Полк. Кръстю Стойчев: Бъдещият патриарх Неофит стана ефрейтор след отлична стрелба

Полк. Кръстю Стойчев: Бъдещият патриарх Неофит стана ефрейтор след отлична стрелба

Автор: Евгени Генов, "Преса" Следвайте "Гласове" в Телеграм

О.з. полковник Кръстю Стойчев е роден на 30 май 1939 г. в с. Заветно, община Попово, област Търговище. Завършва Висшето военно-артлилерийско училище в Шумен. Учи и във Военната академия „Г. С. Раковски“. Служил е в с. Бояново (Ямболско), в Ямбол, Белене и София. За участие в ликвидиране на последствията от земетресението на 4 март 1977 г. е награден с ордена „За гражданска доблест“. През 1990 г. се уволнява от армията.

Редник Симеон Димитров (патриарх Неофит) на първо свиждане след клетвата с брат си Димитър Димитров в с. Бояново, Ямболско

Това се случи преди 48 години. Тогава бях старши лейтенант и служех в зенитния полк в с. Бояново (Ямболско), който бе в състава на 7-а Ямболска дивизия. Това бе най-голямата и най-силната ни дивизия, която трябваше първа да посрещне евентуална турска агресия срещу нас. Полкът бе въоръжен с 57-мм зенитни оръдия, които имат боен радиус 6-8 км, но могат да стрелят и по земни цели като танкове и друга бронирана техника. Попълнението на набора през есента на 1965 г. беше от района на София. С изненада разбрах, че сред новобранците е и младеж, завършил като отличник на випуска Духовната семинария в Черепиш, освен това бил и много добър солист в храм-паметника „Александър Невски“ и не е член на комсомола.  Редникът се казваше Симеон Николов Димитров. Това е новоизбраният наш патриарх Неофит. Първата ми среща с редника ме впечатли. Забелязах, че е висок, строен, с естествено красиви черти. Бе много скромен, винаги уважително слушаше събеседника си. А и имаше характерен мелодичен тембър. Като млад войник редник Симеон Димитров бе пословично изпълнителен. Пишеше изключително красиво. Можеше да не спи по цяла нощ, за да изрисува етикетите на всички войници в батареята - около 60 човека, за нощните шкафчета, противогазите, личното оръжие. За кратко време си извоюва уважение и авторитет. Затова старите бойци не си позволяваха, дори и не си помисляха за някакви издевателства над него.

Бъдещият патриарх беше включен в разчета на ПУАЗО (прибор за управление на артилерийския зенитен огън) в приборния взвод на втора огнева батарея. Тогава във войската  нямаше компютри и за времето си това бе една доста сложна и модерна електронноизчислитела машина. Редник Димитров изпълняваше длъжността на далекомерист. Притежаваше много добро стереоскопично зрение, благодарение на което много точно определяше разстоянието до целта. Стрелбите на батареята завършиха с оценки „добър“ и „отличен“ и Димитров бе повишен в звание „ефрейтор“. А във войската, както гласи армейският фолклор, само ефрейтор и генерал се става по заслуги.

В полка нямаше войник с по-богат интелект и по-добри качества за библиотекар от бъдещия патриарх. Затова през втората година на службата му освен в бойния разчет той изпълняваше и тези задължения. Успя да преобрази библиотеката, описа цялата налична литература. Редник Димитров се интересуваше и изучаваше интересите на войниците. След това искаше разрешение да отиде до Елхово. Оттам вземаше книги от Градската библиотека и ги носеше на гръб. Раздаваше ги на войниците за четене, след това ги връщаше и получаваше нови. По щастлива случайност редник Димитров е роден на една дата с тогавашния командир на зенитния полк полковник Стоян Минчев - 15 октомври. Командирът го пусна в домашен отпуск, за да отиде на сватбата на брат си Димитър.

В поделението имаше преглед на художествената самодейност и Димитров бе любимецът на другарите си от полка. Всичко го наричаха Симо. Той дирижираше войнишкия хор и помагаше за организирането на другите прояви. Имаше и весели моменти. В един от театралните епизоди, за да не издадат военна тайна, тъй като прегледът бе пред гражданството в Културния дом извън поделението, и за да внесат хумористичен елемент, бойците измислиха рапорта „Сдавам поста на твоята глава проста“.

Веднъж бяхме на лагер в Атия, край Бургас. Провеждахме стрелби по въздушни цели и успоредно с това се изнасяха и художествени програми. Решихме благодарност към артистите да поднесе войник. Изборът естествено падна върху ефрейтор Димитров. Без някой да му нареди или подсети, той сам набра букет горски цветя и ги поднесе на артистите, което предизвика неочакван възторг у всички присъстващи.

57-мм зенитно оръдие от полка на патриарха на огнева позиция

В полка трябваше да проведем комсомолско събрание. Помолих Димитров да изпише един лозунг. Знаех, че е завършил семинария, но не му казах в какъв цвят да са буквите. Просто забравих и той ги изписал в черно. Попитах го защо, а боецът ми отговори, че са го учили, че черният цвят е официален. Поради тази причина събранието мина без лозунг, а аз шеговито му подхвърлих, че до края на службата си ще пише само в червено. Един ден помолих  комсомолския секретар на батареята да поговори с него за учението на Дарвин, а Димитров по време на разговора го попитал - знаеш ли, че Дарвин е умрял с библията в ръка?  Бъдещият патриарх като войник донесе в поделението албум с картини на световноизвестни майстори. На всички обясняваше какъв стил е картината, какво символизира, замисъла на автгора и т.н., което говореше за неговия голям интелект. От беседите си с него разбрах, че в Семинарията не са учили нищо за електрическия ток. Просто им казвали, че като завъртим ключа и лампата светва. Вероятно това е било поради религиозни съображения, сигурно са смятали, че електричеството не е творение на бога. Димитров беше далекомерист и уредът, с който работеше, не се захранваше с ток. Споделял ми е, че семейството му е много религиозно. След като се уволни, завърши Духовната академия. Един ден го срещнах пак. Каза ми, че ще заминава за СССР, където ще учи църковно хорово пеене, защото това му била мечта още в казармата...

Оттогава минаха близо 50 години, но и сега като го гледам и слушам, вече като патриарх, не намирам никаква промяна в неговия тембър, както и в начина на изразяване. Гласът му е особено мелодичен и дори със затворени очи бих го отличил от стотици други. Сигурен съм, че патриарх Неофит достойно ще представя Българската православна църква и страната ни пред света. Желая му здраве и дълголетие. Той е обаятелна личност и с него ни предстоят успехи и благоденствие.

(в. Преса, печатно издание, брой 82(433) от 24 март 2013)

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Наско

  17 Март 2024 9:59ч.

  Освен това е бил фен на група БТР, ето защо няма нищо странно във вчеращният ден! Бог да го Прости, дядо Неофит и той е човек и рокаджия!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Браво

  23 Март 2024 11:18ч.

  Великото поделение 38220 в село Бояново и аз служих там, но с новата тогава и свръх секретна Оса АКМ. Полка вече вероятно е в ръцете на украинските фашисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕКАР ОТ СОФИЯ

  23 Март 2024 15:05ч.

  Колко красив мъж! Сигурно ще има хора, които ще кажат, че коментарът ми е неуместен за духовно лице и може би ще са прави, но...Нима може да не го отбележиш!? Светла му памет на нашия Патриарх, ще ни липсва много. Интересно ми беше да прочета, че ДОРИ той е бил в казарма. Като лекар под пагон и човек с над 20 години активна военна служба ще си позволя да отбележа, че минаването през казарма е по- скоро полезно. Особено за мъжете. Но за дамите също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква огромна загуба на знание и талант за България

  27 Март 2024 23:16ч.

  Колко красив мъж!, да допълня - лекар от София - с високото Ботевско чело и сини очи, неземен глас и усет в песнопенията, изтънчена интелигентна мисъл в проповеди и обръщения - красота! Този красив човек трябваше и да създаде като родител много деца, голяма загуба за българската нация. Поклон пред патриарх Неофит!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Святоотческо служение на Св. Дух и детеродство?

  28 Март 2024 16:51ч.

  Защо го казахте това последното изречение, вие усещате ли каква подигравка е това с вярата и делото на тоя достоен пастир на църквата и народа ни??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕКАР ОТ СОФИЯ

  28 Март 2024 14:56ч.

  "Каква огромна загуба на знание и талант за България 27 Март 2024 23:16ч.", този красив човек, както повече от правилно го наричате оставя много след себе си. Деца включително. Макар и не в прекия биологичен смисъл на това понятие. На първо място- двамата синове на неговия брат, доц. Димитър Димитров. Бог да го прости и него. Единият от тези синове, Стефан, дълги години пееше в Операта в София. И определено има ангелската дарба на Негово Светейшество. Същият дълбок, изразителен, въздействащ баритон. Ами всички ние? Които го обичахме, почитахме и сега неутешимо скърбим за него и се опитваме да пазим и предаваме оставеното от него? В един определен смисъл ние всички сме негови деца, не е ли така. Разбирам прекрасно смисъла на коментара Ви и до някъде Ви подкрепям. Вие имате предвид точно и конкретно биологични деца. Но като родител на четири деца, едното от които не е биологично на семейството ни- осиновено е- ето какво ще Ви кажа. Вероятно е много важно кои са биологичните ти създатели. Но повярвайте ми- и като лекар, и като родител ми повярвайте!- истинският ти баща и майка са хора, които не обичат безусловно. Подкрепят те безрезервно. Опитват се да са до теб, когато е нужно. И се стараят да те възпитат с примера и живота си. Не със забрани и шамари. Това знам аз. От собственото си детство в това число. Отгледаха ме хора, които се грижеха да имам храна и дрехи, но никога не ме попитаха какво ме тревожи. Какво ме радва. И "любовта" в този дом винаги беше с условие. Ако измия чиниите. Ако, ако, ако. Да не говорим, че осиновенета ни дъщеря прилича на мен стократно повече от собствените ми деца. Именно поради примера и начина, по който се опитваме да я обичаме и да живеем заедно. Но като жена ще Ви призная нещо- с риск да си навлека много негативни коментари тук. Светла му памет на нашия Патриарх, мога да направя мнооого дълъг списък с мъже, които съвсем откровено му завиждаха за начина, по който всички жени в тази страна сме го поглеждали поне веднъж...Не точно както трябва да гледаш духовния си водач, нали ме разбирате. Толкова красив мъж. До последно. И въпреки болестта. Очите му. Просто като погледнеш тия очи и...светът става различен. Сигурна съм, че ме разбирате. И аз като Вас ще кажа- поклон пред Патриарх Неофит! Бог да го прости. Много, много ни липсва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕКАР ОТ СОФИЯ

  28 Март 2024 17:21ч.

  "Святоотческо служение на Св. Дух и детеродство?", ако ми позволите, може ли да Ви помоля нещо? Моля Ви, не се ядосвайте на думите, които коментирате с право и правилно. Понякога човек напълно неволно или от незнание и недостатъчно разбиране казва някакви неща. Да не бъдем твърде строги. Освен към себе си може би. Да се опитаме да сме по- разбиращи един другиго. Ето това е нещо, което мисля, че би било проява на почит към покойния ни Патриарх Неофит. Той беше човек диалогичен, разбиращ другите и винаги готов да ги чуе. Винаги. Да се опитаме и ние да бъдем такива. Поне да опитаме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • някои продължават да съимерват Небесното по мерките на светското

  28 Март 2024 18:02ч.

  Целият тоя небесен блясък в очите му, който междупрочем бе томителен, а не изкусителен, не му е бил даден даром, да сваля мадами; той беше монах, все пак. Бил му е даден като на достоен воин на Божията Воля и служител на Светата ни църква. Трябва да си даваме сметка какво пишем и говорим, защото скверним паметта и принизяваме делото му, и то при неизтекъл 40-дневен срок след кончината на земния му живот. Той непрекъснато се е самоизтръгвал от козните на сатаната, а те от невежество или светска суета го пращат в лапите му. Хората са длъжни да знаят, че духовен пастир и богослов се става само по заслуги, след като Бог те е венчал за себе си - Той и затова те е увенчал с корона и скиптър, междупрочем, а не с було и брачни окови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕКАР ОТ СОФИЯ

  28 Март 2024 18:59ч.

  Дали се чувате какво говорите, наистина!? "...да сваля мадами"?!??? Сериозно ли. Наистина!? Кой, за Бога, дори е намекнал подобно нещо??? Това са си лично Ваши интерпретации. Коментарът ми беше адресиран към друг човек, ако и написан в публичен форум. Имате право на мнение. Безспорно. Но аз отказвам категорично да участвам в подобни...безумни предположения и интерпретации, както вече подчертах. И много Ви моля, по-внимателно с размахания пръст и нравоученията. Не знаете с кого разговаряте. Може да се окаже човек, достатъчно подготвен и достатъчно наясно с много неща. Един публичен форум НЕ е място за такива неща, но все пак ще си позволя да споделя нещо с Вас. Дано ме разберете този път! Останала съм без баща на две годишна възраст. Майка ми си е жива и здрава и до днес. Но по една или друга причина се е наложило доста дълго време за мен да се грижи един монах. Също покойник от дълго време, Бог да го прости. Този човек, без да ми е роден баща, направи за мен чудеса. Без да е длъжен. Без да трябва да го прави. Без да го задължава нищо. Освен чистата му душа и благородното му сърце. И дълбоката му вяра. Този човек се опита да направи от мен човек. Смея да кажа- успя. Благодарна съм, че Бог, във великата Си милост към мен, позволи този монах да ме види дипломиран лекар. Бях по- щастлива от неговото " Бог да те пази, докторе!", отколкото от радостта на родните си близки. Ако искате ми вярвайте. Опитвам се да Ви кажа, че съм научена какво означава монах и как трябва да се отнасяме ние към такъв човек. И за да разберете, че наистина знам какво говоря, ето Ви още нещо. Което никога до сега не съм казвала гласно. Обещах. Спазих го. Но този, на когото го обещах, вече го няма. Никога, по никакъв начин, при никакви обстоятелства, точно аз няма да кажа нищо неподходящо, непристойно ТОЧНО за дядо Неофит. Никога. В много тежък и страшен момент от моя живот, когато имах нужда от помощ, много хора, на които разчитах, забравиха за мен. Изплашиха се. И ме останиха сама. Хора, за които съм обръщала света. Как се справих ли? Ами не се. Предадох се. И докато просто чаках живота да свърши в една столична болница преди много години, една сутрин в стаята ми влезе напълно непознат за мен човек. Доведен от медицинската сестра, която се грижеше за мен. Отказвах да пия лекарставата си, да се храня. Отказах и да говоря с него. Мислех, че ще си иде. А той седна на един стол до леглото ми и отвори един псалтир. Без да настоява да говоря с него. После стана, прекръсти ме и си излезе. На другия ден дойде пак. И на по- другия. И така много, много дни. Просто стоеше до леглото ми. Тихо. Спокойно. До деня, в който изпитах срам. Че го разочаровам. Че не ценя грижата му. Той не ме познаваше. Не ми дължеше нищо. Той просто бе приел да дойде, заради онази сестра. Това беше денят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕКАР ОТ СОФИЯ

  28 Март 2024 19:05ч.

  , в който проговорих. За пръв път от три месеца. После започнах да пия пак лекарствата. Да се храня горе- долу. Да не крещя на лекарите да ме оставят да умра. Не можех да понеса мисълта, че ще го разочаровам още един ден. Той нищо не ме питаше. Нищо не казваше. Просто идваше, аз му целувах ръка, той сядаше на стола и отваряше малката книга. После си отиваше. След като ме пръкръсти с усмивка. Тази усмивка, Боже! Тези очи, които казваха, че всичко е наред. Че ще се справя. И аз повярвах. Че ще се справя. В един момент започнах да говоря с него и така. Сестрата му беше разказала защо съм там, какво се е случило. Това сега не е важно. Този човек, който направи всичко за мен без въобще да ме познава, беше дядо Неофит. Спаси ми живота. Спаси ме от самата мен. От всичките ми демони. Изтръгна ме от тях. Направи това, което се предполагаше да сторят хората, за които аз се бях грижила някога. Без този човек нямаше да ме има. Нямаше да имам децата си. Работата си. Живота си. Така че, повярвайте ми. Знам какво дължа на скъпоценната му памет. Идея нямате как ме боли. Неутешима съм. Поне това няма да Ви се стори нередно, надявам се. Бъдете здрав.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи