Банката на Англия: Задава се апокалипсис с недостига на храните

Банката на Англия: Задава се апокалипсис с недостига на храните

Андрю Бейли, управител на Английската централна банка.

Управителят на Английската централна банка предупреди, че светът трябва да се подготви за апокалиптично покачване на цените на хранителните продукти в условията на рязко покачваща се инфлация, ако Украйна не е в състояние да доставя пшеница и хранителни масла от основните си пристанища поради руската блокада.

Във вторник сутринта (AEST) Андрю Бейли заяви, че положението е "много тревожно", тъй като повишаването на инфлацията - предизвикано от поредица от външни шокове, включително войната и проблемите по веригата за доставки, причинени от блокадите в Китай - създава "много голям шок за доходите", който може да се засили през следващите месеци и да създаде риск от двуцифрена инфлация преди края на годината.

"Това е сериозна тревога и тя е сериозна тревога не само за тази страна, но и за развиващия се свят. Съжалявам, че се изразявам апокалиптично, но това е сериозна тревога."

Нахлуването на Русия в съседната ѝ страна доведе до 14-годишен връх на цените на пшеницата през март, а световните цени на зърнените култури, маслата за готвене, горивата и торовете се повишиха с най-бърз темп от 30 години насам, тъй като конфликтът нарушава корабоплаването в Черно море, а ООН предупреждава, че ще задълбочи продоволствената криза в бедните страни.

Украйна е основен износител на царевица, ечемик, слънчогледово олио и рапично масло, а Русия и Беларус, която подкрепи Москва във войната в Украйна, осъществяват над 40% от световния износ на хранителната суровина калий.

В понеделник Wall Street Journal съобщи, че генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е поискал от Кремъл да разреши доставката на украинско зърно в замяна на мерки за улесняване на руския и беларуския износ на калиеви торове.

Прекъсването на доставките доведе и до социални и политически сътресения в по-бедните страни, зависещи от украинската реколта, като Ливан и Египет. В събота Индия обяви забрана за износ на пшеница в отговор на световния недостиг, който доведе до повишаване на цените. Световната банка прогнозира, че цените на пшеницата могат да се повишат с повече от 40 % през тази година.

Египет е една от страните, които са особено зависими от износа на украинска пшеница.

В края на април Индонезия забрани износа на палмово масло, за да осигури вътрешните си доставки на олио за готвене, като по този начин прекъсна доставките от най-големия в света производител на ядивното масло, използвано за приготвяне на различни видове сладкиши и маргарин.
По данни на Агенцията по храните на ООН цените на млечните продукти и месото достигнаха рекордни стойности през април, което отразява нарастващото търсене на протеини в световен мащаб и високите цени на фуражите за животни - основно царевица и соя.

Бейли съобщи на британските депутати по време на изслушване в комисията по финансите, че е разговарял с министъра на финансите на Украйна, като предупреди, че той ще "звучи доста апокалиптично" по отношение на ситуацията с храните.

"Украйна има запаси от храна, но в момента не може да я изнесе. Макар че [финансовият министър] беше оптимист за засаждането на културите, той каза, че в момента няма как да я изнесем при сегашното положение, а то се влошава.

"...В никакъв случай не съм военен стратег, но каквото и да се направи, за да се помогне на Украйна да изнесе храната си, би било огромен принос."

Офицер от украинската армия инспектира склад за зърно, обстрелван от руските сили, 6 май 2022 г. 

Ръководителят на отдела по прехраната на ООН Дейвид Бийзли предупреди през март Съвета за сигурност на организацията, че Световната програма по прехраната купува 50 % от зърното си от Украйна и че войната застрашава способността ѝ да изхранва около 125 милиона души по света.

Почти 40 държави разчитат на Русия и Украйна за повече от половината от вноса на пшеница, включително някои от най-бедните и уязвими държави в света, сред които Сирия, Йемен, Сомалия и Демократична република Конго.

Министерството на земеделието на Киев заявява, че износът на зърно от Украйна е спаднал до около 500 000 тона месечно, в сравнение с 5 милиона тона преди войната, което води до загуба на приходи в размер на 1,5 милиарда щатски долара. Украйна е принудена да изнася с влакове или от малките си пристанища по река Дунав.

Групата на седемте водещи икономики се събра през уикенда, за да обяви, че войната предизвиква световна продоволствена и енергийна криза, и призова за спешни мерки за деблокиране на складовете със зърно, които силите на Путин не допускат да напуснат Украйна.

Германският министър на външните работи Аналена Баербок, която беше домакин на срещата на висшите дипломати от Г-7, заяви, че войната се е превърнала в "глобална криза".

Той заяви, че до 50 милиона души, особено в Африка и Близкия изток, ще бъдат изправени пред глад през следващите месеци, ако не се намерят начини за освобождаване на зърното.

В понеделник външният министър на Канада Мелани Жоли заяви, че западните страни трябва да действат бързо, за да противодействат на задълбочаващата се световна продоволствена криза, като помогнат на Украйна да изнесе нарастващите си запаси.

"Трябва да сме сигурни, че тези зърнени култури ще бъдат изпратени в света", каза тя пред репортери. "В противен случай милиони хора ще бъдат изправени пред глад."

 

Източник: The Sydney Morning Herald

 

Коментари

  • Eisblock - "Гутериш е поискал от Кремъл да разреши доставката на украинско зърно в замяна на мерки за улесняване на руския и беларуския износ на калиеви торове."

    17 Май 2022 9:43ч.

    Хем да пуснат храните, хем да дават и торове - а САЩисаният паразит и помиярите му да пращат оръжие, оръжие и пак оръжие за хранене на Моолох - а след това и да пратят войски и от "триморието" - също и най-вероятно предопределено от същите да бъдат донори за пушечното месо, просвано върху жертвеника на Сатанинският им Господар!!! Хитро, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вместо Путин да ги унищожи с атомни бомби

    17 Май 2022 9:50ч.

    Нали, Eisblock?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На найци

    17 Май 2022 9:51ч.

    Украинците вече са я сърбали тази попара. Не можаха с оръжие да ги убият. Сега е наред следващият им номер в списъка-да мрат от глад. Гутиереш може да си приказва колкото ще. Да си е произвел зърно. Ех тези евреи, дето се мислят за много хитри, бе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не Путин

    17 Май 2022 15:49ч.

    Господ не търпи новоезичниците-содомити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунко Сапа

    18 Май 2022 14:27ч.

    Вместо Путин да ги унищожи с атомни бомби. Ейй, вари го, печи го - глупендера си е глупендер! За каквото и да иде реч, все Путин му е в устата. Че и оригиналничи. Като ти е толкова голям любимец Путин, бий си камшика до Кремъл и му се обясни във вечна любов!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напечатаните хартийки не се ядат

    17 Май 2022 9:48ч.

    Англосаксите пак искат да пробутат библейските си номера със зърното. Да ограбят Крайната, за да плюскат те. Само че руснаците казаха не. И избомбиха всички пътища и пъплища към Змийския остров. Зърното си остава в Крайна. Точка. Всички грабители да си правят сметката. Никой не им е виновен, че не разсъждават с разум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    17 Май 2022 11:38ч.

    Някъде четох, че украинското зърно го товарят на камиони и го транспортират до Румъния и от там на кораби ….

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бомбене му е майката

    17 Май 2022 12:24ч.

    Нали затова бомбят пътищата руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вчера

    17 Май 2022 13:11ч.

    и железопътния възел край Лвов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Антонио Гутериш е поискал от Кремъл да разреши доставката на украинско зърно в замяна на мерки за улесняване на руския и беларуския износ на калиеви торове.

    17 Май 2022 9:51ч.

    Ха, ха, ха, даже Хи,хи,хи! Аз съм съгласен да си бъда здрав и в замяна ще ще разреша да стана богат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разбира се

    17 Май 2022 9:53ч.

    По-добре здрав, но богат, отколкото беден, но болен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    17 Май 2022 9:54ч.

    G7 като най-мощни икономики да снабдяват света с храни и суровини, иначе кво им е мощното ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма никакъв израел в украйна. Да знаят евреите!

    17 Май 2022 9:57ч.

    Целта е да доубият украинците с нов глодомор. Сякаш не им знаем тъпите номера. Като не става по единия начин, дай по другия. Само че всички схеми вече са познати и не минават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марк биг бургер

    19 Май 2022 1:06ч.

    Е как какво?! Ще им пращат жито директно от фермата у фейсбук.. по виртуалните самокаращи се камиони тесла, на служба в американския еконт - амазонк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглосаксите ще изпитат божия гняв. По библейски.

    17 Май 2022 9:54ч.

    Идва божия гняв върху всички военолюбци. В крайна сметка се вкараха в капана сами, като нацистите от Азовстал. Та и съдбата им ще е същата. Напред само с вдигнати ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - Трогателна загриженост за "света" именно от Виновниците за кризата!?

    17 Май 2022 9:56ч.

    Обективен преглед на ситуацията от "Гласове", една от няколкото останали медии извън СМРАДовете! Из кристализира даже и за плебса факта, че егоистичните кланови интереси на частни групировки владеещи света, влизат в конфликт дори и с подчинените им вече държави от въртопа на Системното фиаско с нео-либералната схизма на слугинските "елити".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сектите на крадците се пукат по шевовете

    17 Май 2022 10:01ч.

    Какво зърно ще ви доставят, ами те какво ще ядат? Не стига, че нато им скапа новата реколта, ами ще изнасят. Друг път. Затова беше схемата ленд-лийз. Уж сащ дават оръжия, а всъщност ограбват зърно. После глад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    17 Май 2022 10:07ч.

    "We must help Ukraine to continue producing and exporting grain and wheat. Ukraine's vaults are now full. They need to be emptied to get a place for a new crop. We are working to export this grain" - Borel

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    17 Май 2022 10:08ч.

    Грабеж посред бял ден. Източна Украйна ще има зърно - за Западната нямам такава увереност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    17 Май 2022 10:12ч.

    Великият и ужасен Путин ще предизвика глобален катаклизъм, който ще преобърне хода на човешката история! :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Животът имитира изкуството

    17 Май 2022 10:13ч.

    Кеф ти "Игра на тронове", кеф ти "Игрите на глада"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    17 Май 2022 10:18ч.

    малко да отслабнете векове ограбвате човечеството сега минавате на аспержи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...ако Украйна не е в състояние да доставя пшеница и хранителни масла от основните си пристанища поради руската блокада."

    17 Май 2022 10:30ч.

    Странно как войната в Украйна - държава, която осигурява едва 12% от световната търговия със зърно ще доведе до хранителен апокалипсис в планетарен мащаб?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странно ? ?

    17 Май 2022 10:59ч.

    Войната е само претекст ! НЕчовеците си работят по План 2030 - Д Е П О П У Л А Ц И Я ! Не го забравяйте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САТНИЗЪМ , ВТОРА СЕРИЯ

    17 Май 2022 10:49ч.

    "Ковид, ковид ...!" се изхаби. Сега ще има - "Глад, глад... !!!" Абсолютна постановка на НЕхората. Няма никаква обективна обстановка за "апокалипсис". Украина е едва шестият в света износител на пшеница с дял от 12 % в световния износ. Нейното отпадане не може да предизвика "апокалипсис", а леко или дори никакво покачване на цените. Останалото е сатанистка постановка, продължаваща депопулация .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войната в Украина

    17 Май 2022 10:56ч.

    Изобщо не е най-големият военен сблъсък последните десетилетия. В нея общо в преки и активни бойни действия участват около 450 000 военни. Това не го сравняваме със двете Световни войни, но то е далеч по мащаби дори от войни като Корейската , Виетнамската, Войната Иран-Ирак , двете интервенции срещу Ирак... Някой да си спомня при тези по-мащабни войни за хранителен "апокалипсис" ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Moronic variant

    17 Май 2022 11:17ч.

    Според "Гардиън" златната ера на "евтините" храни свърши, та облъчват тамошния плебс, че това, дето иде, е "нормално". Картинка: https://twitter.com/guardiannews/status/1525221368782266368 И като стана въпрос за банки, кешът им вади очичките, та гледат да го спихнат: https://www.express.co.uk/news/politics/1601044/cashless-society-warning-news-high-street-atm-machines-disappearing/amp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сатанинският план за геноцид над човечеството е в изпълнение.

    17 Май 2022 11:24ч.

    А откъде идваха храните за световното население, когато световният капиталисточески пазар беше затворен за продукцията на СССР и СИВ, а СССР внасяше с корабите на БМФ царевица и соя от САЩ през 80-е години на 20-и век???? Първа сатанинска заповед в САЩ: "Поддържайте човечеството под 500 милиона,. в постоянен баланс с природата." Тяхната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    17 Май 2022 11:27ч.

    Няма страшно, по CNN казаха че украинските войски всеки момент ще превземат мацква, жожето на въжето, и зърното ще потече към корабите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж ти, светът се крепял на Украйна, а ние си мислехме, че бил Сащ!

    17 Май 2022 11:30ч.

    И щом изхранват целият свят защо украинците са едни от най-бедните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимката е много подходяща по темата

    17 Май 2022 11:32ч.

    без коментар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Офицер от украинската армия инспектира склад за зърно"

    17 Май 2022 11:36ч.

    Аз виждам всичко на всичко ДВЕ лопати зърно в този склад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Май 2022 11:52ч.

    Да му мислят неприятелските държави. А УК знае най-добе за проблема, защото 46% от храните внася. Писах го и преди, богатите държави ще пуснат печатницата за пари и ще се справят. Ще гладуват бедните държави. Но Света няма да е същият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кого лъжеш, бе нанобританецо,

    17 Май 2022 12:05ч.

    Като вече и глухите чуха и слепите видяха отдавнашните ви планове да морите световното човечество И с глад, за да не ви диша въздуха и да не ви черпи ресурсите, които не знам що решихте, че са ваши. Кво се правиш на ударен, че не знаеш за Римския клуб, Давоския форум и Шваб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как проблемът касае България ?

    17 Май 2022 12:08ч.

    Ние сме в голяма опасност ! България е житница, ние сме в топ 15 на най-големите зърноизносители с около 800 милиона $ износ ! Но това е досега. За какво мислите "Шеврон" напъват да дупчат в Северна България ? Колко ли шистов газ ще извадят ? Съмнително много. Но ще скапят рязко зърно-производството, ще намалят нашата тежест в световния баланс !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Май 2022 12:14ч.

    Под статията за забрана на износ от Индия го написах: Индия изнася много малко пшеница, дори не е в топ 20 (България е 11-та), но произвежда много. Високите цени са примамливи да се изнася и печели, с което местното население ще бъде обречено на глад. В България няма забрана за износ, нито на пшеница, нито на олио. Народа да му мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А трябва да има ! Ако не пълна забрана - то поне да има експортни лимити !

    17 Май 2022 12:29ч.

    Производството да се насочи СИЛОВО , от Държавата (!!!) към вътрешния пазар и да се гарантира НИСКА ЦЕНА за потребителите ! Една Франция например, която е 4-та в света по експорт на зърно, осигурява от десетилетия СЪС ЗАКОН фиксирана цена на обикновената багета (франзелата) - 80 сантима ! Апокалипсис или не, французинът винаги плаща 0,8 €

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съгласен, че

    17 Май 2022 13:14ч.

    Хлябът трябва да има гарантирана от държавата фиксирана максимална цена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Невярно твърдение

    17 Май 2022 15:18ч.

    Цената на хляба (и в частност на франзелата) не се фиксира от държавата от 35г насам https://www.francetvinfo.fr/replay-radio/le-vrai-du-faux/le-prix-de-la-baguette-est-il-vraiment-encadre-comme-l-affirme-alexis-corbiere_4920519.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • hexagon

    17 Май 2022 16:14ч.

    Хайде на спорете с линкове мятани от БГ. Формално от 1987 цената на хляба не е фиксирана... но дефакто е ФИКСИРАНА https://www.planet.fr/conso-prix-de-la-baguette-est-il-encadre.2428384.1404.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чете се с разбиране

    17 Май 2022 19:28ч.

    Прочетете последното изречение от от второто подзаглавие. Не е фиксирана и твърдението е невярно, пише във вашия линк. Единствената легална рамка е грамажа, състава и т.н. Просто никой не продава за 5 евро, ако останалите са по 1 евро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много сте нахален.

    19 Май 2022 16:27ч.

    От 20 години цената на багетата е 80 сантима, как дави го кажем по-ясно ? Какви 5 евро, какви 5 лева ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Май 2022 12:21ч.

    В бъдеще, войната няма да е проблем. Проблем ще са санкциите. Запада не признава и няма да признае ДНР и ЛНР, а тези две държави, заедно с Херсонска и Запорожка области произвеждат 30% от пшеницата на бивша Украйна. ЛНР е най-голям производител на слънчоглед.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тежко и горко на ония, които им вярваха

    17 Май 2022 13:04ч.

    Какво стана изведнъж със западните икономически свръхсили бе, БВП-тата им от космически мащаб няма ли да пуснат малко брашно, че да не изпукаме от глад? Откога започнаха да зависят от руските земи не само заради горивата, ами и заради хляба? Пускайте виртуални цифрички в оборот, пък белким ви напълнят стомасите. Жалки лъжливи плазмодии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Икономиката, глупако

    17 Май 2022 13:16ч.

    Материалният изразител на нашенския БВП е около 30% от общата му стойност, всичко останало са спекулативни обороти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    17 Май 2022 13:40ч.

    БВП се смята по различен начин. Един от тях е по разходите, по парите които са похарчени за да се купи каквото и да е. В България ВСИЧКО се облага с 20% ДДС. В бюджета се казва какъв е прихода от ДДС. Лесно се смята колко ще излезе БВП. Получената цифра НЯМА нищо общо с обявеният БВП на България. Но ... нали България е в ЕС и затова е недопустимо да има БВП по-ниско от на държавите извън ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    17 Май 2022 13:47ч.

    Ситуацията в Украйна е идеален повод да се продължи с депопулацията на света за кеф на Шваб, Гейтс, Мъск, Харарии сие. Предишната думичка беше "ковид", сега ще е " глад". Управляват ни отявлени човекомразци и богоборци. После как да не припознаеш Путин..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    17 Май 2022 14:00ч.

    "Минските споразумения" уреждаха проблемите.Русия бе съгласна и ги спазваше. Но урките не ги спазваха. До 24.02 стреляха.Особенно интензивно бе на 21,22,23 - гледах репортажи на журналисти от Донбас. По тях дори стреляха от дрон.Ударено бе училище с "Град" и труповете на убитите учителки бяха там (гледах го пряко).Та някой искаше войната на всяка цена. Долу колонията БГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Склад за зърно

    17 Май 2022 15:55ч.

    вътре цистерни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А вместо Гутериш

    17 Май 2022 16:43ч.

    можеше да бъде българката и сигурно щеше да е по-друго...Бойко, Бойко, големи вреди стори на страната ни и въобще, каквото и да правиш, няма начин да се оправдаеш за сторените злини, а те не са и малко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    17 Май 2022 17:04ч.

    Пълни лъжи и то глупави. Значи Украйна е житницата на света,без нея до сега да сме умрели от глад. БГ си произвежда жито, слънчоглед,торове.. Русия също произвежзда,ще купите от нея в рубли,за да не ви умре населението на острова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дзопино

    17 Май 2022 20:45ч.

    https://www.bulnews.bg/article/415762 те така с българското жито. ако си мислите че ще ни оставят жито от което да печелим жестоко се лъжете. То вече е на път за богатите а на нас ще ни компенсират със скъп американски газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банката на Англия,

    17 Май 2022 22:05ч.

    която финансира Хитлер и неонацизма, действа по нацистки: на ход е гладомор за украинците и пълна разруха на страната им, както и поетапно и целенасочено организиране на "игри на глада" за всички, които не приемат англосаксонския неоколониализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рашистите унищожиха десетки хиляди проби от растителна генетична банка в Украйна, една от най-големите в света

    18 Май 2022 1:39ч.

    Банката съхранява над 160 хиляди сорта и хибриди земеделски култури от цял ​​свят.Всичко се превърна в пепел – десетки хиляди проби от семена! Включително сортове, които са на стотици години, стари, които вече не могат да бъдат възстановени. Всичко изгоря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://theins.ru/news/251317

    18 Май 2022 1:40ч.

    „С тъга трябва да кажа, че при нацистка Германия, когато цяла Украйна беше под окупация, германците не унищожиха тази колекция, а напротив, те се опитаха да спасят, да скрият нещо, защото знаеха, че техните потомци може да се нуждаят от това. В крайна сметка продоволствената сигурност на всяка страна зависи от такива банки от генетични ресурси“, каза ученият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 8:28ч.

    Хаити произвежда от селско стопанство, сметнато на глава, колкото България. Но пише, че 50% от тяхното население гладува. Като износът им е 10% от БВП, а селското стопанство прави 20% от БВП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 8:29ч.

    Хондурс изнася 35% от БВП. Но колкото е по-бедно населението, толкова повече е скъпа храната и я изнасят и не внасят храна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 8:31ч.

    И Хондурас колкото България и Хаити, от селско стопанство на глава, но там гладуват 13%. Хондурс изнася 35% от БВП. Но колкото е по-бедно населението, толкова повече е скъпа храната и я изнасят и не внасят храна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Блекли

    19 Май 2022 1:03ч.

    Тоя бейли е особено нагъл наглосаксонец.. да се допита до колегите от мосад.. те казаха, че можели да принтират пилешки вратни пръжоли на 3д принтер с произволен размер, пък жанет йелън каза, че повече кризи нема да има до края на света.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи