Заради торове и пестициди: една четвърт от птиците в Европа са изчезнали за близо четиридесет години

Заради торове и пестициди: една четвърт от птиците в Европа са изчезнали за близо четиридесет години

Автор: Корали Шоб, liberation.fr Следвайте "Гласове" в Телеграм

Интензивното земеделие е главната причина

За първи път обширно изследване показва въздействието на торовете и пестицидите върху заличаването на популациите от птици в Европа. Според изследователя Венсан Девиктор се налага спешно да преосмислим начина ни на производство на храна.

Популацията на кралското врабче е спаднала със 75 процента

Този път нямаме право на съмнения. Интензивното земеделие е със сигурност основната причина за поразителното изчезване на птиците в Европа, чиито популации са намалели с 25% за близо 40 години, като процентът на намалелите видове в земеделските райони е 60. Това е основното заключение на най-обширното и изчерпателно изследване на птиците в Европа до днес, публикувано на 15 май в научното издание Pnas. Според еколога и ръководител на изследването Венсан Девиктор, съавтор на труда, се налага спешно да преосмислим сегашния ни начин на производство на храна.

- По какво направеното от вас изследване се различава от предишни трудове, касаещи изчезването на птиците в Европа, включително и във Франция?

- Това е най-голямото обобщено разглеждане на въпроса, обхващащо цяла Европа, и е плод на колективно усилие без прецедент. Петдесет изследователи събраха данните от 37-годишен период от 20 хиляди места за екологично наблюдение на 170 различни видове птици в 28 европейски страни. Те сравниха множество точки, свързани с човешката дейност (еволюция на климата, урбанизация, горски дейности и земеделски практики), като за първи път квантифицираха и йерархизираха тяхното въздействие върху популациите на птиците.

- Резултатите са плашещи – 20 милиона птици са изчезнали наполовина от година на година в Европа през последните 40 години...

- Да, главозамайващо е. Това е равно на най-малко 800 милиона птици от 1980 година. Дори и за един изследовател е шокиращо. Има някои видове, чието отмиране смятах, че се е забавило. Уви, това не е така. Популациите на домашното врабче например са паднали с 64 %, има риск то да се превърне в рядка птица. Някои екосистеми са по-засегнати от други – докато броят на горските птици е намалял с 18% за 40 години, тази цифра стига до 28% за градските птици като лястовиците и бързолетите и скача до 57% за полските птици. Измежду последните фигурира жълтокоремното врабче от семейство врабчови, чиито представители са намалели със 77% в Европа. Същото е и при червеногушата чучулига. Бореалният синигер е намалял със 79%, а свирецът – с 53 процента....

Намаляване на полските птици в Еропа (графика)

- Пощадени ли са някои видове птици?

- Единствените, които се справят сравнително добре, са тези, които предпочитат горещината. Глобалното повишаване на температурите засяга предимно видовете, които предпочитат студа, с 40% намаляване срещу „само“ 18% за топлолюбивите. Популацията на меланоцефалния свирец или на пчелояда, които обичат горещината, се е повишила леко, възползвайки се от намаляването на останалите.

- За първи път ли се прави изследване, показващо отговорността преди всичко на развитите земеделски практики за това изчезване?

-  В този мащаб, да. То показва систематичния аспект в Европа на негативното и преобладаващо въздействие на интензивните земеделски практики. Популациите на птиците страдат от най-разнообразни видове натиск, но нашата работа установи, че доминиращият негативен ефект идва от повишеното количество торове и пестициди на хектар. Те са довели до намаляването на множество птици, най-вече измежду инсективорните (насекомоядни – б.пр.) Това намаляване е признак за дълбока екологична деградация. Определени видове, хранещи се с насекоми, но без да са непременно от земеделски райони, страдат от изчезването на насекомите, свързано най-вече с интензивното земеделие. Такъв е случаят със сивата мухоловка, чиито популации са намалели с 63% в Европа – тя обича горските местности, но не намира достатъчно храна.

- Някои хора изтъкват вината на котките, например...

- Котките имат сигурно алиби. По-голямата част от изследваните тук видове птици не живеят в градска или крайградска среда и не виждат котка нито веднъж през целия си живот. А и популацията на домашните котки не е се е увеличила с 40% за 40 години...

- Тази трагедия засяга ли в по-голяма степен Франция, тази голяма земеделска сила?

- Франция се отличава като лош ученик. Цифрите са доста ужасни. Популацията на полските птици във Франция е паднала с 43% за 40 години. И това са средните цифри, за кралското врабче, черноглавата овесарка и ливадния дърдавец заличаването достига до забележителните 75 процента... Те обичат малките полски храсти, които изчезват; има по-малко дупки, в които да си правят гнездата, по-малко места, в които да се крият, да си почиват; и няма вече насекоми. Условията на живот са разрушени, средата е станала враждебна. Броят на горските птици пък е намалял с 19 процента.

Франция е неспособна да поддържа биоразнообразието в земеделските си райони. Подобно на Германия, тя регистрира голямо покачване в продажбите на пестициди. Повишил се е и броят на мегафермите от над 100 хектара, при нас те са с 12% повече, отколкото в 2005 г., докато този на малките ферми е спаднал с 24 процента. Нашият земеделски пейзаж става по-негостоприемен за биоразнообразието. Напоследък дори се заговори за отмяна на ограниченията за използването на най-опасните пестициди.

- Изчезването на птиците застрашава ли целостта на екосистемите?

- Това, което прави една птица в дадена екосистема, е прекрасно. Тя яде и бива изяждана. Пренася също и много материали, зърна. Множество видове мигрират. Птицата е един много хубав създател на връзки. Какъв би бил светът без птици? Песента на коса през пролетта или срещата на дете с червеношийка в гората превъзхождат всякаква друга възможна полза. Ние сме се отправили директно към една Мълчалива пролет, каквато е описана от американската биоложка Рейчъл Карсън в нейната известна книга преди вече шейсет години.

- Това има ли въздействие върху нас, хората, върху нашето общество?

- Да. Ние сме едни големи птици. Ако има пестициди в питейната вода и ако почвите са замърсени, това не е добре. Чувствам се достатъчно близо до птиците в това отношение. Трябва да се безпокоим за влошеното здраве на обитателите на селските райони.

- Какво препоръчвате, за да се ограничи тази ситуация?

- Аз не съм агроном и най-вече не съм тук, за да обяснявам на земеделците какво трябва да променят в практиките си. Но можем да си задаваме въпроси за употребата на обществените средства и за големите европейски политики в това отношение. Ще трябва да преразгледаме идеологията, която е завладяла земеделието след края на Втората световна война – рандемана на един хектар, големите ферми, износа, конкурентността и други подобни. Земеделците го знаят отдавна. Но в земедлската политика има много ясна липса на амбиция. Биоземеделието например не заема повече от 8% от земеделската земя в Европа. Има проблем с прокарването му, има сили, които се съпротивляват, лобита. Климатът също става все по-напрегнат, с появата на засушавания.

Промяната на производството е въпрос на надживяване на самия земеделски модел. Защото, унищожавайки биоразнообразието пестицидите по никакъв начин не предпазват планетата, напротив, те убиват възможността за култивирането ѝ. Съществува много силна връзка между наличието на биоразнообразие в добро здраве и рентабилността на културите в дадения сектор. Има известна ирония: убивайки биоразнообразието, индустриалното земеделие, захранвано с химикали, се саботира.

- Вече от много години се знае, че индустриалният модел е вреден, но нищо не се случва. Какво очаквате от това изследване като пореден сигнал за тревога?

- Не е съвсем нищо – много земеделци се интересуват от алтернативите. Някои участват в опазването на биоразнообразието в собствените си земи, виждаме ефекта от смяната на практиките върху присъствието на опрашителите. Между земеделието и екологията няма противопоставяне, тъкмо обратното.

Източник: liberation.fr

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

Коментари

 • Като проядем масово пържоли от скакалци и брашно от калинки

  03 Юни 2023 13:52ч.

  и врабчетата ще се завърнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как ще се завърнат ?

  03 Юни 2023 15:20ч.

  Нали так ще им изядем храната ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей така. За нас – скакалците, за тях –

  03 Юни 2023 15:45ч.

  царевичката и зрънцата, макар и от Монсанто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Юни 2023 14:06ч.

  И вас да ви ръсят всеки ден с химия отблизо и вие ще изчезнете... вместо да препечатвате глупости, вземете да казвате истината - програмата на Били Гей за запрашаването на слънцето ги избива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една четвърт от птиците в Европа са изчезнали за близо четиридесет години

  03 Юни 2023 17:32ч.

  Интересно с каква част белите туземни европейци са намалели за същия период и кой се е загрижил за това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Популацията на врабчето спаднал с 75 % ?

  03 Юни 2023 14:56ч.

  Дайте да намалим човешката популация с 75% , за да има кралски врабчета ! Нали ? Това внушава либерасткат зеленистка статия… А скромния факт, че само във Франция в момента се въртят 8000 ( осем хиляди ❗️) еолиени ? Грамадните перки които са смърт за орнитологията ? Това либерастката медия любезно пропуска…Ако ли пък вземем броя на сатанистките перки в съседните на Франция - Германия, Белгия и Испания… общият им брой достига умопомрачителните 60 000 еолиени !!! Тъкмо това е истинското природно бедствие в Европа за птиците !!! Чисто антропогенно бедствие !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интензивно земеделие

  03 Юни 2023 15:18ч.

  В Европа има от доста повече от 40 години. Защо птиците изчезват сега ? Торове , химикали , сега дори са по-малко токсични и вредни ! В момента в ЕС дори има остър недостиг на торове заради санкциите срещу Русия и Белорусия ! Ne nous mentirez Messieurs ! Бедствието с птиците е ваше дело, сатанистко ! А не на селските стопани ! Вие ??? сипете химически следи от небето ! Вие човъркате йоносферата със системите си ХАРП ! Вие ни тероризирате с климата ! Вие закривате енергетиката за сметка на десетки и десетки хиляди перки ! Именно перките прогонват птиците !!! Доказано научно . Именно перките създават вреден инфразвук и вредят на цялата екосистема . Перките вредят и директно на хората като генерират от инфразвука - депресии , умора , пристъпи на агресия ! Но либерасткият “Либерасон” за това няма да ви напише.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АГРОНОМ

  03 Юни 2023 21:10ч.

  "Life after people" - два сезона , документална поредица. Планетата Земя след като изчезнат ВСИЧКИ ХОРА. Според авторите след около 1000 години няма да остане почти никаква следа от присъствието на хората и цивилизацията им. Отпадъци , които природата ще рециклира по естествен път и нищо повече. Явно някой има интерес да намали човешката популация до минимум или да я изчисти. Кой ли е този някой ???!!! Рогцата му се показват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Игра на богове

  03 Юни 2023 21:40ч.

  ООН ПРЕДЛАГА ЗАТЪМНЯВАНЕ НА СЛЪНЦЕТО!!! https://bogari.bg/oon-predlaga-zatamnyavane-na-slantseto/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-голям проблем е изчезването на пчелите

  04 Юни 2023 2:45ч.

  През последните няколко години плодовите дръвчета раждат 1/3 и по-малко отколкото преди 5 години. По време на ковид манията пръскаха улиците с химикали и изтровиха пчелите. Някой има ли отговор на въпроса: Защо пръскаха улиците? Ковид вирусите по улиците ли се разхождаха? Е, сега се вижда какво постигнаха с това пръскане. Пчелите почти изчезнаха. Говоря предимно за градовете, а за нивите, отдавна тровят пчелите с химикали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  04 Юни 2023 16:21ч.

  откакто САЩ базираха в Грузия лаборатория, бълващи вируси за хората и животните в Русия, /които се пренасят от кръвосмучещи насекоми през Румъния и у нас/, ежегодно редуваме "птичи грип", шап и африканска чума. обаче: в лабораторията на американските извратеняци (пардон, евро-атлантическите партньори на боко и на кики) освен вируси за чумата по свинете, произвеждат и вируси на бубонна чума (за хората). та въпроса ми към ПРЕСтитутките - поддържащи ШАЙКАТА и КОХОРТАТА е: когато достигне у нас бубонната чума ( в Монголия вече я има ), за спасението на милата ни Европа /Западна/ ще бъдем ли загробени всички ние (малкото останали по територията) българи...??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Споделям духа на написаното от вас !

  04 Юни 2023 16:31ч.

  Само корекция - чумата се предизвиква от бактерия /йерсения пестис/ , не от вирус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без торове и пестециди

  04 Юни 2023 17:18ч.

  Ще ядете цървули.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • интензивното земеделие виновно

  04 Юни 2023 17:21ч.

  А ми то, за екстензивно място няма. Изяде го Зелената сделка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи