"Фолксваген" отложи решение за нов завод за батерии заради слабо търсене на електрически коли

"Фолксваген" отложи решение за нов завод за батерии заради слабо търсене на електрически коли

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Германската автомобилна група "Фолксваген" (Volkswagen) засега няма да определя мястото за изграждане на четвърта си фабрика за батерии, тъй като търсенето на електрически превозни средства в Европа изостава от очакванията, заяви председателят й Оливер Блуме в сряда.

Компанията оглеждаше Чехия, Унгария, Полша или Словакия като възможно място за гигафабрика за батерии за електрически автомобили в Източна Европа и вече отложи решението си веднъж миналата година.

Чешките власти са решили да предлагат на други инвеститори заделеното от тях за "Фолксваген" място, тъй като не могат да си позволят да чакат повече, пише Ройтерс.

Германският автомобилостроител вече Залцгитер (Германия), Валенсия (Испания) и Сейнт Томас (Канада) като локации за производство на батерийни клетки. По данни на компанията трите завода ще има комбиниран производствен потенциал от до 200 гигаватчаса (GWh) годишно.

"Въз основа на пазарните условия, включително бавното нарастване на пазара на електрически превозни средства с батерии в Европа... за момента няма бизнес обосновка за вземане на решение за допълнителни локации", каза Блуме в изявление, предоставено от чешкото подразделение на "Фолксваген" Skoda Auto.

Блуме беше в Прага тази седмица за разговори с чешката администрация и заяви, че "Фолксваген" остава ангажиран с производството на електрически коли в Чехия и ще пусне производство на нови модели през следващите години.

Премиерът Петр Фиала каза, че страната ще започне да се концентрира върху други проекти. "Не можем да продължим да държим земята за този проект", каза Фиала на пресконференция.

Министърът на промишлеността Йозеф Сикела добави, че се водят разговори с петима инвеститори, като два от тези проекти са в подобен мащаб като плановете на "Фолксваген".

Производители на автомобили и анализатори предупредиха миналата седмица, че търсенето на електромобили не се развива според очакванията, като собствената книга с поръчки на германската група спадна до 150 хил. коли в Европа от 300 хил. през 2022 г.

Източник: dnevnik.bg

 

 

Коментари

  • Вай, вай! Тамън се бях наканил, а то ...!

    02 Ное 2023 10:07ч.

    И ся ко ша праим? Зелените Идиоти, спите, незачет! Грете, мамина-сладка???? Де са "борците" за "зелената идиотия", като Боримечката да изокат "Мама му и електо-нещо си"! Май ДВГ ще си остане, докато има петролец, безалтернативен! Че и после! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • електрокара не е лош

    03 Ное 2023 2:50ч.

    Но няма автономията на ДВГ. И ЕС няма автономия. Дето му викат суверенитет. Та електрокара няма суверенитет, затова и него харчат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи