В реч пред Харвардския университет Джордж Маршал обявява Програма за възстановяване на Европа след Втората световна война

В реч пред Харвардския университет Джордж Маршал обявява Програма за възстановяване на Европа след Втората световна война

На 5 юни 1947 г. в САЩ е обявен планът "Маршал". В реч пред Харвардския университет държавният секретар на САЩ Джордж Маршал обявява Програма за възстановяване и развитие на Европа след Втората световна война (1939-1945), станала известна като план "Маршал". На 3 април 1948 г. Конгресът на САЩ приема Закон за помощта на чуждестранните държави, който регламентира изпълнението на плана "Маршал". За периода 1948-1952 г. САЩ са предоставили помощ за над 13 млрд. щатски долара. 

В бюлетина на БТА на тази дата четем: 

Ню Йорк, 5 юни 1947 г.  /Ройтер/  Говорейки в университета Харвард,  Джордж Маршал, министър на външните работи на САЩ призова европейските страни да пристъпят към общо планиране на тяхното стопанско спасяване и предупреди, че САЩ не биха могли да облекчат много тежкото положение на Европа, докато не се постигне съгласие за обща програма от известно число държави в Европа, ако не от всичките.

По-нататък г-н Маршал каза, че Европа ще има нужда от външна помощ за следващите три или четири години и заяви, че цярът на европейските мъчнотии се намира във възстановяване доверието на хората в стопанското бъдеще на техните собствени страни и на цяла Европа.

В бюлетина на БТА "Служебен преглед на чуждестранния печат" пише:

Английски печат

Речта на Маршал и събитията в Европа

„Нюз Кроникъл“ /13 юни 1947/ в уводна статия под горния наслов между другото пише:

„Неотдавнашните събития в Европа показаха ясно, че разногласията между Запада и Изтока, които съществуваха отдавна, са поели един нов курс.
Конфликтът се изостри първо поради новата американска стопанска инициатива, изложена от г-н Маршал в три важни речи, и второ, поради предстоящото изтегляне на съветските войски от Централна и Източна Европа, съгласно неотдавна подписаните мирни договори. Вследствие на това, комунистическите партии в Унгария, България и Румъния положиха нови /до голяма степен сполучливи/ усилия за осигуряването на пълен политически контрол.
Твърде явно е, че руските намерения в Източна Европа са по-скоро предпазни, отколкото нападателни. Русия се стреми да замести военната сила с политическа, защото тя има едно вкоренено подозрение към американското стопанско проникване в страните, намиращи се непосредствено до нейните граници. Старата марксистка теза, според която един конфликт между американския капитализъм и съветския комунизъм е нещо неизбежно, още доминира в умовете на комунистите в цял свят. Тя еднакво доминира в мислите и действията на крайната десница и тук именно се крие печалната картина на днешния свят.
Твърде често канавата на тази картина е дадена в силно изпъкващи бели и черни тонове или червени и сини, докато по-меките и по-тънки сенки се губят. Обаче те съществуват и дълг на всички свободолюбиви хора в света е да ги открият и да ги изтъкнат.

***

Вашингтон, 1 юли 1947 г. /Ройтер/ Председателят Труман се срещна днес с министъра на външните работи Джордж Маршал. Двамата държавници са разисквали бъдещите американски планове за подпомагане на Европа, както и резултатите от Парижката конференция на тримата министри на външните работи на главните европейски сили. 

Разговорът между Труман и Маршал бе предшестван от една среща траяла 40 минути между Маршал и британския посланик във Вашингтон лорд Инвърчапъл. На тази среща планът „Маршал“ е бил също разгледан наново от всички страни и светлината на последните съобщения от Париж.

***

Париж, 3 юли 1947 г. /Ройтер/  Френското министерство на външните работи съобщи днес, че Франция и Великобритания са изпратили покани до 22 европейски държави да се присъединят към разискванията на плана „Маршал“ за подпомагане на Европа.

Поканите, които бяха изпратени на дипломатическите представители на тези държави в Париж, предлагат конференцията на въпросните 22 държави, плюс Великобритания и Франция, да се открие в Париж на 12 юли. Поканени са: Португалия, Ирландия, Исландия, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Швейцария, Италия, Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Югославия, Албания, Гърция, Чехословакия, Полша, Унгария, Румъния, България, Австрия и Турция.

***

Париж, 12 юли 1947 г. / Ройтер/ Шестнадесетте нации, представени на конференцията в Париж по плана Маршал за подпомагането на Европа са: Великобритания, Франция, Австрия, Белгия, Дания, Гърция, Исландия, Ейре, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия, Швеция, Швейцария и Турция. 

Албания, България, Финландия, Полша, Румъния, Чехословакия, Унгария и Югославия отказаха да участват. 

Съветският коментатор Викторов, разисквайки откриването на Парижката конференция в една статия, цитирана от Московското радио днес, казва: „Историята показва, че плановете за доларизацията на Европа не са имали успех в миналото – и сега също те са осъдени на неуспех. Англо-френските планове са измама и в края на краищата ще бъдат насочени срещу техните предначинатели.

***

Сп. „Кале Франс де информасион“ / 15 април 1948 г./ пише:

„Десет месеца след апела на Маршал програмата, която въпреки промяната в названието, ще продължава да бъде свързана с името на инициатора ѝ, се възприе от американския Конгрес и вече носи президентския подпис.

Необходима са били ожесточени борби и голяма упоритост от страна на държавния секретар, за да се стигне до този резултат. Когато на 10 ноември Държавният департамент представи на парламентарните комисии своята програма, тя предвиждаше отпускането на кредити, възлизащи на 17 милиарда долара, разделени  за четири години, от 1 април 1948 година до 30 юни 1952 година. Според Комисията за европейско сътрудничество, нуждите на членовете ѝ възлизат за същия период от време на 52 милиарда. Ето защо, председателят Труман предвиждаше, че извън проекта ще могат да бъдат дадени на Европа още 3,9 милиона било от частни лица, било от Международната банка или от някои други американски щати.

На 3 април 1948 година в „Български бюлетин“ на БТА четем:

Ню Йорк, 3 април 1948 г. /Войс ъв Америка/ Днес във Вашингтон председателят Труман подписа законопроекта за подпомагане на чуждите държави. На подписването присъстваха членове на правителството и водачите на двете главни партии на Конгреса. 

Резултатите от прилагането на плана са анализирани след година. БТА пише:

Париж, 3 април 1949 г. /Радиобюлетин/  По случай първата година от прилагането в действие на плана Маршал, редица видни американски общественици, както и такива от страните, участващи в американската програма за възстановяване, направиха баланс на получените досега резултати. 

Вчера Пол Хофман заяви във Вашингтон, че през изтеклата година са били отбелязани забележителни постижения. Така индустриалното производство през 1948 г. е било надхвърлено от всички страни, участващи в плана Маршал, и е достигнало своето предвоенно ниво.  Отлични резултати са били добити в производството на стомана и общо взето в тежката индустрия. Производството на стомана през 1948 г. е с 30% по-голямо от това през 1947 г. Каменовъгленото производство на Западна Европа е възлязло на 398 милиона тона, като съществува пълно основание да се вярва, че през 1952 г. това производство ще достигне 500 милиона тона годишно. Производството на текстилни произведения през последното тримесечие на 1948 г. надвишава със 17% производството през същия период на 1947 г. 
Дефицитът на търговския баланс във всички страни - участнички в плана, с изключение на три, се е намалил приблизително с 28 %.
Перспективите за добиване стопанска финансова и монетна стабилност започват твърдо да се очертават.  
Освен това Хофман подчерта, че главният резултат е създаването и развитието на взаимно доверие, както между самите европейски страни, така и между САЩ и тия държави. 
„По този начин се създаде един общ концерн на свободните народи, който ще осъществи надеждата на човечеството за един траен мир“, заключи Хофман. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • рукола Z

  05 Юни 2023 12:18ч.

  Колко познато, ковито беше проектирано да има ефект на световна война и резултатът да бъде нов световен ред, но не би... не беше достатъчно плашлив, затова предизвикаха Русия, но когато вкарваш план Б, Ц и прочие, много работки се разбрикват ? Сиги каруцата на ЕС лети по надолнището и или ще се разбие, или ще удави пътниците - друг вариант нема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А комунизите отказаха да се включат в плана Маршал и го заклеймиха като империалистически и фашистки.

  05 Юни 2023 12:23ч.

  И вместо по пътя на икономическия пазарен просперитет и свободата ни набутаха в кални текесесета и ръждиви съвецки калхози и вмирисани цехове да геройстваме за тоя дето клати гората.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  05 Юни 2023 12:29ч.

  И пак там ще одим, че предпочитаме да мааме домате сос сирене и да правима малки деца, отколче да рупаме бръмбаре и скакалци, докато онождат щерка ти!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руколазке, прав ти път по кривите и кални калхозни друмища.

  05 Юни 2023 12:33ч.

  аз съм се напръскал с корекомска рексона и хващам в посока Запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пшеница

  05 Юни 2023 13:10ч.

  @руколазке, прав ти път по кривите и кални калхозни друмища. Що на запад, бе джанам? Първо на изток да победим колхоза Русия и после тук ще строим Корекоми. Да не се подплаши от Тагарев? Той ваш, бе. При опасност , гес ху първи побягва. Право казваха хората, че вие първи ще избягате. Не ти се мре за евроантлантизама ли? Нали душа и задница давахте за него

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости на търкалета от БТА

  05 Юни 2023 13:12ч.

  "... докато половин Европа беше под контрола на Червената армия и европейците като цяло открито оспорваха качествата на капитализма, Новосделчиците (New Dealers), които управляваха Вашингтон от 1932 г осъзнаха, че историята им предоставя изключителна възможност: да изградят следвоенен глобален ред, който ще втвърди американската хегемония kaто неръждаема стомана. Това беше възможност, която те сграбчиха, ликувайки..." Yanis Varoufakis, The Global Minotaur, p.57 (Chapter 3: The Global Plan)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пак там, стр. 82

  05 Юни 2023 13:24ч.

  "... Смисълът от Плана "Маршал" беше, просто казано, да спаси глобалния капитализъм от бъдещи кризи като тази през 1929 г. ... Не всички подкрепяха плана. Примерно, Хенри Уолъс, предишния вицепрезидент и министър на земеделието, ..., именуваше плана "Маршал" като "Военния план". Той предупреждаваше срещу създаването на разрив с военния съюзник на Америка, а именно СССР, като подчертаваше, че условията за присъединяване на Съветския съюз към плана са умишлено направени така, че да бъдат отхвърлени от Сталин (което той, разбира се, направи). Няколко учени от това поколение ... също отхвърлиха тактиките на Труман от Студената война, но те скоро бяха заглушени от лова на вещици на сенатор Джоузеф МакКарти и неговия комитет за Антиамерикански дейности ..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи