Как „Америка за България“ дава милиони на мрежа от медии и НПО-та, които промотират „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“

Как „Америка за България“ дава милиони на мрежа от медии и НПО-та, които промотират „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“

Президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър, посланикът на САЩ Херо Мустафа и Десислава Тальокова, изпълнителният директор на Фондацията, снимка: US4BG

4-ти юли – Денят на (не)зависимостта от САЩ

Опорката за 4 000 лева месечно от Путин, която началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова пусна съвсем целенасочено в обръщение, има съвсем конкретна цел - да отмести фокуса от същинския проблем за зивисимостите от щедро външно финансиране на български политици, анализатори, журналисти и медии, които доминират публичния живот и налагат своята интерпретация за политиката и обществените процеси в България и по света. Това, разбира се не оправдава финансирането от Кремъл на други политици и журналисти. Проблемът е, че началникът на кабинета на министър-председателя не може да си позволи да говори с недомлъвки по толкова важен въпрос. Лена Бориславова е длъжна да обяви имената на хорота, които получават пари от Москва. Ако има такива. Досега не е изнесено нито едно доказателство в тази посока, което е повече от скандално. Излиза, че властта, която гони руски шпиони пази българската им мрежа от осветяване и на практика обслужва руските шпиони. Друг е въпросът до колко самата Лена Бориславова има моралното право да говори за хонорари при очевидния конфликт на интереси. Миналата година като близка приятелка на тогавашния министър на икономиката Кирил Петков, Бориславова получава от подчинената му Българска банка за развитие 13 690 лв. на месец, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. на час.

А сега да се върнем на основния въпрос - огромните суми, които САЩ дават, за да спонсорират тесен кръг от български политици, журналисти и анализатори, които не слизат от най-големите български медии и налагат своята гледна точка и своята интерпретация за събитията, която на 100% се покрива с американските интереси. Още по-скандалното е, че те промотират и две от управляващите партии - "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Това представлява пряка намеса във вътрешните работи на България чрез плащане на местни агенти от чужда държава. И е точно толкова скандално, колкото и финансирането на петата колона на Путин у нас. Единствената съществена разлика е, че за последното няма доказателства, докато първото е надлежно документирано и е публична информация.

Предлагам ви само сухи цифри и факти

Около две години в български медии не е публикувана информация за грантовете, с които Фондация „Америка за България“ финансира журналисти, неправителствени активисти, културни дейци и общественици. Оказва се, че за този период американската фондация е подкрепила с финансиране множество медии и публични говорители, които открито лансират политическите проекти „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Ето и само малка част от проектите, финансирани с милиони левове по линия на Област „Благоприятна бизнес среда“, само в рамките на последните две години:

I.  1 млн. и 358 хил. лв. получава Фондация „Антикорупционен фонд“ за период от м. април 2020 до м. април 2023 г.

Фондацията се фокусира в разследвания срещу бизнес-проекти, зад които се твърди, че стоят руски интереси. Директорът на АКФ Бойко Станкушев, бивш журналист, активно заема страната на Украйна, САЩ и НАТО в зачестили телевизионни изяви след началото на войната в Украйна. 

Член на Съвета на АКФ е Николай Стоянов, финансов журналист на „Капитал“. Председател на Съвета на АКФ е Юри Тавание, дългогодишен служител на Европейската комисия в България по линия на „Мониторинговия механизъм“, освободен през 2018 г. след като е засечен многократно в компанията на Христо Иванов, тогава председател на партия „Да, България“ и ръкодството на Съюза на съдиите в България. През 2019 г. Европейската комисия спира мониторинга над България. Тавание е бивш съпруг на Яна Бюрер Тавание, дългогодишна активистка на Български хелзински комитет и бивш автор в „Капитал“ и „Дневник“, понастоящем част от настоятелството на Фондация „Герои на времето“.

„Антикорупционен фонд“ има водеща роля в изготвянето на доклади на Европейската комисия за България /Върховенство на правото/, както и на различни доклади на Държавния департамент на САЩ.

II. 459 хиляди и 900 лв. получава Фондация „Герои на времето“ по грант за период от м. юли 2020 до м. юли 2023 г.

Грантът осигурява финансиране на доброволци. Сред членовете на настоятелството на фондацията са Яна Бюрер Тавание и Красимира Величкова – понастоящем съветник на вицепремиера Калина Константинова, дългогодишен ръководител на проекта Български дарителски форум. 

III. 880 хиляди и 190 лв. получава Фондация „Български институт за правни инициативи“ за период от м. април 2020 до м. април 2023 г. 

Фондацията, в която допреди влизането си в политиката се подвизава Христо Иванов, понастоящем съпредседател на парламентарната група „Демократична България“, се занимава основно с мониторинг на назначения в съдебната система. БИПИ има ключова роля в изготвянето на Годишния доклад на Европейската комисия за върховенство на правото за България. Доклади на организацията се ползват и от Държавния департамент на САЩ. 

IV.  530 хиляди и 500 лв. получава Сдружение „Институт за развитие на публичната среда“ за период от м. май 2020 до м. май 2023 г.  

Основната дейност на организацията се състои в мониторинг на изборния процес и лобистки натиск за прокарване на определени нормативни уредби, свързани с изборното законодателство /машинно гласуване, електронно дистанционно гласуване и др./. Дългогодишен председател на Управителния съвет на Сдружението е Антоанета Цонева, понастоящем народен представител от „Демократична България“.

Като член на ръководството на „Да, България“, Антоанета Цонева има водеща роля в изграждането на доброволческа мрежа от наблюдатели на партията, която следи провеждането на изборния процес – платформата „Ти броиш“. 

V. 350 хиляди и 176 лв. получава Фондация „Отец Паисий 36“ за период от м. юни 2020 до м. юни 2023 г.

Фондацията е издател на пловдивския сайт „Под Тепето“. От редакционната политика на медията е видно, че тя активно подкрепя представители на коалициите „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ в Пловдив и на национално ниво, както и на правителството в оставка, с премиер Кирил Петков. 

VI. Със серия от грантове, всеки един от тях в размер между 65 и 75 хиляди лв., Фондация „Америка за България“ финансира неправителствени организации, в периода от средата на 2020 до края на 2022 г. 

НПО-организациите следва да извършват мониторинг на дейността на общинските съвети в областни и други градове като Добрич, Ловеч, Русе, Бургас, Плевен, Хасково, Разград, Каспичан, Благоевград. 

VII170 хиляди лв. получава Фондация „Клуб Зебра“ за периода от м. януари 2021 г. до м. юли 2022 г. за изготвянето на публикации с бизнес насоченост в сайта „Клуб Зет“. 

Сайтът е известен със силно негативната си редакционна политика спрямо Руската Федерация. 

VIII. 425 хиляди лв. получава „Икономедиа“ АД със съсобственик Иво Прокопиев, издател на „Капитал“ и „Дневник“ за периода от м. май 2021 г. до м. май 2022 г. 

От края на м. февруари 2022 г., заместник-главният редактор на „Дневник“ Петър Карабоев, ежеседмично участва поне веднъж в публицистични предавания на БТВ и Нова телевизия, в които остро осъжда действията на Руската Федерация в Украйна, съответно изказва позитивни коментари по отношения действията на САЩ, НАТО, ЕС и българското правителство, с премиер в оставка Кирил Петков. 

IX. 60 хиляди лв. получава Фондация „Дарик“ на Дарик радио за излъчване на предаване „Критично за медиите“ в периода от м. август 2021 до м. декември 2022 г.  

Авторът на предаването за българската журналистика – Мария Черешева, бивш журналист в „Капитал“, е сред основателите и ръководителите на „Асоциация на европейските журналисти – България“, също финансирана с грантове на „Америка за България“. 

Справка в сайта на Дарик радио показва, че журналистиката строго следва редакционната политика на изданията на „Икономедиа“ АД, със съсобственик Иво Прокопиев. Голяма част от събеседниците на Черешева са представители на неправителствени организации, бенефиценти по грантове на Фондация „Америка за България“. 

X. 1 млн., 122 хиляди и 260 лв. получава „Mediapool“ за периода от м. януари 2022 до м. юли 2024 г. 

Изданието активно прокарва неолибералната идеология в публичния живот у нас. Редакционната политика е силно критична към политиката на Кремъл и активно подкрепя действията на Белия дом. 

В последните 6-7 месеца Mediapool изгуби своя иначе добър журналистически нюх за критично отношение към управляващите. 

XI. 1 млн., 199 хиляди и 990 лв. за периода м. януари 2022 до м. януари 2025 г., получава Сдружение „Про веритас“, издател на онлайн изданието „За истината“, специализирано в регионална журналистика.

Порталът „За истината“ представлява своеобразен хъб на регионални издания, като редакционната политика е напълно идентична с тази на Mediapool, Капитал и Дневник. Сред създателите на НПО-организация, бенефициент от „Америка за България“ е журналистът Спас Спасов, кореспондент на „Дневник“ във Варна. 

XII. 558, 950 лв. за Фондация “Прозрачност без граници” на адвокат Александър Кашъмов.

Дарението подкрепя постигането на по-висока степен на прозрачност и отчетност в работата на публичните институции и административните съдилища, които контролират значителни по обем обществени средства. В началото на войната в Украйна адв. Кашъмов се обяви за криминално преследване на хора, които защитават Русия и за пълна цензура в медиите на алтернативни гледни точки към конфликта.

ХIII. Издателство “Пигмалион” получава 194 700 лв. за сайта “Дебати”.

XIV. Продуцентът Джуди Халваджиян, брат на Маги Халваджиян получава два пъти по 180 000 лв. /общо 360 хиляди лв./ за сайта Gospodari.com. Любопитна подробност е, че компанията на братята Халваджиян години наред ползваше под наем цели етажи от Руския културно-информационен център на ул. “Шипка”.

ХV. Бенефициент е и “Асоциацията на европейските журналисти”, която за периода от февруари 2020 до април 2022 г., получава 597 хил. и 100 лв.

Организацията се явява партньор на “Репортери нез граници” в подготовката на класацията им за свобода на медиите у нас. С идването на отиващото си вече правителство на Кирил Петков, “Репортери без граници” за първи път изкачиха България напред в класацията, очевидно по политически причини.

ХVI. Ръководената от Огнян Минчев Асоциация “Прозрачност без граници” е получила през ноември 2021 г. грант в размер на 585 хиляди и 980 лв. за период до ноември 2024 г. Парите са за система за местна почтеност.

ХVII. За НПО-активисти по проект “Активирай: Изграждане на мост между НПО, частния бизнес и активните граждани”, американската държава чрез Фондация “Америка за България”, е предоставила грант в размер на 586 хил. и 816 лв. В изданията, финансирани от “Америка за България” протестиращите по “жълтите павета” в столицата често са определяни като “активни граждани”. Бенефициент по конкретния грант е Български център за нестопанско право.

ХVIII. Фондация “Америка за България” финансира Академия “Телерик” с 930 хил. лв. През последните две седмици в БТВ и Нова телевизия бяха промотирани няколко млади предприемачи от сферата на информационните технологии, които обясняваха, че са излезли спонтанно на протест в защита на правителството на Кирил Петков. Сред тях бяха и представители на компанията Телерик. 

Голяма част от медиите, неправителствените организации и посочените поименно журналисти и други публични личности, получават и/или са получавали финансиране по грантове и от други чуждестранни организации – американски фондации, както и европейско финансиране, основно чрез т.нар. Норвежки финансов механизъм. 

 

 

 


 

Коментари

 • Каракочев

  03 Юли 2022 15:43ч.

  Но това са "демократични" парички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CNN

  03 Юли 2022 15:53ч.

  А гъ-жа Херионята що си трае по въпроса ??? Последно се разпореди да ни обяви официално в Булгаристан месец на всички видове содомия и... изчезна. Да не би случайно в ДАНС да има ИСТИНСКИ ДОКЛАДИ за шпионската дейност на хилядите сътрудници на ЦРУ на адрес София, ул. Козяк" 16, а?!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мисакачи Накуро

  03 Юли 2022 18:03ч.

  Ма не така бе, това са “независими” институти, медии и пр., трябва да ги подкрепим, това въобще не е корупция, а помощ от искрени задойеански господари… а, пардон, партньори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  03 Юли 2022 18:26ч.

  Демократични парички за демократични предатели. Значи всичко е ОК .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  03 Юли 2022 19:02ч.

  Гнус!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Be_google the Expert

  03 Юли 2022 23:47ч.

  преди години когато с този си ник бях баннат в олигархичните медии то една от причините беше точна тази-КОЙ ви плаща??? олигарха прокопи чорбаджи сега тихо, подло, коварно си има ПРАВИТЕЛСТВО И ПАРЛАМЕНТ!!!! България водено от некадърниках прокопи и неговата шайка ще прилича скоро на град Меричлери.....вижте , питайте там за прокопи и шайката му!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, го на!

  03 Юли 2022 15:45ч.

  Точно и ясно! Повече не е нужно да се говори за това кой какво. Не, че имаме нужда от този списък, просто е по-прегледно. Англоамериканците така и не разбраха, че с тяхния циркаджалък няма да постигат повече от това да привлекат повече хора към Русия. Глухи, слепи, некадърни; а подлогите им са жертвения агнец, който ще бъде посечен като му дойде времето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • близо милион за "Академия Телерик".

  03 Юли 2022 18:46ч.

  която се занимава с ..."безплатно обучение на деца от 1 до 12 клас" по IT-технологиите. Демек пресяват още от 6-годишни, за да ги пратят после на Запад да им работят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без коментар

  03 Юли 2022 15:45ч.

  Агентите на чужда държава дори не са в посолството им на Козяк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Същото е и в Останалите

  03 Юли 2022 15:48ч.

  Страни от ЕС. Европа е въшлясала от НПО та. Риториката е ясна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За-пад; за-падам; падение;

  03 Юли 2022 16:01ч.

  Генезис: Слънцето пада в посока за-пад; всички народи са привлечени от светлината му; всички те са се движили на изток-в посока към изто-чника, дори на английски изток е ист; някои после са се връщали по различни причини;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За-пад; за-падам; падение

  03 Юли 2022 16:02ч.

  но предателите винаги са били прогонвани на за-пад: към селенията на мрака, това е присъда; от тук и проклятието: бял ден да не видиш!; от атлантическото крайбрежие няма на къде повече, освен през атлантика-нова порция предатели ненамерили мястото си в живота със светлината; кръгът се затваря; време е да се прероди в спирала;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много хора, родени уж като българи такива ги натворха, че могат да се разплатят пред родовата ни памет само с живот

  03 Юли 2022 15:51ч.

  Нищо добро не очаква вкаралите ни зорлем в американско робство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тиква

  03 Юли 2022 16:31ч.

  Ми пратете си децата ии внуците в Матушката, да не са роби на Америка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  03 Юли 2022 16:38ч.

  защо трябва да си пращаме някъде децата, робе? ..илипти по друг начин не можеш да мислиш...негодници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа е била римска провинция на Балканите

  04 Юли 2022 12:09ч.

  Европа започва от Балканите. Тук е генезисът на европейската цивилизация. На запад - в САЩ и другаде, костите на децата и на внуците ви ще бъдат попилени. На запад имената ви ще бъдат подменени и заличени. Споменът за западналите ще изчезне завинаги от хилядолетната българска памет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мис Гимнастика

  07 Юли 2022 20:36ч.

  Това ли е алтернативата? Не може ли децата ни да си останат в България, без разни проксита да им вменяват чужди идеи и идеали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  03 Юли 2022 15:52ч.

  Да се поставя знак за равенство между американското и руското влияние у нас е нелепо. Все едно Русия и САЩ са едно и също. САЩ е съюзник в НАТО, а Русия като основен враг на НАТО е и наш враг. Ако бяхме член на Евразийския съюз, можеше да подкрепяме Русия. Но това никога няма да стане за радост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Работаыте братья

  03 Юли 2022 16:00ч.

  Както, че и ТИ си последният, който вярва в ТОВА !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙацкРоцк

  03 Юли 2022 16:03ч.

  Монархофашистите бяха съюзници на нацистка Германия, абсолютно същите дитирамби за цивилизационният избор се лееха от трибуната на Народното събрание, убиваха се инакомислещите и други демократични благини като концлагери, след това дойте РКК и знаете последствията за "цвета на нацията".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама точно така, никакво сравнение,

  03 Юли 2022 16:20ч.

  все едно да сравниш бандеровчето-папагал с Балзак или Шопенхауер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смерш

  03 Юли 2022 17:36ч.

  На помияра му се втълпява, че е расова порода докато свърши мръсната работа, както Украйна срещу Русия. Ние не сме Евроатлантици и никога няма да бъдем, в тази престъпна организация никой не е гласувал да влизаме. Никога няма да бъдем полицията на глобализма и сатанизма. Сега става просто пресяване на плявата. Русия не е държава, а последния пазител на божествения порядък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХАХА

  03 Юли 2022 21:45ч.

  Руснаците може да са твои врагове, но не и на българският народ! Набий си го в празната кратуна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровец

  03 Юли 2022 22:30ч.

  Оня по-горе не е в ред, щом пише за Русия като божествена страна. Разрушаването на Украйна, избиването на хиляди хора и официалните данни на ЮНЕСКО за 10 000 цивилни жертви, от които 341 деца, 120 000 разрушени сгради и съоръжения и 422 културни паметника е белег за сатанизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Финли

  04 Юли 2022 21:56ч.

  Е що не вземеш да броиш по същия начин за ИРАК, СИРИЯ И ЛИБИЯ,също Сърбия. Между другото ти от кое от горните НПОта си?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А на какво е белег фактът

  09 Окт 2023 17:06ч.

  че твоите евратлантици от другата страна на океана изпратиха на другият свят един милион цивилни граждани на Ирак? това което наричаш сатанизъм, е 100 пъти по актуално за американците (10000х100=1,000,000).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙацкРоцк

  03 Юли 2022 15:56ч.

  И най-важното е, че тази така наречена фондарица Америка за България е финансирана от американското правителство директно, в сегашното правителство министрите от ПП и ДБ от години са на тяхна хранилка и не само те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нехен ред е да се евакуират със самолети

  03 Юли 2022 16:01ч.

  Но на тях ще им трябва поне 20 самолета, не два.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Почвам да си мисля, че им трябва голям шлеп

  03 Юли 2022 19:46ч.

  в българските демократични традиции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Картина маслом", както казват източните ни съседи в подобни случаи -

  03 Юли 2022 16:13ч.

  и това е само за последните три години. НПО-та развратиха и образованието, и сферата на научните изследвания, и културни институции - навсякъде има лобита от агенти на американски интереси, захранвани три десетилетия. Подготвяни именно за такава решаваща геополитическа ситуация като днешната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американско робство

  03 Юли 2022 16:48ч.

  С други думи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  03 Юли 2022 16:14ч.

  Когато фактите и цифрите говорят, умнокрасивите мълчат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Юли 2022 16:19ч.

  Много се наплодили тия розово-зъбати хероини, бе ? Нямаме достатъчто препарати за самолетна иригация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама

  03 Юли 2022 16:56ч.

  всичко това е за интересите на България. Как може да се мисли иначе. Бай Ганьовците дето ходят из Европа и Америка сега обаче не продават розово масло а самата си родината на розите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "4-ти юли – Денят на (не)зависимостта от САЩ"

  03 Юли 2022 16:58ч.

  Американска собственост у РБ са ТЕЦ-ове, газоразпределителна мрежа, петролна рафинерия, порт Бургас, златодобив и кой знае още какво?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смерш

  03 Юли 2022 17:22ч.

  Поздравления за статията. В суверенните държави следва съд и затвор за корупция и национално предателство. В колониите това е разпространяване на мечтаната “демокрация”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  03 Юли 2022 17:39ч.

  Цитираната фондаця трябва да дъбе забранена на територията на България, както и на български журналисти, медии, служители и т.н., да се забрани да получават финансиране от чужди структури, защото който плаща, той поръчва музиката!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неам нерви

  03 Юли 2022 17:44ч.

  Купуването на местни измекяри е стара колониална практика още от древността. Тя дава краткосрочни резултати, но нищо повече. Просто тези, които се продават по този начин, никога не си заслужават вложените в тях средства...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Просто тези, които се продават по този начин, никога не си заслужават вложените в тях средства..."

  03 Юли 2022 17:56ч.

  Кратко и ясно. Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  03 Юли 2022 17:45ч.

  Не можах да събера сили да я прочета.Толкова много предатели,продали се на дребно и плюещи върху Родината и съгражданите си.И всички настанени на места,където могат само да рушат,да рушат и пак да рушат.Никой от тях нищо стойностно и полезно не е създал през живота си.Дано децата им да са различни от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дребно, дребно, колко да е дребно?

  03 Юли 2022 19:51ч.

  Стотици хиляди евро, че до над половин милион, не са много дребни суми. Не за тия, дето ги печатат, но за работещия българин... Оги Дебелото САМО от АзБ клъвнал 600 000 лв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dma

  03 Юли 2022 17:48ч.

  Октопод, произвеждащ "демократична "релност..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Михаил

  03 Юли 2022 17:57ч.

  Списъка е дълъг и нама място в самолета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  03 Юли 2022 18:06ч.

  няма какво да се добави, благодаря за разследването и статията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лордо

  03 Юли 2022 19:05ч.

  Всички НПО-та в България да бъдат обявени за агенти на чуждо влияние, шпионаж и забранени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-твърде семпло

  03 Юли 2022 19:06ч.

  Това е малка част от айсберга ''Америка за България''Въздържам се да публикувам това което имам аз.Защото не е проверено и събирано по форуми и получено по-пощата.Надявам се на всеобхватна публикация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • LL Cool

  03 Юли 2022 20:01ч.

  Бомбите на щатите носят само торти, бонбони, цветя, щастие и демокрация. Парите на щатите носят само радост, много демокрация, справедливост и щастие. Всичко от Русия е вредно и зло. Това го знае всеки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекс

  03 Юли 2022 20:08ч.

  Утре е 4 юли, и Кокорко заедно с батко си ще отидат на Козяк. Там ще им поднесат по един прегорял бъргър с развален кетчуп. Но те ще са доволни,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  03 Юли 2022 20:36ч.

  Много правилна публикация. Браво на Гласове. Дано повече хора осъзнаят какво става в медийните среди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  03 Юли 2022 21:35ч.

  точно така, американците плащали и по техние изисквания тази информация е ПУБЛИЧНА. След това, за руските грантове скромно написано, че няма доказателства...замита под килима тази фраза и описва ПУБЛИЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ, за която вчеранаписах на един диванен стратег, че я има, да си мръдне задника и да намери като иска, не е тайна. ТАЙНАТА Е ДРУГАДЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  03 Юли 2022 21:39ч.

  и така, за руските грантове няма доказателства...как да има, като руската страна "демократично" не поставя условие дворняжките в БГ да декларират какво получават, а и НЯМА закони, по които БГ да ги задължи. Все пак има нещо, например за първите 4 месеца на тази година РФ е изразходвала толкова пари за пропаганда, колкото за цялата минала година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко?

  04 Юли 2022 17:24ч.

  ???????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  03 Юли 2022 21:46ч.

  Сега разбирате ли, защо е имало народен съд и защо трябва да има отново ? Ако не сте разбрали, значи главата ви е пълна я с бръмбари, я с долари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евоатлантически идиоти!

  03 Юли 2022 22:32ч.

  В "братска" америка така ли се купуват и продават сенатори демократи и републиканци? Или само в задатлантическата балканска колония?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вуйчето

  03 Юли 2022 22:50ч.

  Тия лели на снимката не ми изглеждат заслужили гордостта, с която гледат. От статията става ясно, че трябва да сведат поглед... поне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mars

  03 Юли 2022 22:59ч.

  На снимката сте сложили три зле поддържани траверса. Сори за френския.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вижте как са свързани Сорос, „Америка за България“ и магистрати!

  03 Юли 2022 23:04ч.

  https://anonybulgaria.wordpress.com/2015/01/23/%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d1%81%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81-%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%b7/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  03 Юли 2022 23:38ч.

  Не посещават гробища а трябва. Не четат история а трябва.Всичко е преходно.Пари,власт?Делата остават.Много има за трепане.Бих се включил безплатно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И от мен - поздравления за статията !

  04 Юли 2022 7:59ч.

  Изводът е зловещ - проникнати сме тотално от американската агентура ! Като болник с метастази сме ! Ще трябва радикално лечение, едва ли американските метастази ще могат да се изрежат една по-една. Мощна лъчетерапия ще трябва ! Работайте братя .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 6666

  04 Юли 2022 10:40ч.

  Интересно е и колко са служителите на американско посолство, те дали се следят от службите и статията е непълна за влиянието на производтните на Америка за България - като фондация Заедно в час, която агресивно прониква в образованието, Junior Achievement Bulgaria, moov bg и т.н. , фондация Фридрих Науман, ако се ра

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  04 Юли 2022 12:11ч.

  Странно. Преди няколкогодини, в този форум, написах коментар в който дадох точната сума отпускана от САЩ на българска медиа и коментара ми бе изтрит. Сега е публикувана цяла статия на тази тема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто и ясно

  04 Юли 2022 12:21ч.

  Работата е...а,защо вие биете негрите?Някой си там изнася публични данни от "Отворено общество" и се стреми да замъгли какви са милионите кремълски денги които се сипят за руската пета колона в България. А семейство Дачкови с колко се захлебват от кремълските денги,а?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И данните публични,

  04 Юли 2022 17:26ч.

  и дамите, дето смучат тия пари - публични, и...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искам да попитам всички американски гъзолизци

  24 Апр 2023 20:22ч.

  Какво донесе Америка в България.Ами много просто,всички си отрицателни качества,престъпност,изнудване, подкупност и ЛГБТ,най лошото е ЛГБТ-то,защото в България вече не се крият,педалите,се целуват в градинките,пред децата и околните безсрамно.И съм забелязал че 80 % от обратните мразят Русия,защото там казват че има само два пола мъж и жена.Не се учудвам колко обратни има ли тук които пишат лошо за русия.Ами мисля че сте добри в лизането на задници,и ви препоръчвам да отидете при изкуфелия дъртак Байдън,като се насере да му облизвате задника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи