ЕС ще изплати на Украйна с една трета по-малко от обещаните 9 млрд. за тази година

ЕС ще изплати на Украйна с една трета по-малко от обещаните 9 млрд. за тази година

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ЕС няма да може да отпусне една трета от средствата, предвидени за Украйна в програмата за макрофинансова помощ на стойност 9 млрд. евро, обещана от Европейската комисия през май. 

Това беше признато от първия заместник-ръководител на ЕК Валдис Домбровскис на пресконференция в Брюксел във вторник след заседание на Съвета на ЕС по икономика и финанси. Той подчерта, че траншът от 2,5 млрд. евро, който Киев ще получи до края на ноември, ще бъде последният за тази година.

"Що се отнася до 3-те милиарда евро, проведохме широка дискусия за тази сума, останала от обявените през май 9 милиарда евро. За съжаление се оказа невъзможно да решим как да продължим тази година", каза Домбровскис. "Ето защо ние подчертаваме необходимостта от значително изплащане в началото на следващата година на 18 млрд. евро [планирани за 2023 г. като част от спасителната програма], като предлагаме това да бъдат 9 млрд. евро. Това изплащане трябва да бъде направено през януари, като се вземат предвид нуждите на Украйна.

3 млрд. евро няма да бъдат изплатени

По този начин Домбровскис даде да се разбере, че 3 млрд. евро от обещаните на Киев тази година 9 млрд. евро най-вероятно никога няма да бъдат изплатени. Според него тези пари ще бъдат преведени едва през следващата година, когато ще влезе в сила нова, отделна програма за помощ на стойност 18 млрд. евро.

"Що се отнася до тазгодишното финансиране, очакваме последното плащане от 2,5 млрд. евро да пристигне в Киев до края на този месец", добави Домбровскис.

През май ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС ще окаже на Украйна "непоколебима подкрепа" и ще предостави допълнителна макрофинансова помощ в размер на 9 млрд. евро до края на 2022 г. От тази сума досега Общността е превела 3,5 млрд. евро на Украйна: 1 млрд. евро през август, 500 млн. евро през септември и 2 млрд. евро през октомври. ЕС обещава да преведе още 2,5 млрд. евро на Киев до края на ноември. Така че, ако Общността направи последната вноска, тази година Украйна ще получи 6 млрд. евро вместо 9 млрд. евро.

Освен тези пари, през 2022 г. ЕС вече е предоставил на Киев около 3 млрд. евро макрофинансова помощ от януари до май, 3,2 млрд. евро оръжия от Европейския механизъм за мир и над 1 млрд. евро хуманитарна помощ. В тази сума не са включени военните доставки, които Украйна е получила директно от страните от ЕС и не са обхванати от компенсациите от Европейския механизъм за мир.

Неспазване на обещанията

"Много ни е трудно да гледаме украинските министри в очите, трудно е да им обясним защо не можем да изпълним обещанията си към украинското правителство", заяви на свой ред Збинек Станжура, ръководител на Министерството на финансите на Чешката република, която председателства Съвета на ЕС до края на тази година. Ето защо той призова всички държави членки на общността спешно да одобрят програма за отпускане на заеми на Киев в размер на 18 млрд. евро за следващата година.

Според европейски източници ЕС не може да отпусне останалите 3 млрд. евро на Киев, тъй като държавите членки не са успели да постигнат споразумение относно финансовите гаранции за този заем.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • Нищо не дължим за ИЗПЛАЩАНЕ към американската колония Украйна!

    08 Ное 2022 20:56ч.

    Укрите и техните деца и внуци имат да изплащат с поколения парите на всеки един данъкоплатец гражданин на ЕС, харизани безотговорно от назначените от САЩ и от никого не избирани Европейска (с извинение за главната буква) арогантни чиновници от комисия, начело с вещицата дер лайнер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк МЕТА Шикългрубер

    08 Ное 2022 21:03ч.

    А ти се моли ние да не влезем в евро зоната, защото ВЕДНАГА ставаме гаранти и солидарно ще изплащаме дълговете на Германия, Италия, Гърция и т.н. които са по-големи ит техния БВП

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    08 Ное 2022 21:19ч.

    Молим се, ама ква файда? Последно това за укрите помощ ли е или заем? Или помощ чрез готин заем? Мисля, че е второто. Също мился, че е помощ за управляващата каста хохли да стои на власт, да краде за сметка на стадото, което гине по границата (днес към 400 бройки са дали фира), а оцелелите ще плащат заема. А тези дето усвояват в момента мангизите ще се издухат при бай Яйценюк - в слънчева Флорида. Всичко е точно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заем, помощ - все няма да се връща

    08 Ное 2022 23:02ч.

    Какво значение има как ще го наречем, след като на всички е ясно, че пари няма да се връщат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    08 Ное 2022 22:03ч.

    А някой знае ли как точно Украйна смята да си изплати многомилиардните заеми, вече над 200 милиарда? Мъже няма да работят, остявя само жени да продава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Варна Иличовск

    08 Ное 2022 22:21ч.

    Какви са тези траншове, като Украйна не е член на Европейския съюз? Българите да мреме ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    08 Ное 2022 22:27ч.

    виж ти какво съвпадение. Новия министър председател на Великобритания днес каза същото - няма да могат да предо обещаната финансова помощ на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мандалото хлопва

    08 Ное 2022 22:52ч.

    Мандалото за Зелената жаба се готви да хлопне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ 3,2 млрд. евро оръжия от Европейския механизъм за мир”

    08 Ное 2022 22:53ч.

    Нужен ли е коментар?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всичко е точно!

    09 Ное 2022 7:27ч.

    Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила, а брюкселските зелки разказаха играта на Оруел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-накрая

    08 Ное 2022 23:21ч.

    Ще се окаже, че ние сме най-голямото магаре, което плаща най-много и има най-много загуби. Това е заради зомбираното население от чалга и т.н. техники за отклоняване на разума от правилния път. Иначе ДБ тези шутове, ще се скрият зад филма Моралът е доброто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма празно!

    09 Ное 2022 7:44ч.

    Икономиката на Европа колабира и тя си плаща съвестно да ускори края! Ум царува, ум робува, ум патки пасе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма празно!

    09 Ное 2022 7:44ч.

    Икономиката на Европа колабира и тя си плаща съвестно да ускори края! Ум царува, ум робува, ум патки пасе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи