Генчовска: РС Македония не пуска коли с БГ регистрация през границата

Генчовска: РС Македония не пуска коли с БГ регистрация през границата

Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не са били допускани с автомобили с българска регистрация да влизат и излизат от Република Северна Македония. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол относно проблеми на македонски българи, предаде БГНЕС.

"От началото на март тази година в посолството на България в Скопие, генералното консулство в Битоля започват да постъпват сигнали, както казахте, на граждани, притежаващо двойно гражданство, че срещат препятствие от страна на митническите органи на РСМ при преминаването на държавната граница с автомобили, регистрирани в България.

До момента близо 200 души са заявили, че не са допускани главно да влизат и излизат от РСМ. В оплакванията се посочва, че местните митнически и гранични органи в устна форма им съобщават, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко и лекотоварни автомобили, без да им се издава съответен документ, в който да е посочено правно основание", каза още Генчовска.

По думите ѝ за изясняване на ситуацията посолството в Скопие е провело и продължава да провежда срещи и разговори с местните власти.

"Установено е, че от 22 декември 2020 г. е в действие нов закон за регистрация на автомобили с чуждестранни регистрационни номера. Съгласно закона автомобилите с чужди регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като изцяло да изпълняват разпоредбите на местното законодателство. Властите в РСМ посочват, че МПС-ата с чуждестранни регистрации, най-голям процент от тях са с български регистрационни номера, не се регистрират по местното законодателство, въпреки че пребивават повече от 180 дни в страната, а постоянният адрес по местоживеене на собственика не е в чужбина, а на територията на страната. Данните за влизане на даден автомобил с чуждестранна регистрация, обаче лесно се установяват при извършване на насрещна проверка от местните агенции "Митници" и МВР", обясни тя.

Според нея на 21 март тази година временно управляваща посолството на РСМ в София е извикана на разговор във Външно министерство. "От страна на представителя на РСМ бе съобщено, че действията на Агенция "Митници" на РСМ през изминалите години са били насочени и към автомобили с чуждестранна регистрация, различна от българска, като в момента не се ограничава само ГКПП с Р България.

Посочено е било, че с цел уреждане на статута на МПС с българска регистрация някои двойни граждани прибягват до отписване на постоянния си адрес от РСМ, като за целта попълват в посолството формуляри и получават удостоверение. След тази процедура не им се налага да внасят митнически и да регистрират собствените си леки и товарни автомобили. Продължаваме да следим информацията", заяви още Генчовска.

 

 

Коментари

  • Виктор

    25 Март 2022 15:00ч.

    Направо да ни нападат и да влизат на сила в Евро Съюзът, в гръб да нахлуят и да обявят Македония за Империя, и да докажат че не сме най простите простаци в Европа, да заемът първото место! Сашо Македонски е бил първИОТ джендер у света АХАХАХА :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    25 Март 2022 15:20ч.

    Да ни нападнат с танковете дето им подарихме и първи ги признахме 90те години... Македонците трябва да отсрамят балканите на тема олигофрения, та да спрат войната и да се зачудят дори Украинците, за този славен народ македонски и европейски, номер едно в света по тъпотия и баш крипто Българите/на квадрат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жоро

    25 Март 2022 15:14ч.

    Още една кривомуцунеста политическа принцеса!! А ново 10 лелей, ама вие сега ли разбрахте че с нашти хора там са като вас и ще ви играят същите номера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Захари Бисеров

    25 Март 2022 15:58ч.

    Голямо падение. И Македония се гаври с нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    25 Март 2022 16:27ч.

    „Украинството“ изначално е изграждано от германците като антируски проект – та нали до преди 120 г. никой в Европа не знаеше, че има „украинци“. Абсолютно същото важи и за „Македонизма“ – създаден и отгледан от сърбите като антибългарски проект точно преди 100 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо не споменавате депутата задал въпроса

    25 Март 2022 17:07ч.

    на който министърката благодари за този въпрос. Това е Костадин Костадинов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    25 Март 2022 18:25ч.

    Пращайте им с украинска.Подиграват се с нас,но при такова правителство и такава министърка не можем да очакваме нещо по-различно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи