Франция и балтийските страни се възмутиха от думите на китайския посланик в Париж, че Крим е руски

Франция и балтийските страни се възмутиха от думите на китайския посланик в Париж, че Крим е руски

Китайският посланик в Париж Лу Шае заяви в интервю за френската телевизия LCI, излъчено в петък, че исторически Крим е бил част от Русия и че е бил прехвърлен в Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. 

Франция, Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си от изявление на китайския посланик в Париж, с което той постави под въпроса суверенитета на бивши съветски република като Украйна, предаде Ройтерс.

Запитан за позицията си по въпроса дали Крим е част от Украйна или не, китайският посланик Лу Шае заяви в интервю за френска телевизия, излъчено в петък, че исторически Крим е бил част от Русия и че е бил прехвърлен в Украйна от бившия съветски лидер Никита Хрушчов. 

"Бившите съветски републики нямат действителен статут в международното право, защото няма международни споразумения, които да уреждат суверенния им статут", изтъкна Шае.

Франция изрази днес "пълната си солидарност" с всички страни, за които може да се отнасят думите на посланика, и изтъкна, че те са постигнали независимост "след десетилетия на потисничество". 

"Що се отнася до Украйна, тя бе призната от международната общност, включително от Китай, в границите си от 1991 г., в които влиза и Крим", заяви говорител на френското външно министерство.

Говорителят каза още, че Китай ще трябва да изясни дали изявленията на посланика отразяват позицията на китайската държава или не.

Трите балтийски страни, които също са бивши съветски републики, реагираха по сходен начин.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Естествено, че Крим е Руски, при това не един век, още от както Екатерина Велика го отвоюва с оръжие от Османската империя

    23 Апр 2023 14:23ч.

    Европостанските педеростанци да не коментират неща, дето не са им ясни. Очевидно е какво е нивото на образованието при тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крим е украински!

    23 Апр 2023 14:35ч.

    Крим е украински! Дори да вземем буквално историческите факти по отношение на официалните години на собственост, Русия е владеела Крим общо 134 години, от които 100 години Руската империя и 34 години за Руската Съветска Република/ РСФСР/ от 1920 г. до 1954 г., чиито приемник е днешна Русия. Украйна е владеела Крим повече години, а именно 60, от 1954 г. до 2014 г. А Османската империя държеше Крим три века! Ето аргументирано обяснение от руския историк Андрей Зубов и по други аргументирани исторически факти, защо Крим не е на Русия ( https://informnapalm.org/de/andrej-subow-die-krim-ist-unser/ ). А ето и защо историческата справедливост е, че Крим е украински! ( https://informnapalm.org/6522-krymnash-yly-eshhe-raz-ob-ystorycheskoj-spravedlyvosty/ ). А ето и един друг руски историк Юрий Фелщински как обяснява защо Крим беше само първата стъпка от глобалната война, която започна Русия на Путин ( https://www.atrakcia.bg/article/4-interaktsiya/2451 ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    23 Апр 2023 15:02ч.

    "Крим е български!", заяви българския президент Чорап Зеленски и пое на освободителен поход срещу Русия... (Източник: ne-e-ukrainskapropaganda.bg)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай шиле

    23 Апр 2023 15:24ч.

    Крим е Украински, Украина е руска.. така че??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце????

    23 Апр 2023 15:32ч.

    Козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! И много букви за "доказване", че Крим не е Руски???? А чий да е? Страната 404 не съществува, така че ...! И, ако е възможно, козяк, дайте на вашите евроджендърчета по-читави опорки! Сега, верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер! Ама ...! И, бацко-кеимски, да си знаеш - и днес козяшки лебец нема да има за тебе! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой плаща пенсиите в Крим днес?

    23 Апр 2023 16:09ч.

    Русия! Край, повече няма какво да се коментира!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    23 Апр 2023 16:11ч.

    "Крим е украински!" -- а троловете са на "козяк". и правят сметките си без кръчмаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахахахах

    23 Апр 2023 16:36ч.

    Китаеца много се е смял. Ами да си ходят възмутени, тяхна си работа. На кого му дреме! Крим е бил, е и ще бъде руски! Айде да не отваряме дума за Аляска, но и за това ще дойде време!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • LCI е телевизия изцяло финансирана от САЩ!

    23 Апр 2023 17:08ч.

    Само LCI и BFMTv във Франция твърдят, че Крим е украински - всички други са наясно, че Крим е Руски. Французите са абсолютно "в час" със ситуацията в Украйна и в Русия и са за излизане от ЕС и от НАТО, и отказване от Еврото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роумияна Костова

    23 Апр 2023 19:17ч.

    Е вярно Крим 1954год Хрушчов дава на Укпайна Крим това е история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    23 Апр 2023 20:59ч.

    До Крим е украински! Имам един въпрос. Косово сръбско ли е или Косовско?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е де

    23 Апр 2023 22:20ч.

    Косово е югославско!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ситуацията в Крим е фундаментално различна от ситуацията в Косово

    24 Апр 2023 1:23ч.

    Както е различна и други подобни региони. Презумцията в Косово беше използвано като допълнителен аргумент за оправдаване на подтикване към сепаратизъм и анексирането на Крим. В Крим всичко беше точно обратното на Косово. До март 2014 г. никой в ​​Крим дори не знаеше, че искат да направят някакъв референдум и да се присъединят към Русия. Разбира се, с изключение на тези, които планираха да извършат държавен преврат. Историята с отцепването на Крим беше внимателно инсценирана и подготвена от мащабната информационна война, която Русия води срещу Украйна няколко месеца преди това. Пропагандата беше изградена върху съзнателно неверни предположения за предполагаемия нацистки и екстремистки характер на протеста на Майдана, а след това и върху цялата власт в Киев след 20 февруари 2014 г. Бяха създадени митове за насилствено въоръжено завземане на властта в Киев и за заплахата от етническо прочистване на рускоговорящите, което уж щеше да бъде извършено от "фашисти" и "бандеровци". Този почти животински страх нямаше реална основа, но беше използван за пропагандна манипулация. Сега, когато се води война в Донбас, много от тези, за които се водеше тази пропаганда, разбират, че нищо подобно не се е случило. Но през март 2014 г. в проруския Крим, където традиционно гледаха руски телевизионни канали и не харесваха украинските, се получи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По волята на съдбата този полуостров е географски свързан с територията, която сега принадлежи на съвременна Украйна

    24 Апр 2023 1:35ч.

    В Крим е имало гърци, скити, генуезци, турци, арменци и много, много други. Крим е познавал всички религии и е видял всички цивилизации. Много войни не успяха да заличат уникалното разнообразие от култури и изненадващо оригиналната природа на това прекрасно кътче на Земята. Крим като цяло вероятно заслужаваше пълна културна и политическа автономия. Между другото, не всеки знае, че историята на Крим е свързана с историята на Киевска Рус (предшественика на Украйна) чрез приемането на християнството, в което важна роля играе град Херсонес (бъдещият Севастопол), където през 988 г. е покръстен киевският княз Владимир . Нека ви напомня, че по това време, преди разцвета на Великото Московско княжество (основата на бъдещата Русия), оставаха няколко века.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека надникнем пак в историята

    24 Апр 2023 1:40ч.

    Крим за първи път става част от Руската империя (именно империята, а не Русия като земя, принадлежаща на етнически руснаци) през 1783 г. в резултат на анексиране след победата на Русия над Османската империя. Приблизително по същото време (през 1793 г.), след победата над Жечпосполита, Руската империя анексира Деснобрежната Украйна (сегашните Киевска, Житомирска, Винишка, Черкаска и Кировоградска области). По отношение на тази територия на Централна Украйна дори омразният Жириновски не се съмняваше в тяхната изконна украинска принадлежност. Следователно има толкова много причини да се смята Крим за руски, колкото и Дяснобрежна Украйна. Или със същия успех Грузия може да се счита за руска, например, анексирана от Руската империя малко по-късно, през 1801 г. Империята, както знаете, е конгломерат от държави и територии. Към коя част от територията на Руската империя се присъединява Крим няма значение, тъй като административните граници в нея нямаха значение. По логиката на нещата териториално полуостровът трябва да принадлежи към тази част от сушата, с която е свързан географски. Точно това се случи по времето на Кримското ханство, което притежаваше част от континента (черноморското крайбрежие на днешна континентална Украйна).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По отношение на Крим Русия винаги е водила политика, която не може да се нарече по друг начин освен ужасно колониална

    24 Апр 2023 1:44ч.

    Това не трябва да оставя в никого съмнение относно оценката на истинските мотиви на кримската политика на Руската империя. Половин век преди анексията, през 1736 г., руските войски, водени от фелдмаршал Христофор (Кристоф) Миних, опожаряват Бахчисарай и опустошават подножието на Крим. След анексирането на Крим през 1783 г., за по-малко от век, около половин милион бежанци напускат полуострова, главно кримски татари, които тогава съставляват мнозинството от населението. "Според изследователите от края на 19 век Ф. Лашков и К. Герман населението на полуостровната част на Кримското ханство към 1770-те години е приблизително 500 хиляди души, 92% от които са кримски татари. Първото руско преброяване от 1793 г. регистрира 127,8 хиляди души в Крим, включително 87,8% от кримските татари. Така в резултат на колониалната политика още през първите две десетилетия на руския протекторат населението на полуострова намалява почти 4 пъти, главно поради емиграцията на кримските татари. Не по-малко масов е потокът от бежанци от Крим през 50-те и 60-те години на XIX век след края на Кримската война, когато около 200 000 кримски татари емигрират. Това довежда до упадък на селското стопанство и почти пълното запустяване на степната част на Крим. В допълнение към изселването на местното население от полуострова", пише Рафаел Лемкин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кризата на Руската империя, причинена от Първата световна война, доведежда до нейния крах

    24 Апр 2023 1:48ч.

    В резултат на това през юни 1917 г. се образува независима държава Украинска народна република, която между другото включва почти цялата територия на Крим (от ноември 1917 г. до януари 1918 г. Крим е независима Кримска народна република). Младата украинска държава не просъществува дълго, до 1920 г., когато войските на УНР са победени от Червената армия. Създаването на Съветския съюз през 1922 г. всъщност е възстановяването на Руската империя, само че под управлението на болшевиките. Тогава Крим получава автономия, но не като част от Украйна, а като част от РСФСР. Колко "справедливо" е било решението на Сталин, когато границите са начертани доста произволно, е отделен въпрос. Може би това е направено умишлено, за да се държи Украйна под контрол и да й се попречи да напусне СССР. В крайна сметка рискът от загуба на Украйна като съюзна република е бил много голям. Във всеки случай геноцидът срещу украинския народ през 1932-33 г., известен като Гладомора, може да се разглежда в същата гама от мерки за умиротворяване на най-мощната и богата част от СССР, каквато беше Украйна. Отношението към Крим в съветския период от историята не се различава от колониалната политика на царизма, дори е било много по-лошо. Това са Червеният терор през 1917-21 г. и особено депортирането на почти 200 хиляди кримски татари през май 1944 г., в резултат на което почти половината от тях загиват по пътя и в местата за заселване от нечовешки условия на съществуване. Завършването на това действие беше лишаването на Крим от автономия през 1946 г. и превръщането му в Кримска област, което подчерта окончателната "победа" на империята над собствената й провинция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митът за руския Крим

    24 Апр 2023 1:54ч.

    Това са основните етапи в историята на руското господство над Кримския полуостров, което довежда не само до прогонването и унищожаването на местното население, но и до запустяването на целия регион, откъснат от основните комуникации с континента и лишен от онази част от населението, която поддържа с труда си земеделското производство. Виждаме, че митът за "изконно руския" Крим не издържа на проверка на историческите фкти. Такова варварско отношение към колониите им не е имало дори в по-цивилизовани империи от Руската. Следователно "завръщането на Крим у дома", както го представя кремълската пропаганда, не е нищо друго освен възстановяване на неговия колониален статут, което се потвърждава с такава очевидност, че не изисква никакви коментари. Що се отнася до "руския Севастопол", който, изглежда, е безспорен символ на руското присъствие в Крим, трябва да се признае, че различни представители на Руската империя са допринесли за увеличаването на славата на Севастопол: руснаци и украинци , и татари, и хора от други националности. Но Русия е склонна да си приписва заслугите, както се вижда сега от спекулациите около историята на Великата отечествена война, която уж спечелиха "само руснаците".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Решението за прехвърляне на Кримския регион към Украинската ССР, което се състоя през 1954 г., не е "подарък" от Русия на Украйна

    24 Апр 2023 1:57ч.

    Това е целесъобразна стъпка, в резултат на която станаха възможни много прогресивни промени, извършени под уравлението на УССР: съживяване на икономиката на региона, преди всичко на селското стопанство; възстановяването на политическата автономия, което допринесе за самоопределението на населението на полуострова, и накрая завръщането на кримските татари в историческата им родина. Русия "даде" на Крим геноцид - трагедията на коренното население на кримските татари, а Украйна започна да решава въпроса за връщането на този народ в техните земи на предците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След новото анексиране на Крим през 2014 г. започна обратният процес - превръщането на Крим не само в изостанал, изолиран регион, но и началото на тотално нарушаване на всички човешки права и свободи, с всички произтичащи от това последствия

    24 Апр 2023 2:03ч.

    Още първата година броят на бежанците от Крим достига 20 000 души (https://lb.ua/society/2014/12/27/290759_kolichestvo_bezhentsev_krima_zoni.html ). Имайте предвид, че бежанци не е имало нито през 1954 г., когато Крим става част от Украинската ССР, нито през 1991 г., когато става част от независимата държава Украйна. Истерия за "Крим е наш!" - това е най-лошият пример със същата колониална имперска политика, която няма нищо общо със самоопределението на хората и защитата на техните политически права, заради които уж е започнала анексията. Всъщност украинският вектор винаги е бил доста силен в Крим, което се потвърждава от резултатите от Всеукраинския референдум за независимостта на Украйна през 1991 г. Според нейните данни виждаме, че отделно в Кримската АССР от 67,50% гласували 54,19% от кримчаните са гласували за независимост (т.е. за отделяне от СССР като част от Украйна). Отделно в град Севастопол от 63,74% от гласувалите 57,07% са гласували за независимост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаше ли самоопределение на нацията в Крим?

    24 Апр 2023 2:23ч.

    Темата за правото на нацията на самоопределение беше най-спекулираната от страна на адептите на "Крим е наш!". Кремъл цинично твърди, че Украйна "доброволно се е разделила на две нации", а Крим уж свободно "се помоли" на Русия да се "завърне у дома". Всъщност не е имало нищо подобно. До февруари 2014 г. в Крим практически няма проблеми със сепаратизма, въпреки забележимите проруски настроения на част от населението на полуострова. Преди това никой не пречеше на руснаците в Крим да се чувстват руснаци, да чувстват своята идентичност с Русия. Нямаше дори намек за тормоз по езиковия въпрос (поне до март 2014 г.). Във всеки случай не е имало междуетнически конфликти между руснаци, украинци и кримски татари, проукраинското население показва изключителна лоялност към всички останали. Ако е имало прояви на ксенофобия, то само от страна на определени проруско настроени (всъщност нацистки) групи. Следователно никакви аргументи за необходимостта от окупиране на полуострова не са оправдани. Тези аргументи бяха необходими не за хората, а за интересите на рашистката геополитика. Чуждите територии никога не се завземат, за да се защитят интересите на хората, живеещи на тях. По-скоро обратното. Например Декларацията за защита на руския език в Крим (което се смяташе за една от основните причини за инвазията) всъщност се превърна в нарушение на човешките права, защото на тази база се провежда антиукраинска и антитатарска езикова политика. И това въпреки факта, че държавата-агресор официално уж провъзгласи три официални езика: руски, украински и кримско-татарски. Налице е също и разселване на проукраинско и кримскотатарско население с помощта на заплахи, икономически и административен натиск, преминаващ във физическо насилие, както и заселване на руснаци по полит. заслуги и сега безплатно оземляване на затворниците на Пригожин, завърнали се от фронта. Спокойно може да се каже, че кримчаните само загубиха от анексирането на Крим. Може би народът на Русия спечели, който трябва да се пръска от гордост за разширяването на империята си?! Ако руснаците вярват, че са си върнали Крим, значи много грешат. Всъщност през март 2014 г. те го загубиха. Преди това никой не им пречеше да се чувстват като у дома си в Крим, използвайки достъпните курортни услуги на гостоприемните кримчани. Сега това е сива зона, окупирана територия, която в бъдеще рискува да се превърне във втора Абхазия, която въпреки райската си природа и благоприятния климат е мъртва за курортния бизнес, инвестиции и мирно съвместно съжителство с принудително заселени окупатори, голяма част от които назначени в управите за провеждане на прорашистка политика на асимилация на етническите групи, различни от русские.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    24 Апр 2023 8:16ч.

    Ало, извънземният /та/! Не копирай всичко подадено ти от козяк, защото тука не живеят хамериканци, които не са учили история, география...! А 2014 година беше само преди има-няма девет години и всички сме гледали предавания на живо от киев, от одеса. Нацистките имена вече носят улиците на много градове, а и чак си преименуваха едно село на Ню йорк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петер

    24 Апр 2023 9:02ч.

    Мисля че Крим е Български както и част от Украйна погледнато исторически.По времето на Аспарух и много преди него.Волшките Българи се забравят и много истини се скриват.В Украинците тече 60% Българска кръв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Богданов

    23 Апр 2023 14:25ч.

    Ами чий да е. Това че е руски ние го знаем и без китайския посланник. Крим е руски- исторически, а и в момента. Това да не виждаш действителността е тежко психическо заболяване. Може да не признаваш, че е руски, и това да е личното ти мнение, но не може това да е държавна политика. Кой води Кримската война? Украйна или Русия???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Личи си кой се прави, че не вижда в опит да фалшифицира историята и да замени реалността с фантазно пожелание

    23 Апр 2023 14:41ч.

    Що се отнася до правния статут на Крим и многобройните договори, в които е гарантирана териториалната цялост на Украйна, и по които Русия е неизменно един от гарантите, то може да изброим следните международни договори, чиито условия Русия наруши през март 2014 г. , като окупира и анексира Крим: Хелзинският заключителен акт на СССЕ. чл. 5 от Споразумението за създаване на Общност на Независимите Държави (1991 г.). т. 2 от Будапещкия меморандум за гаранциите във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространяване на ядрено оръжие (1994). чл. 2 от Договора за дружба, сътрудничество и партньорство между Украйна и Руската Федерация (1997). Договора за украино-руската държавна граница (2003).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Публикация на руския историк Андрей Зубов, която той е публикувал още през 2014 година във вестник Ведомости:

    23 Апр 2023 14:43ч.

    "В древността и през Средновековието Кримският полуостров е бил владян от различни държави, а на неговата територия са се сменяли различни народи. Русия тогава не е съществувала, а руси и славяни са се появявали в Крим в малки количества. През XI век в Таман (сега Кубан) е съществувало Тмутараканското княжество, което е управлявано от Рюриковичите. То, очевидно е владеело част от източен Крим, и се е намирало във васална зависимост от Константинопол. Но задълбочаването в древността свидетелства по-скоро в полза на правата на Киев, отколкото на Москва. Москва тогава още не се е появила, а Киев е бил „майка на руските градове“, и именно там е било седалището на Рюриковичите..." ---> https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2014/10/02/krym-nash#ixzz3F0QSgmLQ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей зубов, историк

    23 Апр 2023 14:43ч.

    "... След това Византия е владяла Крим, после монголите, Златната орда. През втората половина на ХІІІ век Византия предава южното крайбрежие на генуезците, които създават Готското капитанство. През лятото на 1475 година Крим е покорен от Османската империя. В степната част на полуострова и в Приазовието османците запазват васалното Кримско ханство, а южното крайбрежие включват в своите владения. По това време населението на Крим е изключително пъстро – там са останали немалко гърци, италианци, арменци, евреи, славяни. Степното население е било предимно монголоидно, а планинското и приморското – европеидно. Език за общуване между различни нации постепенно става кримскотатарският. На полуострова рамо до рамо живеят мюсюлмани, християни от различни вероизповедания, юдеи. Но този удивителен свят не е бил руски до април 1783 година. Именно тогава Крим е присъединен към Руската империя. Превземането на Кримското ханство от Русия е било кърваво. Заради емигрирането в единоверната Турция и жестокостите на новата власт, в края на ХVІІІ век коренното население на Крим намалява 5 пъти. Княз Потьомкин, разбирайки по този начин полученото от Русия според Кючук-Кайнарджийския договор с Турция от 1774 г. право на защита на единоверците в Крим, насилствено преселва кримските християни в земите на северното Черноморие. Много от тях приемат исляма, за да избегнат депортация…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Зубов, руски историк

    23 Апр 2023 14:44ч.

    "... Руското управление на Крим не е било благодеяние за коренното население. Мюсюлманските общини са лишени от собственост над водата и земята, която минава в ръцете на руските дворяни или държава. От стопани, местните жители стават арендатори. За 100 години руска власт, от Екатерина II до Александър II включително, от Крим са си заминали около 900 000 мюсюлмани. На тяхно място пристигат християни – гърци, българи, арменци. От Русия, Германия и Австрия пристигат немски колонизатори. Помещчиците преселват на опустелите земи украински земеделци и руски мужици… Освен всичко останало, трябва да имаме предвид, че Руската империя от XVIII-XIX век и днешна Русия – това не е една и съща държава. В империята е влизала не само днешната територия на РФ, но и голяма част от територията на Украйна, Беларус, Казахстан, Кавказ, Балтийските държави, дори Полша и Финландия. И всички народи са усвоявали земята на Крим, поливали я с пот и кръв. Нима по време на Кримската война през 1853-1856 година е имало малко украинци, беларуси, грузинци, остзейски немци, поляци в руската армия?..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Андрей Зубов, руски историк

    23 Апр 2023 14:46ч.

    "... Руската империя е била страна на много народи, и днешната РФ едва ли може да претендира за някакви земи само на основание, че те някога са били част от империята на Романовите. Болшевиките се отказаха от приемственост с Руската империя, обявиха, че строят нова държава на работниците и селяните, разделиха завоюваното от тях пространство на няколко формално независими държави, обединени в уж доброволен съюз… Границите между тях, колкото и условни да бяха в СССР, след неговото разпадане бяха потвърдени от международни договори и провъзгласяването на независимостта на РФ през декември 1991 г. Признатите в цял свят Беловежки споразумения, Договорът за дружба, сътрудничество и партньорство (т.нар. Голям договор) между РФ и Украйна от 1997 г., определиха границите и поставиха Крим в Украйна. Що се отнася за формалните години на владеене, то Руската империя, както и Османската – това е различен свят. Но дори и в него, Османската империя е владяла Крим три века, а Руската империя — 100 години. Двете империи вече не съществуват. Но РСФСР, за чийто продължител се обяви РФ, е владяла Крим от 1920 до 1954 г., 34 години, а Украинска ССР и днешна Украйна — 60 години (от 1954 до 2014 г.)…"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Апр 2023 15:07ч.

    Андрей Зубов - руски историк от породата на Виктор Суворов. Между другото един от главните руски грантополучатели и изпълнител на съответните поръчки на грантодателите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зубов, Мубов

    23 Апр 2023 15:16ч.

    Над Крим се вее руския флаг.. Туй са историческите факти понастоящем..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    23 Апр 2023 16:02ч.

    Този Зубов е историк, колкото аз съм ядрен инженер. И двамата четете и подменяте очеизвадно исторически факти, закони и декларации. Четете Евангелието като дявола. Първо - Русия не е обявявала независимост, а суверинитет. Второ - Русия не е продължител на на РСФСР, а на Съветския съюз, виж в ООН. Като такъв Русия изплати всички задължения на всички бивши Съветски републики.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    23 Апр 2023 16:04ч.

    Относно Беловежкото споразумение: Редица депутати отбелязват, че съгласно действащата (до декември 1993 г.) Конституция на Руската федерация за ратификацията на беловежкото споразумение трябва да се свика Конгресът на народните депутати на РСФСР – върховен орган на държавнат власт. Конгресът на народните депутати 3 пъти отказва да ратифицира споразумението и изключва от текста на конституцията на РСФСР упоменаването на конституция и закони на СССР. По този начин, въпреки че де-факто СССР престава да съществува, Конституцията на СССР от 1977 г. продължава да действа в Русия, съгласно чл. 4 от Конституцията на РСФСР, до 25 декември 1993 г. Тогава влиза в сила приетата на референдум Конституция на Руската федерация, одобряваща атрибутите на независимата руска държава след разпадането на СССР. Съюзната република РСФСР окончателно става независима държава под името Руска федерация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    23 Апр 2023 16:05ч.

    На 15 март 1996 г. Държавната дума на Руската федерация приема Постановление № 157-II „Относно юридическата сила на Руската федерация – Русия от резултатите на референдума от 17 март 1991 г. за запазване на СССР“; където точка 3-та гласи: „Уверете се, че Споразумението за създаване на Общността на независимите държави от 8 декември 1991 г., подписано от президента на РСФСР Борис Елцин и държавния секретар на РСФСР Г. Бурбулис и неодобрено от Конгреса на народните депутати – върховен орган на държавната власт на РСФСР – не е имал и няма правна сила в частта, свързана с разпадането на СССР“. Няма реални политически последствия в това решение. През 1996 г. президентът на Русия Борис Елцин заявява, че съжалява за подписването на Беловежкото споразумение. Споровете относно значението на Беловежкото споразумение и последвалите събития продължават. То се превръща в обвинение срещу Борис Елцин и в опит той да бъде свален от длъжността държавен глава през май 1999 г. Специална комисия на Държавната дума на Руската федерация установява, че Елцин подписва Беловежкото споразумение, е извършил действия срещу волята на народите от РСФСР за запазване на СССР, изразена на референдума от 17 март 1991 г. и правейки грубо нарушение на: чл. 74-76 от Конституцията на СССР от 1977 г., Закона за СССР от 3 април 1990 г. „За реда на решените въпроси, свързани с отделянето на съюзната република от СССР“, чл.4, 5, 68, 70, 71, 76 от Конституцията на РСФСР от 1978 г., чл.4, 6 от Закона за РСФСР от 24 април 1991 г. „За президента на РСФСР“, Комисията също стига до извода, че Елцин е извършил действия, съдържащи признаци на тежко престъпление, по силата на чл. 64 от Наказателния кодекс на РСФСР, представляващо държавна измяна чрез подготовка и организиране на заговор с цел противоконституционно изземване на съюзната власт, премахване на тогавашните съюзни институции на властта, незаконна промяна на конституционно установения статут на РСФСР. Въпреки това опитите за отстраняване на президента на Руската федерация по тези и други причини се провалят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    23 Апр 2023 16:07ч.

    Силно политизираните и откъсчлени коментари обаче поставиха мнозинството в удобна заблуда, което пък от своя страна легитимира най-първо сатанизирането на Путин и последващите санкции и международна изолация на Русия. При все това, за добросъвестните анализатори остава въпросът : Законен ли беше референдумът в Крим? Като изходна точка ще вземем основният източник на съвременното международно право : Уставът (Харта) на Организацията на обединените нации (ООН). В чл.1,т.2 се регламентира основополагащата цел на ООН, а именно да развива приятелски отношения между нациите, основани на зачитане принципа на равноправието и самоопределението на народите. Въз основа на този принцип през 2010 г. Международният съд се произнесе по казуса „Косово” и реши, че приетата през 2008г. Декларация за обявяване на независимостта на Косово не е в нарушение на международното право. Със силната политическа и военна подкрепа на САЩ и НАТО, Косово се откъсна от състава на Република Сърбия, въпреки дълбоките съображения на Белград и противоречивите международни коментари. Аргументите по този дългогодишен казус и особен случай в международното право, бяха свързани с наличието на систематичен терор, убийства и нарушаване човешките права на косовските албанци. Впрочем военната интервенция на НАТО в Сърбия дори не беше подсигурена от международноправен аспект, но въпреки това мълчаливо беше легитимирана от западните правителства. Както се вижда, всички преценяват „особения случай” Косово през призмата на националните си интереси, неразривно свързани със САЩ , а не на върховенството на закона, както би следвало да бъде. Тъкмо такъв е случаят и с Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    23 Апр 2023 16:09ч.

    Именно със случая Косово парламентът в Крим се аргументира при обявяването на независимостта. Тя беше обявена „на основата на устава на ООН и други международни документи, касаещи правото на народите на самоопределение, както и на Консултативното мнение на Европейския съд в Хага през 2010 г. по казуса „Косово”. Тук е важно да се отбележи, че в крайна сметка консултативните решения нямат задължителен характер , но също се вписват в юриспруденцията, респективно подлежат на тълкувание и използване при решаването на международни спорове. Това решение на Международния съд на ООН по същество създаде международно правен прецедент, който по аналогия може да бъде приложен и за други случаи. При аналогията е нужно да се намери сходство при главните белези на юридическите факти. А такива в двата казуса безспорно има

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и у нас се оказа, че е имало османско присъствие

    23 Апр 2023 16:15ч.

    И не е имало османско иго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    23 Апр 2023 16:25ч.

    Правният статут на Украйна относно границите ѝ е в ООН. Украйна е съучредител на ООН и е влязла в него в границите към 1945 г. Не ми е известно ООН да е ревизирал позицията след 1954 г. Останалото е лала-бала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    23 Апр 2023 18:35ч.

    Вие западащите много обичате правото,когато сте слаби.Ами хайде вземете го,Русия сега е по-силната и след известно време ,когато запада подпише капитулацията си ще оформят и правно нещата,та да можеш да спиш спокайно,че правото е спазено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    23 Апр 2023 19:32ч.

    А за теб останаха скалците , папатаците ,комарите и стоножките ,забравих и гъсениците . Това ти е даром от Ес .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    23 Апр 2023 21:01ч.

    До пича дето читира Зубов. Питам пак, само един въпрос. Косово сбръбско ли е или Косовско?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    23 Апр 2023 21:23ч.

    Е, щом Османската империя го е владяла, да си го вземе )) Гърция да си вземе Константинопол /Истанбул/, България да си вземе половин Румъния, Русия да вземе Аляска, а Британия - САЩ. Крим е руски, хората са руснаци и гласуваха 90% и повече да се върнат в Русия. . Само не става ясно каква Украйна го е владяла в миналото освен 1991-2014, че да си го взима. Крим бе автономна част от СССР, незаконно даден на УССР. Държавата Украйна, образувана от последната, не се счита за приемник на СССР и дори отрича всичко, останало от този съюз. Е, да връща тогава всичко дадено и от този съюз - не само територии, а и промишленост, оръжейна индустрия. Твърде скоро и такова държавно образувание няма да съществува, най-вероятно ще остане малка територия в западните части, наречена Бандеростан, да се вари в собствен сос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    24 Апр 2023 9:05ч.

    уКРАЙНА! На коя държава е крайна тази територия? Как руският цар заселва едни степи с българи, германци, гърци, а там няма никакви укринци? Как успяха нацистите за има-няма 20 години да поукраинчат и уж нашите БЪЛГАРИ, които преди това гониха киевските военни комисари, които отиваха да събират младите мъже с повиквателни, за да ги изпращат да се бият с хората от Донецка и Луганска? С малко приказки и с пата-кюта се променя съзнанието им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    23 Апр 2023 14:33ч.

    "Франция изрази днес "пълната си солидарност" с всички страни, за които може да се отнасят думите на посланика, и изтъкна, че те са постигнали независимост "след десетилетия на потисничество". Мил пардон, ма и Югославия беше призната от международната общност, но я разсипахте. Демек, панта рей, mes chers amis. Апропо - туй за потисничеството е ноо трогателно - кой ви го написа, GPT 4.0?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    23 Апр 2023 14:45ч.

    На евроатлантиците им е по-лесно да притискат малки държави, затова и с войни разпокъсват света. С белязания успяха да разпокъсат СССР, а след това започнаха същото да правят с Русия при алкохолика, но при Путин това не могат да постигнат. Те се обединяват в голямата Германия, а разбомбиха Югославия, после и малаката Сърбия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, бе да

    23 Апр 2023 14:41ч.

    "Естония, Латвия и Литва изразиха възмущението си..." Ми казал е истината човекът! А вие и трите държави-лимитрофи сте по население общо, колкото много малък китайски провинциален град. Айде, обявете война на Китай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    23 Апр 2023 15:10ч.

    Китайците затвориха посолството във Вилнюс защото литовците се направиха на пичове и признаха Тайван.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    23 Апр 2023 14:49ч.

    А българските соросоидни историци нека ми посочат името на укринския цар, който е поканил и дал земи на хиляди български семейства, изселили се от българските земи на турската империя. / грешка! по сегашните историци османската империя/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веске,

    23 Апр 2023 17:11ч.

    българите от 18 и първата половина на 19 век не са се изселвали доброволно от Османската империя в Руската. Били са подкарвани като добитък от оттеглящите се руски войски след разгрома на поредната СВО. В Русия статутът им е бил много близък до този на крепостните, т.е. там са били по-малко свободни, отколкото при османците. Прочети по темата какво пише Раковски (умрял е повече от век, преди да се роди Сорос) и не се излагай по форумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно Раковски

    23 Апр 2023 18:25ч.

    пише, за да убеди българите да не се преселват в Русия. Което би било безсмислено, ако ги "подкарвали като говеда".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 2014 година беше повратна точка в историята на руско-украинските отношения

    23 Апр 2023 14:51ч.

    Незаконната анексия на Крим, руската инвазия в Донбас, създаването и подкрепата на т. нар. "Донецка народна република" и "Луганска народна република" с едно замахване зачеркнаха 407 двустранни и 80 международни договора, регулиращи руско-украинските отношения. Ето най-важните от тях: 1) Хелзинкските споразумения от 1 август 1975 г., утвърждаващи принципите на нерушимост на границите, териториалната цялост на държавите, ненамесата във вътрешните работи на чужди държави; 2) Будапещенският меморандум от 5 декември 1994 г., според който Руската Федерация признава суверенитета и съществуващите граници на Украйна, и се ангажира да се въздържа от заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна; 3) Договор между Руската Федерация и Украйна относно условията за разделяне на Черноморския флот от 28 май 1997 г.; 4) Договор за приятелство, сътрудничество и партньорство между Руската Федерация и Украйна от 31 май 1997 г., признаващ неприкосновеността на съществуващите граници, зачитане на териториалната цялост, и включващ взаимно задължение да не използват територията си в ущърб на сигурността една на друга; 5) Договор между Руската Федерация и Украйна относно руско-украинската държавна граница от 28 януари 2003 г.; 6) Договор между Руската Федерация и Украйна за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския пролив от 24 декември 2003 г., според който и двете страни имат свобода на корабоплаване по цялото Азовско море, а Керченският пролив е част от вътрешните им води; 7) Харковските споразумения от 21 април 2010 г. за продължаване на срока на пребиваване на Черноморския флот на РФ в Крим до 2042 г. На 27 март 2014 година Общото събрание на ООН прие резолюция относно териториалната цялост на Украйна. Съответното решение беше подкрепено от 100 държави-членки на ООН. Агресивните действия на Русия подкрепиха само 10 държави. Въпреки това политическото ръководство на Руската Федерация продължава да демонстрира, че и в бъдеще няма да изпълнява международните си задължения. През януари 2020 г. Владимир Путин предложи промени в Основният закон на Русия, според които Конституцията на РФ ще има предимство пред международното право, което беше гласувано и прието. Въпреки факта, че Руската Федерация е страна по Виенската конвенция за правото на договорите, според която никакви норми на вътрешното законодателство не могат да оправдаят нарушаването на международните договори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    23 Апр 2023 15:06ч.

    Тва неква курсова работа в тролското училище ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копи-пейсти тролчето.

    23 Апр 2023 15:35ч.

    Толкоз може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, много букви, а смисъл? Ми ... няма!

    23 Апр 2023 15:38ч.

    Козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, отново! Обаче! Вижда се активизация ба жълтопаветните идиоти - ерго, нещата за тях итиват ба зле! И това е беотвратимо! А че бякакакъв си "руснак"?, дисидент, соеоско кайно, бещо дращил - "чукча бе чиател, чукча писател"! И к'во от това! Крим е бил, е и ще бъде част от Русия! И, бацко-мнигобуквенико, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    23 Апр 2023 16:14ч.

    Зубов, нещо за Минските съглашения няма ли да напишеш? Или ти не си Зубов, а Инджев. Ха - ха - ха...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вероятно си разбрал, 23 Апр 2023 14:51ч.,

    24 Апр 2023 0:52ч.

    че международните договори вече не важат. Блинкен се скъса да повтаря, че има правила. А правилата са, че Путин попречи на Крим да има американски бази, а "Адмирал Горшков", отпътувал в неизвестна посока от Черно море, може да се появи ненадейно до нечии брегове и не му трябва база. Иначе, да, vox populi, vox Dei – имаше реферундум и Крим избра пътя си под зоркия поглед на международните наблюдатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    23 Апр 2023 14:54ч.

    Щом няма документ, подписан от Русия, като правоприемник на СССР, който каквото ще да си признава или не, файда няма, незаконно е! Същото като Косово и др. там лимитрофи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Привет от Севастопол

    23 Апр 2023 15:00ч.

    Драги/драга, в конституцията на РФ е записано, че РФ е първоприемник на СССР. Не документ - в конституцията пише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да, да, ама не!

    23 Апр 2023 15:03ч.

    На 12 юни 1990 г. Сесията на народните депутати на РСФСР приема "Декларация за държавния суверенитет на РСФСР", което слага началото на "войната на законите" (конфликт между руското и съветско законодателство). На 17 март 1991 г., след проведен референдум, огромното мнозинство от участващите граждани гласуват в полза на запазването на СССР и обновена федерация. През август 1991 г. обаче е извършен държавен преврат срещу Горбачов, който подкопава властта на КПСС и в крайна сметка довежда до пълния разпад на СССР. На 12 декември 1991 г. Върховният съвет на РСФСР денонсира Договора за образуване на СССР от 1922 година и отзовава руските депутати от Върховния съвет на СССР. Съюзът официално престава да съществува на 25 декември 1991 г., когато и Руската съветска федеративна социалистическа република/РСФСР става независима под името Руска федерация/РФ. На 25 декември 1991 г. РСФСР получава ново название – Руска федерация/РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно така, "Севастопол" - Конституцията на Русия, като основен закон на Руската федерация, е приета на 12 декември 1993 г.

    23 Апр 2023 15:11ч.

    Последно актуализирана с указ от Путин от 3 юли 2020г. ===> http://kremlin.ru/acts/constitution

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    23 Апр 2023 15:07ч.

    много грандомани историчари се навъдиха под това заглавие. въ Смакедония бългъре никогаш не е имало,нъл тъка ве жълтосини паветници. както никога въ bg не е имало неделник,почвни,почивници и майнътъ ви Уйййййййндци.много стана шизофринията ни,то глупостта българска е едно налице.еееееех швейцарйо майно ли бълканска. все неможеме дъ си намериме оная работа въ килотите,ну зъ крим се заплакали.изчезвъме ве сеееееелене.свестете се ве швейцарски сеееелене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    23 Апр 2023 15:09ч.

    "А Османската империя държеше Крим три века!" И България 5 века. И кво ся? Чия е България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хехе

    23 Апр 2023 15:13ч.

    Османска империя вече няма! Няма и правоприемник. България е на българите:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма и правоприемник

    23 Апр 2023 15:38ч.

    Верно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    23 Апр 2023 21:09ч.

    Хехе Ти да видиш. Е, като Османската империя я няма и няма правоприемник, и България е българска, то Крим какъв е?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно е

    24 Апр 2023 0:26ч.

    Крим е украински!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реципрочност

    23 Апр 2023 15:09ч.

    Единият лагер изпее коплет, после другите припяват на припева, и обратното!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сложна история има Крим

    23 Апр 2023 15:18ч.

    Ето защо най-меродавно е решението на жителите му граждани на коя страна искат да бъдат. Референдум за това вече се състоя и резултатите са известни. Смятам, че всички спорове около Крим са абсолютно излишни, след като местното население е избрало пътя си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак аз

    23 Апр 2023 15:24ч.

    И се питам след като Франция си въобразява, че е еманацията на демокрацията и справедливостта в света, защо не даде независимост на островите, които владее в Индийски и Тихи океан?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рефередумът за Крим е незаконен!

    24 Апр 2023 1:02ч.

    Най-малкото, защото Крим е част от Украйна, която е единна държава за разлика от РФ, която е федерация. И затова проведеният референдум не е в съгласие нито с Конституцята на Украйна, нито с Конституцията на РФ. За да се отдели Крим от Украйна, трябва да се гласува на НАЦИОНАЛЕН референдум в цяла Украйна. Всеки знае, че плебисцитът за целостта на една държава не може да бъде решен от част от тази държава, което го прави незаконен от самото начало. Но дори и да беше законно, бяха необходими реални основания за самоопределение. Всъщност един свободен референдум със сигурност щеше да бъде загубен от сепаратистите. Разбира се, в случай че се проведе без участието на руските военни, без едностранчива пропаганда, основана на тотални лъжи, но с нормална агитация, отчитайки интересите на всички страни, в нормални условия, а не побързайте след 10 дни. В други региони на света, където се решават подобни проблеми, това отнема години. Всичко се случва под строг контрол на международни правни организации, при задължително безплатно информиране на всички слоеве от населението и задълбочено проучване на всички възможни рискове и разходи. Блестящ пример е референдумът в Шотландия на 18 септември 2014 г., който се подготвяше 2 години, като в случай на положително решение независимостта на Шотландия трябваше да бъде обявена след още 1,5 години - на 24 март 2016 г. Както знаете, въпреки очевидните сепаратистки настроения, народът на Шотландия не гласува за независимост. Тук беше обратното. Това е крещящ пример за грубо манипулиране на мнението на подведени от пропагандата хора в името на чужди за тях политически интереси. Един честен референдум в Крим неизбежно ще се провали, тъй като няма социална и икономическа основа за отделяне на полуострова. Реалната картина, потвърдена от социологически проучвания, показва, че малко повече от една трета от избирателите биха могли да гласуват за присъединяването на Крим към Русия. Нещо повече, тези цифри имат тенденция да намаляват през последните години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    24 Апр 2023 1:07ч.

    Разбира се, масираната антиукраинска пропаганда, използваща основните страхове на хората, може да промени картината в полза на Русия, но не толкова, че резултатите да станат критични. Поради това сепаратистите прибягнаха до груби нарушения на процедурата за гласуване и фалшификации, което не позволява да се смятат резултатите поне малко за достоверни. Реалните резултати ( https://news.bigmir.net/world/4625483-v-rossii-nazvali-nastoyashhie-rezultaty-referenduma-v-kry-mu ), които дори попаднаха на уебсайтовете на руското правителство (след това бързо изтрити), потвърждават правилността на социологическите проучвания. За всичко това е писано много и няма да се повтарям. Нека обсъдим още малко. Дори референдумът да беше легитимен и резултатите от него да бяха точно такива, каквито ни ги представиха организаторите му, все пак Крим не можеше да бъде присъединен към Руската федерация, тъй като НЕ Е СУВРЕННА ДЪРЖАВА, а ЧАСТ ОТ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА Украйна. Факт е, че бюлетините на референдума не съдържаха въпроса за независимостта на Крим, което означава, че решението за неговата независимост е абсолютно незаконно. Следователно Съветът на федерацията на Русия анексира не независими субекти, както беше обявено публично, а част от територията на друга държава. И това противоречи не само на международното право и законите на Украйна, но и на законодателството на Русия, според което такова присъединяване е възможно само със съгласието на страната, част от чиято територия се присъединява, тоест Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бретонец

    24 Апр 2023 16:46ч.

    Ти по-добре питай защо не дава независимост на Бретан и Нормандия, които си имат собствен език, химн, знаме и култура, и които хорица, след вековни кланета от страна на парижани, и по кралско, и особено по революционно време, са успели да запазят все още някои от националните си закони. Примерно да не плащат пътна такса на Берси - закон, извоювано право от 8 века! Луи 14 не могъл да им го отнеме, сега обаче Макрон ще ги вкара в кошарата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    23 Апр 2023 15:20ч.

    Абсолютна истина. Възмутените да обдишват Органа Путинов???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китаецът

    23 Апр 2023 15:45ч.

    Китаецът редовно е преяждал с печени прилепи. И ето резултатът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Офелия

    23 Апр 2023 15:45ч.

    Някой да обясни на дебилният еврогейски чиновник,че посланика на една страна,говори от името на тази страна.И,да това е позицията на Китай.А какво смятат "великите"прибалтийски държави си е лично тяхна работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Ница чия е?

    23 Апр 2023 16:09ч.

    Сега е френска защото населението й е решило така на референдум, алтернативата е била да е италианска. А Корсика чия е? А френските баски защо не са се изказали на референдум дали искат да са във Франция? Лесно се решава за чуждите земи чии са, трудно става когато се засегнат интересите на страната която се изказва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чия е Африка преди появата на СССР?

    23 Апр 2023 16:18ч.

    Колониална. Кои са колонизаторите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Понеже е руски

    23 Апр 2023 16:36ч.

    Копат окопи около него - хахаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега имат цял континент-полуостров на Азия

    23 Апр 2023 16:42ч.

    Споко, бе, франзели, нали сега цяла Европа вече е на украинците. Вземат каквото си искат, казват как да се води политика и търговия и с кого и внасят също каквото си искат и никой не може гък да им каже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антон Сираков

    23 Апр 2023 17:00ч.

    "Франция и балтийските страни се възмутиха от думите на китайския посланик в Париж, че Крим е руски." И какво стана: Крим престана да бъде руски, прибалтийските републики престанаха да бъдат еврейските квартали на Русия, а китайският посланик си го премести в другия крачол. Пък Гваделупа напр. продължи да бъде "френска"? Някой май ще се почувства като Наполеон след Ватерло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крим сега наистина е руски,

    23 Апр 2023 17:16ч.

    но до няколко месеца ще е отново украински. Каквото и да е казал посланикът, Китай няма да прати войски, които да бранят правата на Русия върху Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А НАТО ще прати войски да завладеят Крим.

    23 Апр 2023 18:29ч.

    Бредите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    23 Апр 2023 18:55ч.

    Ще поживеем,ще видим.В амерканското посолство някой избира троловете по-това кой най-много прилича на клоун,имат си шаблон хората-Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    23 Апр 2023 17:19ч.

    Китайският посланик е казал истината! А който казва истината е лош, така казват западнейците! Затуй са западнейци, от около 4 – 5 години само западат. А някога на Запада се гледаше като на просперирщи страни, колониални и ограбвали колониите. Но лошата Русия събуди бившите колонии и не желаят да бъдат ограбвани, искат свобода и независимост! А Крим е бил руски, сега е руски и ще бъде руски! Западнейците да идат и видят, че там живеят руснаци! Да проверят, че имаше не един, а два Референдума! За справка в любимото им Косово не е имло Референдум!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ел Нине, господине! На многая лета!

    23 Апр 2023 18:06ч.

    И кво излиза сега, че Горбачов и Елцин, посмъртно прецакали бушмените от Сащ и сие, документи няма. Може би затова беше онова странно НЛО над Киев, като позив за дефекация от отвъднота?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    23 Апр 2023 18:28ч.

    И не само в Крим, и в много от областите в тази измислена страна Украйна хората не искат да живеят във фашистки режим! И ще има проблеми, докато така наречената Украйна се разпадне. А имаха уникален шанс да просперират, но алчноста не прощава. Населението зомбирано, свобода и демокрация са празни думи при тяхното фашистко управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    23 Апр 2023 18:36ч.

    4 договора е подписала Матушката ви в която се признава Украйна. Всичко друго е рубладжийски рев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    23 Апр 2023 19:35ч.

    Че то какво им остана на европедалите ,сал едно възмущение .Друго нямат вече щото никой не ги бръсне и за слива вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    23 Апр 2023 18:39ч.

    руската императрица екатерина втора велика през 1787 г. основава градовете одеса, николаев и харков, а те са предмостието за кримския полуостров......отговорете си! чий е крим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мачо Мучас

    23 Апр 2023 22:22ч.

    Тексас и Калифорния са мексикански.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Панчо Виля

    23 Апр 2023 22:23ч.

    Пак ще си ги вземем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    24 Апр 2023 7:24ч.

    1. Филаделфия е град в САЩ, въпрки че далеч не винаги е бил американски. 2. Пловдив е град в България, въпрки че далеч не винаги е бил български. 3. Севастопол е град в Русия, въпрки че далеч не винаги е бил руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    24 Апр 2023 10:38ч.

    Дали ще посмеят франсетата да изгонят китайския посланик в Париж, едва ли, най много да го привикат в МВнР на кафе с кроасани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    24 Апр 2023 11:14ч.

    Китайския посланик казва това, което мисли. Като него мислят нормалните хора, а те са повечето от земните обитатели. Казуса Косово даде началото на всичко, което става днес. А именно, щом като границите на Сърбия бяха нарушени, защо и на други държави да не бъдат променени. Началото беше дадено от запада. Сега те казват на всички нас: "Да, ама ние можем да режем други държави, а вие не". На което Русия и Китай казват: "Каквато попара сте си надробили, такава ще си я сърбате". И напомнят на запада, че икономически и военно те вече нямат предимство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи