БАН ще прави експертиза на един от скандалните записи

БАН ще прави експертиза на един от скандалните записи
Един от записите, които уличават Борисов, ще преминат през експертиза в Българската академия на науките. Решението е взето от прокуратурата и се отнася до аудиозаписа, в който става дума за разпределяне на обществените поръчки на квотен партиен принцип. Звуковият файл беше изпратен в сряда на платформата "Болканлийкс". За разлика от много предишни записи, изпращани на медиите, този е придружен от обяснителни бележки, които не са подписани.
<p>Звукът е с много лошо качество и според обяснителните бележки това се дължи на факта, че Цветан Цветанов "изнудил СДОТО" той да бъде унищожен. "Изнудването" приключило с унищожаване на записа на 29 март 2013 г. в 4.45 сутринта, гласи текстът, изпратен до "Болканлийкс".</p> <p>По-рано Цветанов беше питан дали е вярно, че след като е подал оставка, е издавал разпореждания да се изтриват записи от СРС, но той определи предположенията като несериозни.</p> <p>Първоначалният запис, който БАН ще трябва да изследва, е бил с дължина около 25 минути. В анонимната бележка се твърди, че той е правен на тайно събрание на партийния елит на ГЕРБ в хотел на Валентин Златев в Правец. Твърди се също, че подслушаният разговор се е състоял след местните и президентските избори през есента на 2011 година.</p> <p>Експертизата на БАН ще трябва да отговори на следните въпроси: дали записът е автентичен, дали по него са наслагвани звуци, дали са изтривани изречения, дали има манипулиране на текст и дали целият разговор е записан на диска, предоставен от "Биволь", или само подбрана част.<br /> <br />Сайтът "Биволъ" уточнява, че поради много лошото качество на записа в него се чуват само няколко фрази на Борисов.<br /> <br />Едната гласи:<em> "Следващото, което... </em>(не се разбира)<em> корупция къде я генерират. Да речем на тая маса сме хора, с които сме спечелили сега изборите. И да речем една фирма, общинска, сядаме и си я разделяме по квоти..."</em>.<br /> <br /> Втората е тази: <em>"Утре има обществена поръчка. Нали така? Примерно ремонт на училища, на пътища, тва купуват се, трамваи, влакове, няма значение... горива, закуски... всичко. Има търг. Тогава [не се разбира] тоя търг е за мойта фирма... Нали разбирате?"</em>.</p> <p>В писмените пояснения от анонимния изпращач се твърди, че целият разговор хвърля светлина върху факта как всички са подслушвани и след това са рекетирани най-вече дадени бизнесмени да финансират ГЕРБ, за да нямат проблеми.&nbsp;</p>

Коментари

  • .

    10 Май 2013 7:33ч.

    Е след това ще му подхвърлят някоя и друга троха, от бюджета, а може и нещо останало от партийните (пак от бюджета) субсидии, като хонорар за направеното "изследване".Най-вероятно мъдро ще се замълчи, както и досега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи