Жак Бо за смъртта на Пригожин: Дело на чужди служби е най-правдоподобната хипотеза в момента

Жак Бо за смъртта на Пригожин: Дело на чужди служби е най-правдоподобната хипотеза в момента

Автор Андре Беркоф, радио “Сюд”

28 август 2023 г.

Не вярвам да е уреждане на сметки. Пригожин е бил в Африка в дните преди инцидента и ако наистина е трябвало да го елиминират, мисля, че лесно биха могли да го ликвидират в Африка с добре платен снайперист и проблемът щеше да бъде решен много по-дискретно, много по-малко зрелищно и с много по-малко въпроси. От друга страна, изглежда се прецизира действие на чужда спецслужба. И тук очевидно веднага идват на ум украинските служби. Но освен украинците, има доста упорити слухове, които сочат френските служби. Това казва Жак Бо, бивш член на швейцарското стратегическо разузнаване, който е участвал в програми на НАТО в Украйна през 2014 и 2017 г., в интервю за журналиста Андре Беркоф по френското радио "Сюд".

 

- Много обичам, а знам, че и вие обичате да слушате Жак Бо. Той е експерт, много дълго време е бил член на швейцарското стратегическо разузнаване, участвал е в програми на НАТО в Украйна през 2014 и 2017 г. Често ни е гостувал заради войната Русия-Украйна след инвазията. Знаете, че думите му са пълни със здрав разум. Путин и Пригожин: всички сте проследили историята отпреди няколко дни, от седмица, след самолетната катастрофа и смъртта на десет души, сред които на основателя на частната военна компания “Вагнер”. Бяха изложени всички хипотези и фантазии. Добър ден, Жак Бо!

- Добър ден!

- Може ли да се каже кой направи какво? Припомнете първо набързо какво е “Вагнер”, кой беше Пригожин и катастрофата и хипотезите. Какво може да се каже днес?

- Първо благодаря, че ме поканихте. За Жак Бо са важни фактите. Фактите, с които разполагаме днес, са доста оскъдни. Знаем, че самолетът се е разбил, след като е имал проблеми по време на полета. Знаем, че Пригожин е починал, тъй като руските власти идентифицираха неговото ДНК. Това знаем. Това, което не знаем, очевидно е защо и как наистина се е разбил самолетът. На настоящия етап може да кажем, че има две възможности - или че е злополука, или че е атентат. Злополуката е нещо ненадейно. Тя не е напълно невъзможна, защото, имайки предвид ограниченията и санкците, с които се сблъсква Русия, не е невъзможно използваният самолет, “Ембраер” бразилско производство, да не е имал нужните резервни части и наистина да е летял, без да има всички елементи за сигурност. Следователно хипотезата за злополука е правдоподобна…

- Жак Бо, само един коментар за тази хипотеза. Все пак “Вагнер” не е компания на аматьори, които си играят на войници. Това все пак е доста изненадващо. Имате право, че всичко е възможно, но…

- Прав сте, това изглежда удивително, но аз не казах, че това е вероятно, а че е правдоподобно. За мен, като експерт по разузнаване,”вероятно” и “правдоподобно” имат техническо значение. “Правдоподобно” означава, че това е допустимо. Това е важно. На следващо място, ако говорим за атентат, очевидно сме изправени пред много въпроси. Първо, дали това е атентат, причинен умишлено от руските власти, за да се отърват от Пригожин, ръководителят на “Вагнер”…

- В самолета не е ли бил и основателят Уткин?

- Така казват, но не съм получил никакво потвърждение (междувременно руският Следствен комитет потвърди самоличността на десетте загинали при самолетната катастрофа, сред които и Дмитрий Уткин, бел. пр.). От друга страна, наистина не го виждаме с нацистките символи и т.н. на снимки в социалните мрежи.

- Само една дума относно Путин - вие казвате и имате право, че Пригожин никога не е атакувал Путин фронтално, дори и устно, но няма ли все пак в този момент хора, които са още по-твърди от Путин и които са казали: “Чакайте! Не може така!”? Все пак един или два руски хеликоптера бяха атакувани и загинаха руски военни. Поправете ме, ако бъркам.

- Така се говори, но пак казвам, че има различни интерпретации. Това дори би могло да е била грешка на самата руска противовъздушна отбрана. Това е в сферата на хипотезите, не е невъзможно, но не ми изглежда много вероятно. Идеята за уреждане на сметки в рамките на въоръжените сили или дори вътре във “Вагнер” впрочем ми се струва малко вероятна. Можеше да има други начини да го направят.

- Да, може би не на руска територия.

- Ако става дума просто за разчистване на сметки. Припомням, че Пригожин каза впоследствие, което съм обяснявал във вашия ефир, че походът му, бунтът, който направи, този метеж, не е имал за цел да сваля правителството, а да изрази публично недоволството си от разпокъсването на въоръженото крило на “Вагнер”.

- Вие дори говорехте за почти профсъюзен поход.

- Да, очевидно става дума за нещо такова, разбира се, с малко по-различно измерение.

- Разбира се.

- Очевидно с много различно политическо значение. Но става дума за този регистър, а не за въстание и за сваляне на правителството, което никога не се е случвало, дори не и в ума на Пригожин. Между другото той е имал среща с Владимир Путин и изглежда са се разбрали за много неща. Така че априори няма спор, който да изисква унищожаването на един самолет и осемте пътника, само за да се отърват от Пригожин. От друга страна ще припомня, че Пригожин е бил в Африка в дните преди инцидента и ако наистина е трябвало да го елиминират, мисля, че лесно биха могли да го ликвидират в Африка с добре платен снайперист и проблемът щеше да бъде решен много по-дискретно, много по-малко зрелищно и с много по-малко въпроси.

- Какво остава тогава, Жак Бо?

- Остават няколко хипотези. Както казах преди малко, не вярвам много в уреждането на сметки. От друга страна, изглежда се прецизира действие на чужда спецслужба. И тук очевидно веднага идват на ум украинските служби. Кирил Буданов, който е или беше шеф на военното разузнаване, понеже не знаем дали все още е жив или е мъртъв - украинците твърдят, че е жив и това е възможно, но не сме го виждали физически -, но преди да изчезне и това вероятно е причината, поради която руснаците са се опитали да го премахнат, той призна, че украинските служби стоят зад ликвидирането миналата година на цяла поредица руски олигарси, милиардери в Испания, почти навсякъде, които падаха през прозореца, и Кирил Буданов призна, че украинските служби са премахнали такива хора, руснаци, и ще продължават да го правят.

- Това е една хипотеза, разбира се.

- Това е стратегия, използвана от Украйна.

- И са имали средствата да поставят бомба или експлозив в самолета преди да излети? Това е най-лансирата хипотеза.

- Да, разбира се. Ще ви припомня, че бяха извършени няколко бомбени атентата. Най-известният беше срещу Даря Дугина преди една година. Както и атентатът срещу руския военен блогър Татарски, който беше извършен от украинските служби. Така че донякъде сме в същата ситуация като през Студената война с Източна и Западна Германия, които имаха толкова много прилики, езикови и пр., и беше много лесно и за едната, и за другата страна да вкарват шпиони и агенти. Днес сме в същата ситуация с Русия и Украйна и виждаме, че атентатите, извършвани с дронове, които впрочем са дронове с малък обсег, някои имат голям обсег, но други са с малък, което означава, че агенти, внедрени в Русия, ги задействат. Така че съвсем не е немислимо да си представим, че украински агенти са успели да проникнат на летището, за да взривяват с пластичен взрив или повредят умишлено самолета на Пригожин. Още повече, че това е частен самолет, следователно е относително разпознаваем сред останалите. Така че това съвсем не е немислимо. Но освен украинците, има доста упорити слухове - но пак повтарям, че са само слухове -, които сочат френските служби.

- Така ли?!

- О, да.

- И какъв е интересът на френските служби? Заради “Вагнер” и Африка?

- Пригожин е свързан с аферата в Нигер, с аферата в Мали и т.н. “Вагнер” е в прицела на френските служби и на Франция като цяло и бихме могли да си представим, но пак повтарям, че сме в сферата на хипотезите, на слуховете, нямам никакъв елемент, който да позволява да се потвърди, че това е служба - на Франция или дори на САЩ, вероятно и на украинците. Несъмнено много бързо ще бъдат заличени доказателствата.

- Следователно е възможно, Жак Бо, да не узнаем дълго време какво точно се е случило?

- Именно. Но мога да си представя, че днес има такова подреждане на звездите или на планетите по-точно, което прави идеята чужда служба да е ликвидирала Пригожин най-правдоподобната хипотеза в момента.

- Според вас това, което се случи - катастрофата и смъртта на Пригожин и на останалите, променя ли коренно нещата между Русия и Украйна?

- По същества няма да се промени много, освен ако атентатите, които бяха извършени от миналата година на руска територия от украинци, първоначално са имали за цел да разединят населението от властите.

- От режима.

- Точно същите цели, като онези, които си постави “Ислямска държава” във Франция. Това е точно същата стратегия. В действителност имаше обратния ефект. Както стана във Франция с атентатите на “Ислямска държава”, те, напротив, засилиха националното единство срещу противника. В случая това е Украйна. И идеята, че Русия е жертва на тероризъм, има по-скоро мобилизиращо въздействие върху населението, отколкото подкоповащо, както са смятали.

- Вместо да разделя, обединява хората и в крайна сметка те защитават родината майка.

- Точно така. Тъй като това е метод, който не се смята за достоен за уважение, това явно мобилизира руснаците още повече срещу украинците, ако мога така да се изразя. Въпреки че смятам, че като цяло руснаците не са против украинците, има нагласа, че не е неоправдано, че са в Украйна и тук отново се позовавам на проучванията. Лондонският вестник “Таймс” впрочем току-що направи проучване, за да разбере дали руснаците смятат, че Владимир Путин стои зад атентата срещу Пригожин и, както изглежда според “Таймс”, а не според Кремъл, само 8% от руснаците смятат, че може би Кремъл стои зад него. Това означава, че над 90% от населението смятат, че причината е друга. А това показва, че тези атентати по-скоро затвърждават единството зад Владимир Путин, отколкото, напротив, да разрушават обществената тъкан.

- Във всеки случай въпросите остават отворени. Благодаря ви, Жак Бо! Интересно е да се направи равносметка. Припомням, че сте написали няколко книги за Украйна, публикувани от издателство “Макс Мило”, които препоръчвам, защото действително, както казвате вие, хипотезите са нещо хубаво, но фактите - още по-хубаво. И точно това се опитваме да правим. Благодаря ви!

- Благодаря ви и аз!

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързана статия: Жак Бо: Лесно е да воюваш с кръвта на другите, до последния украинец. Западът не беше честен с Русия, не е честен и с Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Помнещ

  29 Авг 2023 21:46ч.

  Мерси, Мосю Колонел! Още един "западняк" може да го приемем в кохортата " Здрав разум". Писах, че Путин има мотив, но нулев интерес да ликвидира Пригожин. Бях учуден от г-н Вацев, че натъртва на хипотезата, че деянието е извършено от някои финансови олигархи във войната им с промишления и военен блок в Русия. Писах, че няма такъв смелчага да натресе такъв удар по Путин защото както се очакваше се вдигна жестока информационна вихрушка от англосаксите за омаскаряване на Путин. Представяте ли си какво ще последва, ако по време на раследването се появи малка, ама съвсем малка нишка водеща към накой олигархичен кръг. Историята с Ходарковски, Беризовски ще изглежа като нежен бриз. Така, че браво на г-н Жак Бо. Мислим еднакво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  29 Авг 2023 23:45ч.

  Според българската про-кура-тура, "Черепа" го е поръчал заради общата фирма в Крим..........Справка изказване на наблюдаващият прокурор пред медийте......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  29 Авг 2023 23:57ч.

  Има един такъв момент че самолетът е бил на ремонт и заради санкциите около месец е чакал доставка на някаква част. Можете да ме обвините в теория на конспирациите, но сигурно не е много трудно да се разбере за чий самолет е резервната част и да се монтира нещо в нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В опита си да представи Путин в най-добра светлина

  30 Авг 2023 1:54ч.

  мосю Бо го е представил като безпомощен, некомпетентен, президент, който може безнаказано да бъде заплашван, а разните чужди служби необезпокоявани да си провеждат операциите на руска територия. И вероятно не си дава сметка, какво е казал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има един руски филм "Художник"

  30 Авг 2023 2:22ч.

  Никога в Русия не е било спокойно. Завербовани винаги е имало и ще има. Уви!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НОВИНИ Кой е Жак Бо: “Експертът” проводник на руската пропаганда

  30 Авг 2023 2:53ч.

  Jacques F. Baud, както е правилното изписване на името му на френски, е бивш полковник от швейцарската армия, стратегически анализатор, специалист по разузнаване и тероризъм. Бил политически ръководител на мироопазващите операции на ООН, работил 5 години за борбата в НАТО срещу разпространението на леки оръжия и прочее хвалби за огромния експертен капацитет на Жак Бо. Сериозна работа, няма що. въпросният Жак Бо е критикуван широко заради разпространението на конспиративни теории и лъжи. Според френския журналист Антоан Хасдей от “Conspiracy Watch” - френски уебсайт, основан през 2007 г. от Руди Райхщад, и изцяло отдаден в борбата с разпространението на фалшиви новини и конспирации, Жак Бо отговоря на всички критерии за конспиратор. Цитирано е интервю пред клона на държавната руска телевизия RT във Франция, в което Бо е отговорил на всички критерии за “геополитическа конспирация”. Важно е да се отбележи, че сайтът “Conspiracy Watch” не е случаен и се използва широко от Министерството на образованието във Франция. Освен това сайтът е част от Civil Society Empowerment Programme (CSEP) на Европейския съюз, която се занимава с насърчаване на гражданското общество, местните организации и достоверните гласове на представители на обществото. Инициативата е под шапката на Интернет форума на ЕС, която стартира през 2015 г. от Димитрис Аврамопулос, комисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството, за справяне с терористично съдържание онлайн. Интересни са и книгите на Жак Бо. “Експертът” с богата биография е автор на книги като “Путин: Майстор на играта?”, “Аферата Навални: Конспирация в услуга на външната политика” и “Тероризъм: Политически лъжи и фатални стратегии на Запада”. В интервю пред белгийския журналист Мишел Колон, препубликувано в руски сайт, Жак Бо дори се възхищава на бързината, с която “военната операция на Кремъл” върви в Донбас. Според Бо големите украински градове се контролират не от въоръжените сили на Украйна, а от "главорези и престъпници", като например бойците от "Азов". Жак Бо добави също, че нацистките части са ангажирани с “невъобразими зверства“ в Харков и Мариупол. Това твърдение на Жак Бо припокрива основната линия на изказванията и позициите, които идват от Кремъл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  30 Авг 2023 2:59ч.

  Ха ха. Фактчекърите веднага се активират когато някой погледне на нещата не през тяхното криво огледало.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко плащат

  01 Sep 2023 14:42ч.

  на дума на минута на фактчекъри като теб. Има ли приличен надник, как генерирате текстовете, ползвате ли чат джи пи ти и тн тн

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тоя Бо звездите му ги говорят?

  30 Авг 2023 3:15ч.

  Бо:"Но мога да си представя, че днес има ТАКОВА ПОДРЕЖДАНЕ НА ЗВЕЗДИТЕ ИЛИ НА ПЛАНЕТИТЕ по-точно, което прави идеята чужда служба да е ликвидирала Пригожин най-правдоподобната хипотеза в момента."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  30 Авг 2023 4:29ч.

  малко звездите му говорят и повечко парите от В.В.Путьо(и това със сигурност не са девалвирани рубли:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  30 Авг 2023 9:21ч.

  Сега остана да се вземете и да развеете знамето с цветовете на дъгата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки дебил

  30 Авг 2023 18:27ч.

  смотан, напиши нещо по темата, недей да си търсиш хомо дружинка във форума:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  01 Sep 2023 12:16ч.

  Важното е, че не си сам на прайда, а аз нека си остана смотан. По темата : Жак Бо ви бърка там, където най-обичате и не огрява слънце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия е жертва на терорризъм..."

  30 Авг 2023 3:30ч.

  Така е, Русия е жертва на тероризма на путьовския ТЕРОРИСТИЧЕН режим! Терор е дума от от латински: terror – страх! Рашата избегна да обяви война на Украйна, като я нарече СВО, за да упражнява постоянни терористични актове срещу мирното население и всява страх като унищожава домовете им, ел. преносната мрежа, инфраструктура, пътища, болници, училища, детски градини, зърнени складове. Целта е цивилното украинско население да се опълчи към управленците си и едва ли не да се подчини и заобича своя палач-теростичния путьовски режим. Рашата очаква от своите жертви нек'в стокхолмски синдром. Рашисткият терористичен режим всява страх и сред "своите", като за най-малкто несъгласие и противопоставяне ги осъжда по измислени причини, залепва им клеймото "чуждестранен агент" и ги праща в катрога. Авторитаризъм чрез страх и терор - това е путьовския терористичен режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  30 Авг 2023 9:37ч.

  Остана да се научиш да мислиш с горната глава преди да преписваш от "правилните" медии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факт е, че путьо отказа да почете и отиде на погребението на Пригожин, както по закон се отдава на всеки герой на РФ

  30 Авг 2023 3:39ч.

  И това е косвено самопризнание за ликвидирането на Пригожин по заповед на путьо. Това беше демонстратично ритуално убийство, като е спазена и лщбимата символика на путьо в датит, точно 2 месеца след бунта. И точно по времето на избухването на бомбата в самолета на Пригожин, путьо избра да награди своя двойник като герой на РФ, т.е. се самонагради.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  30 Авг 2023 9:35ч.

  Българските по-горни анаЛизатори смятат, че всички във Вагнер са доволни, че започна поход към Москва и го отмени. Страхотна логика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи