Германия подкрепи шефа на ООН, след като Израел му поиска оставката

Германия подкрепи шефа на ООН, след като Израел му поиска оставката

Германското правителство изрази подкрепа за генералния секретар на ООН Антониу Гутериш ден след като негово изказване подразни силно Израел и накара еврейската държава да поиска оставката му, предаде ДПА.

Говорителят на кабинета Щефен Хебещрайт заяви в отговор на журналистически въпрос на пресконференция в Берлин: "Генералният секретар на ООН, естествено, има доверието на германското правителство".

Вчера възникна напрежение, след като Гутериш разкритикува безмилостните израелски бомбардировки и обсада на Газа след терористичното нападение на "Хамас" от 7 октомври, отбелязва ДПА. Той ги нарече "явно нарушение на международното хуманитарно право" и "колективно наказание" на палестинците.

Макар и да осъди терористичните атаки срещу Израел, той добави, че не са извършени "във вакуум" и че палестинците от десетилетия живеят под "задушаваща окупация".

Израелският постоянен представител в ООН обвини Гутериш, че оправдава тероризма, и го прикани да подаде оставка.

"В момента обстановката е много напрегната, което се отразява на всички ни. Не мисля, че подобни искания за оставка са подходящи точно сега", каза Хебещрайт.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • онуфри

    26 Окт 2023 9:34ч.

    Ето един стряскащ анализ от Васил Василев: От сляпо следване на чужди ценности и заповеди сме се превърнали в бананова република /Видно е, че Запада не може повече да управлява света по старому, а светът настоява да живее по новому/ - https://epicenter.bg/article/Vasil-Vasilev--/330315/11/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    26 Окт 2023 10:00ч.

    благодаря за линка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    26 Окт 2023 9:51ч.

    Колко умно постъпи Буда, когато прецакан бобокова за шеф на оон. Иначе сега цялата помия щеше върху нас да се лее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    26 Окт 2023 10:00ч.

    Що, да не би сега да се лее срещу португалците?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    26 Окт 2023 10:37ч.

    Господинът социалист Гутериш да отговори на въпроса - Не е ли военно престъпление да използваш мирното население за свой щит, и да се криеш зад него, да строиш погреби и командни пунктове под детски градини и болници? Не е ли това извършено със знанието на вашите представители, защото Газа е под специалното наблюдение на ООН, и вашите наблюдатели там са по вече и от мирното население.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квантов преход

    26 Окт 2023 11:22ч.

    Алиске, казахме ти да понамалиш безкритичната и предозирана употреба на категориално мислене. Светът не е такъв, какъвто го пресъздава аонсу-вското ти въображение. Давай го по-некласически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    26 Окт 2023 10:40ч.

    Кариерата на Гутиереш глътна вода. Що народ си замина за противоречиви изказвания спрямо Зеленски и предполагаемо несъгласие с правилната линия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи