Георгиев: "Промяната" превърна Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Георгиев: "Промяната" превърна Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

"Продължаваме промяната" превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура, твърди адв. Георги Георгиев – общински съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет. По думите му от декември до април месец новото ръководство на Столична община е сключило близо 100 договора с пряко възлагане на обща стойност 1,5 млн. лв. "Това е официална информация, която ми беше предоставена в отговор на мое питане. Има и още десетки договори по други изключения на ЗОП (Закона за обществени поръчки), за които чакаме информация от общината", заяви на брифинг Георгиев. 

От ГЕРБ-СДС настояват до края на деня кметът Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на общинско предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. Още: Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет Георгиев получил сигнали, че преди дни зам.-кметът по финанси Иван Василев е сключил консултантски договор с Деница Цекова - съпруга на бившия министър на регионалното развитие от ПП-ДБ Андрей Цеков. Отделно от това, пак според сигналите до Георгиев, Василев подписал договор с фирма "Инфинитус" ЕООД, която е еднолична собственост на съпругата на Цеков, който преди седмици бе избран и за член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната".

 

 

"Едновременно с партийния пост на г-н Цеков, неговата съпруга получава и директно плащане от Столична община, която се управлява от съпартийците на мъжа ѝ. Защо точно тази консултантка са избрали Терзиев и екипът му от всички експерти в страната?", е питането на Георгиев Общинските съветници от ГЕРБ-СДС заявиха, че категорично не приемат с пари от данъците на софиянци да се финансират ръководителите на ПП и техните съпруги, братя и роднини.

Според Георгиев, градоначалникът ще се разграничи от това партийно "комисионерстване" и ще защити себе си и институцията, която оглавява, като незабавно освободи от длъжност зам.-кмета Иван Василев.

Двамата братя и златните гробища

Другият случай, който е в директните договори, касае възможно закононарушение на директора ОП "Гробищни паркове" и ресорния зам.-кмет Яна Генова.

Георгиев разказа: На 26 март тази година зам.-кметът по култура, който отговаря за гробищните паркове, сключва два директни договора с фирми, свързани с Мартин Недев Тодоров - назначен две седмици по-рано за ръководител на отдел "Гробищни паркове". Единият е на стойност 45 000 лв. за наем на механизация за оформяне на парцели за нови гробни места с фирмата "Раком НТ транспорт" ЕООД. Справка в Търговския регистър показва, че тя е еднолична собственост на Самуил Тодоров – син на Мартин Тодоров. Дружеството е без персонал, през последните две години е на загуба. Вторият договор е на стойност 15 000 лв. за ремонт на помещения на територията на Централни софийски гробища с фирмата "Гама стройинженеринг" ООД. Тя пък се управлява от брата на Мартин Тодоров – Ивайло. Единият от съдружниците в нея са баща им Недю Тодоров. Персоналът ѝ се състои от трима души, на загуба работи в последните три години.

 

"Дали фирмите са част от семеен бизнес, или просто е голямо съвпадение в имената - не може да кажем. Най-вероятно е налице риск от изкуствено разделяне на поръчки, за да се заобиколи законът и да се сключат директни договори без открита процедура", смята Георги Георгиев. Пред Столичния общински съвет шефът на ОП "Столични паркове" Румен Димитров потвърди, че е назначил Мартин Тодоров на 14 март тази година. Де факто това е две седмици преди да бъдат сключени въпросните договори. "Само за 12 дни успяват семейните фирми да бъдат харесани случайно и избрани - пак случайно от ръководството. Подобно поведение е неприемливо и настояваме до края на деня г-н Терзиев да освободи от длъжността директор на ОП "Гробищни паркове" Румен Димитров. Освен всички казано дотук, само за 5 месеца новият директор на гробищата сключва 15 директни договора, като настояваме всички те да бъдат проверени", допълни зам.-председателят на СОС. Припомняме, че от януари месец влезе в сила промяна чл. 20, ал. 4, т. 3 от Закона за обществените поръчки, която позволява да се възлагат директно, без процедура, поръчки с прогнозна стойност по-ниска от 50 000 лева при доставки и услуги. Преди това прагът за пряко възлагане беше 30 000 лева. Видно от стойностите, на които са сключени посочените от Георгиев договори, те не са в нарушение на закона. Въпросът кое е морално обаче е отделен.   

 

Източник: actualno.com

 

 

 

Коментари

  • Дивергент

    25 Апр 2024 16:08ч.

    Тоя па, все едно герб не откраднаха половин софия с подставени лица, мними нотариуси и корумпета на дпс в поземлена комисия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Детергент

    25 Апр 2024 17:45ч.

    Викаш, понеже греб гепят яко, защо и тия умни и красиви деца да не покраднуват малце?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    25 Апр 2024 16:18ч.

    Брей той , адвоката от личен опит ли го знае?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи