Елена Йончева пред The Guardian: Времето за реформа на миграцията в ЕС се изчерпва

Елена Йончева пред The Guardian: Времето за реформа на миграцията в ЕС се изчерпва

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Прозорецът от възможности наистина се затваря. Държавите членки все още не могат да се споразумеят какво да правят и как да разпределят задълженията си, за да не натоварват страните на външните граници на ЕС по време на криза. Това коментира Елена Йончева, евродепутат и председател на Контактната група по въпросите на убежището в Европейския парламент (ЕП). Групата координира преговорите между ЕП и държавите членки по законодателните предложения в областта на миграцията. 

Едно от най-спорните от тях е регламентът за действие в случай на кризи. Той определя как и страните от вътрешността на ЕС да поемат ангажимент за тези, които вече се намират в държави на първа линия. България е особено заинтересована от общо решение, което да облекчи натиска върху нея. Заради неразбирателство между държавите членки и съответно липса на позиция на Съвета, в сряда преговорите в Контактната група по два други регламента бяха спрени. Инициативата беше на ЕП, а срокът – докато се постигне съгласие. 

Реформата се основава на много деликатен баланс между сигурност, отговорност и солидарност, каза Елена Йончева пред The Guardian. Без дългосрочен механизъм какво да се прави в случай на криза, каквато в момента има в Лампедуза, този баланс ще бъде нарушен. И не остава много време за съгласие, предупреди тя, като посочи, че Унгария и Полша трябва да поемат на ротационен принцип председателството на Съвета на ЕС - Унгария през втората половина на 2024 г., а Полша през първата половина на 2025 г.

Италианският остров Лампедуза в Средиземно море е една от критичните точки по външните граници на ЕС, в която понякога за няколко дни пристигат десетки хиляди мигранти, предимно от Африка, като най-популярният маршрут е през Тунис. 

Миграцията може да бъде тема с разрушителна сила за Европейския съюз поради дълбоките културни различия между европейските страни и дългосрочната им неспособност да постигнат обща политика, заяви и Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. „Живеем в кръг на нестабилност от Гибралтар до Кавказ и това се случи преди украинската война и ще продължи и след украинската война. Миграцията в Африка не е причинена от войната срещу Украйна. Основните причини за миграцията в Африка са липсата на развитие, икономическият растеж и лошото управление.“, каза още той пред The Guardian. „Някои членове на ЕС имат "японски стил": ние не искаме да се смесваме, не искаме мигранти, не искаме да приемаме външни хора. Искаме си нашата чистота", посочи Жозеп Борел. 

На фона на тежките преговори в ЕС по реформата в областта на убежището и миграцията, през юли т.г. Европейската комисия (ЕК) подписа споразумение с Тунис за борба с трафикантите на хора, които използват маршрута до Италия. Сделката беше обявена при посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Лампедуза в присъствието на премиера на Италия Джорджа Мелони и министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. „Меморандумът за разбирателство“ на практика прехвърля на Тунис отговорността за ограничаването на мигрантските потоци. В петък Европейската комисия обяви отпускането на първите средства - 127 милиона евро, като е планиран и ремонт на 17 кораба, които да извършват издирвателни операции. 

Срещу този подход се обяви групата на социалистите и демократите в ЕП. Винаги, когато има споразумение между Европейския съюз и трета страна, какъвто е случаят с Тунис, трябва да има процедура, трябва да има мандат на Съвета, трябва да има правен стандарт, трябва да има участие на Европейския парламент", коментира Хуан Фернандо Лопес Агилар, евродепутат от Испания от групата на социалистите и председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE). В противен случай, според него - няма правно основание.
Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви, че Урсула фон дер Лайен изглеждала "мелонизирана", имайки предвид посещението на председателя на ЕК в Лампедуза и миналия уикенд, когато на острова беше обявено извънредно положение, в присъствието на италианския премиер Джорджа Мелони.

През 2021 г. президентът на Тунис Каис Сайед уволни министър-председателя и частично прекрати работата на парламента. Преди дни той отказа на европейски депутати да бъдат допуснати в Тунис за планирани срещи с представители на неправителствения сектор и политици. 

Социалистите и демократите в ЕП твърдят, че няма прозрачност за начина, по който ще се изразходват средствата от ЕС. Според левицата не може да се финансира авторитарен режим, за да се намери поредното неработещо краткосрочно решение на дългосрочен проблем като миграцията. 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

 

 

 

 

Коментари

  • Читател

    23 Sep 2023 17:27ч.

    Ленчето не е ли разбрала, че ЕС върви към разпад. Вчера го рече началника Ж.Борел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле мале

    23 Sep 2023 18:36ч.

    Невероятно безполезно същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    23 Sep 2023 20:33ч.

    бъдете по-снизходителни към това същество - то изобщо не е виновно, такова е неговото естествено състояние! с цел да заработи шепа долари, навремето влезе нелегално с помощта на турски каналджии в Сирия и омотана във фередже, ходеше да снима дивите ислямисти от "Ан Нусра", представяйки ги като "борци за демокрация" срещу светската администрация на Б. Асад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи