Прокуратурата на СССР довежда американския съдия до истерия. Неизвестни факти за Нюрнбергския трибунал над нацистите

Прокуратурата на СССР довежда американския съдия до истерия. Неизвестни факти за Нюрнбергския трибунал над нацистите

Автор: Людмила Плотникова, kp.ru  Следвайте "Гласове" в Телеграм

Припомняме малко известни страници от грандиозния съдебен процес над германските военнопрестъпници

По руските екрани излезе филмът „Нюрнберг“, посветен на най-гръмкия съдебен процес на 20 век – трибунала над нацистките военнопрестъпници. Процесът продължава почти година, неговият архив съдържа повече от 100 хиляди документа, хиляди кутии с киноленти и 25 хиляди фотографии, а пълната стенограма на 403те заседания заема 17 хиляди страници.

Седемдесет и пет години по-късно изследователите намират нови, неизвестни досега факти, за случилото се през 1945-46 година в Нюрнберг в продължение на 316 дни.

Смъртта като символ

Смята се, че изборът на Нюрнберг за място на провеждане на процеса срещу високопоставените нацисти е бил определен от това, че нито в Берлин, нито в Мюнхен, нито в други големи германски градове по онова време не е било останало нито едно цяло здание, което да е в състояние да помести такова количество съдии, секретари, обвиняеми, охранители, а Нюрнбергския дворец на правосъдието, в съседство с който има и голям затвор с 1200 места, не е пострадал от бомбардировките, поради което е и решено заседанията на международния трибунал да се проведат там. В действителност съюзниците избират баварския Нюрнберг по друга причина: именно този град навремето става рождено място на Третия райх, именно в Нюрнберг се провеждат първите масови митинги на нацистите. Затова е решено символичната смърт на фашизма да се случи именно там.

Равни и справедливи

За първи път в историята съдебен процес се провежда с участието на съдии от четирите страни-победителки – СССР, Великобритания, Франция и САЩ. И съдиите не се сменят помежду си, а водят заседанията заедно. На Запад и до сега не се пише за това, но повтарят настойчиво, че съдът е извършен от британския съдия Джефри Лоурънс. Той просто е председател на колегията, без да има право на вето. От СССР съдия в трибунала е генерал-майор Иона Никитченко.

През цялото време

Нюрнбергският процес би могъл да се проточи и цели четири години, вместо една. Системата за синхронен превод помага времето да се съкрати значително. Обичайните впоследствие кабинки на преводачите, микрофоните и слушалките в залата, се появяват за първи път в Нюрнберг, което позволява симултанен превод, благодарение на който времето е съкратено четири пъти. Американската компания IBM, която осигурява и свързва необходимото оборудване, напомня за този факт при всеки удобен случай, изтъквайки приноса си в борбата срещу нацизма. Но за активното сътрудничество с фашисткия режим много преди Нюрнбергския процес в IBM предпочитат да не си спомнят, но все пак с неохота признават, че между другото са доставяли на Германия специални перфокарти, използвани за записване на евреи. Сред симултанните преводачи има много американци, което вбесявало британските съдии – дразнел ги американският английски. Съдия Биркет дори нарича думите „аргументация“, „активация“ и „визуализация“ престъпление срещу човечеството.

Нашите имат имунитет

Рядко се споменава, че съдебният процес над 24та високопоставени нацистки престъпници не е единственият, провеждан в Нюрнберг. В периода от 1946 до 1949 г. там са се състояли още 12 процеса, в хода на които са съдени лекари, провеждали експерименти с военнопленници, германски адвокати и съдии, обвинени в изпълнението на нацистките програми за расова чистота, военнослужещи и волнонаемни, вършили зверски издевателства над затворниците в концлагерите, фабриканти, принуждавали пленници към робски труд и грабежите на окупираните от фашистите страни. Съдени са били само германци. Американските, британските и шведските съучастници в престъпленията на нацистите не са ги закачали. При положение, че акциите на германската компания, притежаваща патента за производство на газ „Циклон“, използван за унищожаването на затворниците в концлагерите, са се търгували на нюйоркската борса, програмите за расова чистота са били финансирани от американските фондации Карнеги и Рокфелер, а шведските банки са отпускали промишлени кредити на германски производители.

Зловещ неологизъм

Думата „геноцид“, която в последните години за съжаление все по-често се повтаря през последните години по отношение на извършените от украинския режим престъпления срещу населението в Донбас, за първи път е официално изречена именно между стените на Нюрнбергската съдебна палата. Но тя е била измислена преди това – в 1944 г. юристът Рафаел Лемкин, който работи като съветник на прокурора, който по време на процеса става обвинител от страна САЩ, съставя тази дума, съединявайки гръцката дума „genos” (народ, раса),    с латинското окончание „cide“ (убийство). Полякът Лемкин, изгубил близо петдесет свои роднини в годините на Втората световна война, определя геноцида като „съгласуван план от различни действия, насочени към разрушаване основите на живота на различни национални групи, с цел унищожението на тези групи“. Нюрнбергският процес става първото в историята на човечеството съдебно преследване за геноцид.

Страшната истина

Прокуратурата на СССР представя пред съда изделия, направени от обработена човешка кожа и образци на сапун, сварен от човешки тела. Членовете на колегията и прокурорите заявяват в кулоарите, че Съюзът преувеличава, че „това просто не е възможно“. Тогава на вниманието на французите, британците и американците е представена документална кинохроника, заснета в нацистките концлагери. След гледането на материалите, американският съдия Паркър изпада отначало в истерия, а после в депресия. В Националния архив на САЩ има свидетелство за това, че след гледането на страшните кадри той няколко дни не е могъл да се върне към изпълнение на задълженията си, „не намирайки сили да се вдигне от постелята“.

Последните два часа

На половината от изправените пред международния трибунал в Нюрнберг 24ма нацисти е произнесена смъртна присъда. Съвсем наскоро бяха разсекретени протоколите, регистрирали че за изпълнението на всички наказания са били необходими по-малко от два часа. Всички екзекуции са били ръководени от официалния палач на американската армия старши сержант Джон Уудс, който заявил, че „не е бил напрегнат, тъй като в случай като този не може да има напрежение“. Присъствалите на екзекуциите свидетели са отбелязали в протоколите, че „наказанията са били жестоки и неумели“ – въжетата са били твърде къси, а люковете, в които падали обесените, са били плитки. Някои от екзекутираните са се заклещили в тях, което „превърнало обесването в бавно и мъчително удушаване“. Било решено снимките на обесените никога да не се публикуват.

Преобръщане на историята

Правистите и историците са единодушни в това, че Нюрнбергският процес е най-великият съдебен процес в историята и е станал прецедент за последващи съдебни преследвания за военни престъпления, а също така е довел до приемане на Конвенцията на ООН за геноцида и Всеобщата декларация за правата на човека. Но в последно време на Запад все по-често се чуват гласове на „правозащитници“, заявяващи, че присъдите, произнесени на Нюрнбергския процес, трябва да бъдат преразгледани, а нацистките престъпници трябва да бъдат... оправдани. В защита на това искане се привежда например следният довод – осъдените в Нюрнберг, видите ли, не са имали възможност да обжалват произнесените им присъди.

Източник: kp.ru

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

Коментари

 • Светльо

  06 Март 2023 13:49ч.

  А така и защо чак сега? Чака се нещо друго като събитие ли? Толкова много хора знаят, че Лондонските банки финансираха болшевишкия експеримент в Русия. Те същите финансираха и Хитлер и нацистка Германия. Сътщите предизвикаха и ПСВ, а и сега пренасянето на болшевизма в Западна Европа. Същите, са виновни и за ковидалната и зелена истерия, същите финансират и подготвиха дебелия ров между руския и германския народ. Вижте кой е бил най-губещ от 100 години насам - Германия. Сега за трети път глупавите неми събратя настъпват мотиката. „Ако не свалим маската на лъжите, другата възможност е да капитулираме пред световното управление на тази окултна ложа, разположена в англо-американския свят, до този момент в бъдещето, когато от подчинените германо-славянски територии ще се надигне истинската духовна цел на Земята, но осъществяването ѝ ще изиска проливането на реки от кръв.“ Рудофл Щайнер. Из Подготовката за Шестата епоха на Р. Щайнер: От много лекции, изнасяни в предходни години, знаем, че в Източна Европа се намира един народ, чиято особена мисия ще е в Шестата епоха. Зародишните сили, които сега се развиват в него, няма да се проявят до тази Шеста епоха. Знаем, че руският народ няма да е готов до Шестата културна епоха да разгърне силите, които и сега са в него, но само в зародишна форма. … В техните селски общности продължава да съществува нещо от естеството на груповата душа, към която те ревностно се придържат. Това, което ние наричаме групова душа, от която човечеството постепенно се е отделило и в която продължава да живее животинското царство, е това, което се възхвалява от руската интелигенция като нещо велико и значимо сред тамошните хора. Те не могат да се издигнат до мисълта, че обществото на бъдещето трябва да се рее като висш идеал — идеал, който тепърва ще се осъществява. Те се придържат решително към мисълта: „Ние сме последният народ в Европа, който е съхранил този живот в груповата душа; другите са се издигнали над него; ние сме го запазили и трябва да го запазим за себе си.“ … Редно е да казваме следното на Изтока: Нашата задача е изцяло да преодолеем точно това, което вие се опитвате да запазите във външна форма. А именно — луциферично-ариманичната форма на общество. В едно общество от луциферично-ариманичен характер има насилствено налагане на вярвания, които са толкова закостенели, колкото са онези, поддържани от Руската православна църква. Такова общество няма да разбере истинската свобода на мисълта. А най-малко от всичко ще е способно да се издигне до ниво, където завършената индивидуалност се свързва със социален живот, в който възтържествува братството. Такава форма на общество се опитва да запази онова, което е останало в кръвното братство, в братството само по кръвна линия. Общество, което не се основава върху кръвта, а върху духа, върху общността от души — към това трябва да се стремим по пътя на духовната наука. Ние трябва да създаваме общности, в които факторът на кръвта вече няма глас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • православен юнгианец

  06 Март 2023 16:26ч.

  Струва ми се, че Р. Щайнер не е познавал "естеството" на руската душа и особено с оглед на руските исторически перспективи - на руския дух в днешна, вече модернизирана Русия. Щайнер не прави ясна разлика между "групова душа" и "съборна душа" поради ограниченията на парадигмата и метода си - самото понятие "групова душа" е психологически оксиморон, ако не се гледа на него откъм синкретичната съборност на едно интензионално, качествено саморефлексиращо се съзнание. Няма такова нещо като множествен субект, ако последният не се сублимира през качествената рамка не на организацията, а на индивидуацията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  06 Март 2023 17:16ч.

  Хубаво е да се знае, че ФАЩ отначало се дърпат за процеса, което означава, че са се гласили да приберат в последствие осъдените в къщи, както хиляди други нацисти, малка част от избягалите и към Латинска Америка, по коридора на плъховете, организиран от Ватикана и Червения кръст с издадените им паспорти...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • У. Чърчил и Т. Рузвелт са искали да

  15 Март 2023 0:19ч.

  екзекутират всички подсъдими БЕЗ съд и присъда, но Сталин се е възпротивил и е настоял процесът да бъде проведен. В това видео (https://www.bitchute.com/video/5M0wXml3FJzL/) можете да се запознаете с мнението на Дейвид Ървинг, британският писател, който без да е професионален историк, остава най-осведомен на тема Втората Световна Война, след като е проучил в оригинал всички документи съхранявани във военните архиви на ЮК, САЩ, СССР и Германия, и е интервюирал свидетели и близки на подсъдимите... Книгата му "Последната Битка" е преведена на български език и издадена у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо чудно

  08 Март 2023 13:09ч.

  наследниците на тези "плъхове" да са именно провокаторите на създадения там ламтеж за завладяване на чужди територии и богатства и за култ към войната. Генът е голяма работа, кръвта вода не става...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коко Н

  20 Апр 2023 13:31ч.

  https://www.amazon.com/Arsenal-Democracy-Detroit-Quest-America/dp/1501221337

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи