Симбиозата между украинската съпротива и западната подкрепа се оказа неочаквано добра комбинация

Симбиозата между украинската съпротива и западната подкрепа се оказа неочаквано добра комбинация

Западната военна помощ се превърна в ключов фактор, за да може Украйна да устои на руската инвазия. Благодарение на предоставените оръжия, боеприпаси и разузнавателна информация, украинските войски успяха не само да спрат първоначалната офанзива на руснаците, но и ги принудиха да отстъпят от стратегически важните си позиции при Киев, Харков и Херсон.

Симбиозата между силната украинска съпротива и западната подкрепа се оказа неочаквано добра комбинация, която не само спря руската военна офанзива, но и се превърна във фактор за неутрализиране на опита на Путин да ревизира съществуващото глобално статукво. Което накара Америка и Европа да възприемат каузата на Украйна като своя кауза. Те виждат, че нейните действия могат да осакатят трайно руския военен потенциал, като го лишат от самочувствието, че той е инструмент, който може да играе сериозна роля на международната сцена. А в името на подобна цел си струва  да се отделят десетки милиарди долари и евро, за да се подсигури неспирен поток от артилерийски системи, ПВО-системи, танкове, бойни машини, леко ракетно и стрелково въоръжение и всичко, което е необходимо, за да може да се нанасят възможно най-големи загуби на руските въоръжени сили.

В този смисъл изглежда доста странен целият шум, който се вдигна около изпращането на стотина германски танкове Leopard 2 и трийсетина американски техни събратя М1 Abrams 2. В случая наистина става въпрос за доста по-модерни танкове от изпращаните до момента съветски танкове от източноевропейските арсенали, но в никакъв случай не говорим и за някакво wunderwaffe. И като количество те едва ли са способни да променят хода на войната, а от качествена гледна точка е спорно, доколко украинците бързо ще успеят да сформират боеспособни настъпателни подразделения, боравейки с непозната за тях и доста разнотипна техника.

В случая по-скоро става въпрос за тестване на поносимостта на Русия към все по-нарастващото ангажиране на Запада с конфликта.

И всички привидни колебания, драми и нерешителност, които сякаш се разгарят в западните столици по отношение на оръжейната подкрепа към Украйна, се дължат на ясното разбиране, че се ходи по ръба на бръснача. Западните елити доведоха емоционалната си обвързаност с украинците до степен, че евентуално поражение на последните ще се превърна и в геополитическа катастрофа за Запада. От друга страна, поражението на Русия също съдържа риск да отключи катастрофа от най-високо ниво - да предизвика началото на Трета световна война, съпроводена с размяната на масирани ядрени удари. При които Европа, Сибир и Северна Америка ще бъдат напълно изпепелени.

Затова в НАТО се придържат към стратегия, която оперира в рамките на две ограничения: да не се допусне военния разгром на Украйна и същевременно Украйна да не получи възможност да нанесе мълниеносно поражение на Русия. Ако Москва бъде победена, това трябва да се случи в рамките на дълготрайна кампания, след поредица от тежки сражения, така че руснаците да имат време да „свикнат“ с провала си и да пренасочат яростта си от западните си опоненти към собствените си властови структури. И най-вече към Путин, разбира се.

В този смисъл доставката на немски и американски танкове просто е многопластова реакция на скорошните руски военни успехи по линията Бахмут-Соледар-Северск. Ако тя бъде пробита, Киев ще трябва да изтегли армията си към Славянск и Краматорск, което ще превърне тези два града в двете нови най-горещи точки на войната.

Дали това ще бъде стратегическа победа за руснаците - едва ли, но пропагандният ефект ще бъде безспорен. И за НАТО е важно да има алиби, ако бъде обвинено от собствените си общества, че е могло да предотврати това поражение, но не е доставило необходимото съвременно въоръжение.

От друга страна, се изпраща сигнал към Кремъл, че на всеки руски успех ще се отговаря с изпращането на все по- модерни оръжейни системи, способни да наклонят по-осезателно везните на двубоя в полза на Киев. В допълнение,

НАТО вече не тръби наляво и надясно, че не е страна в конфликта, а ясно подчертава, че ще следва политиката си на неограничена подкрепа към Украйна, каквото и да му струва това.

Нещо повече, началникът на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер открито заяви, че „НАТО е готово за директна конфронтация с Русия“, а италианския военен министър Гуидо Кросето отиде още по-нататък с предупреждението си, че „ако руските танкове доближат до Киев, това ще е началото на Трета световна война“. Германската външна министърка Аналена Бербок пък направо заяви, че Западът вече се намира във война с Русия.

Всичко това е ясна индикация, че конфликтът преминава в нов етап, засега на вербално ниво, но скоро то ще добие и практически измерения. Такъв е ходът на западните действия. Тяхното скрито послание е, че дори победа в Украйна няма да донесе мир за руската страна. Малко по-дипломатичен, но доста по-конкретен бе американският държавен секретар Антъни Блинкен, според когото санкциите срещу Русия трябва да се запазят, независимо от развоя на войната, като гаранция, че Москва няма да е в състояние да предприема каквато и да било агресия в бъдеще.

Проблемът пред сегашната западна стратегия е, че тя не отчита евентуалности, намиращи се извън собственото ѝ полезрение.

Какво ще се случи например, ако Украйна не издържи на цялото това напрежение и армията ѝ или тила ѝ колабират?

Другата опасност се крие в предположението, че Русия изчерпва възможностите си да отговаря на ескалацията на конфликта посредством нарастване на собствените си конвенционалните военни усилия. И тогава ще ѝ останат под ръка само стратегическите въоръжения.

Което означава, че се изправяме пред бъдеще, което не ни предлага избор между разгаряне на конфликта или неговото успокояване, а между различни варианти на ескалация. И едва ли някоя от страните в конфликта има вариант за действие при подобно развитие. Което ще наложи да се продължи политиката за все по-нарастваща ескалация и генерирането на все по-опасни последици за цялото човечество.

Свързани статии: Украйна отчаяно се нуждае от голяма военна победа

След провала на двата blitzkrieg-a

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • Една измислена квазидържава и една измислена пишман цивилизация

  30 Яну 2023 14:32ч.

  Неочаквано добра комбинация ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Победа будет за нами

  30 Яну 2023 14:52ч.

  Ебати тъпата статия. Четенето и' е загубено време. . Русия ВЕЧЕ има гръбнака на армията си. Обучен и обстрелян. И не далече момента в който Знамето на Победата ще се вее там където му е мястото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  01 Фев 2023 21:52ч.

  Тази неподписана статия е некадърен опит да се замаже скоро предстоящото разгромяване на укр.армия по описаната горе полоса. Украинците героически отстъпват а руснаците позорно напредват... следователно са обречени... смях в залата. Поне да разгледат Работническо Дело да се поначало на пропаганда. И защо изобщо Дачков пуска подобна тоалетна хартия? Трафик? Коментари? Кой е Г.Георгиев? Бра'чед на Джон Смит? Поредица от тъпи заклинания без нито един довод. С извинение - повърня. Г-н Дачков моля за малко хигиена и уважение към читателите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  30 Яну 2023 14:38ч.

  „украинството“ всъщност е психическо заболяване (като т. нар. „македонизъм“)... и оскотяването и некрофилията на украинците се засилват: в Киев сладкарница продава торти с изобразени снимки на вдовици на загинали руски войници в антифашистката операция в Украйна... а в заводските и в училищните столове сервират сокове "Москалска кръв", пайове "Москалски мозъци", както и яхнии "Сепар(атист) в собствен сос"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не видях нещо, което да си заслужава публикацията .

  30 Яну 2023 14:44ч.

  фактологията не успява да се измъкне от пропагандната мейнстрийм-рамка, при което и от анализа не можем да очакваме кой знае какво. Впрочем, за каква "емоционална обвързаност" на западните "елити" (задължително в кавички) с украинците може да става дума - не се ли вижда и с просто око, че става въпрос за чисто утилилитарно отношение, дори - за престъпни интереси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западните елити доведоха емоционалната си обвързаност с украинците до степен, че евентуално поражение на последните ще се превърна и в геополитическа катастрофа за Запада

  31 Яну 2023 10:53ч.

  като прочете това, всеки разумен човек спира да си губи времто с този емоционално-възбуден "анализ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАТО вече не тръби наляво и надясно, че не е страна в конфликта...

  30 Яну 2023 14:52ч.

  като изключим загубата на време за четене на тази "статия" стигам до извода, че: Поръчителят на убийството дава оръжие и пари на убиеца, а след това в съда твърди, че не е страна в конфликта...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За близо 12 месеца

  30 Яну 2023 14:56ч.

  чувам само фалшива западна пропаганда на тема Украйна и писклив хор на инсталирани американски запъртъци в европейски правителства. Авторът удобно или не е пропуснал куп неща, че именно Западът консолидира руснаците и ги събуди от летаргията в която бяха изпаднали. Нито дума за наемници, нито дума за престъпленията на укронацистката армия, как никой не пита населението в Европа какво мисли и дали иска война, защото, едно е да говориш тип Джонсън, АНАЛена, Борел, ЛАЙНен и куп още евро глупаци, които не знам защо си мислят, че Америка ще ги и ги пази. Явно на никой не му прави впечатление, че освен Медведев, вече никой от политическият руски елит не говори. Политиката е приключила и всичко е предадено в ръцете на военните. А руснаците за разлика от европейци и американци не си чешат езиците а усилено трупат боен опит и поправят грешки от първите месеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  30 Яну 2023 15:11ч.

  Западът сякаш има много плитък ум. Хвърля нацисти срещу Русия и се чуди защо руският народ се мобилизира и подкрепя президента си. Или може би само нацистите са толкова тъпи да се навият да се хвърлят срещу Русия. Както и да е, руската армия ще гази докато срещне бяло знаме. Както искаш, тъпи ми Западе !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • как никой не пита населението в Европа какво мисли и дали иска война

  30 Яну 2023 21:32ч.

  А, питат го и то отговаря, но това не се публикува. Не му се дава гласност. У нас също, че и повече. За разлика от западноевропейските фашисти, нашите винаги са били двойно по-усърдни, защото са и двойно по-страхливи. Това усърдие е от страх. Също така и многото плямпане - също е израз на страх. Колкото до публикувания материал - мислех изобщо да не го чета, защото видях кой е автора, но все пак реших. Както и очаквах - ниско, емоционално-клюкарско-кръчмарско ниво на "анализ" на ситуацията. За кой ли път, основното желание на Георги Георгиев е да начеше русофобията си. За това, човек не трябва да губи време с посредствени персони и големите им претенции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Симбиоза по дефолт

  30 Яну 2023 14:57ч.

  Е такава взаимовръзка, при която съществуването на индивидите от един вид зависи от съществуването на индивиди от другия вид.. С оглед на обективната обстановка, това предполага, че изчезването на подкрепата, може да доведе до изчезването на съпротивата..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знамето на Победата ще се вее

  30 Яну 2023 15:02ч.

  ще, ще.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Елементарно, Уотсън!

  30 Яну 2023 15:10ч.

  Доста повърхностна статия, без никакво задълбочаване на анализа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даам!

  30 Яну 2023 16:30ч.

  По - скоро тюрлю гювеч! Авторът е толкова объркан, колкото и западните политици в стремежа си да излязат сухи от водата. Е, няма да им се получи! Напълно безсмислена статия. Авторът можеше да си спести унижението да защитава безполезна кауза! А и нашето време да обсъждаме врели - некипели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  30 Яну 2023 15:23ч.

  Твърде тъпа статия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eдин от тримата

  30 Яну 2023 15:24ч.

  на снимката много прилича на...Чикатило-дано е само,като визия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тази ничия земя ще си остане ничия, но вече с изтръгнато жило

  30 Яну 2023 15:27ч.

  Русия ще се бие (т.е. ще симулира военно-полеви инициативи) без сериозно да превзема територии - до момента, в който Бай Пън или който и да е от новите американски президенти се яви на килимчето пред Путин и помоли за прошка. Русия няма сметка да поема разходи за украинците, чиято държава е напълно фалирала и се издържа днес от Запада, както и не желае да поема многомилиардните дългове за въоръжение, с които Западът (все още заблуждавайки се, че играе хитро) натовари украинците за столетия напред. Всъщност Русия не блъфира - целите на СВО се изпълняват дословно: демилитаризация и денацификация на Руината, десатанизация на глобалното управление...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гошко, трябва да знаеш - няма нищо по-хубаво от вида на ядрена гъба рано сутрин, поетът го е казал.

  30 Яну 2023 15:34ч.

  Отдавна се знае - хем вълка сит, хем агнето цяло не се получава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  30 Яну 2023 15:38ч.

  Най-напред авторът казва "...поражението на Русия също съдържа риск да отключи катастрофа от най-високо ниво - да предизвика началото на Трета световна война". Но по-нататък цитира: "...италианския военен министър Гуидо Кросето отиде още по-нататък с предупреждението си, че „ако руските танкове доближат до Киев, това ще е началото на Трета световна война“. Кое от двете е вярно? Или трета световна война ще има във всеки случай? Изобщо, целият материал е с вътрешни противоречия, което отбелязват и другите коментатори тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Такива статии ще се появяват все по често.

  30 Яну 2023 15:40ч.

  Целта е жителите на "Русский Мир" постепенно да свикнат с неизбежното: Украйна ще възстанови своята териториялна цялост. Завоевателната война на Русия ще завърши с неуспех и Русия ще се върне в законните граници от 1991 г. За разлика от народите, живяли в Османската империя, Украинското възраждане се полуци с 170 години закъснение. Като чудо, Украинският народ възкръсна и на картата на Европа се появи нова регионална свръхдържава способна сама да защитава Свобидния Сват от нападения от изток.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • по предназначение

  30 Яну 2023 15:45ч.

  Не можеш да се възродиш чрез дерусификация, след като на 89% от населението ти руският език е майчин. Ако ще баеш и заклинач като дърта врачка, вместо да участваш в сериозен анализ с аргументи и факти, това е друг въпрос, но форумът не е за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дръндорков

  30 Яну 2023 18:01ч.

  Българският ти е като моя турски - чувал съм нещо, ама... Оди да цицаш там, дето ти плащат, илитерат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ники

  30 Яну 2023 18:14ч.

  А бе тия глупости да не ти ги нашепнаха Блинкен или Нюланд.Това което си написал е по-скоро фантастика написана от някой русофоб смесващ желаното с действителност.Къде е това "украйнско възраждане"умник?Прочети какво се е случило през Възраждането в България какъв подем сме имали и в икономически и културен план.Това което има Украйна е дегенерация,упадък във всякакъв аспект,икономически,културен,морален.Всеки който е пристанал на запада го очаква само западналост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 15,40

  30 Яну 2023 18:18ч.

  Това сериозно ли е или е ирония? Особено за "регионалната свръхдържава/?!?!/, способна сама/!?!?!/да защитава свободния/!?!?!/свят"? Сигурно грешката СвобИдния СвАт не е случайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбрах каква голяма нужда

  30 Яну 2023 16:00ч.

  Е наложила публикуването на подобен... текст, да го наречем, именно в този - един от малкото достойни за четене - сайт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето пример на "сериозен анализ с аргументи и факти" във форума

  30 Яну 2023 16:01ч.

  "Eдин от тримата на снимката много прилича на...Чикатило-дано е само,като визия..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ilinski

  30 Яну 2023 16:10ч.

  Въпреки тая "симбиоза", днес, според кореспондента на БиБиСи в Киев, руската войска настъпва по целия фронт в Донбас, дори без новомобилизираните. Това са факти, а не пропаганда. Не виждам как Русия ще изгуби тая война

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  30 Яну 2023 16:11ч.

  Присъединявам се към колегите,че материала не е добър.Въпреки това, авторът се е опитал да прокара някои внушения.Едно от тях е,че руснаците се страхуват да отговорят на нарастващата подкрепа на запада, който доставяйки тежки и далекобойни оръжия на Украйна.Опитвайки се да направиш такова внушение значи две неща. 1.Заповядано ти е да го направиш.Ако ли не.2.Ти си нямаш ни най-малка представа за това какво представляват руснаците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Което накара Америка и Европа да възприемат каузата на Украйна като своя кауза"

  30 Яну 2023 16:15ч.

  Глупости на търкалета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  30 Яну 2023 17:15ч.

  Когато гостоприемникът умре от изтощение, симбиозата се разпада - дори глистите и плазмодиите не изтрайват много, само първом се разбягват и гледат да успеят да се покатерят на някоя друга буца, ама нада ли, времето е кратко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дръндорков

  30 Яну 2023 17:55ч.

  Тия спирали оркейна да не нанесяла мълниеносно поражение на Русия... Пич, връй пикай, па легай... за анализатор ставаш, колкото пръча за гинеколог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите имена

  30 Яну 2023 18:02ч.

  И аз, присъединявайки се към по-рано коментиралите, на х помолил уважаемите редактори да внимават повече при подбора на статии за публикуване. Все пак сме в Гласове и очакваме нещо наистина по-смислено. Тази статия просто не е за тук. Благодаря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статията

  30 Яну 2023 18:31ч.

  като че ли има за цел да вдъхне увереност и самочувствие на прозападната страна в конфликта и да омърлуши руската, като внуши, че тя така или иначе е обречена. Ама някакси много тенденциозно и неубедително се е получило. Така е, когато нещо е пристрастно и необективно, сиреч, пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-опитах се да направя изчисления

  30 Яну 2023 18:43ч.

  Приемам че до тук Украйна е загубила 150 000 човека.Русия?Нека да са 10/1 т.е. около 15 000.С колко разполага Украйна в момента 200 000-300 000.Колко ще загуби следващата година?Поне 200 000!Колко е мобилизациония ресурс?Мин. 10% т.е 3 000 000.От към човешки фактор се очертава безкрайна война.Може ли да си позволи Русия безкрайна война?Не,Не,Не!Казвам го аз. Но го казват и руски генерали!!!Тогава?Светкавични удари с цялата мощ на армията.А това означава ТАКТИЧЕСКО ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ!Кога ще се случи!Не по- късно от година .Догодина по това време или ще ни има и войната ще е приключила или .........някои ще пишат по камъните в пещери в очакване на края.Както казваше ЗИПа -носете си новите дрехи.Беше прав,а мнозина го иронизираха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тривиални разсъждения

  30 Яну 2023 19:06ч.

  без познаване на руската действителност, използвани са само западни медии и укро-бюлетини. Няма виждане на дълбинните процеси в обществата и как да има при толкова плитък хоризонт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  30 Яну 2023 19:37ч.

  Не искам да обиждам авторът Г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  30 Яну 2023 19:44ч.

  Да се чете:" Не искам да обиждам авторът Г. Георгиев и написаното от него, но това са "общи приказки", които всички сме чували от различни коментатори. Уважавам мнения, различни от моето, но ми се струва, че това писано слово от Г.Г. няма "душа"- т.е. да ти грабне вниманието и да те накара да разсъждаващ в/у прочетеното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • попкорн

  30 Яну 2023 20:32ч.

  Статията не е толкова "тъпа", колкото повърхностна и манипулативна. Разказват ни се новините без опит да се надникне зад сцената. А всъщност тази война е апотеоз на Задкулисието и това личи по нейната дълбока алогичност. Не като мотиви от руската страна, а като начин на водене ! Несъмнено Русия не воюва за бърза и категорична победа. Колкото и да е слаба Русия, ако изобщо е слаба, тя може да смаже Украйна за денонощия. Но не го прави и това е ВЪПРОСЪТ ! Защо Руската армия воюва с вързани ръце, при условие че в Москва се декларира, че войната е жизнено важна за оцеляването на страната ? От тук нататък трябва да се напуснат сводките и новините , и да се тръгне по-дълбоко, конспиративно ! Конспирацията е във видният знак, че Кремъл е "пробит". Руското висше ръководство и самият Лидер действат под външен натиск, над-военен. Това се разбира от силоваците и тлее недоволство, но изключителната военновременна психология на руснака - да се обединява с властта, и да не роптае, държи за сега Путин на върха. Дали лично Путин е "пробит" ? Путин - Путин ли е , или е само един образ ? Ако не е автентичен - КОЙ/И/ управлява/т/ Русия ? Това са фундаменталните въпроси. Също- с какво държат Путин ? Къде е написан сценария на войната , защото очеизвадно - не е писан в Кремъл ? И накрая риторичният въпрос , да ! Ходи се по ръба на бръснача, вдигат се залозите, търси се прага на търпимост на Москва ? Явно има някакъв наднационален технически контрол над ядрените оръжия /руските/, защото западните политици стават все по-нагли, все по-арогантни... И все пак ? Недопускат ли на Запад, че техният "контролиран Кремъл" може за една нощ да изчезне, и да бъде заменен с автентичен руски силов център. И на тези силоваци, на които им е накипяло от "договорняк" - дали няма да им трепне окото да натиснат копчето ? Блъфирайки толкова далече, Западът има ли 100 % гаранция, че няма да поникнат ядрени гъби - в Брюксел, Лондон, Вашингтон и Ню Йорк ? Четивото е много далеч от отговорите на тези въпроси, очевидно по липса на инсайдери и достоверна информация от "кухните".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  31 Яну 2023 0:51ч.

  "очевидно по липса на инсайдери" - затова пък, аутсайдери колкото щеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия мисли за векове напред

  31 Яну 2023 9:14ч.

  затова не бърза. И затова от две-три воюващи помежду си феодални княжества е станала нам-голяма и САМОДОСТАТЪЧНА държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  30 Яну 2023 20:49ч.

  Чел съм и по-смислени неща на автора. Струва ми се. Обаче, ако бях на негово място не бих пуснал за публикация такъв материал. п.с. Стремях се да бъда деликатен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  31 Яну 2023 9:33ч.

  В подкрепа на гореказанота: преди два месеца един български депутат беше казал: "съгласен съм да обсъждам въпроси за оръжие за Украина, но САМО С ХОРА КОИТО ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ ПИСТОЛЕТ И ОРЪДИЕ ИЛИ МИНОХВЪРГАЧКА! Авторът на статията демонстрира въпиющо военно-техническо невежество и тролска пропагандна послушност - ерго - става само за боклука. Проблема е и на редакцията на Гласове - полезно е предварителен филтър и изхвърляне на такива дебилски мнения от форума. Можеш да защитаваш каузата на Украина (там където може някак нещо да се защити) но не и демонстрирайки собствената си глупост - така постигаш обратния ефект

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-форумите

  30 Яну 2023 21:27ч.

  Чета руските форуми.Там се описва една армия не по различна от нашата.Армия готвеща се за всичко друго но не за война.Описаното от руските набори напълно съвпада с това което видях аз по време на моята служба в БНА.За 2г и нещо бях втрещен.И тук и там съдейки от форумите им и моите контакти упадъка е продължил.Завъртя се един клип как руски войник се брани от дрон с гранати!?Който е служил и учил бойните устави ще ме разбере.Може би ''Хатели по лучше стало как всегда'' е правилното и добре обяснява всичко.Гореказаното обаче едва ли важи за ракетните войски на РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имайте пред вид,

  30 Яну 2023 22:00ч.

  че всички генерали, навсякъде по света, знаят как да водят предишната война. Всяка следваща, обаче, е различна и всичко се свежда до това - кой първи ще се научи да я води. Така е било и през ПСВ, така е било и през ВСВ. В началото, докато се окопитят, руснаците търпят загуби и допускат немската армия доста навътре в СССР. Но, както знаем, след това настъпва обрат. В момента руснаците са в неблагоприятно положение, защото от НАТО съсредоточено ги наблюдават и изучават поведението им. И при сериозно стълкновение между НАТО и Русия, натовските войски ще могат да предвидят действията им. За това е и може би това изчакване и странни ходове и маневри. Но, нищо не се знае. Можем само да гадаем, защото тази война не е и няма да бъде като познатите ни до сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имайте предвид, че форумите

  31 Яну 2023 9:21ч.

  не са най-достоверен източник, там пишат и реални лица, и наети тролове, които си имат адженда. Преди години форумът Бг-мама за малко да фалира една банка... заради постинга на една "мама" че съпругът й кал такси-шофьор чул от клиента, когото вози - теглете си парите, Еди-коя банка фалира! Та така за форумите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи,

  30 Яну 2023 23:47ч.

  Проблемът е поколенчески.. Лесните, разбирай мирните времена раждат слаби хора/лидери, водачи Това води до трудни времена, които от своя страна раждат силни хора/лидери водачи.. Пред смяна на поколенията сме, цикъла си върви.. Сблъсъкът е предизвестен.. В общи линии, и изхода от него също...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  30 Яну 2023 23:55ч.

  Статията не е тъпа, но е постна, а анализ практически липсва, както и аргументирани изводи и прогнози. Подминават се съзнателно очевидни и силно доказателствени за противната теза факти. Русия е под санкции, натиск и редица агресии от западна посока от пет века. Какво е новото днес? Колкото прехвалените джавелини и стингери дадоха победа на уклраинските войски, толкова ще дадат и танковете, след или по-скоро заедно с тях и самолетите. Факт е, че руските военни сили в Украйна са по различно време между 4 и 7 пъти по-малобройни от украинските. ОчевАдно е, че Москва не бърза, вече е победила украинците 5 пъти, защото провеждат в момента 6-та мобилизация и събират насила вече 60-годишни мъже. САЩ и натовците показват отчаяние и паника като дрънкат лъжи, измислици, главно кухи заплахи. Всеки месец почти обявяват, че Русия е свършила ракетите и снарядите, Путин е луд и болен от рак, опозицията му а-ха да го срути от Кремъл и тям подобни. И същевременно треперят от страх, кога украинците ще хвърлят пушките или ще ги обърнат срещу киевските клоуни. И кога в някои страни в Европа ще избухне бунт срещу техните си продажници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Яну 2023 2:53ч.

  "Западната военна помощ се превърна в ключов фактор, за да може Украйна да устои на руската инвазия. Благодарение на предоставените оръжия, боеприпаси и разузнавателна информация, украинските войски успяха не само да спрат първоначалната офанзива на руснаците, но и ги принудиха да отстъпят от стратегически важните си позиции при Киев, Харков и Херсон." *** Гошко закъснял с брато със заключенията (или избързал, ама не ми се верва). За тези прекипели манджи дори няма да ти платят. А може би Гласове си прави майтап за да публикува този нонсенс...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Яну 2023 5:58ч.

  Симбиозата на русофобия с политкоректна фейк пропаганда създава изроди, незаслужаващи да бъдат българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  31 Яну 2023 6:00ч.

  Чакам деня в който след като всички емигирирали (избягали в чужбина) украинци бъдат насила мобилизирани ще дойде ред и на нацитата в западна украйна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При които Европа, Сибир и Северна Америка ще бъдат напълно изпепелени.

  31 Яну 2023 8:44ч.

  Европа да. Сибир и сев Америка не.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ;RKDLD

  31 Яну 2023 9:47ч.

  За Северна Америка се предвиждаше "Пролив имени Сталина"... Но това може да сцепи Земята, та затова и за тях се предвижда изпепеляване, РАДИОАКТИВНО! Ако някой види картата на Американските АЕЦ (на преклонна възраст и без защита от елементарни военни удари, като напр. бетонния бункер на реакторите в ЗАЕЦ, които Украина обстрелва) ще разбере, че цялото источно крайбрежие на САЩ и частично Квебек в Канада ще се превърнат в радиоактивно пепелище от типа или на Чернобил или на Фукушима. А за останалата територия на САЩ има доста пропочески "постапокалиптически" филми за човешката агония... Не я препоръчвам никому - по-добре да си отидем в ядрения взрив от колкото да се мъчим година докато пукнем от глад, болести и братоубийствени сблъсъщи... Когато Мойсей е извел евреите от Египет в Синайската путиня там е имало Тамарикс, който ги е изхранвал. След Атомния апокалипсис в пустинята няма да има и тамарикс, а хитина на скорпионите,у устойчив на радиация , няма да изхрани останалите по погрещка представители на Homo NONSapiens

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По написаното автор на статуята е някой си Георги Гроргиев

  31 Яну 2023 8:49ч.

  С твърдението, че Западът работел "Украйна да не получи възможност да нанесе мълниеносно поражение на Русия" тоя господин влиза в класата на клиничните случаи. Язък за 10-те минути от живота ми да чета тия бабини деветини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Статуята = статията

  31 Яну 2023 8:59ч.

  въпреки игривите аналогии: Стоит статуя, Рука поднета, На место ... Висит граната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-симбиоза?

  31 Яну 2023 11:11ч.

  По точно паразит.Кой обаче е паразита и кой донора?Това което аз виждам е че паразита е Украйна.90те паразитираше в/ху Русия но ги отсвириха.Извесно време паразитираха в/ху МВФ и СБ.Сега паразитират в/ху ЕС.САЩ /супер паразита/стимулират това им поведение за да отслабят и ОКОНЧАТЕЛНО да превземат ИКОНОМИЧЕСКИ ЕС.Русия волно или неволно съдейства на САЩ.Войната беше неизбежна.Украйна нямаше как да продължи да съществува без война,Путин беше загубил последните избори,спасиха го фалшификации и то в надбягване с куци коне.И на него беше нужна война.Сега като изброявам държави и Путин всъщност говоря за узурпирали власта кланове в държавите.НИКОЯ ДЪРЖАВА и ПУТИН вкл. не ги е грижа за народите им.Грижата е за оцеляването.Да бъдат или не.Икон. или физ смърт или власт.За никой от изброените няма междинно решение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • -симбиоза?

  31 Яну 2023 11:58ч.

  Симбиоза е и тогава, когато гостоприемника чувства паразита като полезен.. Доскоро Гостоприемникът САЩ , чувстваше паразита Украйна като полезен.. Понеже ползите започнаха да се поизчерпват, съответно ще има и промяна в отношението..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  31 Яну 2023 11:30ч.

  Заглавието на статията е парадокс, защото симбиоза няма. Западната подкрепа е паразит, а украинската съпротива е жертва и няма неочаквано добра комбинация, защото всеки ден там умират стотици хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  31 Яну 2023 16:55ч.

  Наистина ! Най-добрата техника в света, командвана от най-мотивираните и можещи военни в света неочаквано някак ни размаза !! А ний много се изненад’ахме ! А трябваше с Молтовките, Уазките, БТР60 и останалите Москвичи да ги разбием. Че как ? Като циганката - и при нея уж са щели да се изненадат, ама нада ли !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  01 Фев 2023 4:46ч.

  Син-чо, толкова си иносказателен, че едва ли самия ти си наясно каква глупсот си написал. В момента не се забелязва кадилаците барабар с мерцедесите да са надвили молотовките. Сал дето ще наблюдаваш леопард на шашлик скоро, колкото и да не ти се иска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко е ясно

  01 Фев 2023 14:30ч.

  Орките пищят от гняв и вият от ужас, че ватное болото пресъхва. Кеф.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  01 Фев 2023 22:55ч.

  Какви ли не идиоти и мекерета е раждала, ражда и по всичко изглежда ще продължи да раждабългарска майка просташка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колко смешен и жалък изглежда

  13 Окт 2023 0:55ч.

  Този анализ, написан само преди 8 месеца.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи