За втори път от 100 години Русия е изправена пред унищожителна война

За втори път от 100 години Русия е изправена пред унищожителна война

Майк Уитни, Twice in a Century: Russia Faces a War of Annihilation, by Mike Whitney - The Unz Review

 

Войната за анихилиране е война, в която целта е пълно заличаване на държавата и унищожаването на нейния народ. Тя се дефинира като радикализирана форма на воюване, при която всички „психо-физически граници“ са преминати и стратегическите цели са преследвани с всички необходими средства. Това е война без правила, ограничения или морални задръжки. Съединените щати са в ранната фаза на война за анихилиране, целта на която е пълното унищожение на икономиката, културата, населението и нацията на Русия.


„Видяхме 5 вълни на разширяване на НАТО. Сега НАТО е в Румъния и Полша и разполага там своите ракетни системи. За това говорим. Трябва да разберете, че ние не заплашваме никого. Русия не е дошла до границите на Съединените щати или до границите на Великобритания. Не. Вие дойдохте до нашите граници и сега казвате „Украйна ще се присъедини към НАТО и ще разположим наши системи там. Ще разположат там военните си бази и системите си за нападение.“ Ние сме загрижени за сигурността си. Разбирате ли какво означава това?“ Владимир Путин, пресконференция, YouTube.

----

Въпрос – Има ли оправдание за руската инвазия в Украйна?


Отговор – Да, има. Русия беше заплашена от процесите в Украйна, затова каза на Украйна или да спре това, което прави, или да понесе последствията. Украйна избра да игнорира тези предупреждения и Русия нападна. Това се случи, в общи линии.


Въпрос – Но как това оправдава инвазията, все пак Украйна е суверенна страна, а суверенните страни би трябвало да могат да правят каквото поискат на собствената си територия, нали?


Отговор Не, това не е вярно. Украйна няма право да прави каквото поиска на своята територия. Украйна и още 50 държави подписаха споразумения („на срещите на върха на ОССЕ в Истанбул през 1999 г. и в Астана през 2010 година), споразумявайки се, че няма да засилват собствената си сигурност за сметка на чужда сигурност. Това беше наречено „неделимост на сигурността“, но с прости думи означава, че не можеш да слагаш артилерийски части и танкове на улицата пред дома си и да ги насочваш към моята къща. Защото това ще подкопае моята сигурност. Разбираш ли? Същото правило се отнася и до нациите.


Ако приемем твоите разсъждения по въпроса, ще трябва да направим заключението, че Джон Кенеди не беше прав да напада Фидел Кастро за това, че е сложил ядрено оръжие в Куба. Но той имаше право, защото постъпката на Кастро постави Съединените щати под заплаха от ядрена атака. С други думи, Кастро нямаше право да засилва собствената си сигурност за сметка на Съединените щати. Това не е различно. Путин има пълното право да защити безопасността и сигурността на руския народ, на практика хората очакват това от лидерите си.


Въпрос – Това звучи глупаво. Путин нападна Украйна, следователно Путин е агресор.


Отговор – Не съм съгласен, но вместо да спорим за това, нека използваме една аналогия.


Да кажем, че държа пистолет, насочен в главата ти и заплашвам да ти пръсна мозъка. Но ти бързо грабваш пистолета и ме прострелваш в крака. Кой е виновен за този инцидент?


Ако мислиш, че аз съм отговорен, си прав. Жертвата, в този случай, просто реагира по начин, който ще й даде най-много сигурност. Това се нарича самозащита и тя е напълно законна.


Същият стандарт може да бъде отнесен към Русия, чиято „специална военна операция“ е превантивна стъпка за защитаване на собствената й национална сигурност. Русия няма планове за украинската територия, нито търси да се бърка в украинските вътрешни работи. Единствената цел на Русия е да прекрати продължителната криза, която беше създадена от Вашингтон. Именно Вашингтон подтикна НАТО да натъпче Украйна със смъртоносни оръжия. Вашингтон достави оръжия на крайнодесните екстремисти, които заплашваха етническите руснаци в Източна Украйна. Вашингтон склони украинския президент Зеленски да се откаже от Минските споразумения и публично да подкрепи разработването на ядрено оръжие. Вашингтон направи преврата през 2014 година, който свали демократично избрания президент и го замени с американска марионетка. И Вашингтон направи всичко по силите си да изолира и демонизира Русия, заради провокации, които бяха изцяло създадени от него. Накратко, Вашингтон държеше насочен към главата на Русия пистолет и заплашваше, че ще й пръсне мозъка.


Не го ли разбираш или мозъкът ти е напълно промит и мислиш, че това фиаско започна, когато танковете на Путин пресякоха границата? Дори и най-запаленият пропагандатор на CNN не вярва в тази глупост. Кризата започна с неумолимото струпване на оръжия, последвано от серия калкулирани подстрекателства. Русия беше умишлено и постоянно провокирана. Никой, който следи събитията отблизо, няма да отрече това.


Впрочем, Путин никога не е споменавал за сваляне на правителството в Киев и заменянето му с подкрепено от Москва чучело. Не. Неговият план е насочен към „демилитаризация“ и „денацификация“. Защо?


Защото това са неговите единствени цели. Той иска да унищожи оръжията, които НАТО и Съединените щати докараха в Украйна (за да подхранят конфликта) и иска да изкорени нацистките милиции, които са заклет враг на Руската федерация.


Неразумно ли е това? Мислиш ли, че Съединените щати щаха да действат различно, ако Мексико пуснеше отряди на Ал Кайда и ИДИЛ да действат открито в Гуадалахара или Акапулко? Не ставай смешен. Те щяха да бомбардират целия регион на трески, без да им мигне окото.


Ще наречеш ли това „инвазия“?


Не, Вашингтон вероято би го нарекъл „специална военна операция“, точно както Русия нарича интервенцията си „специална военна операция“.


Проблемът тук е не какво прави Русия, проблемът е, че за Съединените щати винаги се прилага различен стандарт. Искам само хората да ангажират умението си за критично мислене, да игнорират истеричния рев на медиите и да направят собствена преценка на проблема.


Русия направи това, което всеки друг би направил. Реагира по начин, който би й осигурил безопасност. По дефиниция това е самозащита. Тя излезе от непосредствената заплаха от вреда или смърт и в момента е в процес на възстановяване на собствената си сигурност. Украйна избра да игнорира основателното безпокойство на Русия относно сигурността и сега Украйна плаща цената. Ето едно чудесно обобщение на събитията, предшестващи руската операция, от статия в World Socialist Web Site:


„Наративът в медиите, който представя инвазията като непровокирано действие, е измислица, която прикрива агресивните действия на силите на НАТО, и в частност на Съединените щати и техните марионетки от украинското правителство...


В Европа и в Азия Съединените щати провеждат стратегия за обкръжаване и подчиняване на Русия. Директно нарушавайки по-ранните си обещания, на които съветската бюрокрация и руската олигархия бяха достатъчно заблудени да се хванат, НАТО се разшири и включи почти всички по-големи страни в Източна Европа, освен Украйна и Беларус.


През 2014 г. Съединените щати дирижираха крайнодесен преврат в Киев, който свали про-руското правителство, което се противопоставяше на украинското членство в НАТО. През 2018 г. Съединените щати официално възприеха стратегия за подготовка за „конфликт на великите сили“ с Русия и Китай. През 2019 г. те едностранно се оттеглиха от договора за ядрените ракети, който забраняваше разполагането на ракети със среден и малък обсег на действие. Подготовката за война с Русия и въоръжаването на Украйна бяха в центъра на първия опит за импийчмънт на Доналд Тръмп през 2019 година.


През последната една година... администрацията на Байдън яростно ескалира провокациите спрямо Русия... Ключът за разбирането на това е проектът за Американско-украинското стратегическо партньорство, подписан от държавния секретар Антъни Блинкен и украинския външен министър Дмитро Кулеба на 10 ноември 2021 година.


Проектът подкрепи военната стратегия на Киев от март 2021 г., която ясно обявява военната си цел за връщане на Крим и контролирания от сепаратистите Донбас, обезсилвайки по този начин Минските договори от 2015 г., които бяха официалната рамка за уреждане на конфликта в Източна Украйна...


Вашингтон категорично подкрепи и „усилията на Украйна да засили статута си на партньор на НАТО с разширени възможности за промотиране на съвместимост“, което означава интеграция в структурите на военното командване на НАТО.


Нечленуването на Украйна в НАТО е и беше, при всяко едно положение, една лъжа. В същото време силите на НАТО експлоатираха факта, че Украйна не е официален член на съюза като възможност да разпалят конфликт с Русия, който нямаше незабавно да се развие в световна война.


Съединените щати бяха съвсем наясно, че фашистките сили в Украйна ще играят главната роля на ударни части, едновременно срещу руските войски и срещу опозицията сред населението... Техните наследници, от партията "Свобода" до неонацисткия батальон Азов, сега са дълбоко интегрирани в украинските държава и армия и са тежко въоръжени от НАТО.


Пада се на историците един ден да открият какви обещания е получила украинската олигархия от Вашингтон в замяна на обещанието да превърнат страната в поле за убийства и площадка за започване на война с Русия. Но едно нещо е ясно: Кремъл и руският генералски състав могат да разчетат този документ единствено като обявяване на неизбежна война.


През цялата 2021 година и в седмиците, предшестващи инвазията, руският президент Владимир Путин многократно повтори, че интеграцията на Украйна в НАТО и нейното въоръжаване от западните сили представляват „червена линия“ за Русия и поиска „гаранции за сигурността“ от Съединените щати и НАТО.


Съединените щати обаче самодоволно пренебрегнаха тези изявления, а НАТО започна да изпълнява поредица от мащабни военни учения по руската граница... през седмиците, довели до войната, като същевременно постоянно предупреждаваше за предстояща руска инвазия. Администрацията на Байдън не направи дипломатически усилия да я избегне и вместо това направи всичко възможно да я провокира.“


И така, какво можем да сглобим от това обобщение на събитията?


Можем да видим, че Вашингтон направи всичко по силите си, за да застраши сигурността на Русия, с ясната цел да вкара Москва във война с Украйна. Това беше целта от самото начало. Вашингтон знаеше, че членството на Украйна в НАТО е една от „червените линии“ на Путин и затова американските външнополитически служители решиха да използват червените линии на Путин срещу него. Те решиха да направят Украйна член на НАТО във всяко отношение, освен официалното име, което (предполгаха те) ще бъде достатъчна провокация за инвазия. Това беше планът и планът сработи.


През последната година имаше постоянни доставки на смъртоносно оръжие към Украйна. Тежки оръжия, които могат да унищожават танкове и да свалят самолети. В същото време украинските бойни групи и офицерски части преминаваха редовни обучения от инструктори на НАТО. Бяха ангажирани и в редовни съвместни военни учения с части на НАТО, вътре в Украйна и по други локации в Европа. (Поне още 10 подобни съвместни военни учения са планирани само за тази година.) За последните 12 месеца специалисти на НАТО са били почти постоянно на украинска територия, а нейната система за контрол на армията е била изцяло интегрирана в НАТО. „Това означава, че щабовете на НАТО могат да издават директни заповеди на украинските въоръжени сили, даже и до техни отделни части и отряди.“


Също така украинската „мрежа от въздушни коридори е била подобрена и въздушното пространство на страната е отворено за полети на американски стратегически и разузнавателни самолети и дронове, които провеждат наблюдения над руски територии.“


Накратко, „украинското не-членство в НАТО е (голяма) лъжа“, както посочва авторът от World Socialist Web Site. Страната е била незабелязано интегрирана в алианса по всеки един начин, освен официалната декларация за членство. В резултат, Русия има вражеска армия заедно с цялата й военна структура на западната си граница, която поставя екзистенциална опасност за оцеляването на нацията. По думите на Путин, „военната инфраструктура на НАТО е нож, опрян в гърлото ни“.


Анализът на Путин в общи линии не се различава от нашия, а именно – че Русия действа при самоотбрана. Путин просто грабна пистолета, който Вашингтон беше насочил в главата му. Погрешно ли беше това? Трябва ли цял народ да живее в постоянен страх за живота си, за да може Съединените щати да преследват геополитическите си планове безпрепятствено?


Не, всяка страна заслужава основна сигурност и защита срещу заплахи от насилие. В това отношение Русия не е по-различна от всеки друг. И когато тези основни притеснения са пренебрегнати от марионетки в тениски (като Зеленски), тогава страните трябва да вземат нещата в свои ръце. Какъв друг избор имат?

 

Националната сигурност си остава най-висшият приоритет за страната. Всяка страна! Трагично е, че „гарантът на глобалната сигурност“ е също така (по думите на Мартин Лутер Кинг) „най-големият доставчик на насилие в днешния свят“. Но това е тъжната ирония на настоящия труден момент.


Но защо, можете да попитате, Съединените щати са минали през толкова много трудности, за да подтикнат Путин да нападне Украйна, нали все пак украинският народ ще пострада най-много, само защото в тази страна вероятно ще се разразят разрушителни и кървави военни операции на НАТО за още години напред? Каква е стратегическата цел тук?


Ето как политическият анализатор и бивш член на Европейския парламент Ник Грифин обобщава този въпрос в скорошна статия тук. Той казва:
Основната цел на натовските войнолюбци в тази криза не е... Русия, а Германия, както и китайската инициатива "Един път, един пояс". Те се опитват да задържат Германия наведена, а Китай отвън. Провалят ли се в което и да е от двете, Съединените щати ще станат изолиран изпаднал остров, отдалечен на хиляди мили от основния икономически блок на света...


Подобно развитие ще бъде и присъда за настъпващия край на долара като световна резервна валута... Агресията на НАТО срещу Русия не е породена от увереност, а от страх. Само за три десетилетия ние стигнахме от „Края на историята“ до очертаващия се край на доларовата империя...


Опитът да се принуди Русия на война с Украйна... не е за налагане на геополитическия интерес на доларовата империя – той е за самото й оцеляване.
(Ето защо) Те наистина отчаяно искат война!“


Грифин е прав. Войната в Украйна не е заради Украйна, тя е заради геополитика и заради стабилната ерозия на мощта на Вашингтон на глобалната сцена. Затова и виждаме този злощастен опит да се смаже Русия, по пътя към обкръжаването на Китай. Това е чисто отчаяние и то значително се влоши след февруарската среща на върха между Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин, на която двамата лидери обявиха нова „глобална система на управление“, която ще сближи Европа и Азия чрез „инфраструктурна свързаност“, високоскоростни железници и разпределение на енергийни ресурси. Русия и Китай са съюзници в най-големия в историята търговски проект, поради което Чичо Сам прави всичко по силите си, за да обърне лодката. Ето още от статия на Алфред Маккой в Counterpunch:


„В прословутото си изявление от 5300 думи Си и Путин обявиха, че „светът преминава през много важни промени“, създавайки „преразпределение на силите“ и „нарастваща нужда от... лидерство“ (каквото Пекин и Москва ясно възнамеряват да предоставят). След като отхвърлиха зле прикритите „опити за хегемония“ на Вашингтон, двете страни се съгласиха да се „противопоставят... на намесата във вътрешните работи на суверенни държави под претекста за опазване на демокрацията и човешките права.“


За да изградят алтернативна система за глобален икономически растеж в Евразия, лидерите планират да свържат проектирания от Путин „Евразийски икономически съюз" с вече стартиралата инициатива "Един пояс и път" на Си, който е на стойност трилион долара, и по този начин да осигурят по-добра взаимосвързаност между Тихоокеанска Азия и Евразийските региони.“ Обявявайки своите отношения за „превъзхождащи политическите и военните съюзи от ерата на Студената война“ – пряка референция към напрегнатите отношения Мао-Сталин – двамта лидери увериха, че тяхното разбирателство „няма ограничения... и няма „забранени“ сфери на сътрудничество.“ По стратегическите въпроси двамата лидери бяха категорични противници на експанзията на НАТО, на всякакви ходове в посока независимостта на Тайван, както и на „цветните революции“, като тази от 2014 г., която свали от власт украинския клиент на Москва.“


Каква връзка има това с войната в Украйна?


Това показва, че Чичо Сам се опитва да унищожи Русия, за да може да разпростре властта си в Централна Азия и да продължи да поддържа глобалната власт в хватката на Вашингтон. Кой ще контролира Азия, най-многолюдния и проспериращ регион за следващото столетие? Това е въпросът, който движи действията на Вашингтон в Украйна.


Просто казано, планът на Вашингтон е първо да смаже Русия, а след това да се пренесе към Китай. Това обяснява защо Съединените щати наложиха най-всеобхватните и жестоки мерки за всички времена. Ръкавиците са свалени и ние започваме да виждаме, че Вашингтон се е вкопчил в безогледна кампания да задуши руската икономика, да срине руските пазари, да отреже жизненоважните приходи от нефт и газ, да замрази чуждестранните резерви, да отнеме частните активи, да прекрати потока на чуждестранен капитал, да взриви мултимилиардните газопреносни проекти, да спре достъпа до капиталовите пазари, да срине рублата в бездна, да демонизира руското ръководство и да отстрани Русия от ООН. Същевременно Съединените щати увеличиха доставките на смъртоносно оръжие за Украйна, а ЦРУ продължава да съветва и да обучава крайнодесни бойци, които ще бъдат използвани за анти-руски бунтове.


Би трябвало на този етап вече да е станало ясно, че подходът на Вашингтон към Русия е фундаментално променен. Яростта на сегашната стратегия показва, че сме преминали от спорадични схватки към пълномащабна война за унищожение на руската държава.

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник: unz.com

 

 

Коментари

 • рис

  17 Март 2022 19:46ч.

  Радвам се, че има англоезична медия, която вижда нещата по начин подобен на нашия. Браво Гласове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CNN

  18 Март 2022 10:16ч.

  А, САТАНИНСКИТЕ АНТИЧОВЕШКИ ЩАТИ ЗА ПРЪВ ПЪТ СА ИЗПРАВЕНИ ПРЕД УНИЩОЖИТЕЛНА ВОЙНА !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • при сталин също са наемали американци

  18 Март 2022 10:38ч.

  да оправдават престъпленията през 1937

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  18 Март 2022 10:43ч.

  Важното е дребният плешив КГБ-ист, да може да си играе на император!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СРС

  19 Март 2022 8:08ч.

  Май не си прочел всичко, но както е написано полираните мозъци, като теб няма как да разберат истината...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Казва, че е влязъл в капан

  17 Март 2022 20:14ч.

  А каква е алтернативата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  17 Март 2022 20:45ч.

  Тъй, тъй. И за Крим нито дума. И, че според Путин украинците са руснаци?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  17 Март 2022 21:06ч.

  Какво е общото със статията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Емил

  17 Март 2022 22:01ч.

  Няма общо, просто Уилт е тъп! А украинците са си руснаци, при това от най-тъпите. А Крим е руски и винаги ще бъде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • украинците са руснаци?

  18 Март 2022 7:40ч.

  Разбира се. Както и македонците са българи. Само коминтерновските лекета твърдят обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към времето когато Сталин заповядва македонците да престанат да бъдат българи, вече е избил почти целия коминтерн

  18 Март 2022 10:55ч.

  Така, че Коминтернът няма нищо общо. Както няма общо и с идеята България да стане Югославска република, с което героят от Лайпциг Димитров покорно се съгласява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благоев се обявява за македонец в Парламента

  18 Март 2022 12:03ч.

  в реч произнесена още преди ПСВ и болшевишката революция, както и създаването на Третия Коминтерн на Ленин. Проверете стенограмите на НС за да се убедите. Сталин, Димитров, Тито и другите са доста след това, те са от Третия коминтерн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А македонците не са ли българи

  17 Март 2022 21:00ч.

  според много от нас? Интересно е, че през 19 век разни професори са създали украинския език, както после други професори са създали македонския език. Коминтернът също ударил едно яко рамо, Ленин прибавил още руски територии от поисканите от осъзналите се като украинци, Сталин още от други държава, накрая и Хрушчов подарил Крим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонците са българи. Ето защо е крайно време да им проведем една спецоперация с няколкото си ракети и самолети и двата си танка

  18 Март 2022 10:51ч.

  И да ги освободим от нацистите наркомани в Скопие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  17 Март 2022 21:12ч.

  Браво на Гласове! Журналистиката у нас вече е толкова рядко, че заслужава внимание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович Путлер

  18 Март 2022 10:39ч.

  Само душевен урод може да оправдава варварството на Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СРС

  19 Март 2022 8:12ч.

  Полираните мозъци като теб, се имат за много умни и хитри, Сорос добре си е свършил работата през годините...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  17 Март 2022 21:19ч.

  Въпросът е дали всичко това можеше да се избегне е, ако лидерите на Европа бяха мъже на място и Европа действително беше обединена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  17 Март 2022 21:24ч.

  Бог да пази Русия в борбата срещу злото , защото тя се бори за всички нас !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мара канибала

  17 Март 2022 21:30ч.

  Най-после святата истина относно СВО на Русия в Украйна! Всичко останало е информационна мъгла и укропитешко фейкомятане, което се прекопирва директно от т.нар. свободни независими медии в западния свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  17 Март 2022 21:56ч.

  Браво на Гласове, браво на Дачков. Затова, че в това сайтче няма нито една статия за няколкото милиона бежанци от Украйна и нито една статия за положението в Русия след санкциите. Но за сметка на това статии за маясъла на Путин има всеки ден и по много.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  17 Март 2022 21:58ч.

  Плана на САЩ бил да смаже Русия като наложи ужасяващи санкции. Ма те санкциите не бяха ли заради нападението на Русия над Украйна ? на това му се казва да поставиш коня пред каруцата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  17 Март 2022 22:11ч.

  Няма да има никаква война... ще има глад и студ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  17 Март 2022 22:12ч.

  Абсолютно точно и вярно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  17 Март 2022 22:29ч.

  Разгледайте пак корицата на The Economist 2019 и ще видите настоящето... войната срещу Русия беше планирана за 2025 г., но Русия ги изпревари и те не са готови за война, затова още се чудят кой да раздуха огъня и тикат нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  19 Март 2022 12:20ч.

  Много точно. Не са готови с хиерзвуковите ракети!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за да е по-автентичен циркът

  18 Март 2022 1:01ч.

  трябва и мирно население от запада да поизмре малко. Не може само славяните да плащат сметката всеки път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  18 Март 2022 2:27ч.

  "...доставки на смъртоносно оръжие към Украйна. Тежки оръжия, които могат да унищожават танкове и да свалят самолети". Този "разбирач" жонглира свободно с всякакви понятия без да разбира как сам влиза в капана на безхаберието си. Точно танковете и авиацията са смъртоносно оръжие, а всичко, което унищожава танковете и авиацията е отбранително оръжие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  18 Март 2022 2:46ч.

  как се напада една страна-изпраща се авиацията, за да унищожи военните цели на противника и се пускат танковете. Звучи ли ви познато, това се случи на 24 февруари 2022.Това са нападателните оръжия. Никой не напада друга страна с противотанкови и противосамолетни оръжия. Аман от дебили, които за няколко рубли ще философстват в полза на агресорите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  18 Март 2022 3:16ч.

  "не-не-не-не-не, това е триумф на руското оръжие" https://www.youtube.com/watch?v=WeXWbnA58Ow

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мариупол

  18 Март 2022 6:26ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=WoVvgTrOWmY

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УКРОФАШИЗЪМ

  18 Март 2022 8:05ч.

  Ако след този репортаж има още някакви съмнения какво е УКРОФАШИЗЪМ ? Тези типове са ТЕРОРИСТИ - държат цивилни за прикритие , мерзавци които не смеят да се бият 1/1 с руснаците. Дори през 1945 в Германия не е имало такива примери на военен тероризъм, каквито дават ВСУ и нац-батальоните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Господин Дачков, във война ли сме с Руската федерация?

  18 Март 2022 9:02ч.

  Мобилните оператори от днес са спрели достъпа до официалната информационта агенция на Руската федерация - ТАСС. Такава ЦЕНЗУРА се е прилагала единствено по време на Втората световна война със запечатване на радиоапаратите на гражданите. Кога и кой е обявил война на Руската федерация от името на България????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Недей да баламосваш простия народ, не всичко е спряно, ето ти линк към ТАСС

  18 Март 2022 10:43ч.

  https://tass.com/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kim Pu Tin

  18 Март 2022 9:12ч.

  Точно така! Хитлер и Сталин също проведоха през 1939 г. "специална военна операция" срещу Полша, за да предотвратят най-унищожителната война в историята на човечеството... Помним, помним... Путлер уверено е тръгнал по пътя на Хитлер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  18 Март 2022 9:26ч.

  Евреите така предизвикаха Хитлер да започне да ги унищожава! Бравос Путлер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не са спрели само

  18 Март 2022 10:00ч.

  тасс, спрели са о РИА новости и всички руски предавалетил на новини ...това прави прехваления ви и изгнил запад .....жалко е ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  18 Март 2022 10:46ч.

  Агресорът няма две страни и това е путинова Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обаче

  18 Март 2022 10:49ч.

  Первьiй канал, Россия 1, Россия 24, НТВ, РТР, ТВ Център, Настоящее время си вървят по българските кабели и продължават борбата с нацистите наркомани в името на славянското братство и православните традиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Агресорът са САЩ

  18 Март 2022 12:21ч.

  Тази война е американско дело. САЩ натъпкаха Украйна с оръжия, обучиха армията й и нац.батальоните. САЩ създадоха бази за ОМП по границата с Русия, подтикнаха Зеленски да заяви, че Украйна ще създаде ЯО ( Украина има реален потенциал за това ) . САЩ отхвърлиха всички предложения на Путин за гарантиране безопасността на Русия. За Путин не остана НИКАКЪВ полезен ход, освен военния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ и НАТО,ЕС,целия свят са виновни

  18 Март 2022 10:53ч.

  пред миролюбеца товарищ Путин,да : 1/ Да избие десетки хиляди чеченци и срине гр.Грозни. 2/Да отрови и избие невинни деца,жени,мъже в Дубровка и Беслан 3/Да влезе"поконен" във Сирия и да избие хиляди жени,деца,мъже и срине десетки сирийски градове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  18 Март 2022 10:58ч.

  4/ Да нападне и завземе територия на суверенната държава Украйна и заради "вината" на горепосочените ,да трепе като мухи деца,жени,старци и руши,отново градове и села. 5/Да не забравяме "наложителното" присъствия на руски войски в Приднестровието,Осетия и Абхазия.Опит и в Казахсан ама другаря Ци скърцна със зъби на товарищ Путя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  18 Март 2022 11:03ч.

  6/"Миролюбеца" Путлер използва чеченски и сирийски мюсюлмани-главорези срещу украинците,които според Путя били руснаци.Значи руснаци избиват руснаци. 7/"Музикантите" от "ВАГНЕР" шарят из африканските държави,Либия,сега Украйна и ръсят путиновото "миролюбие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение

  18 Март 2022 11:05ч.

  7/Военнопрестъпникът Путин говори за нов световен ред и заплашва със ядрено оръжие. И САЩ,НАТО,ЕС,ЦЕЛИЯ СВЯТ СА ВИНОВНИ. ПУТИНОВА РУСИЯ СА ГЪЛЪБЧЕТАТА НА МИРА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е за втори път. За последните 100 години Русия започва много войни

  18 Март 2022 11:02ч.

  Заедно с Хитлер започва Втората световна, продължава с Финландия, после спец операции в Прибалтика и Молдова, после Хитлер подло напада довчерашния си съюзник. Това се нарича пък Велика отечествена война, следват спецоперации в Унгария, Чехословакия, братска помощ на Афганистан, спецоперации в Молдова, Грузия, Украйна, Сирия, братска помощ тук там из Африка, и сега в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А не,

  18 Март 2022 11:09ч.

  Товарищ Путин няма нищо общо с това което споменаваш.Дори още малко, от Лавров,Песков,Захарова вече мисля,че Украйна е нападнала и окупирала Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  18 Март 2022 11:25ч.

  1). БРАВО на "Гласове" за публикуване и показване на действителното положение и ИСТИНАТА. Но се подгответе за фашистки (като методи) репресии от властта. 2). Ето тук веднага се вижда метода за "въздействие" от към про-системните, антинационални, античовешки наемници -ТРОЛОВЕ. С триковете: откланяне на деискусията, представяне на...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  18 Март 2022 11:31ч.

  ПОСЛЕДСТВИЯТА от САЩисаната глобална агресия и противодействията 'и, КАТО ПЪРВОПРИЧИНА в глобална информационна война. В която се ползват без погнуса всякакви отрепки, зависими девианти, декласирани, криминални, престъпни същества. Сега вече въжето е стегнато и на нашите гушки! Ще позволим ли на сатанистите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  18 Март 2022 11:40ч.

  Да ни спрат и въздуха за дишане? Да бъдем вкарани като БОЙНО ПОЛЕ за началото на горещата фаза на ТСВ, вече вмешателството на Турция с "Байрактарите"- т.е. и с тур. пилоти в Окрайна е факт. Пращайки С300 от тук, си подпечатваме и ВЪЗМЕЗДИЕТО! За да преглътнем смъртоносната доза "С300", нея я подслаждат с РАЧЕЛА "Боко-Тиквата"!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • квинтесенциален армаментариум

  18 Март 2022 12:07ч.

  Крайните времена настъпват, когато живите ще завиждат на мъртвите- белите хора, европейци,саксонци,славяни се оказахме една объркана, аморфна, беззъба маса изкушена от късогледо потребителство. Станахме лесна плячка на сатанистите.. Забравихме за Бог и възмездието ще ни удари като чук по главите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пу Тин

  18 Март 2022 12:20ч.

  Като погледнем в какво се е превърнала съвременната руска държава, как се отнася тя към своите граждани и как се държи спрямо Украйна, то става ясно, че от денацификация и по-точно – от депутинизация се нуждае самата Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСОВЕ"

  19 Март 2022 16:30ч.

  се превръща в част от руската пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хата Мари

  19 Март 2022 16:34ч.

  ''Internal Server Error" - Има ли други форумци с постване в някои теми? Наскоро питах Явор Дачков, дали следи предаването на Люба Кулезич и май влязох в черен списък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази уж американска статия е дотолкова долнопробно проруска

  19 Март 2022 23:55ч.

  Че със сигурност е пусната от руски агент представящ се за американец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи