италия, който е 8.5 млрд. Това е възможно, защото Италия вече има големи доставки от Африка. Въпрос на геополитика е“, подчерта той.

За риска да не получим седемте танкера с втечнен газ

„Има риск, ако не се подпише този договор. Има оферта, която не е на стадий обвързваща оферта. Офертата става реална и започна да се реализира, когато има двустранно подписан договор. Това е голямото престъпление на предишното министерство, което се туткаше 4 месеца и не направи това, което е най-важното. В региона има много газ", категоричен е Хиновски.

„В енергийните среди имаме информация, че дори „Роснефт“ е започнал да оферира газ на много конкурентни цени, на много много ниски цени и може да влезе. Въпросът е за професионални контакти и възможност за реализация в скоро време. В момента внасяме колкото ни трябва. Пълним „Чирен“. Защо не питате предишния министър какъв е този газ. Той е руски, от „Газпром“, само че се внася чрез търговци,“ обясни експертът.

"Булгаргаз" трябва да получи възможност за доставки на ниво обществен доставчик.

„Трябва да държим отворена вратата със „Газпром“, защото там имаме опасност да нагазим в едно арбитражно дело, от което имаме опасност да загубим много пари, а е известно в България, че винаги губим такива дела,“ подчерта той.

Служебното правителство трябва да опита да възстанови доставките от „Газпром“:

„Предишното правителство вече го е направило. То е започнало преговори, но не си признава. То е изпратило един анекс към договора, който всъщност представлява фаза на преговори с „Газпром“. Паралелно с това трябва да се подпише договор за междусистемна свързаност с Турция. Незабавно,“ подчерта Хиновски.

Капитан далечно плаване Христо Папукчиев подчерта, че ден преход на танкер за втечнен газ струва около 150 000 долара „плюс минус 10 000 долара на ден“, които също трябва да бъдат включени в цената.

„Оферти има всякакви. Можем да си го позволим, но тези неща не се правят от днес за утре, а минимум една година напред, защото договорите даже за ползването на терминалните услуги, за LNG, са за година, после за разбивка на месец и т.н. А после и за самите кораби. Те не са свободни. Те са със заявени доставки, линейно плаване пристанище – терминал“.

Папукчиев коментира, че LNG е със стандартизирано съдържание на метан и пречистено и попита какъв „микс“ ще получаваме тогава.

„Да не се окаже същия газ, който идва от тръбата на „Газпром“, а пък висококачественото гориво остава някъде да обслужва енергийните проекти на Германия, на Италия или на съседните държави“.

Той коментира, че няма данни нито един от членовете на кризисния щаб за газовите доставки някога в живота си да е договарял доставка на кораб с газ.

„Това са морски товари, които от десетки години наред си имат строго определени правила“.

Към сметките трябва да бъде прибавена и такса за терминала в Гърция – около 150 000 долара, коментира той.

„Сложете и разходите за обслужване - не само терминалните и агентийските т.н. Сложете още 100-тина хиляди долара. И обратно маршрута на танкера, защото когато се прави бизнес, чартърът не включва само еднократна доставка. Нали танкерът трябва да се върне. Накрая може да се окаже, че цената на доставката е горе-долу 1/3 от цената на газа, за която говорим. Оттам започват сметките,“ обясни кап. Папукчиев.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • дългосрочните договори са „убийствени за България“, защото цената на газа ще започне да спада след няколко месеца.

    04 Авг 2022 17:39ч.

    Ах как нагло лъже Ванката, как нагло лъже само ! Ще съм удивен някой да не е в обществената амнезия след половин година , и да припомни на Ванката какви ги е говорил август 2022 .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ванката Хиновски е известен експерт по русофобия,

    05 Авг 2022 1:54ч.

    затова дрънка глупости за цената на дългосрочните договори, която според него щяла да падне след години и сакън(!) да не се минем и да сключим нов дългосрочен договор с Газпром, ами да гоним американския втечнен газ, като по-скъп... Ама той щял да поевтинее :)) Така и Пурко каза за полудивото странджанско прасе, че ще стане като слон!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • darkaveng

    04 Авг 2022 17:41ч.

    Ще започне да спада? Поради что? Щото Хиновски? казал! А дали е така, кой, кой ще ни каже? И дългосрочните договори били по- лоши от "спотовите" "Експерта"????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    04 Авг 2022 18:05ч.

    Аз го разбирам, че в момента не е изгодно да се сключи дългосрочен договор, защото цените са високи. Не че дългосрочните договори са лоши по принцип.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сметкаджия

    04 Авг 2022 18:35ч.

    Кратко и ясно, но какво да направим, че не умеем да слушаме, а само чуваме!?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сигурност „2 по 100“ или „3 по 100“

    04 Авг 2022 17:50ч.

    Ала бала портокала. Сигурността зависи от логистиката. А логистиката е функция на географията. За България 100% сигурност осигурява само Русия и Газпром. Азербайджан дава теоретически до 30 % от консумацията. Корабният внос на втечнен газ е сказка за баламурници... по много чисто обективни и технически причини. Така че на килимчето пред Милер !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    04 Авг 2022 18:17ч.

    Сакън, не искай такова нещо, че тукашният реститутски тролетариат ще пукне от мъка и няма да ги видим повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков . ру

    04 Авг 2022 19:11ч.

    Ти остави реститутките, ами цяла Германия псува Шрьодер за това как я обвърза с Гъзпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков. ру

    04 Авг 2022 18:32ч.

    Данс, белезници и в мазето на Козяк. Бой докато си признае колко рубли е взел от Гъзпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Келеш,

    04 Авг 2022 19:00ч.

    наистина си простак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • амеротъпак

    04 Авг 2022 19:48ч.

    Хем прост, хем нагъл - като американския си работодател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • US Congressmen

    04 Авг 2022 18:47ч.

    Ако му проследиш медийнито развитие на Хиновски ще установиш името на американската компания, която го захранва, но истината предвид ситуацията, е че регулярните доставки на приемливи цени могат да дойдат само по тръбата от Русия. Това е! Крайно време е еврофакирите да си признаят, че Русия ги изигра и победи, точка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евросъюза на практикя приключи

    04 Авг 2022 19:25ч.

    Нужно е само известно технологично време на умрялото във въздуха да удари земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия обърна страницата с Европа

    05 Авг 2022 2:04ч.

    Ще изнася газ за Индия през Иран. Вече е удвоила износа за Китай. ЕС умира, а още е лято. САЩ се кефи и трупа пачки, а достатъчно газ за ЕС няма и няма да има. Катар обясни на брюкселските зелки, че няма газ. Русия им обясни, че са крадци. Норвегия им обясни, че добивът спада. А след пет години я камилата, я камиларя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мастер

    04 Авг 2022 19:46ч.

    Момчета, учете руски (китайският е малко по-труден), иначе лошо ни се пише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    04 Авг 2022 21:02ч.

    Нямате очи да разговаряте за дългосрочни договори, затова са неизгодни. Така става, като си засереш дирите, поради гола гордост ! Път за връщане няма, щото най.вероятно е да ти откажат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Газ трябва да се взема от големите демокрации

    04 Авг 2022 23:03ч.

    Айде стига с тоя руски газ! Стойте на студено, да ви дойде акъла в празните чутури! Аз тоталитарен, недемократичен газ не искам. Виж азърбайджанския е друга работа. Ако е от Алжир или Саудитска Арабия, още по-демократичен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    05 Авг 2022 9:17ч.

    Мунчо, ти си се превъзбудил - Матушката ти е третия по големите доставник на газ за Европа с 21 % дял с тенденция към зануляване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи