Александър Йоловски: Държавната поръчка от Министерството на финансите на Асен Василев доведе до 1000 лв. по-голям разход за лаптоп. Купиха геймърски лаптопи

Александър Йоловски: Държавната поръчка от Министерството на финансите на Асен Василев доведе до 1000 лв. по-голям разход за лаптоп. Купиха геймърски лаптопи

"Държавната поръчка от Министерство на финансите доведе до 1000 лв. по-голям разход за всеки един лаптоп. И за красота, защото хората ще ме разберат, тогава държавата си беше купила геймърски лаптопи, на които се играят игри. Срещу това ли не мога да вдигна ръка и да кажа, че е порочна практика?", попита бившият министър на електронното управление. Мога и го направих!". Александър Йоловски разказа още в ефира на БНТ, че има заведения в София, които имат "странен начин на вход, които си подбират клиентелата и не всеки може да влезе".

Свързан текст: Бившият министър Йоловски пред прокуратурата: Кирил Петков, Асен Василев, Божанов и Величков ми подаваха фирмите, които трябва да печелят поръчки. Петков заплаши мен и семейството ми

За първи път след много отсъствие в медийния ефир ексклузивно говори бившият министър на електронното управление Александър Йоловски в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ по повод предадени протоколи с разкрития, които белязаха електронното управление. "Не е вярно, че бях оставен да работя на спокойствие. Това категорично не е вярно. Това, че не съм вдигал ръка да го казвам публично е това, че вярвам, че моята роля е да бъда администратор на процеси".

Защо октомври не напуснахте министерството? 

"Изкушавате ме да произведа новина. Но преди да кажа новината, ще кажа, че не приемам изконната българска поговорка "преклонена главица остра сабя не я сече. Аз предпочитам скандинавската версия на тази поговорка, че "високо вдигната глава меч я недостига". 

"Новината е, че преди онези събития от октомври месец, аз съм в различни формати, повдигал темата, че ако не желаят да работят с мен, не ми е фикс идея да съм министър. Не ми е това детската мечта. Не съм вкопчен със зъби и нокти в този пост. Включително в кабинета на премиера съм споделял това нещо, че ако не желаят да работят с мен, проблем няма". 

Бившият министър на електронното управление добави, че "никога не съм давал индикации, че съм склонен на компромиси със съвестта си, за да бъда министър".

"Основната атака срещу мен беше, че аз съм представител на ГЕРБ. Когато през 2016-а бях назначен за зам.-директор на агенция "Електронно управление" съм бил ДБ. Всякакви етикети ми лепят. Нищо от това, разбира се не е вярно. Всъщност акад. Денков и други членове на кабинета минаха в доста яростна съпротива след въпросните събития". 

Към разговора бившият министър на електронното управление добави следните факти:

- множество финансови обосновки не бяха съгласувани в разрез с правилата за това от финансовия министър

- забавяне на сключване на договор със Световната банка, например, за това България да започне да работи по политиката за данни

"Това нещо стои на трупчета два месеца, просто защото аз бях министър", каза Йоловски. "Също така не ми беше разрешено да открия една акредитивна сметка, с която да се финансира значим проект за развитие на регистрите. Така, че аз в края на годината да остана с 12 млн. непохарчени. А в същия момент се оказа много удачно да платим едни 5,6 милиона на една друга фирма". 

Александър Йоловски каза в отговор на реплика от Христо Иванов, че ходи с охрана на НСО, за да си придава тежест така:

"Аз, ако исках да си придавам тежест щях да започна да говоря по част от нещата, които съм дал като показания, защото тогава разговорът щеше да стане много по-тежък за някои хора. Самият факт, че аз пазя мълчание толкова дълго време е не защото няма какво да кажа, а защото наистина чакам това нещо да се разплете, защото аз като политолог виждам много сериозен проблем за българската демокрация именно по начина, по който има една паралелна структура на власт, която се опитва да упражнява изпълнителната власт извън министерски съвет".

На въпрос дали те са истински Йоловски отговори:  "Много искам да дам пряк отговор. Има следствена тайна и аз нито мога да потвърдя, но нито мога и да отрека, че това е истински протокол". Той посочи, че това изтичане е изключително неприятно, защото в крайна сметка има правила и процедури, които в крайна сметка трябва да се спазват. Йоловски изрази надежда разследването бързо да привърши: "Защото аз самият вече започвам да губя търпение да видя крайния резултат, защото има много неща, които трябва да станат публични".

"Това е една честа критика срещу мен от много дълго време. Аз с гордост мога да заявя, че съм един от хората, които от 2020 г. активно работят по това българската държава да има своя IT фирма, която да може да прави услуги и да подпомага административните органи, без това да влияе на желанието за печалба". 

По думите му, картинката е "изключително икономическа и зад политическата тематика се крият сметки". "Кредит, дебит, салдо", обобщи той. "Ето затова аз самият чакам бързо развитие на моя случай, за да може да стане ясно за какво става въпрос", добави бившият министър на електронното управление.

На въпрос на водещия Георги Любенов, "ако се крият комисионни, това в друг жанр ли е, това корупционна тематика ли е?", Александър Йоловски каза: "Жанрът е един и същи. От години се говори за прозрачност на управление. И това означава ние да знаем какво харчи държавата. Само, че ние не знаем какво харчи държавата и когато с много прости примери... Аз неведнъж съм казвал, че Информационно обслужване например купува лаптопите или настолните компютри с до 15% по-евтино от Министерство на финансите". 

Йоловски посочи, че Министерството на финансите харчи по-голям ресурс, отколкото националния системен интегратор. "И ме обвинява след това, че аз лобирам за информационно обслужване. Ми това не е вярно". 

"Държавната поръчка от Министерство на финансите доведе до 1000 лв. по-голям разход за всеки един лаптоп. И за красота, защото хората ще ме разберат, тогава държавата си беше купила геймърски лаптопи, на които се играят игри. Срещу това ли не мога да вдигна ръка и да кажа, че е порочна практика?", попита бившият министър на електронното управление. Мога и го направих!".

Александър Йоловски отново изрази надежда, че българската прокуратура "бързо ще придвижи неговия случай", защото мина доста време. "Но също така случаят е доста заплетен, защото тук става въпрос за наистина една паралелна верига, която някой много трудно я вижда. Така, че случаят е много тежък, и силно се надявам да има бърз резултат". 

На въпрос какво са искали неговите колеги по време на различни срещи бившият министър на електронното управление отговори: "С голяма част от електронното управление работим от години. Малка група сме тези, които сме се посветили държавата да върви напред. Така, че случаят е много заплетен. Не мога да влезна в детайли. Искам, но не мога, защото ще наруша следствената тайна". 

Йоловски разказа в ефир, че има заведения в София, които имат "странен начин на вход, които си подбират клиентелата и не всеки може да влезе".

"Вижте, с Божидар Божанов се познаваме от десет години. Работили сме дълго време заедно. Аз съм бил негов заместник-министър. В крайна сметка, когато се запознахме с него 2014, 2015 година, той беше един блестящ специалист по информационни технологии, който всъщност не беше изкушен от това как се прави административна реформа. Как с инструментите на правото може да се подкрепи електронното управление. Сега виждаме, че той е един от основните депутати, които внасят законопроекти за нуждите на електронното управление. Така, че аз бих казал, колкото и нескромно да ви прозвучи, че от множеството разговори, които сме имали, аз съм успял да предам част от нещата, които съм знаел като дългогодишен държавен служител". 

Йоловски каза, че няма представа защо Божидар Божанов и Кирил Петков не са разпитвани.  "Даже беше странно, когато това се появи като медийна информация. Разчитах вече да е направено". 

В протоколите е изнесена информация, че Кирил Петков е предложил на Йоловски "добра работа", ако е "бил послушен", метафорично казано.

"В момента съм съветник на служебния министър на електронното управление, за да помагам в този период с каквото мога, защото освен всичко аз съм експерт и по електронно управление. А иначе Кирил Петков просто не ме познава като личност. Защото за мен никога не е било проблем и фикс идея аз какво ще работя след това. Два пъти по грандиозен начин съм напускал държавна работа. Тогава напуснах толкова бързо, че сложиха допълнителни "съгласувки", за начина, по който се определя заявлението за напускане". 

През 2019 г. той напуска поста на заместник-председател на държавна агенция "Електронно управление". "Аз не се страхувам да напускам. Не се страхувам за бъдещето си", каза още Александър Йоловски.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Стига такива тъпи статии! Дребнави глупости

  14 Апр 2024 12:33ч.

  Асен и Киро направиха многократно по-големи тъпотии и вреди а Вие сте се хванали за конфигурацията на лаптопите! НЕЛЕПО!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  14 Апр 2024 14:47ч.

  помня дядо ми как събираше отъ синията трохите,мачкаше ги като пластелин на топче и ги ядеше. германците казват,че който не се навежда за единия пфениг е обречен. (по съштиъ начин сме и към езикъ на мама и тате, за нас нямъ никакакво значение и е НЕЛЕПО да се притесняваме чи на днескъ му викъми Ъййййкиндъ. ште спра,зъ дъ не съм циничен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  14 Апр 2024 12:47ч.

  ".... И за красота, защото хората ще ме разберат, тогава държавата си беше купила геймърски лаптопи, на които се играят игри...." Геймърски лаптопи за държавни служители! Не знам какво вече да кажа.... Дали тези КУПУВАЧИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  14 Апр 2024 12:48ч.

  ".... И за красота, защото хората ще ме разберат, тогава държавата си беше купила геймърски лаптопи, на които се играят игри...." Геймърски лаптопи за държавни служители! Не знам какво вече да кажа.... Дали тези КУПУВАЧИ въабще могат да работят на читав компютър!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реално

  14 Апр 2024 13:24ч.

  За пасианси (любимата игра на бюрокрацията) стигат и телефони. Но за някаква стабилна шутърка си требе баш геймърска машина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  14 Апр 2024 13:00ч.

  Броячката ми изброи 21 пъти "аз".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  14 Апр 2024 14:53ч.

  ако питаш стажантъ дикоff г-н Йоловски по някакъв начин му е скимнълу дъ лъже като циганин. ако мен ме питате Аутистите са царе на броенето. (да не говориме сигнално,чи днес за жълтопаветнътъ мислъ днес е бг Уйййййййкиндъ). много шизофриния се набра въ милътъ ни Родинъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зам.мин. МТрС Боби Герасимов

  15 Апр 2024 8:43ч.

  Е, че колко лап-топи да е купило МинФин - стотина-двеста х 1000 лв. = някакви джобни 100-200 хил. лв.!? Например, само аз уредих за 2 години (около пандемията) усвояването от наши фирми на почти милиард в МОН под ръководството на Вълчев и "акад." Денков! И за това ме издигнаха за зам.министър на транспорта и съобщенията! Сега ми е обещано, че ако уредя "усвояването" (от наши фирми, разбира се) на 2 милиарда за година, ще ме направят минстър, а дори може и вице-премиер, и защо не и премиер - щом Денков и Кики може да са премиери, защо аз да не мога в тая "държава", на която съм зам.министър (за сега)?! Може да сме с фалшиви дипломи, но сме майстори по "усвояване" от наши фирми без конкурси на милиарди за година + нашите многомилионни комисионни под масата! Затова и трябва да ги переме тия комисионни чрез разни небостъргачи в София и страната, без да знаеме за какво ще ни послужат в бъдеще! Да живее БгКлептоПартия - майка на всички баш-майстори h t t p : / / i s . g d / a Z I y 4 b с фалшиви / купени дипломи и съмнителни професионални квалификации!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи