Гълъб Донев: Парите за добавки и увеличение на пенсиите са осигурени

Гълъб Донев: Парите за добавки и увеличение на пенсиите са осигурени
Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени. Това зави в „Тази сутрин“ вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана. Донев беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета. „Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев.

 

Социалният министър обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв. 

„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът.  

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване. 

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно. 

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката „60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.

Коментари

  • Пенсионер

    13 Sep 2021 9:54ч.

    Журналистите като задават въпросите си, защо не искат да им отговарят? Макар и около 24000, пенсионерите ограничени от тавана на пенсиите са силно дискриминирани! Направете една дискусия със засегнати пенсионери, без нарочен кастинг със министри, синдикати и др. Може да направите справка за пенсиите при лошия соц. Те са 70% от последните 3 годишни заплати преди пенсиониране? А сега?..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • демократичен закон за пенсии

    13 Sep 2021 10:33ч.

    Нека има 5 категории за стаж, и 3 категории за паричен принос към пенсионната система. До 10 години да е първа категория, над 10 години да е втора категория, над 20 години да е трета категория, над 30 годи четвърта категория, и над 40 години да е пета категория. Може и за всяка година да се отчита, примерно категория 4,4 е 34 години стаж. .... А за паричен принос при първа категория е тези взимащи до два пъти минималната заплата, втора категория е тези взимащи над два пъти минималната заплата, и тези от трета категория които взимат над три пъти минималната заплата. Което значи - че таванът на осигуряването за пенсия трябва да е след 4 пъти минималната заплата. Категорията за принос се гледа за всяка година стаж.. Така минималната пенсия за стаж и принос ще е 15 пъти под най-високата. Изглежда супер справедливо, но който работи най-дълго ще взима най-малко години пенсия. Да се онаследяват ли? И как да се изчисли, колко години ти се полага пенсия, и ако не ги стигнеш - тогава наследниците да ги вземат, ако живееш повече - тогава на социална пенсия да преминеш!??? ... И така минималната пенсия ако е 100 лева от НОИ, а максималната е 1500 лева от НОИ, нека за тези пенсии под минималната заплата да получат 200 лева отгоре от извън парите от НОИ, които са 4 милиарда или повече. Тези с пенсии по-големи от минималната заплата но по-малки от средната заплата, да имат от парите извън НОИ 150 лева, а тези със пенсия над средната заплата да им се добави 100 лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАЗАНО

    13 Sep 2021 10:34ч.

    Трима човека, един военен и двама овчари. 1950ти набор. Военният е пенсиониран 1989г. и до сега е взел 300 000 лева сегашни пари - покупателно. Единият овчар ромски произход, се беси, самоубива, защото е бил селският овчар с 10 години стаж в ткзс, и в строителни войски. Като в последните години 10-15, в селото и овце няма, но и работа и пенсия няма.. Българинът овчар също селски овчар - храни селяни и граждани с трудът си, в повечето години е такъв и няма стаж за това. От 15 годишен и дори 11-годишен, има 55-60 годишен стаж, в краят на 60те си години става пазач и натрупва 15 години стаж с времето в строителни войски. Архивът на ткзс изгаря 1989г и губи години стаж. Циганите не ги приемат за пазачи. Българинът овчар е такъв защото губи трудова способност на едната ръка, пада от военен камион. Пенсионират го с 168 лева пенсия, Бойко дава 50 лева, а той преди това враждува с почитателите на ГЕРБ, към Радев и БСП - е. Сега взима 200 и няколко лева, а не 420 или 370 каквато била минималната"" пенсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТРЕНД

    13 Sep 2021 10:37ч.

    Осигуряването започва 1995г., за 25 години ако си внасял за 1000 лева 20% - тоест 200 лева. Значи заслужаваш 25 години да взимаш 200 лева, или 600 лева сега - ако инфлацията е 3 пъти. ГРЕШКА! За 30 години е 3 пъти, но тези пари не са внесени на един път преди 26 години. Тоест такъв заслужава 600 лева но за 10 години и после на социална пенсия. Или за 25 години по 400 лева и после на социална пенсия. . НАЙ СПРАВЕДЛИВО Е: (само социална пенсия, да се отменят осигуровките, който е внесъл да му се изплатят за 5 години след пенсиониране или на наследниците.)Минималната пенсия да е 400 лева, максималната да е 800 лева, изчислено според категорията свързана със заплатата и данъците плащани в младини. Тоест минималната пенсия равна на 75% от минималната заплата, а максималната пенсия да е 75% от средната заплата. Сега ако всички пари давани за пенсии се изравнят в еднакви пенсии - тя тази пенсия ще е 470 лева. Но сега 10% от БВП е за пенсии, а е логично 15% да отива за пенсии - тоест 18 милиарда. Пенсиите са важен стълб на икономиката и мултипликацията. ..................... Тези 50 лева за пенсионерите спасиха икономиката.. .. НОРМАЛНО. По мултипликация всеки нов долар в икономиката става на 2-долара. Покупката на стока за 10 милиарда, влизат в джобът на бизнесът 5 милиарда, и 5 милиарда в джобът на работниците. Ако бизнесът е малък и не пести, 5 милиарда отиват отново за стока или услуга, и 2,5 милиарда отиват в джобът на бизнесът, и 2,5 милиарда в джобът на работниците. 5 - милиарда от 10те милиарда в джобът на работниците също половината отиват за бизнесът и половината за работниците.. Но дори само да харчат работниците 5 милиарда работническо потребление създава заплати за 2,5 милиарда - а те нови заплати за 1,25 милиарда - те пък 625 милиона - те правят нови заплати за 312,5 милиона, после 156 милиона, после 78 милиона, следват .... И ако бизнесът също потреблява, колко става? 10 милиарда се умножават в 30-40 милиарда или повече??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи