"Амнести" с критики към България заради правата на ЛГБТИ хората, ромите и свободата на медиите

"Амнести" с критики към България заради правата на ЛГБТИ хората,  ромите и свободата на медиите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Влошаване на свободата на медиите вследствие на сплашвания на журналисти и неправомерни съдебни процеси. Отблъскване на мигранти и хора, търсещи международна закрила. Зачестяване на случаите на домашно насилие. Престъпленията от омраза на хомофобска и трансфобска основа остават извън Наказателния кодекс. Потвърдена от съда дискриминация срещу ромите по време на бунтовете от 2019 г. Трайна дискриминация срещу хората с увреждания. Това са общите изводи от годишния доклад на Амнести Интернешънъл за състояние на правата на човека по света 2022/23.

Свобода на медиите

Журналистите и независимите медии, отразяващи теми, свързани с организираната престъпност, корупцията или правата на малцинствата, бяха подложени на постоянни заплахи и тормоз, и често ставаха жертва на неправомерни съдебни дела от страна на държавни служители и бизнесмени.

Големите медии останаха под контрола на политици и олигарси, което допълнително подкопаваше редакционната независимост и ограничаваше достъпа до информация.

През ноември парламентът прие на първо четене изменения за хармонизиране на Наказателния кодекс с решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) относно свободата на изразяване. Измененията ще премахнат съществуващата разпоредба, която третира клеветата спрямо държавен служител като утежняващо обстоятелство, и ще намалят прекомерните и непропорционални глоби за клевета.

Права на бежанци и мигранти

Рязко нарасна броят на бежанците и мигрантите, които поискаха да влязат в страната през границата с Турция. Властите регистрираха 85 000 души, което е над два пъти повече в сравнение с 2021 г. Връщането на хора без индивидуално разглеждане на отделните случаи, понякога чрез прилагане на насилие, остава широко разпространена практика.

Правозащитни организации съобщиха за продължаващи дискриминационни практики в системата за предоставяне на международна закрила, като молбите на граждани на някои държави, включително Афганистан, Алжир, Бангладеш, Мароко и Тунис, се отхвърлят автоматично.

България прие близо 1 милион украинци, предимно жени и деца, и осигури достъп до здравеопазване, социални услуги и образование на 150 000, които останаха в страната.

Следят се практиките в ЕС, временната закрила за бежанците у нас ще бъде удължена

Сексуално насилие, насилие, основано на пола и права на ЛГБТИ хората

Случаите на домашно насилие, които рязко се увеличиха по време на пандемията от COVID-19, продължиха да нарастват.

До края на годината не бяха приети изменения в Закона за защита от домашно насилие и в Наказателния кодекс, целящи по-нататъшно хармонизиране на националното законодателство с международните стандарти и засилване на защитата на жертвите.

Властите не предприеха стъпки за разработване на национална стратегия и план за действие за борба с дискриминацията на основата на сексуална ориентация или полова идентичност.

Дискриминация и право на личен живот

Европейската комисия за борба с расизма и нетолерантността призова властите да положат повече усилия за справяне с речта на омразата и предразсъдъците срещу ромите.

В решение от януари ЕСПЧ установи, че българските закони за тайно наблюдение са в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. Съдът заяви, че законите не предоставят достатъчни гаранции срещу произволно или неправомерно наблюдение и че няма достатъчен надзор срещу ненужен и непропорционален достъп до съхранявани данни от комуникационни канали.

Права на хората с увреждания

Властите потвърдиха ангажимента си да закрият специализираните институции за възрастни с увреждания. Правозащитните организации обаче заявиха, че правителството трябва да подобри общностно базираните услуги, за да осигури достойна алтернатива на груповото настаняване в институции.

През юни Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията призова България спешно да приеме мерки за справяне с лошите условия на живот и физическото занемаряване в домовете за социални грижи.


Източник:  news.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • песимист

    28 Март 2023 15:31ч.

    Предлагам да си заврете правата ... знаете къде (и не се съмнявам, че вече го практикувате)!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Март 2023 18:38ч.

    От Амнести да поживеят малко из махалите, за да им мине мерака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    28 Март 2023 15:50ч.

    Сорос май отказва да плаща за липса на прашасали инициативи, тъй че айде пак на нов глас, за заработване на надника, да не би някой да е забравил за изтърканите опорки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Амнести" с критики към България заради правата на ЛГБТИ хората, ромите и свободата на медиите

    28 Март 2023 15:51ч.

    я си ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Март 2023 15:53ч.

    Аз се чудя българите как не са залели с боя цветните табели на градовете си, че така се приемат за обратни, вие ми говорите за права на несъществуващи неща! Нито имаме ромове у нас, нито лгбтита и разни животнофили, за свободни медии пък да не говорим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vkvjvjvufufhchc

    28 Март 2023 16:02ч.

    Тези от Амнести май не знаят, че финансираме трансджендърски оргии и то от парите за култура! И после- не сме били толерантни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    28 Март 2023 16:34ч.

    Я се разкарайте и престанете да налагате мнение, което никой не иска!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха ха ха

    28 Март 2023 16:44ч.

    И зад амнИстираните дяволи, прозира сянката на самия Соросатана, проклет да е вовеки веков, нине и присно. Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    28 Март 2023 16:44ч.

    Шенген? ако българин пътува за Германия, на границата ще го спрат за проверка, но ако арабин без документи, извика „Азюль“ (бежанец), ще бъде приет в Германия без документи и без медицинско обследване…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дядо Лико

    28 Март 2023 16:49ч.

    "Рязко нарасна броят на бежанците и мигрантите, които поискаха да влязат в страната през границата с Турция." През граница на държава се минава на КПП с редовни лични документи! Това че са цигани не им дава специални права. Не може да ограничават правата на всички българи, за да задоволят прищевките на навлеците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    28 Март 2023 16:57ч.

    "Амнести", като ги искате- вземете ги при себе си тези "прекрасни ЛГБТИ+, мигранти и "роми". Безплатно ги пускаме......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хей, амнези!

    28 Март 2023 16:59ч.

    Почнете да се тревожите за правата на тези, които издържат любимите ви паразити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛГБТИ не са хора и не могат да имат човешки права

    28 Март 2023 17:15ч.

    За свободата на медиите се обърнете към дълбоката държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    28 Март 2023 17:34ч.

    вън от България, подобно на Сорос от Унгария…Мутанти срещу фамилията, като институция, а що се отнася за ромите, ами те не бяха такива през социализма, но ги направиха такива…..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • арррр

    28 Март 2023 19:17ч.

    а правата на огромното мнозинство българи нищо за тях------ защо не говорите че българия е фашистка държава боклуци саксонски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи