Университетът в Манчестър съветва да не се използват „майка“ и „баща“

Университетът в Манчестър съветва да не се използват „майка“ и „баща“
Университет препоръчва на служителите си да не използват „майка“ и „баща“, за да избегнат колебания и предположения. Вместо тях, препоръките на Университета в Манчестър за инклузивен начин на изразяване насърчават използването на джендър-неутрален език като „родител“ или „настойник“. Джонатан Гълис, депутат от консервативната партия, описва препоръките като „престарване, излязло от контрол“.

Университетът отрече да е премахвал и забранявал думи.

 

Препоръките, които циркулирали сред служителите по-рано тази седмица, са били създадени от университетския екип за равенство, диверситет и инклузивност. Те са били изготвени, след като колеги са пожелали допълнителни съвети за това кои точно термини да използват, казват от университета.

 

Наръчникът препоръчва джендър-неутрални термини, вместо такива, които правят полови различия, като:

 

 • Вие или тях/техен/те, вместо той/тя или негов/неин

 

 • Хора/личност или индивид(и), вместо мъж/мъже или жена/жени

 

 • Всички/колеги, вместо дами и господа/приятели

 

 • Родител или настойник, вместо майка или баща

 

 • Партньор, вместо съпруг или съпруга

 

 • По-голямо или по-малко дете в семейството, вместо брат или сестра

 

 • Изкуствено или синтетично, вместо направено от човек

 

 • Човечество (Humankind/Mankind)

 

 • Работна сила, вместо мъжка сила

 

 • Ние осигуряваме покритие или персонал, вместо хора (man)

 

Ръководството е било критикувано в социалните медии, като някои са нарекли съветите „езикова полицейщина“, докато други са защитавали този ход, твърдейки, че университетите използват термините „родител“ или „настойник“, вместо „майка“ и „баща“ от десетилетия.

 

Тоби Йънг, генерален секретар на Съюза на свободното слово, каза: „Ако аз бях студент в Университета на Манчестър, не съм сигурен, че ще приема това като добра употреба на моите 9 250 паунда на година.“

 

„Вместо да се фокусира върху образователните стандарти, или да подкрепи онези студенти, които са претърпели лишения вследствие на пандемията, Манчестър изгуби време и пари, за да произведе наръчник как да говорим „будно““.

 

Младите хора мразят да им казваме „снежинки“, но Манчестър не направи на своите студенти услуга, като предположи, че ще се обидят от думите „майка“ и „баща“.

 

Говорител на университета каза, че те просто са произвели насочващ документ за персонала си, който насърчава употребата на по-инклузивен език, за да се избегнат колебания и предположения.

 

„В него ние препоръчваме употребата на „родител/настойник“, добавиха те. „Това е една добре утвърдена терминология и по никакъв начин не означава, че ние забраняваме думите „майка“ или „баща“.“

 

Източник: bbc.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • ха ха ха

  15 Март 2021 8:53ч.

  Тия още не са осъзнали, че загубиха войната :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  15 Март 2021 9:14ч.

  Тая зараза е по-страшна от вирусната! Придобива все по застрашителни размери!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нееее

  15 Март 2021 9:26ч.

  Успокой топката, вирусът отмина, не успяха да постигнат целите си с него и щом вкарват пак джендърята, значи се чудят как да сменят рязко темата - забелязваш ли, че тази сутрин няма числа, няма измрели, не е всяка втора дума за измисленият ковид? Загубиха войната... връщаме се към първоначалното състояние :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  15 Март 2021 10:03ч.

  Дано да са я загубили. Но за да е окончателно, ТРЯБВА да бъдат разгромени! Инак остава убеждението, как това е временно отстъпление за да подхванат атаката си засилено по някой друг вектор. Как беше? - Едно бясно псе се успокоява само с ... Така, че живи, здрави и будни! (емотикон: - усмивка)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стивън Кинг

  15 Март 2021 10:44ч.

  Аз пък съветвам да се обръщате към всички наши съграждани, завършили този велик университет, с "То", за да не ги обидите, а също да ги водите сираци, т.е. хора без майки и бащи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оруел - новоговор

  15 Март 2021 11:00ч.

  ДИВЕРСИТЕТ.......ИКЛУЗИВНОСТ......ДЖЕНДЪРИЗЪМ.....а то било просто западни ценности

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  15 Март 2021 11:21ч.

  Джони, има ли по-голямо или по-малко дете в семейството ти? Да има- има едно по-малко, което (засега) пикае право и едно по-голямо, което (засега) пикае седнало. А имаш ли родител, който те е родил? А имаш ли родител, който… тук трябва да се обясни каква е ролята на мъжа в зачеването с политкоректни думи, но аз не мога да ги измисля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доктор хонорис кауза

  15 Март 2021 12:07ч.

  Христо Стоичков ще благославя сега “настойника”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо спасов

  15 Март 2021 12:24ч.

  добре , но как да ги псува човек? да ти ....родител 1!!или върви на ....родител 2...не е благозвучно и не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...употребата на по-инклузивен език, за да се избегнат колебания и предположения."

  15 Март 2021 12:44ч.

  Хахахахаха, ще плачем за свободите и демокрацията при бай Тошо, а клоунът Маричков с умиление ще си спомня легендата си как е бил подтискан по време на комунизма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р

  15 Март 2021 12:53ч.

  Когато Господ иска да накаже някого, просто му обърква мозъка и го оставя сам да си ЕПМ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • msm

  15 Март 2021 12:56ч.

  При когото е проработило индоктринирането ще се съобрази с новоговора и ще бъде щастлив, че някой мисли вместо него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак човеконенавистно напомняне!

  15 Март 2021 13:30ч.

  Съвсем скоро ще узаконят замяната на думата човек на биологична единица (и не много дълго след това на синтетична единица), Тежки репресии срещу отказалите да приемат 'новия прекрасен свят'!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съветвам

  15 Март 2021 13:32ч.

  унивеситетът в Манчестър, да не се нарича университет. Това е архаизъм от едно време. Вместо това, може да се използват: "Център за хермафродити в Манчестър", "Център за промяна на езика в Манчестър", Център за промяна на пола в Манчестър", "Общност на пезполовите в Манчестър", "Санаториум за полово извратени в Манчестър", "Институт за изследване на половата извратеност в Манчестър". "Психиатричен център в Манчестър". А, като се имат пред вид широките по мащаб размери на тези "нововъведения", може и само - Манчестър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  15 Март 2021 13:50ч.

  Виждаме в готов, изкристализирал вид манифестът на технократите, наречен от Дугин "манифест на зануляването", на който той противопостави "Манифест на великото пробуждане". Излишно е да казваме, че западният университет излиза с програма за деконструкция на хуманното човешко учредяване и реинвестиране в третото лице множествено число на безличните те/то. По същество западната програма залага на смяна на посоката на катексисите (по Фройд) към ново именуване на резултатите от преработения нагон, който да не бъде свързван повече с традиционното семейство, едипизацията и авторитета на бащата, на който по принцип залагат религиите на западното човечество. Ако трябва да бъдем честни обаче, тук наблюдаваме само безпринципна подмяна на авторитети, но не и вопъл за творчество на индивидуацията, което по същество си е отказ от рационална критика и преучредяване на началата откъм субекта, което досега се представяще като едно от завоеванията на модерния либерализъм - виждаме как субектът ще се обезличава, и посредниците откъм транскорпоративните агенти-медиатори все повече ще изсмукват творческите му сили на оцелостяващ фактор и вектор, умеещ да метафизира и трансцендира контекста на изоставането си в поредната архигрешна посока на себеотразяване, която ни се предлага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  15 Март 2021 14:36ч.

  Новговор ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех стари Оруел, бедна ти е била фантазията

  15 Март 2021 14:52ч.

  Време е да имаме МИНИСТЕРСТВО НА ИСТИНАТА, вместо на полицията, МИНИСТЕРСТВО НА МИРА, вместо на войната, МИНИСТЕРСТВО НА ИЗОБИЛИЕТО И т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То да беше

  15 Март 2021 15:36ч.

  "Съветвам" То да беше само тоя университет.....,с мед да го намажеш. Бедствието вече се е случило. Университетите от т.нар. Бръшлянена лига,и въобще всичките престижни по западното и източното крайбрежие отдавна са превзети от новоговорци,културни марксисти,прогресисти и перформативници. Планът е проникване в институциите,работа и овладяване отвътре,въвеждане на репресиращата толерантност,отмяна на моногамното семейство,брака,майчинството,бащинството....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  15 Март 2021 16:19ч.

  Тия изроди оспорват естествения ред на нещата , природните и Божиите закони ! Православието отново ще спаси нашите души и света !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омерзен

  15 Март 2021 19:40ч.

  Вкарвате ни в сценарий като 1984. Десетминутка на омразата. Пак ли да напомням, че човек и мъж на техния език е една дума и значи жената е нещо друго? И техните грижи са си техни. Защо е тази публикация, за да насъска читателите ли? Вижте си почитателите, какъв е техния език, спомнете си какви бяхте и в какво се превърнахте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българина

  15 Март 2021 19:50ч.

  Всеизвестен факт е че лгбт са под 1 пр от населението! Заради 0.5 пр реномираните университети стават на бардаци! това не е демокрация, а фашизъм, малцинство и то много малко малцинство тероризира мнозинството! Само бой за тия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българина

  16 Март 2021 8:45ч.

  За да сме политически коректни искам в дипломите им да пише ТО след което несъгласните за заведат дела за обида на личността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фи и пси

  16 Март 2021 9:12ч.

  Налаганата култоващина към ТО по същество иска да ви лиши от психичен живот и психична идентичност. Известно е, че Фройд упорито говори за преработка на нагона, именно създаваща психичната енергия в процеса на изтласкване на голото удоволствие, идещо от ТО. Т.е. да удовлетворяваш безогледно изискванията откъм ТО е признак на безличието, защото има психично само когато има изтласкване, преработка на нагона и защитни механизми. Отдаването на ТО (принципа на удоволствието) не само е робство, то е обезчовечаване. И ако великият Юнг е формулирал същността на психоанализата с формулата "Навсякъде където е ТО, трябва да стане Аз", трегерите на съвременния (анти)университет в западните общества се опитват да направят точно обратното: "Навсякъде, където е Аз, трябва да стане ТО". Така се снема инициативата на субекта - на тях субекти не им трябват, трябват им безропотни животни, робуващи на какви ли не извращения, свързани с непреработеното по човешки удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александър Дугин

  16 Март 2021 9:50ч.

  Настоящият Велик рестарт е процес на метаморфоза - промяна в западните ценности и парадигма. Както пише професор Александър Дугин: „И това е важно - това е двоен процес за актуализиране на самия Запад - и [в същото време], за проектиране на актуализирана версия за света отвъд. Това е един вид постмодерна комбинация от западното и модерното ”. Но нейната същност - коренът на тази метаисторическа борба - винаги е бил световният ред, отвореното общество, фокусирано върху разграждането на хората от всички форми на колективна идентичност. Първо, да се разгради Ренесансовият човек от представата му за микрокосмос, който се прониква в обширен заобикалящ, жив макрокосмос (тази цел се постига до голяма степен чрез появата на емпиричната научност). Следва това отделянето от латинския католицизъм (чрез протестантския индивидуализъм). И напоследък освобождение от светската национална държава (чрез глобализъм). И накрая, стигаме до изхвърлящия се „късен етап“ - отделянето от всички колективни идентичности и истории, включително етническа принадлежност и пола (и двете сега трябва да бъдат самоопределени и свободни). Това е преминаването към нов вид либерализъм, който превръща пола и идентичността в пълна, течна течливост. Последният аспект не е някакъв вторичен „аксесоар“ или добавка - той е „нещо“, което по същество е заложено в логиката на либерализма. Логиката е неизбежна. И крайният логичен край, до който води? Е, до разграждането на субективния Аз в транс-хуманизма. (Но нека не ходим там; тъмно е - т.е. да бъдеш човек трябва да наложиш субективното на целта - „Трябва да освободим обектите от субектите, от човечеството и да изследваме нещата такива, каквито са - без човек, без да бъдем инструмент на човека ”). - https://pogled.info/svetoven/globalistkiyat-leviatan-se-mobilizira-za-poslednata-bitka.127223

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поглед инфо, дето ни го препоръчваш, не беше ли комунистически сайт

  17 Март 2021 8:10ч.

  Той какво общо има с имперския религиозен консерватор Дугин?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отговор

  17 Март 2021 8:30ч.

  Не беше. Грешни са ти асоциациите, а и никого не интересуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  17 Март 2021 18:22ч.

  Изненадват ме, джендърите обикновено са пристрастени към думи, които носят свещен смисъл, те най-често искат да назовават себе си с тях, без да са изпълнили смисъла им. Например в атеистичния свят семейството не е толкова на почит, тъй като е институция, създадена от Бог и изискванията са от Него. Щом не съществува такъв, да те обвини в прелюбодейство, както атеистите считат, то какъв е смисъла от семейство изобщо. Само че точно джендърите си умират да правят еднополови “семейства", също така те обичат да се наричат майки и бащи, като твърдят, че детето им имало две майки или двама бащи, понякога трима и т.н., отричайки тази досада биологичния родител. Мъжете джендъри искат да бъдат наричани жени и майки, дори настояват за това. Но прекаленият прогресизъм ще изяде и всичко, към което са се стремили до сега. Объркването ще стане толкова голямо, че с отричането изобщо на съществуването на половете, ще им се отнеме възможността и да се тръшкат, че не ги вземат за отсрещния пол. С изличаването на половете, няма да има смисъл и от женски движения и права на жените. Ще се изгуби дори нуждата да се „сменя“ пола, щом биологичният пол не е важен и не съществува. В момента най-голямата битка на тема идентичности е между самите джендъри, които започват да се объркват, да се делят на консервативни хомосексуални и твърде куиър всеядни. Ако не посягаха на възпитанието на чужди деца, можеше да се оставят, да се види докъде ще стигне това безумие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • огледайте се

  18 Март 2021 17:02ч.

  Семейството не е институция, създадена от Бог. Бог не създава институции, а църквата, държавата и обществото ги създават. И все пак, при настоящите условия на грехопадение, по-добре да съществува семейство на хетеросексуални партньори и то да узаконява сексуалните връзки, отколкото без.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  23 Март 2021 12:54ч.

  на 18.03.2021 в 17:02 Ти се огледай, ще видиш творението, но ще трябва сам да се досетиш, че има Творец. Колкото и да се оглеждаш, няма да видиш какво движи хората, респективно църквата и държавата. Но поне остави те сами да свидетелстват за себе си. Древните хора са казали много ясно, че не те сами са измисляли законите си, те говорят за връзката си с отвъдния живот и вечност, откъдето идва всичко. Ако при теб тази връзка е накърнена и ти се свързваш само с примитивните нагони на биологията си, то не е такъв случая с всеки един човек, на когото е дадена способност, във вътрешните нива на своето битие, да прониква в тези измерения, да вижда и да чува силите, които крепят живота. Спорът между материалисти и духовни е стар, но няма сега да го водим, нито едно общество или човек в дълбоката древност не е свидетелствало за еднолично от негова страна измисляне на правила и закони. А самият Адам е свидетелствал за тайнството на своя брак, сключен именно пред Бог и ангелите Му и за да не допусне още една нова гибелна грешка и да попадне в кой знае какво още по-ужасно измерение на битието си. Историята за това е записана, настолно четиво за поколения наши праотци. Но може би по-лесно ще видиш това, че когато човекът не е държан изкъсо от някаква всесила, той не измисля закони за семейна вярност и догми за съвършена чистота, ще го видиш вътре в себе си. И това, което измислиха атеистите като правила, то е най-доброто свидетелство за това, което ти казвам. Човекът, развързан от страха от Бог, си е едно животно като инстинкти и нагони. Той никога не би измислил религии, които не може и не иска да спази, той би си живял в Содом и Гомор и би се затрил. Само и единствено сили и съдби отвъд човека, налагат реда и водят към Живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • алтънка юанова

  23 Март 2021 18:56ч.

  Големият въпрос е дали Творецът иска да се занимава с творението извън молитвите и заинтересованостите на определени човешки представителства откъм творението. Кой е тоя лудият художник, който непрекъснато стои в ателието си да съзерцава отдавна нарисувани картини? Кой е тоя аналитик, който сутрин в кенефа никак не иска да се раздели от онова, което е изходил? Така опираме до въпроса за вярата и даже до нуждата да вярваш в точно определен Творец, който на тебе ти е изгоден.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Котарак

  24 Март 2021 9:57ч.

  Ще се изразя според вашата манчестърска терминология - да го набутам на вашия родител номер едно в детеродните органи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • МанЮ

  31 Март 2021 9:47ч.

  Политкоректни кретени или да

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи