Защо е наивно да смятаме, че САЩ са губещите в Афганистан

Защо е наивно да смятаме, че САЩ са губещите в Афганистан
Реакцията на руското общество на събитията от последните дни в Афганистан убедително показва в колко изкривено информационно пространство се намираме. И тези изкривявания се формират не само от западната пропаганда, обслужваща американските интереси и пропагандата на талибаните и седящите зад нея сили, но за съжаление и от руските средства за масова информация. Родните медии например еднозначно представят предварително обявеното и подготвяно от години оттегляне на американците като „паническо бягство“ и позорна загуба.

Даря Митина е историк. Внучка е на премиера на Афганистан Юсуф Мохамед (1963-1965 г.)

 

Когато подобна реторика се използва от Тръмп, който впрочем сам провъзгласи това оттегляне, това е разбираемо, той още се разправя с Байдън за изборите. Но това, че американците еднакво добре умеят както да се сбогуват и да не си тръгнат, така и да си тръгнат без да се сбогуват, е общоизвестен факт – нека си спомним как неотдавна американската армия помаха с ръчичка на доверилите й се сирийски кюрди, изпарявайки се в рамките на час и оставяйки протежетата си на произвола на турската армия.

 

Да се обявяват Съединените Щати за губещи като минимум е странно, освен ако нямаме предвид репутационните загуби, тъй като да, американската армия има международна репутация, към която афганският сюжет едва ли ще добави нови краски. САЩ намалиха бремето на безполезните разходи (по различни оценки от един до три трилиона долара) веднага щом стана очевидно, че стратегическата им цел – управляемият хаос – прекрасно ще се реализира и без активно присъствие. Всички задължения и всички рискове оставиха на нас (познайте накъде ще потече сега основният поток от бежанци, както и за чия сметка ще се укрепяват границите и армиите на средноазиатските държави?...), а те се качиха в красивата си машина и отлетяха.

 

Друга тема, преминаваща сега като лайтмотив в руското информационно поле, е защо така бързо рухна Ислямската Република Афганистан и къде се дяна 300-хилядната Афганска Национална Армия, за чиято подготовка, оборудване и модернизация, ако се вярва на отчетите, за двайсет години Съединените Щати са отделили 83 милиарда долара. Всъщност, за човек потопен в афганската проблематика, тук няма нищо удивително.

 

По реални, а не бравурно-пропагандистки оценки, числеността на АНА е била общо 53-55 хиляди души, като основните бойни единици в афганските междуособици винаги са били не армейци, а командоси от спецслужбите (около 70 хиляди) – това е публична тайна. Армията на Ислямска Република Афганистан, създадена от американците като евтина туземна войска за паради, която рядко напуска гарнизона, беше оборудвана минимално – нямаше даже ударни реактивни самолети от типа на обичайните учебно-бойни L-139, които се купуваха в 2000-те години от Ирак, нямаше сериозни наземни средства за поразяване, като тежки реактивни системи за залпов огън, оперативно-тактически ракетни комплекси, въобще нямаше зенитно-ракетен комплекс (за разлика например от армията на Демократична Република Афганистан от времето на съвестката интернационална помощ с нейните МиГ-21, СУ-22, С-75 и „Елбрус“).

 

Плюс разлагаща, прояла цялата армейска структура от долу до горе, корупция, плюс отсъствие на достатъчно убедителна мотивация за служба в армията, която, по мнението на афганското общество, обслужва чужди, неафгански интереси.

 

По същия начин, да се говори, че афганското общество не се е съпротивлявало на натиска на талибаните, също би било недопустим пропуск – по данни на Международния комитет на Червения кръст от 6 август с огнестрелни рани в 15 медицински учреждения в Афганистан са постъпили 4042 души, а за взетия в залог от маршал Дустум Шибарган талибаните три пъти рапортуваха, казвайки, че три пъти са били отблъсквани от там, както и от много други градове, паднали в резултат на битка, а не по „споразумение“.

 

В последно време по някаква причина руските медии усилено създаваха мит за това, че Талибан не е хибридно подразделение на пакистанската армия, появило се на бял свят съвсем неотдавна, според историческия аршин, а е исконно афганска сила, едва ли не имаща дълбоки корени и сериозна подкрепа в афганското общество.

 

Още преди пет години специалният предствител на Президента на Русия за Афганистан, З. Н. Кабулов, в свои доклади, говорейки за степента на контрол от талибаните над територията на страната, оперираше с числото 70%, макар реално да ставаше дума за 20-30% ( а пък за устойчив контрол, отчитащ афганската специфика, едва ли можеше изобщо да се говори). Самите талибани оценяваха степента на своя контрол над територията на страната на 70% само преди месец, по времето на визитата в Москва, когато вече процесът на колапс на ИРА беше започнал.

 

Воюващите талибани, въпреки уверенията на руската дипломация, която непонятно защо през последните десет години винаги подаваше изкривена информация за тяхната численост и реално влияние, също бяха неизброима маса – в различните години количеството им се оценяваше от 40 до 100 хиляди, но те бяха демобилизирани, постоянно получаваха финансово, техническо и човешко подкрепление от Пакистан, воюваха под ръководството на пакистански, и не само пакистански, инструктури с различни оръжия, от американски до израелски, можаха в критичния момент да създадат убедителен превес и да заемат всички важни стратегически точки, логистични пътища и погранични КПП, и най-важното – бяха високомотивирани за реванш.

 

Има заслужаваща доверие информация, че през последните две седмици през пакистанската граница ежедневно в Афганистан са били прехвърляни от 800 до 1000 души с оръжие, тоест имаме работа с обичайните за днешното време хибридна операция, държавен преврат, осъществени при активна подкрепа отвън, а демонстративното бездействие на американската армия убедително говори в полза на версията „договорен мач“, резултатът от който е сдаването на неликвидния актив от Съединените Щати на Пакистан.

 

Основното, което предопредели падането на Ислямска Република Афганистан не е неблагоприятното за нея съотношение на силите и не са реваншистките настроения на талибаните. Основният фактор на нестабилност е обществото, намиращо се в етап на разложение на родово-племенния строй, чиято форсирана модернизация от времето на съветската помощ беше насилствено прекъсната, както и крайно слабото правителство, за което самите афганци говорят, че „не се простира по-длаеч от Кабул“.

 

Малцина сега си спомнят, че през последните няколко години афганското правителство работеше в условията на фактическо двувластие, когато едни президентски избори завършиха с взаимно непризнаване на резултатите от съперниците, а следващите – с две президентски иногурации в един и същи президентски дворец, Арг, в интервал от половин час. Сега бившият премиер-министър Абдула Абдула, през всичките тези години работил заедно с талибаните за връзка с президента Ашраф Гани, ще бъде възнаграден с висок пост в новото старо ислямско емиратство.

 

Афганският народ – главният губещ в цялата тази завера – няма да получи гадна, неустойчива, но парламентарна република, с отрязани носове и уши, а вместо това ще бъде обречен да дава по една девойка от семейство за разтуха на талибанската войска, обесвания и публични убийства с камъни, каквито талибанското ръководство вече обеща да провежда „само по силата на присъда от шариатския съд“.

 

Дядото на Даря Митина Юсуф Мохамед ( в средата) с Алексей Косигин, председател на съвета на министрите на СССР и Андрей Громико, министър на външните работи на СССР.

 

---------

 

Даря Митина във Фейсбук, 16.08.2021 г.:

 

Когато пропагандатори във всякакви костюми и длъжности в унисон ви съскат в ушите, че „Америка за пореден път загуби“, „американците бягат, та пушек се вдига“, „американците претърпяха поражение“, запомнете – в 97 от 100 случая именно ви съскат в ушите.

 

Всъщност, абсолютният победител и бенефициент на днешния ден, специалният предствител на Държавния департамент Залмай Халилзад, празнува не само политическа, но и лична победа – той е отдавнашен персонален и смъртен враг на президента Ашраф Гани. Двамата започват да враждуват още в Щатите, по някаква сугубо неполитическа причина – едва ли не някаква жена не могли да поделят и това прераснало в многолетна и системна вражда. Халилзад навремето публично обещава да се изпикае на гроба на Гани, така че сега трябва внимателно да се следи за съдбата на екс-президента. Още повече, нещо ми подсказва, че пътят на Гани ще бъде не в Исламабад, а във Вашингтон, по-близо до децата. Но, да видим.

 

САЩ се избавиха от безполезни разходи, свалиха от себе си ненужно бреме, веднага щом стана очевидно, че целта им – управляемият хаос – прекрасно може да се осъществи и без тяхното активно участие. Всички разходи и всички рискове оставиха на нас, а те седнаха в красивата си машина и отлетяха.

 

Така че, тук загубата е чиста за:

 

1 афганския народ

2 Русия

3 средноазиатските страни.

 

А САЩ, както винаги, са обвити в шоколад.

 

Източници: vedomosti.ru, Фейсбук

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

Интервю на Даря Митина за Украина.ру:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от На фокус

Коментари

 • айде сега да търсим в поражението «победа»

  18 Авг 2021 10:40ч.

  Поражението си е поражение, независимо как ще бъде представено. “Ползите” за САЩ не могат да прикрият реалния факт на едно ужасно поражение за американската политическа и военна машина. А и “ползите” са много съмнителни и много цинични. Както винаги, САЩ забъркват кашата и след това оставят други да се оправят с нея. Мигрантският поток да създаде проблеми на Европа. Талибаните да създават напрежение по границите на Руската федерация и прочие измислени “ползи” за САЩ. Но нищо не става така, както е замислено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дани

  18 Авг 2021 10:46ч.

  Ако мигрантската вълна от Афганистан към Европа се счита за “полза за САЩ”, то не трябва ли да се запитаме “Какъв стратегически партньор са САЩ за Европа?” За чий … ни е НАТОто?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отче Ваш

  18 Авг 2021 10:47ч.

  И така, след Ирак, Либия, Сирия, дойде ред и на Афганистан !!! Благодарение на световният жандарм Сатанинските Античовешки Щати !!! След тях и потоп !!! Слава Американу, героям слава , АМИН !!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mвсията

  18 Авг 2021 10:49ч.

  „Мили“ безмозъчни борци срещу лошите ватенки с всички клишета, дето размятате, когато някой вземе да критикува или се запита за това безумие, както и за използването на радикалния ислям като удобна карта, вземете и вие си задайте въпроси. Вижте и Либия. От страната с най-високи стандарти в Африка до страна с пазари за роби. Вижте Йемен. Сирия, Ирак. Даже вижте каква демокрация имат в Саудитска Арабия, техният съюзник. Вижте ислямизацията на Европа. Не го виждате, нали. Още се борите по сигнал срещу невидимото зло. И така, право куме в очи за евроатлантическите Ви ценности !!! Слава Американу !!! Героям слава !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До кога?

  18 Авг 2021 10:51ч.

  До кога Европа ще понася последствията от неразумните и безсмислени войни на САЩ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • двоен аршин

  18 Авг 2021 10:57ч.

  Нали беше много лошо СССР десет години да бъде в Афганистан, а защо е много добре САЩ да са там цели двадесет години? Ситуацията е една и съща, резулата еднакъв, но едното е много лошо, а другото направо чудесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  18 Авг 2021 10:58ч.

  Защото е наивно да смятаме, че НЕ СА!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  18 Авг 2021 11:10ч.

  Същото може да се каже и за СССР, когато в края на 80-те години напусна страната. Статия от никой и за нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  18 Авг 2021 11:15ч.

  ФАЩ дори като бягат срамно, по тъмни доби и с подвити опашки, газейки с излитащите самолети хора, (които явно от радост за победата им се хвърлят под колесниците) не губят а печелят, нали така? Точно както и във Виетнам не загубиха? Също поражението на нацистка Германия не е никакво поражение, а "избавяне от безполезни разходи и сваляне от себе си на ненужно бреме" и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  18 Авг 2021 11:19ч.

  Ако някой си мисли че за тези 20 години САЩ само са давали пари, а нищо не са извличали, значи е от 80% на проф. Христов . Статията е интересна, може и да дава едностранна гледна точка, но дава и добре набляга на неща , които обикновено се пропускат в еуфорията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  18 Авг 2021 11:20ч.

  А наистина е вярно че един от големите губещи който е пропуснат е Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сартъров

  18 Авг 2021 11:24ч.

  Някой ще обясни ли защо "бежанците" минават хиляди километри през Иран, Турция, България за да идат в омразния капитализъм, когато Русия им е под носа?!? Защо се накачулиха като маймуни по омразните US самолети, а не по руските?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  18 Авг 2021 11:29ч.

  Елементарно, Уотсън! Защото в Русия няма тлъста социална система за доене, а и изглежда правата на коренното население се тачат повече от правата на пришълците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър Волгин

  18 Авг 2021 12:10ч.

  Нямаше ли стратегия в учебниците на НАТО и Пентагонът, за разбуждане на кошерът който е близо до врагът. САЩ май го правят и с Хитлер срещу СССР. Франция така провокира католиците и протестантите да се избиват първо във Англия после в Германско - 30 годишна война. САЩ разбуниха ислямът и католиците срещу СССР и България през 1980те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  18 Авг 2021 12:24ч.

  Интересна статия с разумен и съвсем обоснован различен ракурс. Споделям изцяло усещането на авторката за "контролирана загуба" и за съгласувано изостяване на властта в Афганистан. Необичащите САЩ и политиката им наивно ликуват и приемат автоматично, че мириканците са изгубили страшно много, само защото са пълни олигофрени и винаги действат като такива. А не са или поне не чак толкова. Да - рафинирани циници и непукисти са, но не и такива дебили. Имиджовите щети за САЩ са факт, но колко пък хубав е бил тоя имидж, че Вашингтон да се грижи толкова за него?! В самата Америка отдавна никой не се интересува от Афганистан и извън тесния кръг на фанатичните либерали на никого не му пука и за "изоставените" афгански жени и тънката светска прослойка, отрасла на западна хранилка. Основният вой и драматичното късане на ризи е пак сред евроатлантическите комсомолци от нашата страна на океана, които явно са си вярвали, че носят факела на нова ера в Афганистан и сега пак, за пореден път, отново се сблъскват със суровата, но истинска действителност на реал-политиката. Всъщност, надали и те са си вярвали толкова искрено, но по чисто пропагандни причини държат да изглеждат така и да продължат да се правят на същи херувими на прогресизма и човекоправизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а 18.08.2021 в 10:57 Нали беше много лошо СССР десет години да бъде в Афганистан, а защо е много добре САЩ да са там цели двадесет години? Ситуацията е една и съща, резулата еднакъв, но едното е много лошо, а другото направо чудесно.

  18 Авг 2021 12:33ч.

  Ситуацията след СССР в Афганистан беше построена стратегическа инфраструктура, а ситуацията след САЩ в Афганистан е тотална разруха на построеното от СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Констатация

  18 Авг 2021 13:14ч.

  Права е внучката на афганеца, а по-лошото е, че освен Русия, сред губещите е и България - ще го разберем съвсем скоро, когато афганската орда от "бежанци", със силен примес на талибани и бойци на Ислямска държава, се стовари на наша земя, а "умните и красивите" решат -съвсем в духа на Мути Меркел - да приютят част от тях у нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздрави за автора,много точен и

  18 Авг 2021 13:37ч.

  верен анализ на събитията в тази далечна и чужда нам държава но където и ние юнашки се проявихме като добри теляци на хамериканските задници и предници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Авг 2021 14:00ч.

  Губещите са васалите на САЩ. САЩ са прекалено далече от Афганистан, но да му мислят съседите на Афганистан и васалите на САЩ от Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Авг 2021 14:06ч.

  Американската кукла на конци "президента" на Афганистан, Ашраф Гани избяга като се постара да натовари колкото се може повече пари на самолета. Оказа се, че самолета не можа да побере всичко и на летището останаха да се търкалят много от парите. А сега, този престъпник, Ашраф Гани призовава афганистанците да се бият с талибаните. Така обрича много хора на смърт и ще протака гражданска война. Явно е, че така е инструктиран от САЩ. За САЩ е важно да има напрежение и войни по Света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Авг 2021 14:18ч.

  Даря се е поувлякла. Русия не е губеща. Русия ще спечели от идването на талибаните на власт в Афганистан. Съседните на Афганистан държави: Туркменистан, Узбекистан и Таджикистан ще потърсят помощ от Русия. Само в Таджикистан Русия има военна база. Навярно ще има и в другите две републики, а това е експанзия на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  18 Авг 2021 14:36ч.

  Наблюдател, ти да не си некой пущун и човек на споменатия в статията Залмай Халилзад?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Автор: Даря Митина, "Ведомости"

  18 Авг 2021 14:45ч.

  Не стреляйте по пианиста, то той толкова си може! Грозно е да се осмива авторката и да се иронизират разсъжденията й. Като за жена написаното е чудесно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  18 Авг 2021 14:46ч.

  "Наблюдател, ти да не си некой пущун" Продължавай да се чудиш какъв съм, а аз вече зная, че си тъп българин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  18 Авг 2021 15:01ч.

  Обективна статия, което можеше да се очаква от Ведомости. Все пак това е в някакъв смисъл опозиционно издание.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар /задължително/

  18 Авг 2021 15:13ч.

  "Начини на излизане Има много начини да бъде загубена войната в Афганистан. Всъщност оставеният на произвола на съдбата след изтеглянето на съветските войски през 1989 г. просъветски режим на Мохамед Наджибула просъществува самостоятелно още три години. Нещо повече, той дори надживя разпадането на СССР и прекратяването на доставките, преди да загуби контрол над страната. Проамериканският режим на Ашраф Гани се срина още преди да завърши изтеглянето на чуждите военни. Самият той избяга от страната. Що се отнася до изтеглянето на западните войски, продължаващо от 29 април, то беше проведено организирано само през май-юни. Още в началото на юли евакуацията на отделните обекти заприлича на спешно бягство, както например беше изоставена само за една нощ авиобазата в Баграм, където американските военни оставиха стотици единици различни видове въоръжение, които дори не си направиха труда да предадат на афганистанската армия. Заради ускореното настъпление на талибаните изтеглянето на западните войски се превърна първо в хаотично отстъпление, а след това в паническо бягство. През уикенда последният контролиран от САЩ и НАТО обект на територията на Афганистан беше летището на Кабул, за осигуряването на адекватна защита и прикритие за бързата евакуция на чуждестранния цивилен персонал, за което САЩ дори трябваше да върнат в Афганистан повече от 3000 свои военни."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  18 Авг 2021 15:17ч.

  Где зачезнадъртият палячо Мони Паси? Той тъй обичаше да се премени с шарени дрешки и да обикаля цирковите сутрешни манежи на телевизиите. Защо тази на марионетка не ще да покаже отново лика си и да повесели публиката? Моментът е толква подходящ. За си спомним как кротичкият собственик на Трабант обещаваше какви ли не благини от участието на нашите военни в умиротворяването на Ирак и Афганистан. Пасито не изневери на нрава си - хитро, алчно еврейче. (След прочитане да се изтрие!)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ханибал Барка

  18 Авг 2021 16:13ч.

  Репутационната загуба е голяма и няма да бъде забравено скоро. Свидетели сме на пиар катастрофа. Каквото и да каже Байдън, изглежда смешно. Няма полезен ход да изтъкне каквото и да било в своя защита. Гледките с излитащия самолет и хората вкопчили се в колесниците му няма да бъде забравена никога. Никой повече няма да се сети за снимките с хеликоптерите отнасящи южновиетнамци от Сайгон. Щатските подкасти постоянно пускат интервюта с американски ветерани от Афганистан, които се чувстват предадени. Най-интересните неща каза Дан Креншоу пред Бен Шапиро. Икономическите загуби са за над трилион - по времето на Петреъс и Макристъл бяха изпукали вече над 200 милиарда. Това са пари хвърлени като вода в сух пясък - без никакъв политически и икономически ефект. Осведомените американци ще ви кажат, че така се усвоява огромният военен бюджет. Страхливецът Гани е напуснал с хеликоптер натоварен са пари и кортеж от няколко тежки джипа. На пистата останали десетки куфари с пари - не намерил място на натовари всичко. това са пари крадени от американските данъкоплатци. Добре би било американците да си поискат тези средства и да му потърсят някаква сметка. Талибаните имат вече трофейно въоръжение за 80 милиарда - хеликоптери, бронирани хъмвита и каквото още решиш. Имат и празно американско посолство за 700 милиона, което е най-високотехнологичната сграда в тази част на света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко- преди ден два

  18 Авг 2021 16:37ч.

  Зададох 5-6 въпроса под статия за Афганистан.Въпроси на далечен,не заинтересован и не информиран читател.Но отговорите които са простички показват че големият губещ не е САЩ.Наблюдател по горе е изброил съседите на Афганистан от бившия СССР.Пропуснал е Киргизия.Така се случи,че имах пряк контак с 3ма киргизки граждани тия дни.2ма братя и съпругата на по-големия.Жената е под 30г. ,завършила е учителски институт,знае 4ри езика писмено и говоримо.Баща и е руснак.Та тази жена е омотана с чаршафи от глава до пети ,в жегите с ластици на ръкавите.Моли се 5пъти дневно.Те това става в бивша съветска соц.република.Изводите за Вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на 18.08.2021 в 16:37 Та тази жена е омотана с чаршафи от глава до пети ,в жегите с ластици на ръкавите.Моли се 5пъти дневно.

  18 Авг 2021 16:43ч.

  Ако тази жена бе ортодоксална еврейка, облечена с пола до земята, с блуза с дълги ръкави и забрадена със забрадка, молеща се 5 пъти дневно по стар юдейски обичай, какви изводи трябва да си направим, че да си религиозен е грях в очите на модерния неверник?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александр Колпакиди за положението в Афганистан

  18 Авг 2021 17:56ч.

  Александр Колпакиди за положението в Афганистан https://www.youtube.com/watch?v=5eiASb713Lc ЧТО ПРОИСХОДИТ В АФГАНИСТАНЕ? АЛЕКСАНДР КОЛПАКИДИ. КРАСНОЕ РАДИО #Афганистан #Колпакиди Александр Колпакиди - историк спецслужб, участник клуба КЛИО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питайте Саид!

  18 Авг 2021 17:57ч.

  Сватбеният триморскис ренегат Радев очевидно е дълбоко разстроен - сънувал е какво ще се случи с майкопродавците, слуги на чичо Сам, когато американците бъдат прогонени и от "Земята на Ботев и Левски:"! https://www.zerohedge.com/geopolitical/holy-fk-holy-cow-shocking-new-imagesaudio-highlight-afghanis-desperation-amid-kabul?utm_campaign=&utm_content=Zerohedge%3A+The+Durden+Dispatch&utm_medium=email&utm_source=zh_newsletter Евакуация: Here’s the photo of the inside of the plane: "The Crew made the decision to go" — Inside RCH 871, which saved 640 from the Taliban Leaked audio from the crew also revealed that they thought there were 800 people on the plane: https://pbs.twimg.com/media/E88CKg5XEAkfNen?format=jpg&name=small

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АЛЕКСАНДР ЛЕВИТ

  18 Авг 2021 17:59ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=iLpsorgJbKA

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гого

  18 Авг 2021 21:14ч.

  Ако знаете колко сте заблудена авторке???!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  18 Авг 2021 22:09ч.

  Думам ти дъще, сещай се снахо! Как им казват на талибаните в България и как му казват на Пакистан от другата страна на южната ни граница?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам!

  18 Авг 2021 22:52ч.

  Много наивно момиче. Въобще руснаците много внятно се опитват да обяснят ситуацията. Това, което се транслира по тв е просто тролинг и то зачетный! Руснаците просто доживяха да се посмеят от сърце на позорното бягство на американците от Афганистан. Рамбовци, блин! Трябваше да се посъветват най-малкото със Сталоун!:)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васко

  19 Авг 2021 0:41ч.

  Има няколко факти които не са отбелязани в тази статия. Първо, над 80% от афганците (Пиу Ризърч) са за шариата като закон. Тези които искат да живеят по европейски (или по руски) са малцинство. Второ, въпреки стотиците милиарди долари които им паднаха отгоре, афганците не успяха да си уредят страната. Направиха много милионери, купиха много коли, но нищо не успяха да организират. За това са само те виновни. Трето, корупцията и трибалните отношения не се промениха, и никакъв демократичен режим не би могъл да премахни тези вековни традиции. И четвърто, талибаните действат по шариата, по точно секат глави, режат ръце, разстрелват, убиват с камъни. Нормалните хора си траят и ги слушат, даже и да не са съгласни с тях. В България населението гласуваше 99% за комунистите в продължение на 45 години. Много е лесно за всичко да обвиняваме американците. Но когато втората световна война свърши, нито Япония, нито Германия не се възпротивиха на американската окупация. Затова 20 години по-късно държавите им бяха не само напълно възстановени, но и станаха иконимически съперници на САЩ. Ислямските "стойности" и "цивилизация" в Афганистан не са способни на такова развитие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  19 Авг 2021 20:05ч.

  "Защо се накачулиха като маймуни по омразните US самолети, а не по руските?!?" Бягат американските колаборационисти. Да му мислят нашите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  20 Авг 2021 17:56ч.

  Само да вметна, "изоставената" военна техника от армията е в ръцете на талибаните, за да я използват ще са необходими горива, гуми резервни части и муниции....В задачката се пита, КОЙ ще ги доставя? Следете парите......Войната е като всеки друг сериозен печеливш бизнес......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи