Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ

Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Съдът в Лондон постанови, че основателят на сайта за разкрития "Уикилийкс" Джулиан Асандж получава право на пълно изслушване по обжалването на екстрадицията си в САЩ, тъй като съдебният състав намира дадените от американска страна гаранции по неговото дело за незадоволителни, предаде "Ройтерс".

По законите на мафията: Великобритания и САЩ дават поредната отсрочка на Асанж преди да нанесат финалния удар

Агенцията определя това решение като успех за 52-годишния австралийски гражданин във водените от него съдебни битки.

Срещу Асандж в САЩ са повдигнати обвинения заради предполагаем заговор за получаване и разкриване на информация за националната отбрана след публикуването на стотици хиляди изтекли поверителни документи, свързани с войните в Афганистан и Ирак.

Режисьорът Ким Стейтън пред "Гласове": Преследването на Джулиан Асанж от САЩ е пародия на правосъдие, шокираща злоупотреба със закона

През март Висшият съд в Лондон даде на Асандж предварително разрешение за обжалване на три основания, но в същото време предостави на американската страна възможността да даде задоволителни гаранции, че ще изключи вероятността от смъртна присъда и ще даде шанс на подсъдимия да се позовава на Първата поправка на Конституцията на САЩ по въпроса за свободата на словото по време в един бъдещ съдебен процес срещу него, припомня "Ройтерс".

След като взетото бързо решение бе обявено, двама съдии от лондонския Висш съд заявиха, че дадените от САЩ гаранции не са достатъчни и съответно се дава ход на обжалването на Асандж, информира БТА.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Тома

  20 Май 2024 16:55ч.

  Интересно е как медиите внимават да не напомнят на обществото за какво всъщност разкатаха човека. За това, че пусна истинско и неподправено видео как западняците миротворци си стрелят с едрокалибрени оръжия по местно арабско население все едно си играят на електронна игра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Май 2024 17:03ч.

  Ако го съдиха в Русия досега да беше изгнил вече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Май 2024 18:48ч.

  А аз ако си вземах редовно хапчетата за хормонална терапия нямаше да крада никове и да заработвам като надупен козяшки трол

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  20 Май 2024 20:46ч.

  А ако го съдеха в една друга държава, нямаше и съдебния процес да дочака. Като Гонсало Лира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи