Асоциацията на топлофикациите: Ако няма газ през зимата, отоплението спира

Асоциацията на топлофикациите: Ако няма газ през зимата, отоплението спира

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България обясни, че мазутът не може да се използва повече от 10 дни в никакъв случай не е алтернатива на газа и заради емисиите на замърсяване, които ще бъдат отделени

„Ако не са осигурени необходимите количества газ през зимата, е възможно да няма отопление.“ Това заяви пред БТВ Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Той добави, че компенсациите за топлофикациите не са изплащани през юни и юли, а последно суми са получавани през месец май.

По думите му мазутът не може да се използва повече от 10 дни в топлофикациите и в никакъв случай не е алтернатива на газа и заради емисиите на замърсяване, които ще бъдат отделени.

„Силно се надявам предполагаемото увеличение на газа с 54%, както поиска „Булгаргаз“ да не се утвърди и да бъдат намерени резерви“, допълни той.

По негови думи потребителите няма да усетят тази промяна в цената веднага, защото тя е определена от 1 юли и няма как да се промени в момента, така че целият минус ще остане в топлофикациите.

Той разясни, че увеличението зависи и много от това как ще се промени цената на газа, въпреки че в момента най-вероятно е тя да върви нагоре.

„По това време на годината цената не трябва да е висока, защото това не е периода на голямото търсене. Голямото търсене е по време на отоплителния период“ отговори той на въпрос дали е възможно ново искане за преразглеждане на цената от 1 октомври.

Георгиев допълни, че цените на топлофикациите могат да се променят само още един път тази година.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • Никакво отопление !

  01 Авг 2022 17:59ч.

  Ще тракаме със зъби и ще се САМОжертваме, както заръчаха евро-атлантическите началниц... Важното е на Путин да му е гадно !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  01 Авг 2022 18:41ч.

  Дано суровите условия да предизвикат сурови решения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Yotta Watt

  01 Авг 2022 18:49ч.

  За N-ти път : топлофикациите могат да работят на въглища както работят германските и останалите. Който не е разбрал - да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи