Стив Ханке: Идеята за България в Еврозоната намирисва на измама

Стив Ханке: Идеята за България в Еврозоната намирисва на измама
Не съм изненадан, че толкова хора и фирми попаднаха под закона „Магнитски“, предупреждавал съм, че това ще сe случи. Корупцията в България е свързана с времето на комунизма. България е езеро на корупцията. Българската правосъдна система е истински виц, не очаквам съществени действия от нейна страна. Стойте далеч от еврото и борете корупцията. Ще има хаос, не ползи", коментира професорът по приложна икономика към Университета "Джон Хопкинс".

 

Идеята за влизането на България в Еврозоната намирисва на измама. Това заяви в интервю за NOVA професорът по приложна икономика към Университета "Джон Хопкинс" в Балтимор Стив Ханке.

 

Ето какво коментира той за "Събуди се":

 

- Професор Ханке, как бихте обяснили на един средностатистически българин как ще се промени живота му, ако страната ни приеме еврото?

 

- Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на Валутен борд, която беше въведена през 1997 г. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат – защо ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната, всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в пост-комунистическата епоха, се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията. Това важи и за България. Този план за присъединяване към Еврозоната, е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при Валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция.

 

- Много икономисти тук твърдят, че приемането на еврото ще донесе основно позитиви: стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи. 

 

– Никога не е имало официален доклад за това. Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите. 

 

- Заговорихте за отклоняване на вниманието от същественото, но в България сега управлява служебно правителство, чийто мандат скоро ще приключи. 

 

– Това е друга прекрасна измислица в България. Просто имаме кукловод, който дърпа конците. Името му е Борисов. Точка. Сега се осъществява точно това, което Борисов и неговите министри започнаха да правят посред нощ, когато COVID кризата избухна и всички бяха притеснени от вируса. Точно тогава те вкараха темата за Еврозоната в играта. 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • observer

  04 Юли 2021 13:00ч.

  Еврото ще го платим ние. С всички последици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пич

  04 Юли 2021 13:20ч.

  За сьжаление ,когато Ханке се изказва за нас винаги е прав - може би си и е чиста измама на Борисов но голата истина е след кредитите на Борисов има остра нужда от евро или долар за обслужване на кредитите и когато липсва работеща икономика единствения начин е приемане на еврото идране на хората от даньци и високи цени -грьцки вариант

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  04 Юли 2021 13:25ч.

  "Корупцията в България е свързана с времето на комунизма". Без майтап??? Та вече 32 години сме демокрация, па тя, корупцията все повече! По време на "комунистическата корупция" вкараха Янчо Таков в затвора за 2 КОЖЕНИ ПАЛТА - а при демократичната корупция министър-председателя хърка блажено до златни кюлчета и пачки мафиотски банкноти; или ги е заработил с пот на челото и без никаква корупция? Както комунистите някога се оправдаваха с "наследството от тежкото капиталистическо минало", така сега и демократите с "наследството от тежкото комунистическо минало", че и отвъд океана ги насочват какви дивотии да плещят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  04 Юли 2021 14:00ч.

  Чист американски интерес, подкрепен от българските русофили. Не за пръв път! Чист американски интерес! Валутният борд е вече обида за държава членка на ЕС, това е временна мярка, щом ще сме закачени за еврото и това било прекрасно, според Ханке, по-добре да сме със самото евро, за което и сега сме закачени. България е дестабилизирана от обединен американо-руски интерес, не знам на коя нова салфетка са разпределили процентите на влияние. Вижда се, че не си пречат, помагат си. Ханке по-добре да не се появява толкова често, нито българските комунисти да ни занимават с „държавния департамент“ и взаимните им опити да ни калят и най-вече, да ни отдалечат от европейската интеграция. Много е важно България да завърши европейската си интеграция и да спре да се поддава на злонамерено влияние. Европа ни е дома, тя ни е приела като равноправен член, а не като зона за влияние. Нашата цел е първо да сме силни в Европа, чрез ресурсите, които са дадени, на един или два, а после да се занимаваме с руснаци и американци, доколкото ние имаме интерес да го правим, а не те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Запознайте се с националните планове

  04 Юли 2021 14:52ч.

  на държавите, които вече са приели или се намират на входа на смяната на националната им валута с еврото! И ще видите, че това в България при това равнище на управляващи и на тежка корупция, също и на акъла на населението, не може да стане! Онази вечер гледах по БНТ някакъв дебат между 4 кандидатстващи за изборите партии, преди след това по една от официалните частни телевизии слушах глупостите на известен управител на една от най-големите банки, слава богу , го изритаха - никой няма представа от процеса, никой. Жалка работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Кукуряка

  04 Юли 2021 14:55ч.

  Не е по-добре да сме в самото евро, защото от Борд се излиза с едно решение на НС, а от еврото - с краката напред. И, да - срамота е страна-член на ЕС да е с валутен борд, но при прогнила институционална база и широкомащабна корупция това е лекарството. Което, разбира се, не е без нежелани странични ефекти. Така че най-добрият вариант е орязване на корупцията до поносими размери, връщане на институциите към първоначалнозамислените им функции и излизане от борда със запазване на лева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Главният проблем ?

  04 Юли 2021 15:00ч.

  Представител на страната с НАЙ-ГОЛЯМАТА КОРУПЦИЯ в Света , САЩ , ни осведомява че "корупцията е главният проблем на България" - ха ха ха ха ха.... Че при вас в САЩ корупцията е УЗАКОНЕНА ! Лобизмът, който е легален в САЩ , е узаконена корупция ! Ама не за кокашкарски суми , а за десетки и стотици милиарди $$$

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-много е цветист

  04 Юли 2021 15:46ч.

  Но точен на 100%.Капитан Кук мисля по горе дава пример с Янчо Таков.Не важи защото точно такива взеха власта 1990г.Аз мога да дам контра пример-Мариела Митева прокурор от Шумен после велик депутат от БСП.Тя стана велик депутат точно защото беше корумпирана и точно от БСП щото другите как да се корумпират като нямат власт?С такива велики депутати толкоз.Днес корупцията е норма.Хората с тахова мислене са болшинство.Очакваме от избори да променят нещо?Болшинството да се прероди?А твърдението на Ханке за кукловода Борисов не е далеч от истината.Зад напъните на Радев няма нищо с реална стойност.Ако не бяха канализирали протестите днес можеше да е друго.Вижте днешните ''протестъри''Какво общо имат с младите дето казаха ''баста''?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излизане от ЕС

  04 Юли 2021 15:49ч.

  Няма даже нужда от референдум, тъй като такъв не бе проведен нито за влизането в ЕС, нито в НАТО. Дори не е необходимо парламента да гласува нещо. Трябва просто да започнем да изпълняваме смъртни присъди (например, за корупция). Веднага ще ни изключат... :D Истината е, че западната система иманентно е основана на корупцията. Без корупцията, която създадоха в социалистическите страни, западните щяха да рухнат първи. Капитализацията на банковата им система се крепи изцяло на крадените пари, предимно от Източна Европа и СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  04 Юли 2021 15:56ч.

  ЕЗ за нас означава двойно обедняване. Има ли доброволци, и ако има, да поемат разходите те, не ние. Както и да го смяташ, при тоя валутен курс и с цени още на другия ден в евро, така излиза. Фактически ще даваме живот на полуумрелите икономики на силните в ЕС. Голямата акула изяжда малката риба. Съгласим ли сме, значи не заслужаваме нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  04 Юли 2021 16:00ч.

  При социализма корупцията бе нищожно малка в сравнение с днешната, и за разлика от днес, се наказваше жестоко. Имаше специални комисии за народен контрол, които проверяваха търговски обекти и всякакви други възможни развъдници на корупция. И най вече, ценностите на обществото не бяха свързани с финансовата хиперболизация, както днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Инкогнито

  04 Юли 2021 16:24ч.

  В Еврозоната няма корупция, тъй ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-логорея

  04 Юли 2021 16:30ч.

  Аз съм на 50+.От моята камбанария не бих се обзаложил нито че е била по малка нито че се е наказвала жестоко.Но за ''най вече, ценностите на обществото не бяха свързани с финансовата хиперболизация, както днес.'' сте безкрайно прав.И това ни е един от големите проблеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • TTN

  04 Юли 2021 16:34ч.

  Отказът от лева е отказ от националния ни суверенитет. Не ми давайте примери с другите отказали се от него - всяка коза за свой крак. България в Еврозоната - това е последното й дихание преди смъртта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неотложно

  04 Юли 2021 17:11ч.

  Точка 1. На месец 100кв.ч на човек се полага ел. енергия за 9 стотинки на кв.ч през лятото - топлите 6 месеца, и 5 стотинки кв.ч за 200 кв.ч на месец през зимата ноември, декември, ян., фев. март, април. Над тези количества на пазарни цени. .. Точка 2. Здравната каса се прехвърля към синдикатите на работниците и синдикатите на работодателите. И се правят 15 клиники и 5 най-добри болници, на издръжка акцизите и сегашните пари от държавата. ... Точка 3. Образованието е напълно безплатно, учебни материали, униформа официална и спортна, храна закуска и обед., транспорт. Детски лагери и екскурзии. ... Точка 4. НОИ изплаща всички внесени осигуровки за 5 години след пенсиониране, после на социална помощ - която да се дава на пенсионери с доход до минималната заплата, и социалната пенсия да е 60% от минималната заплата. Парите внесени в НОИ се онаследяват и прехвърлят в НОИ-сметката на наследниците. .. Точка 5. Минималната заплата е 40% от БВП на зает. БВП на зает да се изчислява като общият БВП по номинал се дели на регистрираните в НОИ заети - работещите. .. Точка 6. Всеки подписал договор с фирма за да й работи, общината с държавни средства да му предплати квартирата и да му даде купони за храна и дрехи, и за ток и вода за два месеца. .. Точка 7. Всеки безработен да получава социална помощ 30% от минималната заплата, Ако работи до 16 часа седмично и ходи на квалификация, помоща да не се спира, докато подпише договор. Където са безплатните квалификации, да има безплатно хранене, спални, и да се дават безплатно карти за храна и транспорт. .. Точка 8. Всяка община да издава облигации или банкноти, с които да се строят нови жилища на нисък наем, като 50% от наемът се заплаща с тези пари, и на всеки 10 години тези жилища се продават за 70% такива пари и 30% обикновени пари, на пазарни цени. Всяка община да е задължена да увеличава жилищният фонд с 2%. .. Точка 9. Общината с държавни средства да отпуска 200 000 лева за семейна или лина ферма в агро секторът, или фирма семейна или лина в строителството, или производство на мебели или дрехи. ... Точка 10.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дясното е криптофашизъм

  04 Юли 2021 17:26ч.

  МВФ предлага заем за ВАЛУТЕН БОРД, още 1994г. но банкокрацията и частните банки не се съгласяват. И МВФ иска неотложна приватизация и ликвидация на държавните предприятия ПРИ ОТПУСКАНЕ НА ЗАЕМ. . Въпреки, че МВФ обявява 1995г. за супер година от 1989г. най-добра година, те отказват заем за ВАЛУТЕН БОРД и фиксиран лев през 1996г.. Костов и той се опъва за повечето ликвидации, може и от кумова срама, но .. в търсачката на капитал избери периодът и името ан макгърк. ........ ... ... Американските фондации са тук за да корумпират, с една цел - заличаване на всичко социалистическо и съветско. Но се престарават и унищожават всичко ляво, социално, и всичко руско.БКП смени Москва с Вашингтон, а Ленин смениха с Айн Ранд. Ето защо стреляха и рушиха паметникът на Бузлуджа. ... .. Зaщo прocтитe пoдкрeпят дяcнoтo, зaщoтo aкo ca инфoрмирни щe cтaнaт лeви. Бедните по принцип са прости, нямат опит и образование. Нaчeтeнитe ca лeви. Тoдoр живкoв прeд журнaлиcтитe нa 1 нoeмври 1989 г., ЖИВКOВ e кaтo Хитлeр, нo Хитлeр нe e ляв. Лявoтo зaщитaвa прaвдaтa нa cлaбитe, дяcнoтo зaщитaвa прaвдaтa нa cилнитe. Нo cвeтът винaги e прaвдaтa нa cилнитe, кoятo e тoлкoвa и прaвдa, щoм тe oпрeдeлят прaвилaтa. Дяcнoтo: Cпaceниeтo нa дaвeщитe ce e дeлo нa caмитe дaвeщи ce! Хитлeр: "Прaвитeлcтвoтo нямa дa зaщитaвa интeрeca нa гeрмaнcкият нaрoд, чрeз икoнoмикa, oргaнизирaнa oт държaвaтa, a щe пoдкрeпя чacтнoтo прeдприeмaчecтвo" БКП cмeни Мocквa c Вaшингтoн, Мaркc c Aйн Рaнд. т. ж: - Прeдcтoи цялoтo здрaвeoпaзвaнe дa минe нa aкциoнeрeн принцип. Eдин другaр, c кoйтo рaзгoвaрях вчeрa пo тия въпрocи, вeтeрaн, oт мoитe гoдини oщe ce знaeмe, ми викa: Другaрю Живкoв, нe вкaрвaмe ли ниe вълкa в кoшaрaтa? A, викaм мнoгo хубaвa мeтaфoрa, щe ми пoзвoлиш ли дa я упoтрeбя прeд журнaлиcтитe. Вярнo e, вкaрвaмe вълкa в кoшaрaтa, нo му кaзвaм, тoй вълкът щe изядe мършaтa, a тoвa кoeтo e здрaвo, тo щe ocтaнe. Нo щo ни e мършaтa, щo ce плaшиш ти oт мършaтa, бe, щe рaздвижим нeщaтa. Шaрaни дeтo имa, кaтo пуcнeш щукaтa вcичкo ce рaздвижвa. Знaчи тия щуки ca ни нeoбхoдими, икoнoмичecки щуки. Кaктo щукaтa рaзcичa вoдaтa и рибитe изплувaт нa пoвърхнocттa, тaкa щe бъдe и c вълкa.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • консерватизмът фрисейският квас

  04 Юли 2021 17:32ч.

  Либерализмът вкарва вълкът в кошарата, а консерватизмът запазва това статукво. ................... Тодор живков пред журналистите на 1 ноември 1989 г., която записана и размножена върху магнетофонни касети, заглавие “Лебедовата песен на Т.Ж.” в ноемрийския брой (1989) на списание “Бъдеще”. За да се разбере за "собственикът и стопанинът" кога и как и защо, речта "Приземяване" на Тодор Живков, 1987. Реч на Тодор Живков пред "Х конгрес на Българските професионални съюзи", 9 април 1987 г. След 2,5 години Живков е готов за пълен капитализъм - неолиберализъм. Китай има 70% държавни служители и държавна собственост. Тодор Живков почва планът РАН-ЪТ. .. ЖИВКОВ е като Хитлер, но Хитлер не е ляв. Лявото защитава правдата на слабите, дясното защитава правдата на силните. Но светът винаги е правдата на силните, която е толкова и правда, щом те определят правилата. Дясното: Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" БКП смени Москва с Вашингтон, Маркс с Айн Ранд. т. ж: - Предстои цялото здравеопазване да мине на акционерен принцип. Сега годишно държавата отпуска за здравеопазване 1,2 милиарда лева, което е равно на по 140 лева на човек. Ние изчислихме, че ако здравеопазването премине на акционерен принцип може да стигнем до 1,7 милиарда лева. Ако желае, всеки гражданин или фирма може да се включи, давайки нещо над 140-те лева. Широко са отворени вратите за всички. Ако не го задоволява лекаря или менюто в болницата – ще си доплати. Свободно частната практика. Така ще постъпим и с пенсионния фонд. Всеки гражданин или фирма ще решава сам – държавата може да му даде толкова, той ако може, да си докара повече. Акционерната фирма ще обхване като ракови образования цялото общество. Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. - От 1 Януари 1990 г. ще въведем конвертируем лев. Макар че известно време двете валути ще съществуват паралелно. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване. Един другар, с който разговарях вчера по тия въпроси, ветеран, от моите години още се знаеме, ми вика: Другарю Живков, не вкарваме ли ние вълка в кошарата? А, викам много хубава метафора, ще ми позволиш ли да я употребя пред журналистите. Вярно е, вкарваме вълка в кошарата, но му казвам, той вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво, то ще остане. Но що ни е мършата, що се плашиш ти от мършата, бе, ще раздвижим нещата. Шарани дето има, като пуснеш щуката всичко се раздвижва. Значи тия щуки са ни необходими, икономически щуки. Както щуката разсича водата и рибите изплуват на повърхността, така ще бъде и с вълка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ввв

  04 Юли 2021 17:36ч.

  Еврото ке падне ! Само ке падне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТОДАР ЖИВКУВ 1989

  04 Юли 2021 18:09ч.

  Видя се, че по друг начин не може да се реализира моята постановка за собственика и стопанина. - Нови промени предстоят в данъчната система. Ще въведем данък, какъвто не е имало в България. Просто е взето от западната система. Равенство в облагане във всички сфери. - От 1 Януари 1990 г. ще въведем конвертируем лев. Макар че известно време двете валути ще съществуват паралелно. Цялата тази система, която е взета от западната икономика, ще се адаптира към нашите условия, но това не значи побългаряване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хелеборус,

  04 Юли 2021 19:24ч.

  "Валутният борд е вече обида за държава членка на ЕС, това е временна мярка, щом ще сме закачени за еврото и това било прекрасно, според Ханке, по-добре да сме със самото евро, за което и сега сме закачени." Обидата е, че българите 32 години ме могат да излъчат елит, който да се отнася отговорно към финансите и бюджета на държавата. Сега има стабилност, но утре може и да се появи някой Виденов. По-добре с еврото няма да бъдем - то не решава никой от проблемите за контрол върху банковата система (скандалите в Португалия с Banco do Espirito Santo, Италия с налетите €25 млрд. за последните години, Испания и всички с кризата от 2008 г.). Загубата на контрол върху паричното обращение и лихв. % (изкуствено нисък за тези икономики, а и не само за тях) доведе "южните икономики" PIGS до сегашното дередже. По-добре в отбора на Чехия, Полша, Дания, отколкото при Гърция, Португалия и Испания

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  04 Юли 2021 21:16ч.

  Helleborus на 04.07.2021 в 14:00 "Ханке по-добре да не се появява толкова често". Сериозно ли, Helleborus? Що за демократино мислене, за което претендирате! Подобно искане води до реакцията "Helleborus по-добре да не се появява толкова често". А приемане на Еврото е като присаждане на ново сърце на човек - трябва спешна необходимост, много добър хирург и прекрасна клиника. Нямаме ги! Въобще хуманитерите малко по-настрана от темата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • н вълчев

  05 Юли 2021 9:29ч.

  Корупцията в България е Свързана с "Демокрацията"!? По времето на "Комунизма" такава Корупция, в такива Форми и Размери бе НЕМИСЛИМА!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  05 Юли 2021 12:25ч.

  Съгласен съм, че в България има немалка корупция, дори цяло езеро. Но това, което родните и други медии премълчават шубелийската, е че САЩ е цял океан от корупция. Достатъчно е да споменем днешния им президент и неговия син, доказано корумпирани с аферите си в Украйна. Да не говорим как беше избран човека, с фалшифицирано гласуване по пощата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  05 Юли 2021 12:34ч.

  на 04.07.2021 в 21:16 Демокрацията е ред, при който най-добрите мислители на едно общество са поставени в лоялна конкуренция. Най-доброто, което се е родило на една земя, най-читавото, излиза напред и всеки да може да избере своя водач, зад когото застава. Ханке е американец, а не българин и проповядва бога на американците, наречен “our interest“. Отношението му към българския народ е като към едни туземци, които трябва да бъдат доволни да бъдат колонизирани от големия бял „брат“. Къде са САЩ, къде е България, по силата на нашата история и география ние сме българи, живеещи на Балканите, а Балканите са в СЪРЦЕТО на Европа. Европа се простира от Атлантическия океан до Урал, ние сме в нейния географски център, не периферия, а културно сме отговорни за нейния облик в исторически план. Нашата позиция като българи има правото да се чуе и да тежи в България, а Ханке с неговия американски интерес да отстъпи. Как може България да бъде така грозно изтръгвана от нейното собствено семейство? Ханке не иска просто да не сме свързани с Еврото, той иска да сме обвързани с американския долар! И всички тия неевропейски интереси приличат повече на лешояди, които се надяват Европа да умре и да се нахранят с нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Макс Микелсон

  05 Юли 2021 12:48ч.

  Сред нормалните хора - пенсионери, работещи, безработни, ученици, студенти, няма никакви признаци на вълнения дали ще пазаруват в магазина със евро или лев. Никакви. Особено на първите не им пука на портфейла. Повечето българи са собственици на НИ. Пенсионерите имат гарантиран безусловен доход. Значението на еврото е такова както и на лева - средство за пазаруване. Ако при прехода към евро цените скочат , това означава , че богатите ще станем по богати , а бедните по бедни. Както е било винаги, е и ще бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи