Блинкен: Китай e най-сериозното предизвикателство

Блинкен: Китай e най-сериозното предизвикателство

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен определи Китай като "най-сериозното дългосрочно предизвикателство пред международния ред", дори на фона на войната на Русия в Украйна.

Китай е единствената страна, която има намерение да промени международния ред, а освен това придобива и все повече икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила, за да го направи, каза Блинкен в реч в университета Джордж Вашингтон, цитиран от CNBC.

 

"Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, на които се дължи толкова голяма част от световния напредък през последните 75 години", на мнение е Блинкен.

Речта, която очертава политиката на администрацията на Байдън спрямо Китай, идва на фона на предупрежденията на САЩ към втората по големина икономика в света да не помага на Москва да притъпи глобалните санкции за нахлуването на Кремъл в Украйна. Думите на Блинкет следват и усилията на администрацията на Байдън да успокои гнева на Пекин заради коментара на американския президент, че САЩ са готови да използват армията си за защита на Тайван.

 

Снимка: БТА

Антъни Блинкен призна, че САЩ ще трябва да се конкурират с Китай на много фронтове: "Ще съгласуваме усилията си с нашата мрежа от съюзници и партньори, действащи с обща цел и обща кауза и, използвайки тези два ключови актива, ще се конкурираме с Китай, за да защитим нашите интереси и нашата визия за бъдещето", каза Блинкен.

Той посочи още, че САЩ ще продължат да правят стратегически инвестиции в образованието, научните изследвания, модерното производство и инфраструктурата - области, в които Пекин се опитва да бъде лидер в света.

Висшият дипломат уточни, че и САЩ, и Китай играят ключова роля в глобалната икономика, въпреки че двете страни имат едни от най-сложните отношения. Двете най-големи икономики в света ще трябва да се справят една с друга "в обозримо бъдеще", САЩ искат да избегнат "конфликт или нова Студена война", каза Блинкен.

 

Снимка: БТА

"Ние не се стремим да блокираме Китай от ролята му на голяма сила, нито да спрем Китай - или която и да е страна - да развива икономиката си или да утвърждава интересите на народа си", добави той.

Блинкен се опита да омаловажи напрежението между двете страни. "Имаме дълбоки различия с Китайската комунистическа партия и китайското правителство, но тези различия са между правителствата и системите, а не между нашите хора", каза държавният секретар.

"Ние уважаваме техните постижения и история, тяхната култура... И ние искрено желаем нашите правителства да работят заедно по важни въпроси", добави той.

 

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Никога толкова постен мозък не е ставал държавен секретар там

    26 Май 2022 19:56ч.

    Язък, че е евреин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    26 Май 2022 20:14ч.

    ааа недей така! Хиларито беше дъното на дъното.И също е еврейка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    26 Май 2022 20:58ч.

    Евреин, но украински.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безумец

    26 Май 2022 21:06ч.

    Евреите са си такива, пържен въздух. Само злобата им е голяма, ум никакъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    26 Май 2022 20:00ч.

    В.Катасонов говори за битката между Китай и Тайван за най-малкия възможен микрочип към момента - Тайван е достигнал до супернивото от 3 нм, докато Китай все още е в порядъка на 20-30 нм. Ако оставим фетишистките типично западни преувеличения на свръхвисоката технологизация на подобни джаджи, е ясно, че Китай засега само чрез война може да спре тайванското първенство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В това отношение рано или късно всички ще опрат в огравиченията на квантовата механика

    26 Май 2022 21:27ч.

    И това ще бъде по-скоро рано. Вероятно тогава в тази индустрия ще има някаква криза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ са най-голямото предизвикателство и пречка за мир и благоденствие по света.

    26 Май 2022 20:41ч.

    Предстои пречката да бъде премахната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    26 Май 2022 21:04ч.

    Летоброенето по Старият Завет е от времето на грандиозна война между Изтока и Запада. Запада побеждава и сразява дракона/змея. Това се е предало и в християнството - св. Георги убива змея. При нова война … не се знае кой ще победи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Америка си прибра кучето, остава сега и тъпата британия да я сложат на място.

    26 Май 2022 21:05ч.

    Тя е най-лесна за поразяване. Има британия, няма британия. А са влязли поляците в украйна, а е изгърмял острова. Британците са даже по-злобни и от американците и се провялят във всичко досега. Така да им върви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля Фанка

    27 Май 2022 0:01ч.

    Интересно ще е Западът да наложи санкции на всички китайски стоки и на компаниите, които имат производства и пазари там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • симо 3

    27 Май 2022 0:29ч.

    Руснаците им начесаха краварските дупки сега ровят и Чайниците да ги повторят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    27 Май 2022 3:16ч.

    САЩ нямат никакви шансове да победят икономически Китай в условията на свободната конкуренция и свободния пазар. Затова ще се опитат да спечелят служебна победа използвайки ролята си на "лидер на свободния свят" чрез всички позволени и непозволени средства - всякакъв вид натиск, съдиите, плюене, ритане по кокалчетата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    27 Май 2022 3:23ч.

    А самия Блинкен изглежда най-адекватния като човек, който става държавен секретат на САЩ последните поне 20 години. Но от политиците на САЩ не зависи нищо. Те са само едни пионки, които трябва да си играят ролите и да провеждат "правилната" политика. Иначе си аут, лузъре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи