Генчовска пред НС: Премирът Петков предложи цялостно ревизиране на рамковата позиция за РСМ

Генчовска пред НС: Премирът Петков предложи цялостно ревизиране на рамковата позиция за РСМ

Външно-политическият съветник на премиера Весела Чернева е предложила в писмо до МВнР актуализация на Рамковата позиция на България по отношение на РСМ, която е в противоречие с националния интерес! Актуализацията на позицията водела всъщност към сваляне на българското вето над Северна Македония

Това заяви външният министър Теодора Генчовска на открито заседание на парламента.

Депутатите приеха думите й с възмущение.

Министър-председателят Кирил Петков изпрати предложение, което на практика напълно ревизира Рамковата позиция, приета от Народното събрание и правителството, но тя е отхвърлена от Министерството на външните рабати. В преговорите има напредък, но има и проблеми, които остават открити за разрешаване. Един от тях е формулировката за така наречения македонски език в исторически и етнически план“, обясни още Теодора Генчовска.

По време на изслушването Генчовска заяви, че през април външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков е изпратил предложение за ревизиране на рамковата позиция на България. В него липсвала позицията ни за езика, а европейските гаранции за изпълнение на договора за добросъседство ставали несъстоятелни. Министерството на външните работи е отхвърлил този документ като погрешен. Междувременно е отчетена и повишена активност в международен план. 

"Основният проблем от тази ситуация е, че докато МВнР се опитва да преговаря, от другата страна се е създавало впечатление, че България може да се съгласи на по-малко, че МВнР не е важно и няма смисъл да се преговаря с него," каза Генчовска. 

В началото на май работата на МВнР продължила и за кратко време е регистриран напредък: напълно е отпаднало изискването на Скопие включването на българите в Конституцията на Северна Македония да се случи едва преди края на преговорите за членство. Запазила се е и българската позиция за езика, обясни още Генчовска.

"Откакто поех поста министър на външните работи, по време на първата ми среща с министъра на външните работи на РСМ, първото ми изречение беше към него: "Г-н министър, комуникирайте само с мен! За съжаление, това не се случи," сподели още Теодора Генчовска.

По-рано парламентът прие предложението на ИТН като първа точка от днешния дневен ред да бъде изслушване на Теодора Генчовска на закрито заседание, която да огласи паметни записки от разговори на премиера Кирил Петков по темата Северна Македония с дипломати и чиновници от Брюксел и дали е водил двойна външна политика.

Квесторите затвориха залата, преди това депутатите си оставиха телефоните. Но 5/минути по-късно председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата РСМ.

Това предизвика спор между народните представители. От опозицията разкритикуваха управляващите, че не допускат заседанието да е закрито, за да не позволят на Генчовска да изнесе секретни данни. 

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

След изложението на Генчовска започнаха спорове между председателя Никола Минчев и представители на опозицията, които искат заседанието да бъде закрито, за да могат да зададат въпросите си, които засягат депозираните в деловодството документи с гриф "Строго секретно".

Председателят на парламента обаче заяви, че депутатите и министърът трябва да се съобразяват какви данни изнасят по време на откритото заседание.

След дълги спорове и упорити откази на Минчев да подложи на гласуване искането за закрито заседание, депутатите от опозицията започнаха да скандират "Оставка!"

А всеки от народните представители от опозицията, който се изказва от трибуната, не пропуска да спомене две понятия - Кирил Петков и "национално предателство".

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова определи случващото се като "политическа шизофрения", след като има гласувано решение за открито изслушване на Генчовска, но квесторите не пускат журналистите. Тя заяви, че мнозинството се опитва чрез процедурни хватки да не допусне изслушване на външния министър, въпреки приетата точка тя да говори в пленарната зала. Разрази се скандал. Депутатите излязоха в почивка.

Началникът на кабинета Лена Бориславова е изпратила паметна бележка за среща между Оливер Вархеи и министъра на външните работи от 31 март. Бележката е датирана от 1 април. Това заяви председателят на ПГ на ”Има такъв народ” Тошко Йорданов от парламентарната трибуна. 

„Бих искала да изразя дълбоко учудване в съдържащото се в паметната бележка относно срещата с комисар Вархеи за съществуване на договорка, за което МвнР не е уведомено“, цитира Йорданов предполагаемата бележка.

Йорданов разкри, че Петков след това е бил "бесен", защото тази бележка е изпратена до съветника на президента Димитър Стоянов и посланици. Премиерът е изчел на глас тази бележка за срещата с Вархеи. Има 8 неща, които е казал пред него министър-председателят, заяви депутатът. Йорданов допълни, че депутатите ще видят бележката в засекретеното деловодство.

"Петков си е позволявал да води договорки и да поема ангажименти за Северна Македония, а не „проксито“ му Весела Чернева", заяви още той.

В началото на днешното заседание депутатите приеха искането на ИТН като първа точка да изслушат на закрито заседание външният министър Теодора Генчовска по темата Северна Македония. Председателят на парламента Никола Минчев нареди външните лица да напуснат и да спре излъчването на живо, включително в сайта на НС. 

При закрити врата външният министър в оставка Теодора Генчовска ще бъде изслушана за външната политика на държавата по ветото върху преговорите на Скопие за членство в ЕС. Тя ще изнесе пред депутатите информация за тайните срещи на премиера Кирил Петков и ще покаже секретните грами за водени разговори по темата. 

„В тази секретна грама, дето ще я чете, плюс другите документи, дали пък вътре някой европейски комисар не разказва какво му е казал Кирил Петков какво мисли да прави“,коментира Тошко Йорданов. И попита: "Дали това не е национално предателство? Ако не е, защо ни спират да направим такова скрито заседание?" 

Междувременно Станислав Балабанов покани премиера Кирил Петков в парламента да „се яви на детектор на лъжата и да отговори негов ли е почеркът в бележката и да потвърди смисъла на тази бележка“. Преди дни депутатът от ИТН изрази твърдение в телевизионно интервю, че по време на пътуването на българската делегация до Киев министър-председателят му е написал на лист план за вдигането на ветото за РСМ за преговорите за членство в Европейския съюз. 

Още вчера ИТН заяви, че внесе искане в НС за закрито заседание като първа точка за изслушване на външния министър Теодора Генчовска по отношение на РСМ.


"Днес ИТН ще инициира през процедура в НС закритото заседание да е първа точка от днешния дневен ред и ще видим как ще реагира залата и председателя. Ако отново го саботира, това ще е престъпление срещу националния интерес", каза той и допълни: 

"Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни специалисти, които се опитват да вкарат държавата в хаос през последните месеци със своите нелогични действия, толкова ще е по-добре за българското общество".

Малко по-късно процедурата бе гасувана, председателят на парламента даде 10 мин. почивка, през която депутатите да оставят навън телефоните си, и закритото заседание започна..

Епицентър. бг припомня, че през април на закрито заседание на външната комисия министър Генчовска направи скандални разкрития за поведението на премиера Петков спрямо вдигането на ветото над РСМ.

"България има две външни политики, едната е на премиера Петков и неговите  външнополитически съветници, (което е в нарушение на закона), а другата - на Външно министерство!", бе заявила външният министър пред смаяните депутати. Това закрито заседание в парламента, бе поискано от депутатите във връзка с позицията на България по отношение на РСМ и появилите се отвън информации, че премиерът е обещал до края на юни България да вдигне ветото над Скопие.

Генчовска признала пред народните депутати, че ситуацията във външната политика е скандална. Тя разкрила, че като външен министър научава 80% от нещата по отношение на РСМ от Скопие. От приятели в съседната ни страна Генчовска научила, че Петков и Ковачевски са се договорили за ново междуправителствено заседание (б.р. по-късно то бе отменено).

Това означава, че зад гърба на коалиционните партньори и легитимните държавни институции министър-председателят Кирил Петков и външнолитическият му съветник Весела Чернева прокарват външна политика в ущърб на националните интереси.

България има две външни политики. Едната е на Външно министерство, другата се провежда от премиера и неговите външнополитически съветници, казала Генчовска.

По отношение на междуведомствената Историческа комисия, за съжаление, бодряшките изказавания на премиера Петков, са тотална неистина. Свършената работа на тази комисия е НУЛА, заявила Генчовска.

"Продължаваме промяната" продължават да живеят с убеждението, че държавата е едно НПО, казала Генчовска пред смаяните депутати.

Във Външно министерство не е постъпила нито една паметна бележка от срещите на премиера Кирил Петков с представители на македонската страна, подчертала Генчовска, а това е още едно нарушение на закона.

Затова пък в МВнР има паметни бележки от разговорите на Кирил Петков  с европейските ни партньори, което ще бъдат предмет на разглеждане на днешното закрито заседание на парламента. 

 

 

Коментари

  • Месията

    15 Юни 2022 11:39ч.

    Народе ПРОСТ, не ти ли омръзна 32 години да те правят на ЛУД ??? Най – напред ДЯДОВЦИТЕ И БАЩИТЕ, ПОСЛЕ СИНОВЕТЕ И ДЪЩЕРИТЕ, А СЕГА И ВНУЦИТЕ, НА ТОЗИ НЕ СТАВАЩ ЗА НИЩО НАРОД !!!! Прав е бил дядо Славейков – НЕ НАРОД, А МЪРША !!! АНАТЕМА !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Юни 2022 21:14ч.

    ВВС - то нещо спря да дава изявления ......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - Престъпленията на Козяшките назначенци стават...

    15 Юни 2022 11:50ч.

    така многобройни и така нагли, че самият смисъл на Практиката да се дават отставки за нарушение на закона или правилата и тук в тази територия, те са станали излишни, дори виц, посмешище, липсващи!!! С което и "държавата" и "народа" и' стават не легитимни, не субектни, незаконни! Дали един народ, превърнат вече в ТЪЛПА, има шанс за нов ВЪЗХОД?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    15 Юни 2022 12:07ч.

    Кеф, Кирето нас българите ни лъже повече от година за всичко..... но сега излъга и макетата! Глейте какъв вой ще се надигне. Съвет, не отивайте в РСМ на екскурзия или почивка, ще ядете камъни по главите заради Кирето Лъжеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    15 Юни 2022 12:10ч.

    Очаквам събитие за отвличане на общественото внимание. Практиката на отвличане на общественото внимание говори за нужда от шокиращо събитие в държавата. Ако все пак ни управляват външни разузнавания това е логичния им ход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WAG THE DOG

    15 Юни 2022 13:48ч.

    Да разлаем кучетата (Wag the Dog) 1997 г. ‧ Комедия/Политическо кино ‧ 1 ч 37 мин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да осветим маслото

    15 Юни 2022 12:18ч.

    Махнаха мама квачка и пилетата изхвърчаха от курника. Див огън подпали задните части на петков и петковците, барабар с курнела. Петковци бяха многократно предупредени. Сега ги чака съд. Курнела да не се мисли за миропомазана, и за оръжието ще ги осъдим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • некомпетентен специалист

    15 Юни 2022 13:34ч.

    Тежката категория на политическата наука в България - проф. Оги Минчев оня ден каза, че се били правили опити постигането на договореност между България и Македония да се представи като национално предателство, което е във вреда на мястото на България в съюзите, в които членува и ни представя в много неправилна светлина пред съюзниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ало, тъщата! Каскета! - сметката!!!

    15 Юни 2022 13:36ч.

    И някой друг от сащисаните каза нещо подобно, ама не мога да се сетя кой - дали беше генерал Ананасов или някой друг, губи ми се. Цялата тази котерия трябва да бъде привлечена към отговорност - от тия дето хвърляха червена боя по руското посолство, до тия дето сложиха вратите на входа на НС. И еконтажията също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фалшименто

    15 Юни 2022 14:51ч.

    Всичката долна, грантовска сган, която е на соросоидно, евроатлантическа хранилка сега са се наредили и вият като пощурели срещу пълната луна. Чудя се как успяват да изхранят Минчев и не им ли излиза прекалено скъп. Освен по грантаджийски проекти, той заяви категорично настояване да получава хонорари в лично кач-во при публични изяви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни специалисти, които се опитват да вкарат държавата в хаос през последните месеци със своите нелогични действия, толкова ще е по-добре за българското общество".

    15 Юни 2022 13:44ч.

    Хаосът царува в подмандатната на чичо САМ територия вече 32 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Юни 2022 14:47ч.

    Това трябва да влезе в учебниците по политология на ЦРУ.''В тиквена република САЩ успяха да прокарат цяло правителство.За съжаление дребния комбинатор който назначихме за мин.председател се опита да се наложи на вън,министър които беше безкрайно честолюбив и мъж на честа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    15 Юни 2022 14:48ч.

    На всичкото отгоре мъжът беше жена.Заради едната чест отказа да изпълнява нашите нареждания.Правителството падна,прибрахме посланика''

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи