Боряна Димитрова: Избирателят на Слави Трифонов се чувства губещ, неразбран, забравен

Боряна Димитрова: Избирателят на Слави Трифонов се чувства губещ, неразбран, забравен
България не е каквато беше преди 10 години, когато ГЕРБ пое властта. Светът не е същият, нови поколения излязоха на политическата и социална сцена. Има нови очаквания за едни, а за други - изисквания. Така че промяна има, но дали има поврат - нека изчакаме, за да видим какви ще се посоките, какви ще са резултатите, коментира в предаването “Панорама” на БНТ социологът Боряна Димитрова от агенция “Алфа Рисърч”.

 

Според нея “хубаво е да гледаме с по-внимателно око на различните жокери, които ни подава този безспорно интересен парламент”.

Боряна Димитрова обрисува избирателя на “Има такъв народ”: “Чисто социално и демографски две неща правят впечатление: първо, много по-млад - Слави Трифонов практически е първа политическа сила сред поколението 18-30 г., и второ, това е избирател на периферията - не просто от окръжните градове, малките градове, но и периферията на градовете, включително хората в чужбина.”

Социално-психологическият портрет на този избирател сочи, че “той се чувства губещ, неразбран, забравен от политиката” и обикновено “наказва политиците с презрението си, като не гласува за тях”. “В този случай, обаче, той намери своя израз - човек, който да служи като мегафон на тяхното недоволство, изразявайки презрението си вътре през парламента”, обясни Боряна Димитрова.

 

 

Коментари

 • Поврат няма

  17 Апр 2021 9:13ч.

  Има Отврат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От проститутка очакваме...

  17 Апр 2021 9:20ч.

  ...блудствени действия. В случая-словоблудства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • vav

  17 Апр 2021 9:42ч.

  Егати поръчковата демагогия пред баш блюдолизец. Тази доста пари е взела от ГЕРБ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  17 Апр 2021 9:52ч.

  Според някои ИТН е решил предсрочни избори и затова е изявлението, че мажоритарният вот ще е за следващите редовни, ако е така, евалла! Но ако са прави тия, които твърдят, че ще има кабинет на трите протестни партии плюс свръхтоксичната БСП - анатема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази

  17 Апр 2021 10:28ч.

  много го увърта, истината е, че ИТН подкрепиха президента за втори мандат, и обраха възрастните хора от БСП. Ако не се беше назлаздисвала Нинова, можеше и да спечели. Това е причината. Хората виждат в личността на президента човек на чест, достойнство и честност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Апр 2021 10:34ч.

  Проблемът на Трифонов е, че се прави на десен. Но няма десен политик, който да печели избори с антидържавническо говорене, това е Антифа. Никой десен няма никога да каже, че „няма такава държава“ и че трябва да управлява народа, това е комунизъм, дори анархизъм. Най-голямата измама на Чалгаря е че се е намърдал в дясното. В дясното трябва да има радетели за силна държава, особено в сферата на вътрешните работи, правораздаването, прокуратурата, икономиката, доколкото държавата има определени конституционни задължения, които са и икономически, да развива инфраструктура, да пази водния ресурс, подземните богатства и т.н. Лявото е да се разхищава, да не се управлява добре през държавата, така че Трифонов трябваше да седне най-в ляво, като един популист, който е готов дори да демократизира службите. А БСП трябваше да отиде център, защото в момента БСП е много по-консервативна от ИТН. Всъщност най-в дясно трябваше да е ГЕРБ, след това БСП, след това ДПС и най-в ляво, цялата протестърска агитка да се боричкат кой е по-по-най-упадъчен!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дааниел

  17 Апр 2021 11:19ч.

  Тая мастия да реве на своите ГРОБища.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Избирател на периферията" е благозвучно за "маргинал",

  17 Апр 2021 11:23ч.

  и провинциал, което е искала да каже. Само че при такъв висок процент явно България се е маргинализирала и провинциализирала, най-после се доближиха до тезите на професор Иво Христов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Тази

  17 Апр 2021 11:38ч.

  Възрастните хора не са политически неграмотни като 18-30 годишните. По тази причина не се очаква те да гласуват за Слави. Чалга поколението го избра, все пак то израсна с неговото шоу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  17 Апр 2021 11:44ч.

  тази постна женица нищо не разбира - не електората излъчва такива като Славчо, а той моделира своя си електорат. Същите тези в момента в който този вземе властта ще се почувстват значими, така както се чувстваха помаците, когато Тиквата ходеше при тях с джипа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trasporter

  17 Апр 2021 11:54ч.

  Имам усещането, че социологията нещо затъва и Рисърчите не са изключение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно

  17 Апр 2021 11:57ч.

  защо Дачков е спестил акцента на изказването й? Боряна свърза поврата с проектозакона за отнемането на ЦИК от парламента и назначаването му от президента. Тя говори за поврат към разширени президентски правомощия (разбирай президентско управление), а резюмето ни баламосва с профила на избирателя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  17 Апр 2021 12:02ч.

  Като ще обобщаваме, избирателя на ГЕрП е прост, нагъл , и с престъпни наклонности...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктора

  17 Апр 2021 12:17ч.

  Не мога да повярвам.че народа е толкова прост.План Ран-ът свърши много добра работа.сега сме на финалната права.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  17 Апр 2021 12:30ч.

  Глупости , всеки е многократно по-добър от мафиота ББ и престъпниците от гербавата мафия ! Умират от мъка , че не успяха да баламосат ИТН.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боряна Димитрова: Избирателят на Слави Трифонов се чувства губещ, неразбран, забравен

  17 Апр 2021 13:08ч.

  Читателите на този сайт се чувстваме губещи, неразбрани и забравени, след като видим, че се дава трибуна на това, което имаме на снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избирателят на Трифонов направи каквото можа, сега ние ще му берем гайлето

  17 Апр 2021 13:27ч.

  Антисистемните играчи на власт имат предимството, че са безотговорни и могат да си позволят всякакви действия, дори ако нямат връзка с реалността. Те са като приказни герои в анимация. Може би затова Слави и неговият Тошко сценариста ми напомнят за Патафил и Филопат, и за свежия майтап от Фейсбук: Ако децата можеха да гласуват, щяха да ни управляват Том и Джери. Е, децата още не гласуват, но гласуващите за горепосочените герои се оказаха на детски акъл. Което наистина поставя нов въпрос – не трябва ли да гласуват и децата наистина? Че те може да изберат по-качествено филмче, защото за разлика от възрастните безпогрешно разпознават доброто и злото! Първият ден на парламента показа, че „Има такъв народ” ще искат бързи предсрочни избори и вероятно ще откажат мандата. Изказването на онзи Тошко сценариста беше съвсем ясно – първо ще внесат промени в изборния закон, за да го приведат във вид, удобен за употреба от тях самите. За правителство – нито дума! Когато първата ти грижа е да си направиш изборен закон, значи си тръгнал към спешни избори. Това е практиката. Трифонов е решил, че този парламент не му върши работа и вече иска нов. Вероятно настоятелно го лъжат, че в следващия ще е първа политическа сила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Повратът - фашистка президентска република?!

  17 Апр 2021 13:29ч.

  Дано не се случи този поврат, че пРезидентът е "винаги готов" да се продаде и да окупира цялата власт, без значение дали с подкрепата на Изтока или на Запада. Дори и да спретне и си поиграе някоя и друга война на тази територия. Поведението му по време на тази пандемия доказва, че счита хората за пешки и няма да ги жали да ги похарчи. В името на целта да задоволи свръхегото си. С неговия фатмашки мозък - така! Бог да пази България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  17 Апр 2021 13:38ч.

  Когато се вземаш твърде на сериозно, говориш високопарно-високомерно, от висотата на собствения си виртуален елитаризъм с нотка на презрение и насмешка към не малка част на собствения народ е висша проява на морално, духовно и интелектуално падение. Опиянена от собствения си глас Боряна Димитрова гледаше собственото си отражение в очите на Бойко Василев и още повече се екзалтираше от словесната перверзия, която се лееше от устата ѝ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  17 Апр 2021 13:50ч.

  "Властелинът на гумата", наш домакин, явно е заел страна. Прогерб? Или пропари? Или модераторите са с по-малки права, от очертаните от наочниците? Та искам пак да кажа в стила на оригиналът от" Всяка неделя", а не на ерзаца му, Димитрова е в образа на "лисицата" от нашата народна приказка, "Орачът и мечката".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елеонора Митрофанова

  17 Апр 2021 13:55ч.

  Да, меракът на Слави да прехвърли ЦИК под контрола на президента е фашизоиден.Защото Трифонов и Радев са еднакви в същността си и затова се обичат. Демагози, популисти, наглеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, бе!

  17 Апр 2021 13:57ч.

  Напротив, чувствам се печеливш и разбран! А тази, видимо се чувства като професионалист, но незаслужено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гери

  17 Апр 2021 14:02ч.

  Боряна Димитрова, по избраниците-депутатите им ще ги познаете. Бойко Борисов, който от джипката ни пускаше Корона-чао, Цвета Караянчева-ПКП/пекинска патица, Тома Биков, оплюл, а после облизал отвсякъде лидера си. И пасмина лумпени, крещящи вулгаризми в парламента. Мика Зайкова, излъчваща мъдрост и почтеност с блестящ речник, въпреки преклонната си възраст. Андрей Чорбанов, Александър Симидчиев медици, професионалисти със заявка за почтеност и морал в професията си и политиката. Е чий електорат е направил по-добър избор!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  17 Апр 2021 14:20ч.

  Чорбанов - професионалист, медик, почтенност:))) "Професионално" даваше медицински съвети от всички медии, без да е медик. Постоянно се нагаждаше и променяше тезите си, а накрая млъкна, след като шефът му славуцата забрани на всичките си членове свободното слово. Похарчи 300 000 лв. от държавния бюджет за разработване на така наречената българска ваксина и накрая - едно голямо нищо. Саботираше всякакви противоепидемични мерки, без грам отговорност към живота и здравето на хората, без грам емпатия към жертвите на този коронавирус SARS-CoV-2, а сега тръгнал да ги управлява, излъга, че е преболедувал ковид, установил го без никаква диагностика, лабораторни изследвания, консултации с професионален медик или поне ПСР тест. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Апр 2021 14:53ч.

  Чорбанов не беше ли онзи дето си сложи женски гащи на лицето, наместо маска, в Пресечна точка? Сега разбирам, щом е в ИТН, може и да е понаучил нещо от Мариан Бачев. А последният кога ще го видим от парламентарната трибуна да прави скечове, наистина голям избор на кадри. Не е зле да се въведе в Парламента червена точка, очаквам изказът да стигне до ниво вечерно шоу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  17 Апр 2021 15:11ч.

  Ей тая на социоложка излъга Борисов, че ВМРО и Воля-НФСБ ще вземат поотделно над 4% и на практика го срути.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 555

  17 Апр 2021 15:14ч.

  Тази кокетка е толкова самовлюбена в себе си, колкото и "тиквата" от Банкя! Разочарован съм от нея и не й вярвам на думите, които ниже като стара селска даскалица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако перифразираме Блъсков...

  17 Апр 2021 18:03ч.

  ...по-добре син журналист, отколкото дъщеря социоложка... Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо въобще

  17 Апр 2021 19:23ч.

  се дебатира предаване като "Панорама", чиито водещ е универсалният нагаждач и слагач - Бойко Василев? А тази на снимката ми е ясна отдавна. Още когато ББ похвали Алфа Рисърч, като най-добрата социологическа агенция. Каквото са предвидили, казваше той - точно това се случвало. Аз също мога да "предвиждам" така, но не искам. Има много по-важни неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Апр 2021 19:44ч.

  на 17.04.2021 в 15:11 Кой знае, може и да са имали тези проценти, никой не оспори изборите, но аз се съмнявам, например как влязоха мутрите на Манолова. Винаги ще се съмнявам в машинния вот и в резултатите на всяка партия, спечелила предимно с машинен вот. Нищо чудно и да е манипулиран, за което няма как да знам, но се съмнявам. Защото очакванията са такива, малки партии, без изгледи за успех, но които искат на всяка цена да влязат, най-много държат на машините. А като вдигнеш „машинно“ процентите на един, падат на останалите. За да има максимално честен вот, трябва да има възможно най-малко изборни екзотики, целящи уж да улеснят вота, но улесняващи фалшификациите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доколкото ми е известно,

  17 Апр 2021 20:37ч.

  при машинното гласуване също има възможност за фалшифициране, дори по-голяма от тази с бюлетини. Но в нета мернах някъде, че за такова гласуване имало разработена машина от БАН, като била разработена /съвсем умишлено/ на механични принципи, което намалявало драстично възможностите за измами, ако не и да ги свежда до нула. Нещо като ръчните касови апарати по магазинчетата от едно време, ако съм разбрал добре, де. Струвала много по-евтино от тези в чужбина, но, нашите синковци поръчали от чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel на тоя в 20:37

  17 Апр 2021 21:42ч.

  Нищо не ти е известно.Конструира я български инженер,много точна и няма как да се поправят вотове.Конструкорът даде много интервюта и обясняваша на такива като тебе,дето са чували,че има машини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи