Днес е Благовещение

Днес е Благовещение

В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. 

 

 

Православната църква чества празника Благовещение (блага вест). На този светъл празник се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото. Празникът е утвърден от Православната църква през VII век. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

 

 

Нека си припомним какво благовествува св. Лука, който по-подробно от другите евангелисти описва събитията, предшествували рождението на Иисус Христос.

В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Тая преблагословена Дева била сгодена за един благочестив човек, на име Йосиф, който произлизал, както и тя, от рода на цар Давид.

Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!" Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: "Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край." Пресвета Дева казала на ангела: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" — Ангелът й отговорил: "Дух Светий ще слезе върху тебе и силата на Всевишния ще те осени. Затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий."

След това ангелът възвестил също така на пресвета Дева за радостта, обещана на сродницата й Елисавета, която скоро трябвало да роди син. "Ето рабинята Господня — казала Мария, — нека ми бъде по думата ти?" Ангелът си отишъл, а светата Дева се отправила в планинската страна, при сродницата си Елисавета, която си изпълнила с Дух Светий и я приветствала, наричайки я майка на Господа.

Тропар на Благовещение:

Днес спасения нашего главизна, и иже от века тайнства явление: 
Син Божий син Деви бивает, и Гавриил благодат благовествует. 
Темже и ми с ним Богородице возопиим: 
радуйся, Благодатная, Господ с тобою!

Днес е начало на нашето спасение и явяване тайната от вечност: 
Синът Божи, Син на Дева става, и Гавриил благодатта благовества,  
затова и ние с него викаме на Богородица: 
Радвай се благодатна, Господ е с тебе!

Преданието говори, че когато светата Дева навършила годините, в които според юдейския обичай девойките встъпвали в брак, първосвещеникът й обявил, че не може повече да остава в храма и че тя трябва да си избере съпруг. 

Но пресвета Дева Мария отговорила решително, че била посветена от родителите си и сама се посветила Богу, затова тя трябва завинаги да остане девойка. А в Юдея нямало обичай доброволно някой да избира безбрачен живот за служене Богу и затова, за да не се наруши общоприетият обичай, свещениците сгодили Мария за един благочестив старец, на име Йосиф, далечен неин родственик, който трябвало да я пази.

Пресвета Дева Мария, като минала в дома на праведния Йосиф, водела скромен живот; занимавала се с ръкоделие и споделяла домакинските грижи с дъщерите на Йосиф. 

Гласът ѝ не се чувал в празни и шумни разговори; тя била кротка и мълчалива; най-голяма радост за нея било четенето на свещените книги. 

Като изучила пророчествата, тя знаела, че е близко дохождането на Месия - Христос. В пророчествата на Исаия тя чела, че Месия трябва да се роди от Дева (Ис. 7:14), и от все сърце желаела да види тая благочестива Дева и да стане макар последна робиня на тая, от която ще се роди Спасителят на света.

И ето, тя сама трябвало да бъде Майка на Сина Божий!

Пресвета Мария със смирение и неописана радост приела тая блага вест: "Душата ми величае Господа - отговорила тя на Елисаветиното приветствие - и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, защото Той милостно погледна смирението на рабинята Си, защото ето, отсега ще ме облажават всички родове; загдето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е от род в род за ония, които Му се боят."

Из Акатист на св. Богородица, Икос 8

Радвай се ти, която събра в едно противоположното; 
радвай се ти, която съчета девството и раждането! 
Радвай се ти, чрез която се прости престъплението; 
радвай се ти, чрез която се отвори раят! 
Радвай се, ключе, на Христовото царство; 
радвай се надеждо на вечните блага! 
Радвай се, Невесто неневестна!

(Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 годинапод редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев), 

По pravoslavieto.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • монахиня Магдалина

    25 Март 2020 13:15ч.

    Все пак е редно да се пише, че Българската православна църква чества днес Благовещение. Божията Майка дали се е радвала досега за тези подранили празници? И не е ли ясен този знак, че точно срещу 25 март по гражданския календар се състоя този натиск срещу Литургиите в енорийските храмове? (А службите продължават в манастирите дори и без свещениците, а в някои от тях се служат Литургии.) Цялата небесна Църква заедно с голяма част от земната Църква ще се радваме, ако ни върнат в стария осветен от Самия Господ юлиански календар. Не може така безогледно да се отделяме от Празниците на някои от 12-те големи Събития на техните Свети Места! ----------------------------------------------- С поздрав към Явор Дачков и сътрудниците на "Гласове" за доста от материалите и за православната им вяра. Но нека да я очистим още - в светоотечески спасителен дух. Литургиите са върха на богослужението, но той е стабилен и извисен само, ако има истинен духовен живот - с пълноценни останали служби на славянски (особено това, което е от Стария Завет), с говеене преди причастяване и без често причастяване на народа, в стари календар, в лична и обща духовна борба, включително и с духа (беса) на модернизма.... Литии трябваше да има още в началото, когато беше възможно и сега за литии трябваше да се настоява най-първо, а не само за Литургиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито, Благовец!

    25 Март 2024 7:40ч.

    Благодаря на редакцията и миряните, споделили поучителна информация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Март 2024 9:07ч.

    Юдейски обичаи, благи вести и т.н приказки за лека нощ, а търговията в манастирите и църквите не е спирала !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    25 Март 2024 9:12ч.

    И от ЕФБЕТ има блага вест без възможност да се коментира .........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Достойно ест!

    25 Март 2021 9:01ч.

    Славься! И нека православните пастири винаги помнят, че ние сме и винаги ще бъдем с руското духовенство, преди да бъдем с гръцкото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йогосът логос

    25 Март 2023 9:32ч.

    Самият термин "православие" няма нищо общо с каквото и да е гръцко - той си е термин от чистия праезик на словото. Гръцкото "ортодокс" значи нещо доста по-различно, ако буквализираме според съкровението. Най-правата глава се оказва тая, която е над раменете ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    25 Март 2024 9:51ч.

    Има самолет през Истанбул, присъдинявай се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не замърсявай темата с обичайната си грязност

    25 Март 2024 9:59ч.

    В светлината на сърцето няма разстояния и мерности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Благовец

    25 Март 2021 18:55ч.

    По който й календар да го отбелязваме празника, убийството на юлианския календар от Григорий13 е престъпление срещу Сина и Майката Божия, което няма давност. Колкото й да не ви се вярва, генезиса на коронавируса идва именно от това умишлено престъпление, което е описано в Библията и заради което се случва Армагедона. Четете Йоан Златоуст! Нему е поверена грижата за Майката на Исус, след неговата смърт. Живеем във времената на въмездието и на последните издихания на звяра. А щом като на този ден е родена българката с ненадминатия до ден днешен световен рекорд, поставен не къде да е, в Рим, значи днес е денят! И да не забравяме от кой библейски персонаж е посветена в пророческата си дарба Вангелия, чиито думи се сбъдват и ще се сбъдват за вечни времена! Защото са от Йоан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истинна църква Иоанова

    26 Март 2021 10:33ч.

    Апостол Иоан Богослов и Иоан Златоуст са две различни лица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    25 Март 2023 9:37ч.

    Те са две различни лица в едно - като две ипостаси на една своеобразна св. двоица. По-важен си остава провиденческият дух на поста му, с което не се отменя правото ни да наричаме и единствения синоптичен евангелист и любим ученик Христов с похвалното обръщение "Златоуст".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито Благовещение, братя и сестри в Христа!

    25 Март 2023 8:15ч.

    Благи вести да носите и благи вести да ви спохождат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    25 Март 2024 9:09ч.

    Честит празник Благовещение ! Дай Боже, блага вест във всеки дом!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    25 Март 2024 12:10ч.

    Поздрави, здраве и късмет за всички свестни българи, които се борим за спасяване на скъпата България! Изобщо нямам съмнение, че ще се измъкнем от калта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • календарник

    25 Март 2024 14:05ч.

    Спорът за стария и новия календар е безсмислен. Нали не мислите, че Бог е контролиращ маниак? Или че Неговия Логос , или Разум, който е създал всички природни закони, има нещо против едно по- точно изчисление? Смешно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига

    25 Март 2024 14:09ч.

    Вече с този стар стил на календара. Какво е календар? - човешки запис на времето. А. Бог е над времето, Той е създал времето и пространството като черти на Неговото Създание. .... Той не е във времето, а във вечността, и едва ли се се вторачил в календарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи