Генчовска: България няма да промени позицията си за РСМ на предстоящия Съвет по Общи въпроси

Генчовска: България няма да промени позицията си за РСМ на предстоящия Съвет по Общи въпроси

Българската позиция за започването на преговори на РС Македония с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по Общи въпроси. Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да говорим в чие поле е топката.

Това заяви пред БГНЕС министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на днешното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, че топката е в "полето на България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ".

„Външният министър на РС Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи“, заяви министър Генчовска.

На въпрос на БГНЕС дали очаква промяна на българската позиция за вдигане на ветото за започване на преговори на РС Македония на предстоящия Съвет по Общи въпроси, Генчовска каза: „Не. Няма как нашата позиция да бъде променена на Съвета Общи въпроси, защото няма и такава тема“.

Тя категорично отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски, че България била взела за заложници РСМ и Албания.

„Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Загубихме 5 месеца вече в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора“, каза Генчовска в отговор на въпрос на БГНЕС.

"Евроинтеграцията на Македония и Албания е заложник на България. Нашата европейска интеграция е сведена до разговори за история, което на практика всички държави от ЕС оправдават. Според мен това е неправилно, защото когато се говори за история, не се обещава нищо, а само се разискват неща от преди 100-150 години. Това е класическо изнудване и не може да бъде в полза за никого," заяви по-рано премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски по време на форума „Македония 2025”.

„Отворени Балкани” не подменя европейската интеграция", подчерта Ковачевски и изрази надежда, че и останалите държави от региона ще осъзнаят ползите от тази инициатива и ще се включат към нея.

Той съобщи, че следващата среща от инициативата ще се проведе на 7 и 8 юни в Охрид и на нея се очаква да присъства сръбският президент Александър Вучич.

"Все още твърдя, че „топката е в полето на България”, каза на пресконференция и министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, коментирайки преговорите с България и очакванията ще вдигне ли България блокадата на началото на преговори на страната с ЕС до края на френското председателство, предаде БТА.

„Това, което имахме да кажем, сме го казали на всички срещи. Дори го формализирахме в различни документи, така че не работим по нещо ново от това, което обсъждахме досега. Очакваме Република България да има консолидирана позиция на правителството какво да прави с този процес. Има комуникация, но няма конкретни разговори, очакваме да чуем консолидирана позиция от България“, каза Османи.

По думите му в България също са наясно, че „процесът не може да бъде обвързан толкова директно, т.е. да се предпостави началото на преговорите с финализиране на конституционните промени”. Османи посочи, че „на масата” има предложение, което той оцени като добро решение, което е компромисно между искането на България промените в Конституцията да бъдат завършени преди началото на преговорите за членство в ЕС и предложението на Северна Македония това да стане преди самото членство на страната в ЕС.

„Мисля, че Република България е наясно с това. Мисля, че по-скоро става въпрос да бъде консолидирана позицията там, за да може да бъде съобщено на нашето външно министерство”, каза Османи.

Помолен да коментира изказването на българския президент Румен Радев, че "няма да допусне македонизмът да влезе в ЕС", Османи каза, че без да иска да апострофира българския президент, в България има заинтересовани страни, които не само искат блокирането на началото на преговорите да продължи, но евентуално това да изглежда, че е по вина на Република Северна Македония. „Затова има опити за провокации, които целят да бъдат направени грешки и в последните седмици от този цикъл и ако не само ние (Северна Македония), то поне да бъдем солидарно виновни пред ЕС”, каза Османи, като допълни, че целта на Република Северна Македония е да бъдат изградени коректни отношения с България.

Коментирайки изявлението на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, че ако Северна Македония и Албания не започнат преговори до 30 юни ЕС ще се сблъска със сериозна криза в отношенията си със страните от Западните Балкани, Османи уточни, че „това е криза на доверие. "

По думите му проучванията на общественото мнение в страната показват само девет процента доверие в това, че „ЕС може да застане зад думата си”, въпреки че подкрепата за членство в ЕС остава висока, а силата на европейското послание е тъкмо в доверието.


Източник: БГНЕС

 

 

 

 

Коментари

  • Добра забивка. Респект за Генчовска!

    18 Май 2022 17:57ч.

    Искат си топката едни политнаглеци - получиха си я.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ристо Прдлески

    18 Май 2022 18:38ч.

    Ха сега да видим, Климент Охридски българин ли е или македонец? И каква писменост е въвеждал? Опитвам се да намекна, че българската позиция е збъркана, но в случая така трябва и това е правилно. Но по принцип збърканите работи не излизат на добър край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Збъркано збогом

    18 Май 2022 18:58ч.

    Според житието на Климент, писано през ХІІ-ХІІІ в., "този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи." Изразът "европейските мизи" вероятно подлежи на научно тълкуване, но със сигурност изключва едно - да е македонец в който и да е смисъл на понятието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    18 Май 2022 19:29ч.

    Момата явно има топки, браво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българка

    18 Май 2022 20:15ч.

    И Киро Тъпто заедно с уговорките си със САЩ и ЕС въобще да не мисли , ме ако стъпи на криео по този Въпрос - ЩЕ МУ СЕ РАЗМИНЕ , ше хвармат и МС и посолства и централки ба ЕС , без това от тях полза няма САМО ПРОДЪЛЖАВАЩО 30 години ЗАРОБВАНЕ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПРАХ В ОЧИТЕ

    19 Май 2022 1:07ч.

    Цялото настоящо правителство са долни натовски (американски) подлоги и предатели, чиято съдба е предопределена от мерзките им дела - Народен съд и ... за мнозинството от продажниците "до стената".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи