Синергията между американското посолство и фондация „Америка за България“

Синергията между американското посолство и фондация „Америка за България“

Бордът на директорите на Фондация Америка за България, снимка: US4BG

На 3 юли в „Гласове“ публикувахме статията – „Как „Америка за България“ дава милиони на мрежа от медии и НПО-та, които промотират „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, която даде повод за широк дебат относно ролята на САЩ в политиката, медиите, културата и всички останали сфери на публичния живот.

На 5 юли от чуждестранното НПО излязоха с позиция по публикацията в „Гласове“, която отразихме в цялост и в която се подчертаваше, че „фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната“.

Непосредствено преди публикацията на „Гласове“, бившият вече началник на кабинета на бившия премиер Кирил Петков – Лена Бориславова, бе изнесла в публичното пространство твърдението, че български политици, журналисти и общественици получават по 4000 лв. месечно, за да прокарват интересите на Русия в публичния дебат у нас. Думите на Бориславова така и не бяха потвърдени, нито от службите, нито дори чрез анализи, разследвания или по какъвто и да е друг начин.

Липсата на факти и доказателства в някаква степен бе компенсирана точно след края на мандата на правителството „Петков“, който ще бъде запомнен с редовните обиколки из министерските кабинети на отиващия си американски посланик у нас Херо Мустафа, с третата част на социологическия анализ на „Руската пропаганда в българските медии“. Авторите на труда от Фондация за хуманитарни и социални изследвания твърдят, че работата им е обезпечена със собствени средства. Следва да се отбележи, обаче, че сред дългогодишните финансови благодетели на изследователите на руската пропаганда у нас са именно „Америка за България“ и Институт „Отворено общество“ на идеолога на неолибералния световен ред Джордж Сорос.

От „Америка за България“ винаги са твърдели, че са неполитическа, неправителствена и напълно независима частна фондация. Формално това е така, но публично известни факти показват, че, както представители на ръководството на фондацията, а така също и служители на оперативно ниво в „Америка за България“, имат професионални биографии, в които са записани дълги години работа за американската държавна администрация. Всичко това е видно от официалните биографии, публикувани на сайта на американската фондация. И след като това е така, остава неясна целта на упоритостта, с която от „Америка за България“ всячески искат да представят себе си за организация, която не е под прекия контрол на правителството на САЩ, представлявано у нас от посланика на страната.

В Борда на директорите на „Америка за България“ са двама бивши и настоящия американски посланик в България. Бившите първи дипломати на САЩ са Родерик Мур и Ерик Рубин. Всъщност Мур не е имал цял мандат като посланик у нас, макар да е бил заместник в мандата на покойния дипломат Джеймс Пардю, като за кратко ръководи мисията след неговото отпътуване. През 2015 г. Мур също беше шарже д’афер на мисията в София. Именно след него за посланик у нас бе назначен Ерик Рубин, който пък бе наследен от Херо Мустафа.

Дългогодишният дипломат Родерик Мур (първият в ляво), бившият американски посланик в България Ерик Рубин (в средата), посланик Херо Мустафа, Нанси Шилър - CEO на Фондация Америка за България, на обявяването на сделката за закупуването на резиденцията на посланика на САЩ в столицата от частната американска фондация.

Повечето от членовете на управителното тяло на „Америка за България“ са или опитни адвокати, или дългогодишни банкери, както и университетски преподаватели. Повечето от тях са членове и на Българо-американския инвестиционен фонд, в който влизат американски компании с инвестиции у нас. Председател на Борда на фондацията от 2021 г. е Гейл Байски, която е дългогодишен банкер, като преди да се заема с настоящата си работа е била три години финансов представител на Европейската банка за възстановяване и развитие в Москва.

Интересна подробност е, че през 2017 г. в Борда на „Америка за България“ влиза Брайън Дейли, който, макар да е представен като визуален артист, има 16-годишна кариера в „Локхийд Мартин“, където е бил старши вицепрезидент на операциите на корпорацията. „Локхийд Мартин“ е производител на изтребителите Ф-16, осем бройки от които България закупи от САЩ преди три години.

Поне десет от оперативните служители на „Америка за България“ в офиса й в столицата имат професионална биография свързана с американската администрация – двама от тях са били дългогодишни служители на американското посолство в България, а повечето са работили в споменатия вече Българо-американския инвестиционен фонд.

За осигуряване на стратегическа синергия между „Америка за България“ и дипломатическата мисия на САЩ в България през лятото на миналата година фондацията плати, (според неофициална информация) 5,5 млн. евро за старата резиденция на американския посланик на ул. „Велико Търново“ 18. След като бе ползвана в продължение на 80-години от 23 посланици на САЩ, в мандата си посланик Херо Мустафа премести дипломатическата резиденция от района на Докторската градина в подножието на Витоша, където, както стана ясно, често посреща български политици.

 

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • От 30 г. Няма

  18 Sep 2022 8:39ч.

  Сив и Варшавски договор, бе Джендов. Ако ги нямаше тия на снимката щяха да са кадри на Кгб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ставри

  19 Sep 2022 12:14ч.

  Отврат са тези ибрикчии и майкопродавници. Срам за майките, които са ги народили. Народе събуди се от дрямката и си изчисти авгиевите си обори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  22 Sep 2022 21:56ч.

  Добре е, че ги има на снимка поне. После по снимка ще ги търсиме.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • К'ви "убави" Ора!

  18 Sep 2022 8:52ч.

  С усмивка те пращат в ада!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  18 Sep 2022 9:25ч.

  Старост нерадост... остаряха тия крадливи свраки, вече нищо освен 2/1 не ги чака ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нахранете ги с менте гмо американски лук

  18 Sep 2022 10:33ч.

  Ние си ги знаем, ама все пак пуснете списък на копелетата, които повече от 30 г. се облагодетелстват от тези чужди грантове и затова за всичко Русия и Путин са им виновни (и най вече, че не им дават да смучат още и още от отечеството ни).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  18 Sep 2022 10:52ч.

  На първо място са Продай България с представители - десантчикът от Росенец и неговият тлъст Санчо Панса, генералът гном и Цона лезбоса. Следват: Минджев, розовобузко, хипито от Миндя и почти целият жълтопаветен умнокрасивитет. Продължаваме подмяната са изцяло на хранилка на щатите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  18 Sep 2022 10:54ч.

  "Независимата" фондация да заминава в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фондация Американски Нафталини

  18 Sep 2022 11:10ч.

  Сврели се в едно иглу, пляскат си и се хилят, и чакат светът да се завърти около тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  18 Sep 2022 11:13ч.

  тая Престъпна групировка НЯМА място в България!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елементарно, Уотсън

  18 Sep 2022 11:21ч.

  Синертията между двете институции се нарича ЦРУ. Допреди скоро ревахме заради руските тайни служби, и с право, сега обаче си имаме и американски такива, които със сигурност са не по малко многочислени и зловредни. Ако някой е гледал "Умно село" - една анимация на Доьо Донев (сега тъпаците ще кажат,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  18 Sep 2022 11:23ч.

  сащ ни превърнаха в помийна яма на запада! И няма кой да ги забрани тия антибългарски фондации и нпо-та, защото те управляват държавата! Народът масово не се интересува от това, тъй-като битието му е свързано с физическото оцеляване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами то е ясно и без много приказки

  18 Sep 2022 11:45ч.

  Икономедия получава милиони за насърчаване на независима журналистика. Един прочит е достатъчен - статиите, това, дето му казват анализи и уникалния форум. Достатъчно е да прочетеш заглавието и е ясно какво ще последва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук синергия няма, т.к.

  18 Sep 2022 11:58ч.

  АзБ е креатура на посолството, даже по-точно - креатура на ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  18 Sep 2022 12:47ч.

  Разбира се че са независими!Напълно независими“от себе си“,каквито са и политиците в “красивия демократичен свят“.Зависим е ЕЛЕКТОРАТА от тези независими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ренесанс

  19 Sep 2022 13:03ч.

  Американското посолство ще бъде сринато до основи с ракетен удар...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КГБ---ЦРУ

  19 Sep 2022 13:38ч.

  бах,мале маикя му! Доста народ сме изтървали от "другата страна" на бариерата. Наистина е време да се върнат отново и Белене,и Скравена и Ловеч-бая народ има за "тепане"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те отдавна имат сили, желание и средства

  19 Sep 2022 14:28ч.

  да натикат нас по затворите. Не го правят, за да имат пълен списък на всички противници на глобализма-сатанизма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  19 Sep 2022 15:31ч.

  Бил е на мода доктор Фройд. Сетне учениците му. И напоследък пак той. Май наистина в основата на кривите стоят липси на любов. И понеже кривите бъркат любовта с междукрачен гъдел, току се засилят да се ашладисват не както е отредено от Господа, а както на тях им се иска. И се почва износ на демокрация, та не остана жив да й се наслади.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  19 Sep 2022 15:34ч.

  Където намерят склонни да лапат грантове, те ти фондации. Където няма предатели, като в Белград, те ви бомби. Резултатите от тези дарове са разруха. Разликата е в бързодействието на подаръците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хората трябва да познават

  19 Sep 2022 16:24ч.

  националните предатели в лице! Да не станат грешки в деня "Нула"! А че такъв ден ще дойде, това е необратимо! Анадънму, us4bg?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  20 Sep 2022 13:06ч.

  Като се сетя за кака Цона и... почвам да мразя Америка за България. Като се сетя за Леа Коен, Поптодорова и Лорер ... ставам антисемит!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • анонимен

  21 Sep 2022 16:23ч.

  няма защо "да ставаш", ти СИ антисемит, както и всички тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайде, хоп хоп хоп!

  21 Sep 2022 1:51ч.

  Хващайте се синергийно за ръчички и синергийно се омитайте отвъд Голямата Локва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в колониите е така

  21 Sep 2022 18:09ч.

  ПП и ДБ - на САЩ ГЕРБ, зачената в Германия Възраждане - Русия ДПС и БСП - мешено. Поне една партия българска да имаше, щеше да е добре, но уви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи